Italië: Vijfsterrenbeweging als luidspreker voor China´s regimepropaganda

Screenshot_200

Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio (links, Vijfsterrenbeweging) en minister-president Giuseppe Conte (partijloos).

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

China´s communistische leiding ziet in Italië een primair doelgebied voor haar propaganda in verband met de corona-crisis. Peking is daarmee ook heel succesvol – niet in de laatste plaats, omdat de Vijfsterrenbeweging in de regering als het ware als een spreekbuis van de Communistische Partij van China ageert.

epoch times

Vorig jaar om deze tijd gold Matteo Salvini´s Lega nog als hét spookbeeld van Brussel. De toenmalige regeringspartij werd ervan beschuldigd de EU te ondermijnen en zich voor dit doel ook nog te verbinden met de Russische Federatie. Laat in de zomer viel de regering uit elkaar, en in Brussel evenals in Berlijn was de opluchting groot toen een vliegende coalitiewisseling van de links-populistische Vijfsterrenbeweging naar de “Democratische Partij” nieuwe verkiezingen met een vermoedelijke triomf van de Lega verhinderde. Wat destijds niemand zag: met de Vijfsterrenbeweging heeft men ingezet op een partij, die nauwere contacten had met een vreemde macht dan zelfs Brussel lief was – namelijk met het regime van de Communistische Partij van China.

Italië als dankbaar agitatiegebied

Inmiddels wordt het charmeoffensief van de regering rondom machthebber Xi Jinping, wiens belangrijkste doel Italië is, zelfs voor de “minister van Buitenlandse Zaken” van de EU, Josep Borrell, onheilspellend. De offensieve “maskerdiplomatie” van Peking met het tegelijkertijd rondstrooien van samenzweringstheorieën, om de oorsprong van het virus te verdoezelen, ziet hij als een uitdrukking van een “globale strijd van het narratief”. Hij omschrijft het doel van de oefening als volgt:

“China verbreidt op dit moment op agressieve wijze de boodschap dat het, anders dan de VS, een verantwoordelijke en betrouwbare partner zou zijn.”

Italië blijkt voor deze boodschap een vruchtbare responsbodem te zijn. Het Zuid-Europese land was het eerste in het Westen dat door een explosieve uitbraak van de corona-epidemie werd geteisterd. Het gezondheidsstelsel van het land stond op instorten. Ook andere EU-lidstaten werden door de kracht van de uitbreiding verrast.

Terwijl Peking al startte met de eerste hulpleveringen, verkeerde men in Brussel nog steeds in shock. Spoedig daarna begonnen ook al de eerste debatten over eurobonds als mogelijke Europese solidariteitsmaatregelen – die zonder resultaat bleven. Toen daarna de eerste hulpleveringen uit Duitsland aankwamen, werden ze nauwelijks nog waargenomen, en velen wilden ze ook helemaal niet waarnemen.

“Straat van de vriendschap”

Het was echter niet pas de corona-crisis, die voor Peking belangrijke deuren in Italië opende. Ook daarvoor speelde de Vijfsterrenbeweging een sleutelrol toen het er om ging de traditionele trans-Atlantische oriëntering van Italië te ondermijnen, argwaan tegenover de NAVO aan te wakkeren en het land als eerste G7-natie onderdeel te maken van de omstreden “Nieuwe Zijderoute” of “Belt and Road Initiative”. Het door China geplande infrastructuurproject is niet in de laatste plaats daarom omstreden, omdat Peking de uitbreiding gebruikt om deelnemende landen in Centraal-Azië, Afrika of Oost-Europa in zijn voordeel schulden te laten maken.

Op 12 maart landde een Chinees vrachtvliegtuig met negen artsen, mondkapjes, beademingsapparaten en andere medische uitrusting in Rome. Op de hulpgoederen stond de zin gedrukt: “De straat van de vriendschap kent geen grenzen”. De kort daarvoor afgetreden chef van de Vijfsterrenbeweging en nog steeds minister van Buitenlandse Zaken, Luigi di Maio, hielp er aan mee om de levering aan het publiek te verkopen als “geschenk” van China in tijden van nood.

Di Maio als “nuttige idioot” van het regime in Peking

In werkelijkheid had Italië het medisch materiaal gewoon gekocht. Men had het echter tegelijkertijd voorgesteld als een schenking van het Chinese Rode Kruis als teken van Peking´s vermeende “politiek van generositeit”. Dagen later zegde de Chinese machthebber Xi Jinping aan minister-president Giuseppe Conte telefonisch toe dat hij graag bereid zou zijn om als deel van de “gezondheidszijderoute” mee te werken aan de bestrijding van de pandemie.

Di Maio maakte gelijk nog gebruik van de gelegenheid om in een interview op zijn eigen vermeende vooruitziende blik te pochen om Italië´s banden met China te versterken – en benadrukte dat nu ook vooraanstaande critici van het lidmaatschap van de zijderoute in de Democratische Partij nu ook begrepen dat “de investering in deze vriendschap het ons nu mogelijk maakt om levens te redden in Italië.

Lucrezia Poggetti van het Mercator Institute for China Studies spreekt tegenover het tijdschrift “Foreign Policy” van “nuttige idioten” in Italië´s regering, die Peking´s propaganda zouden reproduceren. Di Maio zou deels helemaal niet weten wat hij zou doen, en zou deels het respect tegenover China bewust bedrijven om de eigen stamkiezers te bedienen.

Anti-amerikanisme als verenigende visie van de Vijfsterrenbeweging

Voor die kiezers zou anti-amerikanisme een centrale betekenis hebben, bevestigt ook Antonio Talia, een andere bekende analist van de Italiaans-Chinese betrekkingen:

“Een heel decennia lang heeft de Vijfsterrenbeweging het idee gecultiveerd dat de trans-Atlantische alliantie een soort onderwerping onder het Amerikaanse imperium zou zijn. Ze heeft de NAVO in een verkeerd licht geplaatst, haar kiezers ertoe gebracht om in alternatieve waarheden te geloven en de opvatting gecultiveerd dat er ook buiten het westelijke liberaal-democratische kader goed functionerende systemen zouden bestaan.”

Desbetreffend zouden ook nu nog Fake News en samenzweringstheorieën de ronde doen in het regeringspaleis in Rome – bijvoorbeeld door Gunter Pauli, die premier Conte in economische kwesties adviseert en die onlangs nog had beweerd dat er een verband zou bestaan tussen corona en 5G.

Lega neemt afstand van China

In ieder geval heeft het uiteenvallen van de coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega ervoor gezorgd dat één speler afstand nam van het regime in Peking: de chef van de Lega, Matteo Salvini, heeft onlangs in de Senaat verklaard dat de regering in Peking “een misdaad tegen de menselijkheid” gepleegd zou hebben, mocht ze – wat zich steeds duidelijker aftekent – van het virus af geweten en dit niet op tijd openbaar gemaakt hebben. Bovendien stelde Salvini de vraag aan de orde of de Communistische Partij van China niet bewust nieuwe virussen als biologische wapens in zijn laboratoria zou kweken.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", China, Italië. Bookmark de permalink .

6 reacties op Italië: Vijfsterrenbeweging als luidspreker voor China´s regimepropaganda

 1. Luchtpint zegt:

  Hier is inderdaad een geo-politiek spel van China bezig. De Chinezen hebben o.a. al een hoop Afrikaanse landen aan hen schatplichtig gemaakt door hun neo-kolonialistische aanpak. De infrastructuur in die landen uitbouwen en de regeringen van die landen met torenhoge schulden opzadelen is maar één tactiek die ze toepassen. En het dan toch achteraf voorstellen als generositeit. En linkse ratten vinden mekaar altijd en overal. Het verbaast me niks.

  Geliked door 2 people

 2. klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan zegt:

  Salvini voor het gerecht wegens ontvoering’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s