Corona-crisis: Fransen in toenemende mate ontevreden – Journalist bespeurt “woede en angst” in de bevolking

Screenshot_183

(Door: Szilvia Akbar – Vertaling: E.J. Bron)

Voor Macron is het idee van de “Europese soevereiniteit” oud; het idee van de herstelde “nationale soevereiniteit” is volledig nieuw. Want de druk op Macron neemt toe: 53% van de bevolking is ontevreden met zijn maatregelen.

epoch times

In Frankrijk worden de goedbedoelde, maar vaak verwarrende reacties van president Emmanuel Macron en zijn regering door de “populisten” aangevallen, schrijft “Politico”. In een onlangs uitgevoerde peiling gaf op 25 maart meer dan 70% van de Fransen aan dat de regering het onder de knie krijgen van de crisis niet goed opgelost heeft.

Druk op Macron neemt toe

“De Fransen vertrouwen de regering met het oog op de epidemie niet meer: bijna 75% van hen is van mening dat ze ´hen niet de waarheid vertelt´ (70%) en vooral dat ze ´niet de juiste beslissingen op het juiste moment neemt´ (75%) en ´niet datgene doet wat nodig is om ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen uit te rusten voor de bestrijding van de epidemie (75%)”, blijkt uit de peiling van het instituut Odoxa. De peiling werd op 25 maar gehouden in opdracht van “Pour France info” en “Le Figaro”.

De nieuwste peiling van 1 april van hetzelfde instituut toont daarentegen een voorzichtig optimisme: “Een meerderheid van 53% van de Fransen is van mening dat Emmanuel Macron en de regering met het oog op de corona-pandemie niet genoeg doen (noch teveel noch te weinig: 43%, teveel: 4%). Maar het oordeel is minder streng dan vorige week.”

Ondertussen neemt het aantal besmette personen in Frankrijk snel toe, ondanks strenge maatregelen in het land. Het aantal doden bereikt bijna dat van Italië of Spanje (stand op 5 april om 21.00 uur: 8076). De druk op de Franse president neemt toe. Zijn reactie: hij heft ongebruikelijke, nationalistische geluiden aan, schrijft de “Südwest Presse”.

De voorvechter van de vrije handel werft sinds kort voor het principe “Made in France”. De staatschef wil Frankrijk weer onafhankelijk van China maken – in ieder geval wat betreft medisch materiaal zoals beschermende maskers en beademingsapparaten. “We moeten meer op ons eigen grondgebied produceren om onze afhankelijkheid te verminderen”, zei Macron.

Gevaar van “rechts” en “links”

Volgens John Lichfield van “Politico” bestaat het gevaar dat “de woede en de angst” in de bevolking zullen toenemen. Er zou steeds meer “vuur aangewakkerd” worden, omdat de mensen thuis opgesloten zitten en meer op internet zitten dan anders.

Andere gevaren ziet Lichfield erin dat de extreme opvattingen van veel groeperingen steeds meer instemming in de bevolking krijgen. Daarbij verwijst hij zowel naar rechts als naar links. “De aanvallen zijn grotendeels vrij van feiten en muteren wild tot samenzweringstheorieën en pseudo-wetenschappen”, schrijft Lichfield.

“Politico” vat deze theorieën als volgt samen: “De regering/de politieke klasse/de machtigen/de elites laten de gewone mensen in de steek en/of van de uitbraak profiteren; Covid-19 is een zwendel of het werd in een Frans laboratorium uitgevonden; het virus kan gemakkelijk met goedkope, goed geteste medicamenten behandeld worden en mocht zich alleen maar ´verbreiden´ om winsten voor ´Big Pharma´ te halen.”

Verder staat er: “Anderen beweren dat de epidemie de schuld zou zijn van buitenlanders/open grenzen/globalisme/de Europese Unie, en Frankrijk zou lijden, omdat zijn staatsgezondheidsdienst (een van de best gefinancierde ter wereld) door een liberaal dogma zou zijn ´afgebouwd´.”

Enkele van deze beweringen worden verbreid door groepen die in verband gebracht worden met de oppositionele Gele Hesjes beweging, aldus “Politico” verder. Velen zouden echter ook door “extremistische” politici opgepakt en verbreid worden, bijvoorbeeld door Marine Le Pen van het Rassemblement National.

De langzame en inadequate reactie van de Franse regering zou een bewijs voor de incompetentie van Macron en de “instorting van de Franse staat” zijn, citeert “Politico” de Franse politica.

Frankrijk in het begin passief

Verslaggevers van “Reuters” waren in Parijs onderweg en hebben met voorbijgangers gepraat. Een Parisienne zei: “Ik ben net als veel anderen. Ik denk dat er twee weken lang desinformatie is geweest, onze regering heeft – net zoals de regeringen van veel andere landen – niet goed genoeg gereageerd. Iedereen dacht beter te zijn dan de Chinezen – en nu zien we het resultaat.”

De Franse regering zou zich in februari en begin maart passief hebben gedragen. Ze zou aarzelend zijn begonnen met de aanschaf van beschermende uitrustingen. En wegens geldgebrek zou ze ertoe hebben besloten geen systematische tests voor te schrijven, zoals Duitsland deed, schrijft “Politico”.

Het land heeft echter een snelle inhaalslag gemaakt en € 300 miljard tegen de virusepidemie en tegen de gevolgen van de economische beperkingen vrijgemaakt.

Macron verstevigt de nationale productie

Lichfield van “Politico” ziet daarin de samenzweringstheorieën of de kritiek op de staat zelfs helemaal niet bevestigd. Volgens hem bestaat er geen speciale behandeling van de “elites” en stort de Franse staat ook niet in elkaar. “Macron, de zogenaamde vijand van het handelen van de staat, heeft unieke financiële staatsmiddelen gemobiliseerd om de gewone mensen en ondernemingen voor de ellende te behoeden.”

Een vooraanstaand lid van de partij La République en Marche (LREM) van Macron zei tegen Lichfield dat de president bezorgd, maar hoopvol zou zijn.

“Macron gelooft dat niets meer zo zal zijn als voorheen”, zei hij. “Als het ten einde loopt, zal er sprake zijn van een grote opening voor populistische stemmen, zowel aan de extreem rechtse als aan de linkerkant – de anti-vreemdelingen, de anti-Europeanen, de anti-globalen. Maar hij zou ook geloven dat er een wens zal zijn naar beproefde leidinggevende persoonlijkheden en een afkeer van meer storingen.”

Het is duidelijk dat de Franse president in de corona-crisis nadenkt over de lange termijn politiek, schrijft “Politico”. Vorige week woensdag heeft hij tijdens een bezoek aan een mondkapjesfabriek in Anjou de “onverantwoordelijke” stemmen, die zich in deze tijd tegen de regering richten, scherp bekritiseerd, hoewel de “oorlog eerst nog gewonnen moet worden”.

Hij beloofde ook dat Frankrijk na de crisis “onze nationale en Europese soevereiniteit zou herstellen” door medische en andere productiecapaciteiten uit China en andere landen terug te brengen naar Frankrijk. Voor Macron is het idee van de “Europese soevereiniteit” oud; het idee van de herstelde “nationale soevereiniteit” is volledig nieuw.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Szilvia Akbar

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

7 reacties op Corona-crisis: Fransen in toenemende mate ontevreden – Journalist bespeurt “woede en angst” in de bevolking

 1. Pingback: Corona-crisis: Fransen in toenemende mate ontevreden – Journalist bespeurt "woede en angst" in de bevolking | Schivor

 2. delamontagne zegt:

  FRANSE OUDEREN………………

  HERVORMING VAN DE PENSIOENEN.
  En dat komt spoedig.

  Wat moet er van ons worden met zo”n klein pensioentje ?!!

  Maak je geen zorgen !
  dat duurt allemaal niet zo lang,
  MACRON gaat voor Euthanasie stemmen…

  Like

  • karton zegt:

   @ delamontagne.
   “Macron gaat voor euthanasie stemmen”.
   Wat te denken nu er hier gesproken wordt/gaat worden over medische hulp aan 70+ ‘ers ?
   Ben dan wel weer benieuwd of, als men dat gaat doen, de verzekeringspremies voor 70+’ers dan ook omlaag gaan ! In een “nette” maatschappij zou dat toch moeten ?
   Maar ja, wij leven NIET in een “nette” maatschappij.

   Geliked door 1 persoon

 3. Republikein zegt:

  In de tijd van de neus was het wat overzichtelijker, niet beter waarschijnlijk.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  ahaaaaaaa, dat zal een hoop stemmen opleveren straks ,,,,
  whahahahaha
  Macron de kleuter , gaat de mondkapjes fabriek uitbreiden , whahahaha

  Ja europa zal denderen op haar grondvesten, …

  DIT GELOOF JE TOCH NIET ,ALS JE DIT LEEST ??

  OOK WEL GEINIG , DAT HIJ EVEN 300 MILJARD HEEFT ??? VRIJGEMAAKT ??
  ONGEVEER 75 % VAN DE NEDERLANDSE STAATSSCHULD WHAHAHAHA

  En wegens geldgebrek zou ze ertoe hebben besloten geen systematische tests voor te schrijven

  ????????????????????????????????????????????????????????? IK HERHAAL ?????????????????????????????????????????????????????????

  MAAR ??????

  De langzame en inadequate reactie van de Franse regering zou een bewijs voor de incompetentie van Macron en de “instorting van de Franse staat” zijn, citeert “Politico” de Franse politica.

  WELKOM MARINE , DE DEUREN STAAN WEER WAGENWIJD OPEN HOOR …

  NEXIT , FREXIT , etc

  laat het kaartenhuis EU maar in elkaar storten

  oom euro

  Like

 5. Steven zegt:

  Mag hopen dat half Frankrijk binnenkort met hooivorken en fakkels de regering komen uitroken… hehe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s