EU-ministers: begrotingsregels gelden tijdelijk niet om virus

Screenshot_114

De EU-ministers van Financiën zijn akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de begrotingsregels in verband met de corona-crisis tijdelijk los te laten. Dat zijn ze tijdens een videoconferentie overeengekomen, om “zoveel als nodig is in de economieën te kunnen pompen”. Om dit mogelijk te maken wordt een speciale “ontsnappingsclausule” in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) waar de regels in zijn vastgelegd geactiveerd.

Minister Wopke Hoekstra na afloop: “Hierdoor hebben lidstaten nu meer ruimte om te doen wat nodig is in de strijd tegen het corona-virus. In deze uitzonderlijke tijden moeten we dit doen om de schade van het virus zoveel mogelijk te beperken.”

In een verklaring stellen de ministers dat de te verwachten zware economische klappen “een resoluut, ambitieus en gecoördineerd antwoord nodig maken om de shock zo kort en beperkt mogelijk te houden”.

Maatregelen moeten voorkomen dat er permanente schade aan de Europese economie wordt aangericht en de houdbaarheid van de openbare financiën.

Ook verklaren ze “volledig gecommitteerd” te blijven aan het pact. Zo mag het begrotingstekort van een lidstaat in “normale tijden” niet boven de 3% van het bruto nationaal inkomen (bni) komen, en de staatsschuld niet meer dan 60% van het bni bedragen. Een land kan worden beboet als het zich niet aan de regels houdt. Door de onvoorziene miljardenuitgaven om de crisis te bestrijden, lopen de tekorten en schulden in de landen snel op.

Bron:
www.europa-nu.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, euro, Europese Commissie, EUSSR. Bookmark de permalink .

10 reacties op EU-ministers: begrotingsregels gelden tijdelijk niet om virus

 1. Republikein zegt:

  Ook zijn er landen die zich nog nooit iets hebben aangetrokken van de ” 3% regeling,”, behalve het braafste jongetje van de klas, dat moet als gidsland nr 1!
  Als het niet om te lachen is, is het om te janken , de tranen springen in je hol .

  Like

 2. Wim zegt:

  Vooral die laatste alinea doet ertoe. Lippendienst aan afspraken die gewoon genegeerd worden. Het is sowieso schandalig dat wij ons ‘committeren’aan wat ze in Brussel/Straatsburg dicteren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hovawart zegt:

  Ze verzinnen maar zinloze wetten en regeltjes, om daar vervolgens weer wetswijzigingen en uitzonderingsregeltjes voor te verzinnen, etc…….waar niemand iets aan heeft en zich aan wenst te houden.
  Het linkse beleid in de EU is een corrupte en doortrapte bezigheidstherapie, waar ambtenaren zich wentelen in een schijnrealiteit, en denken dat ze almachtig zijn, en iedereen hen zal gehoorzamen,…..socialisme is een ideologie als de islam, dodelijk voor goedwillendheid en de menselijkheid.

  Geliked door 1 persoon

 4. de EU heeft nog nooit sancties opgelegd bij overtreding; wel hoge en zinloze klimaatkosten ad duizend miljard euro (deze gaan af van ziekhuisbudget)

  Like

 5. Jan zegt:

  Brussel laat zien wat zij zijn, een stel nullen dat geen idee heeft over de bestrijding van het virus. Hun enige zorg is hun eigen portemonnee, eufemistisch, het begrotingstekort.

  Mijn geduld is op

  Geliked door 1 persoon

  • Nemesis zegt:

   En daarna geen gebrek aan parkeerplaatsen meer. Begrijpelijk Jan, maar neem een stukje van dat smerige Brussel inclusieve a.u.b. direct mee en afdoende.

   Like

 6. bobzelf zegt:

  ja leuk de eerste 2 die zich er niet aan hielden
  waren ??
  FRANKRIJK EN DUITSLAND

  GEINIG HEE

  DE DUITSERS HEBBEN HET OPGELOST DE FRANSEN NOG NOOIT

  LONG LIVE THE EU

  OME BOB

  Like

 7. jantjeuitnl zegt:

  Er is nog nooit een EU begroting door een accountant goedgekeurd.
  Dit is dus geleuter voor de ongeinformeerden.

  Like

 8. LUCIA zegt:

  TOEN VROEG ROODKAPJE AAN GROOTMOEDER ; “OMA WAAROM HEEFT U EEN GROTERE SPAARPOT” EN DE BOZE WOLF ANTWOORDDE; DAT IS OM JE BETER VET TE MESTEN, ROODKAPJE..DOODKAPJE!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s