Een verhaal om aan je kinderen en kleinkinderen te vertellen

Screenshot_170

Een legende vertelt het verhaal van de Waarheid en de Leugen die elkaar op een goede dag tegenkwamen. “Hallo”, zei de Leugen. “Hallo”, groette de Waarheid terug. “Mooie dag niet?“, ging de leugen verder. De waarheid keek even rond en naar de lucht en zag dat het inderdaad een stralende dag was. “Het meer wat verderop is ook heel erg mooi”, beweerde de Leugen met een glimlach. En zo wandelden samen naar het meer. De Waarheid zag het meer, en stelde vast dat het meer dat de Leugen had beschreven inderdaad bijzonder mooi was.

“Kom, laten we gaan zwemmen, het water is aangenaam en warm”, stelde de Leugen voor. Op haar hoede ging de Waarheid even voelen of dat wel waar was. En ja, het water voelde heerlijk aan. De Waarheid vertrouwde de Leugen, en zo trokken ze allebei hun kleren uit en zwommen in het heerlijke water. Terwijl de Waarheid ontspannen en onoplettend een eindje verder zwom, haastte de Leugen zich uit het water en kleedde zich in de kleren van de Waarheid. Toen de Waarheid merkte dat de Leugen was verdwenen zwom ze terug naar de oever en ontdekte dat haar kleren gestolen waren.

De waarheid, niet in staat om de kleren van de Leugen te dragen, begon zonder kleren te lopen. Iedereen keerde zich geschokt van haar weg toen ze de naakte Waarheid zagen. Verdrietig en verlaten verschuilt de Waarheid zich sindsdien op de bodem van een put. Vanaf dat moment verkiezen mensen de Leugen, vermomd als de Waarheid, boven de naakte Waarheid.

Bron:
http://nageltjes.be
(h/t “Trucker”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Een verhaal om aan je kinderen en kleinkinderen te vertellen

 1. Trucker zegt:

  uitgeslapen 🙂 zie ik

  Like

 2. boorzalf zegt:

  Die is goed👍

  Like

 3. Cathja zegt:

  En zo is het…..

  Like

 4. MilaK9 zegt:

  Mooi verhaal en helaas maar waar.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een pracht verhaal met een goeie moraal die KLOPT!

  Like

 6. Henk zegt:

  Heel mooi en het is de waarheid.

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   In het sprookje van Andersen, ‘De nieuwe kleren van de keizer’, bleek ook al dat het erg moeilijk is om de waarheid te verkondigen en men meer op leugens vertrouwd! De desbetreffende keizer was hierin een ijdeltuit die zijn eigen volk verwaarloosde omdat hij alleen maar van mooie kleren hield.
   Op een dag werd er in de welvarende stad, waar het paleis van de keizer stond, een groot feest georganiseerd waar talloze reizigers op af kwamen waaronder ook twee slimme oplichters! Zij waren blijkbaar van het soort dat liever rijke uitbuiters als slachtoffers koos en toen zij vernamen hoe dom en ijdel de keizer was besloten zij hem een lesje te gaan leren en zichzelf hiermee te kunnen verrijken!
   Ze verkondigden toen in het openbaar dat zij de mooiste. kleren ter wereld konden maken die de eigenschap bezaten dat wie ze niet aanschouwde gewoon oerdom was of niet geschikt voor zijn/haar functie! Dit kreeg de keizer te horen en hij wilde dat de twee “kleermakers” dit zouden gaan verrichten. Ze bestelden hiervoor de mooiste zijde en goud maar dat kwam niet op het weefgetouw omdat de bedriegers maar net deden alsof ze kleren maakten.
   De keizer stuurde hierna twee ministers naar hen toe om te aanschouwen of de “kleren” opschoten maar zij zagen die natuurlijk niet. Alleen durfden ze niet te beweren dat zij niets zagen omdat ze anders als oerdom bekend stonden of ongeschikt waren voor hun functie!
   Ook de keizer en zijn hofhouding verging het zo maar zij beweerden evenmin dat zij geen kleren zagen! De “wevers” werden niettemin wel beloond voor hun “arbeid” terwijl de keizer in Adamskostuum”zichzelf liet bewonderen op straat waar niemand de waarheid durfde te verkondigen dat ze geen kleren zagen!
   Maar onder hen was een klein jongetje of meisje die later eerlijk uitriep: “De keizer heeft helemaal geen kleren aan!” En toen werd dit door iedereen overgenomen waardoor de keizer besefte dat hij inderdaad oerdom was geweest!

   Like

 7. Jules Vismale zegt:

  In het verhaal over Pinokkio voorzag zijn moeder (?), de Blauwe Fee, zijn neus als een soort leugendetector want elke keer als deze houten pop jokte ging zijn neus hierdoor ontzettend snel groeien!
  Tegenwoordig weten trouwens veel mensen niet eens meer wat de leugen en de waarheid nou is, de waarheid wordt vaak ook niet geloofd of wil men niet zien, veel mensen lijken het nog hartstikke leuk te vinden om bedrogen en voorgelogen te worden en veel leugenaars en bedriegers zijn vaak nog trots op ook als ze veel succes hebben met hun leugens en bedrog!
  Zo kocht Dagobert Duck in de jaren ’90 op een dierenmarkt in Duckstad, waar twee identieke papegaaien werden verkocht waarvan de ene altijd loog en de ander altijd de waarheid zei, de leugenachtige papegaai die ongeveer 100 gulden kostte terwijl de Zware jongens de papegaai, die altijd de waarheid zei, voor 10 gulden kochten!
  Niettemin werden zowel Dagobert als de Zware Jongens horendol van de twee papegaaien totdat Dagobert besloot om alles wat de leugenachtige papegaai verkondigde om te draaien, in het nadeel van de Zware Jongens, waarna een van hen op het einde verkondigde: “Dat weten we dan ook weer! Dagobert heeft meer aan een leugen dan wij aan de waarheid en dat is een waarheid als een koe!” En daarop antwoordde de papegaai, die altijd de waarheid zei, dan ook prompt:” Nee, als een papegaai!”
  Willie Wortel daarentegen ergerde zich ooit zo erg aan het leugenachtige en bedriegende gedrag van talloze inwoners in Duckstad dat hij een waarheidsgas uitvond opdat iedereen de waarheid zou vertellen waarna prompt alle inwoners met elkaar ruzie kregen en onderling gingen vechten! En deze keer konden zelfs de Zware Jongens daar geen voordeel uit halen!”
  En er is nou eenmaal een oud gezegde als je de waarheid in een doofpot wil gooien en dat is zo: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!”
  Bovendien liegt trouwens iedereen waar ook ter wereld omdat het feitelijk vrijwel onmogelijk en onnatuurlijk is om altijd de waarheid te vertellen ofschoon liegen om allerlei redenen gebeurd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s