Het Duitse contactverbod: Was me, maar maak me niet nat!

Screenshot_78

(Door: Ramin Peymani – Vertaling: E.J. Bron)

De beslissing werd met spanning verwacht. Nu staat vast: in de strijd tegen corona geldt met onmiddellijke ingang voor heel Duitsland een “contactverbod”. In de realiteit zullen er bevolkingsgroepen zijn die speciale rechten genieten, omdat zij zich aan het “contactverbod” onttrekken en er van uit kunnen gaan dat de straf-voltrekking – eens temeer – alleen bij diegenen plaatsvindt die taalkundig en cultureel bereikbaar zijn.

philosophia perennis

Het is het typische “zowel- alsmede”, het vermijden van de duidelijke beslissing, in de hoop het iedereen naar de zin te doen – in dit geval de ruziënde schare van de 16 ministers-presidenten van de Duitse deelstaten.

Slechts heel weinigen onder ons zijn deskundigen op het gebied van medisch onderzoek. En zelfs virologen zijn het niet met elkaar eens welke maatregelen zinvol of überhaupt noodzakelijk zijn. Daarom is het dus zonder omhaal onmogelijk om op dit moment te voorspellen wat de tot nu toe verordende beperkingen zullen brengen. Eén ding is echter duidelijk: als de politiek van mening is dat er drastischer ingrepen in de grondrechten van de burgers nodig zijn om de gezondheidscrisis te doorstaan, als zij er van overtuigd is dat de economische offers zonder alternatief zijn, dan is het een bewijs van onvermogen dat het haar alleen maar lukt om een onbevredigend compromis te sluiten.

Duitsland lijdt niet alleen aan een virus dat cellen aantast en mensen in dodelijk gevaar brengt. Het land lijdt vooral aan het virus van het vermijden. Om halverwege te blijven staan wanneer men er van overtuigd is dat de maatregelen noodzakelijk zouden zijn, toont aan dat een “politieke elite”, die de middelmatigheid gecultiveerd heeft, niet in staat is consequent te handelen.

Dit kennen we van de crises van de afgelopen tien jaar. Het hoogste doel blijft daarbij altijd om het kind niet bij de naam te noemen. En weer is de overdreven bedrijvigheid alleen maar boerenbedrog.

Nu mogen twee personen bij elkaar komen in de openbare ruimte, uitgezonderd in huiselijke gemeenschap samenlevende groepen

Gevreesd moet worden dat het “contactverbod” in het dagelijks leven snel zijn limiet zal bereiken, dat het nauwelijks te controleren valt en dat het slechts in ontoereikende mate rekening houdt met het gepropageerde doel van een verlangzaming van de uitbreiding van de infectie. Twee personen mogen bij elkaar komen in de openbare ruimte, uitgezonderd in huiselijke gemeenschap samenlevende groepen.

Het zal spannend zijn om te zien hoe men de concentratie van meer dan twee personen wil reguleren. De duivel zit uiteindelijk zoals bekend in het detail. De bondskanselier vermeed in haar toespraak daarom waarschijnlijk bewust het noemen van de strafmaat, die door de ministers-presidenten van Beieren en Baden-Württemberg met tot € 25.000,- boete tot aan gevangenisstraf toe werd bepaald.

Het zal ook heel interessant zijn om te observeren hoe delen van de bevolking zich nu gedragen, tot wier levenswijze het behoort om zich in grotere groepen in de open lucht op te houden. Hoe wil de overbelaste stadswacht van de gemeente vaststellen of het om een samenlevende familie gaat waarvoor de regeling niet geldt? Dit alleen al zou wel eens kunnen mislukken aan de moeilijkheid om met elkaar te kunnen communiceren.

In de realiteit zullen er bevolkingsgroepen zijn die speciale rechten genieten, omdat zij zich aan het “contactverbod” onttrekken en er van uit kunnen gaan dat de straf-voltrekking – eens temeer – alleen bij diegenen plaatsvindt die taalkundig en cultureel bereikbaar zijn. Waar moet iemand bang voor zijn, die de ervaring heeft opgedaan dat het bij de staatsmacht ontbreekt aan de wil om te handhaven? Daar komt nog een jonge generatie bij, waarvan menigeen vindt dat dit alles hem niet aan zou gaan.

Wie nu beslissingen neemt die boterzachte compromisboodschappen bevatten, creëert onzekerheid, wantrouwen en tweedracht

De politiek maakt een fout met het “contactverbod”. Ze laat aan diegenen, die sowieso niet echt geneigd zijn om zich aan de regels te houden, teveel speelruimte en zendt een signaal uit dat alles toch niet erg genoeg is om ingrijpende uitgaansbeperkingen op te leggen. Dat zeg ik niet, omdat ik graag de totale “lockdown” en de steeds verdergaande beperking van burgerrechten wil. Ik zeg het ook niet, omdat ik mezelf een inschatting met betrekking tot de gevaarlijkheid van het virus zou toevertrouwen.

Ik zeg het, omdat ik bang ben dat de “zowel-alsmede”-verordening  voor onvrede zal zorgen. Wie in een crisis, waarin veel burgers heel bang zijn, beslissingen neemt die boterzachte compromisboodschappen bevatten, creëert onzekerheid, wantrouwen en tweedracht. Als de corona-pandemie eenmaal achter de rug is, zal de woede erover nawerken dat een deel van de samenleving regels gewoon geïgnoreerd, zich onsolidair gedragen of anderen zelfs bedreigd heeft.

Dit onbehagen bestaat al, maar het werd door de corona-uitbraak meestal niet als persoonlijke bedreiging gevoeld. In een door recessie geteisterd land met verbitterde verdelingsgevechten zullen de gevolgen drastischer zijn dan na het politiek grootst denkbare ongeluk van het jaar 2015. Nawerken zal ook de boosaardigheid van jonge idioten dat vooral de “milieuzwijnen” en de “oude blanke man” de dupe zullen zijn.

Het zal moeilijk zijn om deze samenleving weer te verenigen. Een “contactverbod”, dat bij de tig miljoenen, die zichzelf al vrijwillig beperkingen opleggen, onvermijdelijk de argwaan wekt dat anderen het ongegeneerd kunnen ontduiken, is hiervoor zeker de verkeerde manier.

Bron:
https://philosophia-perennis.com
Door: Ramin Peymani

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Duitsland, gezond realisme, Hypocrisie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Het Duitse contactverbod: Was me, maar maak me niet nat!

 1. flo zegt:

  In een door recessie geteisterd land met verbitterde verdelingsgevechten zullen de gevolgen drastischer zijn dan na het politiek grootst denkbare ongeluk van het jaar 2015. Nawerken zal ook de boosaardigheid van jonge idioten dat vooral de “milieuzwijnen” en de “oude blanke man” de dupe zullen zijn.

  Dit dus, en dat zal nog gaan zorgen voor veel geweld daar tegen….. door links.

  Like

  • droevige mof zegt:

   Impressies van de zonnige miljoenenspookstad Keulen: Alles heel rustig, heel gedisciplineerd, gewoon een Duitse stad. Of heb ik er niet goed naar gekeken? Aan de rechterkant van de Rijn, in de oostelijke wijken van de stad, waar Allah zijn volk beschermt, is het daar ook zo gedisciplineerd? Niet meer dan twee mensen samen op straat? Ja, in relatie tot de ouderen, beslist niet in relatie tot de jongeren. Ze lopen in groepen rond, zoals altijd, in een goed humeur en zeer zelfverzekerd en dominant.
   En de Duitse politie heeft geen macht omdat de politici dat zo willen. Zeer problematisch, zeer gevaarlijk. Niet vanwege Corona, maar vanwege de tijd erna.

   Like

 2. Charles Martel zegt:

  En zoals steeds, het probleem komt alltijd uit dezelfde hoek.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Je kunt ook zeggen verneuk me maar maak me niet klaar. In Nederland al veertig jaar de orde van de dag.

  Like

 4. henk verhoef zegt:

  helaas zal corona niets aan de overbevolking en de domheid doen
  nog zal ze de islamisering/omvolking van europa stoppen
  Er gaan er helaas gewoon veel te weinig dood

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s