Corona-voorschriften: De stemming zal omslaan

Screenshot_83

Jonge vrouw met gezichtsmasker in het metrostation “Kottbusser Tor” in Berlijn.

(Door: Michael Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De politiek heeft elke maat verloren. Haar verordeningen grijpen diep in ons leven in. Veel dingen worden verwoest. De gezichtsmaskers zijn pas het begin. Het wordt geen mooie, nieuwe wereld.

Screenshot_84

Nog is het heel rustig in de straten van Berlijn. Niet alleen vanwege de uitgaansbeperkingen en het stilleggen van de economie. Diegenen, die het zich kunnen veroorloven, genieten van de mooie lente als een soort vervroegde zomervakantie met open eind. In de stad merk je niets van corona. Maar het is een bedrieglijke stilte. De stemming kan ieder moment omslaan – en ze zal omslaan.

Wanneer vandaag de stad weer langzaam tot leven komt, zullen de meeste burgers de eerste ingrijpende verandering zien: de maskerplicht in het openbaar vervoer zal de Berlijners uit de illusie halen dat nu alles weer goed wordt. Men denkt er helemaal niet over na hoezeer ons levensgevoel en ons sociaal gedrag zullen veranderen wanneer we overal maskermannen en maskervrouwen in de ogen zullen kijken.

Op dit moment zijn het misschien 10% van de reizigers die een masker dragen. Vanaf vandaag is het verplicht om maskers te dragen. Toch wordt het dragen van maskers niet door de politie gecontroleerd. Vermoedelijk hoopt de politie op de [nationaalsocialistische] blokhoofdtraditie: dat men namelijk uitgescholden wordt wanneer men zonder masker in de trein stapt. Of door de buschauffeur geweigerd wordt. Het omgekeerde kan natuurlijk ook het geval zijn: dat mensen, bijvoorbeeld jongeren in groepen, agressief reageren en proberen te provoceren. Uiterlijk wanneer zich bij temperaturen van boven de 30 graden het zweet onder het masker verzamelt, zou het wel eens bar kunnen worden.

De fundamentelefout van de meeste corona-maatregelen na de lock-down bestaat in de compleet verkeerde inschatting van de politiek over de grenzen van haar effect. Dit werkt in twee richtingen: de politiek onderschat zichzelf door virologen de samenleving van de toekomst te laten vormen. Waarom eigenlijk geen oncologen? Of artsen die gespecialiseerd zijn in verslavingen? Er overlijden wezenlijk meer mensen aan kanker en verslavende middelen dan aan corona. Alcoholisme is weliswaar geen besmettelijke ziekte. Ze is in de afgelopen jaren echter razendsnel toegenomen. De risicogroep zijn de jongeren. Ondanks al deze om zich heen grijpende ziektes hebben de regeringen van de wereld nog nooit een soort globale quarantaine opgelegd. Nog nooit heeft de politiek het lot van alle maatschappelijke, economische en religieuze gebieden zo willoos in handen van experts gelegd.

Tegelijkertijd overschat de politiek zichzelf door verordeningen uit te vaardigen waarvan ze de inachtneming nooit kan controleren en waarvan ze de gevolgen nog niet in beginsel kan inschatten. De verordening van de minimale afstand van 1,5 meter op speelplaatsen is aan krankzinnigheid niet te overtreffen. De vernietiging van de gastronomie-branche in Berlijn kan ook door aalmoezen niet afgewend worden: op dit moment is te verwachten dat de restaurants tot eind mei gesloten moeten blijven – klinkt het vanuit de Senaat. Dat zijn nog eens vier kwellende weken wachten en onzekerheid. Naar de verstandige voorstellen van de restauranthouders wordt niet geluisterd. De Senaat heeft zich nog niet één keer met dit onderwerp beziggehouden. Veel bedrijven hebben directe hulp ontvangen. Maar geen vervolgfinanciering. Dat kan de stad zich niet veroorloven. En de staat wil het zich niet veroorloven. De Senator Economische Zaken is teleurgesteld. Ze moet passief toekijken.

De afleverservice heeft voor de meeste restaurants misschien 15% van hun omzet in normale tijden opgeleverd. Er zijn honderden faillissementen te verwachten. Schattingen gaan er van uit dat alleen al in de gastenbranche 230.000 arbeidsplaatsen worden bedreigd. De ellende voor de betrokken families zal onnoemelijk zijn.

Met het sterven van restaurants valt voor veel mensen een element van balans weg: ze kunnen hun stress niet afbouwen, die – zoals alle artsen bevestigen – in alle leeftijdsgroepen dramatisch toeneemt. Ook elders zullen de mensen geen hulp vinden: de zogenaamde “niet-medische geneeskundige beroepen” of tandartsen staan op instorten. Velen moesten arbeidstijdverkorting aanvragen. Dat betreft praktijken van logotherapie, ergotherapie, fysiotherapie en psychotherapie. Ook dierenartsen komen onder druk te staan.

De uit haar voegen geraakte politiek geeft geen hoop. Men zou pas beslissen over een tweede golf van opening wanneer de cijfers dit toestaan, zegt de Senaat. Welke cijfers? Wie maakt de cijfers? Wie controleert ze? Wie berekent welke modellen, trekt conclusies en neemt de verantwoordelijkheid? Het recept van de politiek is Apocalyptische paniekzaaierij. Ze vlucht in on-transparante berekeningen van experts. De vermomde gezichten, die we vanaf vandaag zullen zien, zijn pas het begin van een ingrijpende verandering. Het wordt geen mooie, nieuwe wereld.

Bron:
www.berliner-zeitung.de
Door: Michael Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

34 reacties op Corona-voorschriften: De stemming zal omslaan

 1. Stanford University bewees dat de sterftecijfers slechts 0,1% zijn ; exact identiek aan reguliere seizoensgriep. Dus geen reden voor enige maatregel

  Geliked door 2 people

  • Wim zegt:

   Het sterftecijfer is niet de enige belangrijke variabele, wat zeker zo belangrijk is, is de besmettelijkheid en die is bij het Coronavirus groter dan bij het griepvirus, en daarin schuilt wel degelijk een gevaar. Zolang we met beperkende maatregelen het reproductiecijfer < 1 houden, blijft de situatie beheersbaar. Maar als we de beperkingen opheffen, zal het reproductiecijfer toenemen, en na verloop van tijd kan er een tweede golf ontstaan, die veel heftiger is dan de eerste golf, omdat het virus zich intussen geografisch heeft kunnen verspreiden. Dat dit niet alleen maar een theoretische mogelijkheid is, is bewezen bij de Spaanse griep, waarbij die tweede golf de meeste slachtoffers heeft gemaakt.

   Op zichzelf zullen beperkende maatregelen het aantal doden uiteindelijk niet verminderen (tenzij in de tussentijd een werkzaam vaccin of geneesmiddel wordt ontwikkeld), maar een ongebreidelde explosie kan de ziekenhuizen overbelasten, met alle gevolgen van dien.

   Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met de nadelige effecten van de beschermende maatregelen en dat kan voor moeilijke dilemma's zorgen. Maar in ieder geval is de houding "och, het is niet erger dan een gewoon griepje" en "het is heel rustig in de ziekenhuizen, dus er is niks aan de hand" rijkelijk naïef. Zelfs al zou het allemaal toch meevallen, dan nog is het verstandig om rekening te houden met een scenario dat, zoals gebleken is, allesbehalve denkbeeldig is.

   Geliked door 1 persoon

 2. Jean zegt:

  Een soort is heel gelukkig met die mondmaskers en dat zijn de criminelen die ongestoord hun praktijken kunnen uitvoeren want niemand herkend ze…

  Geliked door 1 persoon

 3. pepo Copyright zegt:

  Een op waarheid belicht corona relex muziek 🎶 video.

  Geliked door 2 people

 4. sweetheart zegt:

  Geliked door 2 people

 5. Rensk. zegt:

  Ieder groot ziekehuis hier in Nederland krijgt van mij een mail met daarin> goh kennelijk is er bij jullie helemaal geen crisis ,want het kabinet gaat op vakantie en dus gaan wij ervan uit dat er geen crisis is. Gaat het IC zorgpersoneel ook lekker met vakantie? Kennelijk is de nood helemaal niet zo hoog als word gesuggereerd. (probeer hun ingekakte boosheid naar boven te brengen) Wie doet er mee om dat even flink onder de aandacht te brengen.Dank alvast.

  Geliked door 3 people

 6. droevige mof zegt:

  De gemeenteraad van Keulen heeft posters opgehangen:
  “Vermijd de ouderen en risicogroepen”
  Dit alles natuurlijk om de grootmoeder en de astmaticus te beschermen. Ik noem het Orwelliaans doublespeak.
  Maar de meesten hebben het doorzien en zijn boos.

  Geliked door 4 people

 7. Republikein zegt:

  Hier beweren boze tongen dat John de sr.Mongool een vermogen bezit van 3.000.000,000. miljoen euri.
  Vanwege de crisis moet hij 40 medewerkers ontslaan, een besparing van pak hem beet 40x 75.000 euri = 3.000.000.euri.
  Als dat niet zou gebeuren kon hij dus 1000 jaar verder zonder zorgen, maar zo oud als Methusalem gaat hij niet worden.

  Oh ja, in bitcoins zit hij niet.
  Ik ook niet, maar Willeke lijkt me er wel een type voor.

  Geliked door 4 people

 8. Gienekehado zegt:

  Benieuwd hoeveel zwembaden er deze zomer weer gesloopt gaan worden, mochten ze opengaan.
  Net op de radio; in 1 week tijd 15 autobranden in Arnhem alleen al! Groen-Slinks hè! Grossiert in criminaliteit en soebsidies!!

  Geliked door 3 people

 9. Orelius zegt:

  Het word tijd dat de elite zijn masker afdoet. Dat is veel belangrijker dan dat het volk een masker op moet doen. Wij kijken dwars door dat masker heen. Wanneer gaat dat ingeslapen volk dat ook doen?
  Ingeslapen , gehypnotiseerd door netflix , goede tijden slechte tijden , boer zoekt vrouw etc etc etc.
  Wanneer nemen jullie nou eens de rode pil in die laat de waarheid zien (matrix).

  Geliked door 4 people

 10. Het blijft een moeilijke materie, ik ben de eerste die toe zal geven dat het volkomen stilleggen van de economie niet de oplossing kan zijn en hoe langer het duurt hoe meer onherstelbare schade zal ontstaan, aan de andere kant ga ik niet mee in de verhalen als zou het maar een ‘griepje’ zijn.
  Aangezien er onvoldoende wordt getest op corona is het enig alternatief te kijken naar hoeveel mensen vorig jaar over een gelijke periode dood gingen en dat blijkt nu significant hoger te liggen.
  Die mensen staan waarschijnlijk niet geregistreerd als ‘coronadoden’ maar het is wel zeer aannemelijk.
  Ook is verneukeratief dat men zegt dat de meesten al iets mankeerden voordat ze overleden.
  Zet honderd mensen van boven de vijftig op een rij en vraag iedereen die niks mankeert een stap naar voren te zetten. Hoeveel zijn dat er ? 10 ? 12 ?

  Like

  • Republikein zegt:

   Ik mankeer iets aan mijn hoofd, telt dat ook?

   Geliked door 1 persoon

   • Ben zegt:

    Wel als je koningsgezind zou zijn, Republiekein.

    Geliked door 3 people

   • Republikein zegt:

    Ha, da’s een goeie, zal ik antwoorden of….

    Veteranen zijn niet zo scheutig om hun trauma van 40-45 naar buiten te brengen, mondjesmaat.
    Mijn vader zei in de jaren 60 dat Duitsland de oorlog had gewonnen, dat klopte toch niet met de schoolboekjes?

    Laat gingen 2 Britse veteranen in Dover protesteren tegen Brexit.

    Like

  • Piet Snot zegt:

   Ik, ik mankeer niks. 57 jaar inmiddels.
   In januari zijn er nog long foto’s gemaakt en die waren verder goed.
   Niets op te zien na 40 jaar roken.
   Bloed is ook getest, en al mijn organen werken ook nog steeds uitstekend.
   En verder ben ik nog zo net zo lenig als een 18 jarige.

   Like

   • Monalisa zegt:

    Na je 60e komen de kwalen of je moet je hele leven niet gewerkt hebben, dan blijf je wat gezonder.

    Like

  • Piet Snot zegt:

   “Ook is verneukeratief dat men zegt dat de meesten al iets mankeerden voordat ze overleden.”

   Waarom is dat verneukeratief., een extra griepje kan dan net het zetje zijn.
   Dat is altijd al zo geweest.

   Geliked door 1 persoon

  • BigLJohn zegt:

   Tegenwoordig worden veel doden gekwalificeerd als Corona doden. Artsen en ziekenhuizen worden betaald om bij ieder overlijden op de IC (oude mensen met dodelijke kwalen) schriftelijk te vermelden dat de gestorven persoon aan Corona overleden is. Je moest eens weten wat er voor misstanden bestaan in die ziekenhuizen. Zwaar zieke mensen kunnen er niet terecht omdat – Corona zieken – hun plaatsen innemen. Heb je wel eens naar Jensen gekeken, en naar de reacties van gedupeerden die hem een E-mail sturen c.q. stuurden ?

   Geliked door 3 people

 11. Peter zegt:

  Inderdaad,drugs ,pillen,coke, tabak,drank,de staat verdiend er een vermogen aan ,en heeft over de gezondheid van de jeugd nog nooit wakker gelegen .

  Geliked door 2 people

 12. M. Devrindt zegt:

  Citaat: “de politiek onderschat zichzelf door virologen de samenleving van de toekomst te laten vormen.”
  In een discussie met mijn zoon zei ik het volgende: “Als er een aardbeving is geweest laat je de wederopbouw toch ook niet over aan seismologen. Je gaat naar architecten en bouwondernemers en neemt hoogstens adviezen van seismologen mee”.

  Geliked door 3 people

 13. guusvelraeds zegt:

  Uiteindelijk heeft de nikaab gezichtsbedekking voor allen overwonnen. We kunnen tevreden zijn.

  Geliked door 2 people

 14. Hovawart zegt:

  Maak me al meer zorgen over de zogenaamde handhavingsteams die de mensenmenigte moeten gaan controleren, de BOA’s van de Euro-sharia-politie draaien al warm, en de spoedwetten worden in het Mei-reces door het senaat gedrukt. Rien ne va plons, dit land is er niet meer voor ons, en met Rutte zijn VVD-PvdA-club, de Pays-Bah van de regen in de drup, banken onderwater en verzopen als Atlantis..

  Geliked door 2 people

 15. Pingback: Draaikonten: media vinden plotseling duidelijke taal voor Merkels corona-politiek | E.J. Bron

 16. hans zegt:

  DE POLITIEK OVERSCHAT ZICHZELF, HALLLLLOOOOO AARDE!

  Like

 17. Zijlstra zegt:

  Ik geloof niet dat er een grote economische crisis gaat komen, de werkeloosheid zal wel toenemen en de groei in laatste 2 kwartalen, zwaar in de min, maar vanaf 2021 gaat het weer bergopwaarts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s