Pasen – een oeroud heidens feest

Screenshot_33

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Paasfeest wordt tegenwoordig graag als belangrijkste feest van de christenen beschouwd. Slechts heel weinig mensen zullen zich er waarschijnlijk van bewust zijn dat het al veel ouder en van Indo-Germaanse herkomst is.

Blick Oostenrijk

Het vrij leggen van de heidense wortels uit voorchristelijke tijd verklaart de grote betekenis van dit voorjaarsfeest in de loop van het jaar en in de oude gebruiken: net zoals Kerstmis is het deel van de Europese oer-traditie.

Onze aan de natuur gebonden voorouders vierden hun feesten in de loop van het jaar zoals ze uit het natuurgebeuren naar voren kwamen. Daarom valt Pasen altijd op de eerste zondag na volle maan, die volgt op het gelijke aantal uren dag en nacht in het voorjaar. Hiermee is verklaard waarom Pasen – in tegenstelling tot de zomer- en winterwende (en dus Kerstmis) – elk jaar op een andere dag wordt gevierd.

In het oosten komt de zon op

Waar de naam vandaan komt (Duits: “Ostern”), daarover bestaan verschillende verklaringen. Hij houdt zeker verband met de naam “Osten”, want vanuit die richting komt voor de mensen van ons levensgebied de zon op. En juist in de lente wordt immers het nu weer warmer stralende zonlicht na de lange tijd van kou en duisternis als leven gevende kracht bijzonder gewenst en begroet.

Jacob Grimm leidde door filologische vergelijkingen de naam “Ostara” (van “Eostrae”) terug tot een Germaanse voorjaarsgodin. In het vergelijkend religieonderzoek wordt een Indo-Europese godin van het morgenrood aangenomen, zoals de Griekse Eos, de Romeinse Aurora en de Litouwse Aušrinė laten zien.

Brandende paas-raderen

De gebruiken van de carnavalstijd laten ons de strijd tussen winter en zomer/lente zien, die natuurgetrouw door de lente wordt gewonnen. Ter afsluiting wordt de winter als heks of stropop (stro als zinnebeeld van het dode, onvruchtbare) uitgedreven, verdronken of verbrand. Het leven kan weer opbloeien…

De vuren, die op de eerste zondag van de vasten (de eerste zondag na carnavalsdinsdag) op de bergen oplichten, moeten het oude, morse verdelgen en reinigend werken. In verschillende Duitse streken worden ze op verschillende dagen verbrand tot aan de Paasvuren toe. In veel streken rollen de brandende paas-raderen van de bergen. Van de velden waar de raderen overheen rollen, belooft de boer zichzelf een bijzonder goede oogst.

Water van het leven

Behalve het vuur speelt ook het water in al onze gebruiken een wezenlijke rol. De drie schikgodinnen zitten bij de levensbron en bepalen de lotgevallen. In veel van onze oude sprookjes vinden we de bron terug. De christelijke kerk heeft de betekenis van het water voor de mensen van het oude Europa herkend en als doop- of wijwater in haar rituelen betrokken.

In de steden is het tegenwoordig nauwelijks nog gebruikelijk om Paasvuren te ontsteken. Op het platteland branden ze af en toe nog op een nabijgelegen berg of een speciale plek. De bekendste symbolen van de Paastijd zijn het Paasei en de Paashaas, beide vruchtbaarheidssymbolen. Het ei is de bron van heven überhaupt. De Paaseieren werden vroeger uitsluitend rood geverfd. Rood, de kleur van het leven, van het bloed en van de liefde, vinden we daarom ook als hoofdkleur in de overgeleverde klederdracht en volkskundig borduurwerk.

Van de haas is bekend dat hij talrijke jongen ter wereld brengt. Zodoende is hij ook het symbool van de vruchtbaarheid en van het leven. Juist in de lente worden de jonge dieren geboren (lammetjes, kuikens, konijntjes, …). Het christelijke symbool van het Paaslam had oorspronkelijk waarschijnlijk een heel andere betekenis! Rondom Pasen kun je veel hazen over de akkers zien huppelen – de Paashaas is onderweg…

Bron:
www.wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Pasen – een oeroud heidens feest

 1. sweetheart zegt:

  inderdaad de mensen maken er een heidens feest van maar het is juist het mooiste feest wat er is want DE HERE Leeft. Het feest van de gelovigen in Yashua is dat Yashua is gestorven op woensdag in de middag en opgestaan 3 dagen later op de Sabbat en niet zoals velen kerken zeggen , de goede vrijdag en opgestaan op zondag, dat klopt ook niet want De Bijbel zegt dat De Heer is na 3 dagen en 3 nachten opgestaan en leeft .Amen

  Geliked door 1 persoon

 2. Bob zegt:

  In 530 bij het cincilie van Constantinopelwilde de toemalige
  heerser eenheid in zijn rijk krijgen, daarom nam hij uit alle
  godsdiensten onderdelen in naam van het Christendom..

  Like

 3. Tom zegt:

  Pasen komt van het Joodse Pesach feest. De katholieke kerk heeft later echter de datum van het Pesach losgekoppeld van het Pasen.

  Officieel zouden we Pasen gelijk met Pesach moeten vieren maar het instituut kerk heeft dit ‘verziekt’:

  “Pasen in de Vroege Kerk:
  In de eerste en tweede eeuw heeft slechts een klein gedeelte van de kerk het Pascha op dezelfde dag als de synagoge gevierd. Op de in Exodus 12 door God Zelf bevolen 14e dag van de eerste maand van het joodse jaar, de maand Nisan. Dit waren christenen, wellicht joodse gelovigen in Jezus, in de kerk van Klein-Azië. Hier vallen Pesach en Pasen samen. Deze christenen worden de quartodecimanen (mensen van de veertiende dag) genoemd. Zij ‘wilden geen paasfeest vieren los van Israël, maar samen met de Joden.’
  In de kerk van het Westen, onder aanvoering van Rome volgde men een andere praktijk. Daar verschoof men het paasfeest naar de zondag die direct op de 14e Nisan volgde. Dat had tot gevolg:
  dat enerzijds de band met de joodse viering bleef bestaan; dat anderzijds de dag van de opstanding van Christus werd benadrukt.”

  Het eten van eieren stamt uit de Sedermaaltijd van de Joodse Pesach.

  “De sedermaaltijd bestaat uit het eten van ongezuurde broden en bittere kruiden en is uitgegroeid tot een maaltijd met als centrum de sederschotel, met ongezuurd brood (matse), een symbolisch bot van een lam, een gekookt en daarna gebraden ei.”

  Het schilderen van eieren gebeurde ook al door christenen in Griekenland. Dat is geen Germaans volk:

  https://mythos-someren.nl/online/waarom-grieken-eieren-rood-verven-voor-pasen/

  Dat het een oud Germaans feest is met oud Germaanse gebruiken is maar de vraag… Misschien is iemand dit ooit gaan rondbazuinen waarna iedereen dit is gaan geloven….

  Like

 4. ronjaspers zegt:

  Bedankt voor de info E.J. Bron.Ik als christen wist dit niet.

  Like

  • Tom zegt:

   Beste Ron,

   Uit nieuwsgierigheid: wat wist je niet als christen?

   Weet je dan wel dat wat we nu het christendom noemen een Joods geloof is? Jezus was een Jood, zijn volgelingen waren Joden, de schrijvers van het Nieuwe Testament waren Joden etc.
   Deze Joden hielden zich netjes aan de Joodse Wetten en aan de Joodse feestdagen waaronder het Pesach feest.
   Het Pesach feest verwijst naar het offer van Jezus.

   Lees 1 Korinthiërs 5 vers 7 en 8. Dan wordt het misschien duidelijk.

   Dit artikel wat EJBron heeft geplaatst is enkel een mening van iemand. Zie ook mijn andere reacties hier.

   Geliked door 1 persoon

   • ronjaspers zegt:

    Tom.Ik ben sinds 5 jaar christen wedergeboren pinkster gemeente,de laatste tijd een lauwe/koude christen.Ik heb 45 jaar ellende meegemaakt ben daarvan aan het herstellen.Om de bijbel op de juiste manier te interpreteren valt niet mee met al die valse predikers en nepchristenen.

    Like

 5. Tom zegt:

  Het verstoppen van eieren komt indirect ook uit het Joodse Pesach. Alleen worden daar geen eieren verstopt maar stukken Matze broden (ongezuurde broden).

  “Nog zo’n hoogtepunt: het moment waarop we de afikoman, een verstopt stuk matze, moesten zoeken. Opa Ovadja had het verstopt en degene die het vond kreeg een cadeautje. Wij wilden dan bijvoorbeeld een fiets krijgen.”

  Bron:
  http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/37951/language/nl-NL/Default.aspx

  Geliked door 1 persoon

 6. guusvelraeds zegt:

  Dat geldt ook voor Zwarte Piet. Allemaal oeroude Indo Europese tradities. Was niets Christelijks aan en ook niets dat met slavernij te maken had. Het Christendom heeft de deze gebruiken
  opgezogen in het Christelijke geloof. Hadden de eerste Christelijke leiders dat niet gedaan was de kerstening van Europa nooit van de grond gekomen.

  Geliked door 1 persoon

 7. T.Troubadour zegt:

  Het is het belangrijkste feest van de Christenen en het fundament van ons geloof in Jezus Christus onze Heer.De bijbel net NT de vervulling van het OT is hier heel duidelijk over.Wij leven in de NT tijd en niet in de OT tijd .Wij vieren dit voor Zijn eer onze Heer en Heiland.De rest is bijzaak.

  Geliked door 2 people

 8. Kuu zegt:

  Pasen en Pesach gaan niet over hetzelfde.

  Like

  • Tom zegt:

   Theologisch gezien wel degelijk!

   Dit artikel beschrijft het op een goede manier.

   https://christenenvoorisrael.nl/2018/03/pesach-en-pasen/

   “Zuivert dan den ouden zuurdesem uit, opdat gij een nieuw deeg zijn moogt, gelijk gij ongezuurd zijt. Want ook ons Pascha is voor ons geslacht, namelijk Christus.
   8 Zo dan laat ons feest houden, niet in den ouden zuurdesem, noch in den zuurdesem der kwaadheid en der boosheid, maar in de ongezuurde broden der oprechtheid en der waarheid.”

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s