“Geduld en gebeden” – het corona-virus woedt in Turkije

Screenshot_32

(Vertaling: E.J. Bron)

Ook in Turkije schijnt het corona-virus zich steeds verder uit te breiden. De Turkse autoriteiten beweerden eerst dat de situatie onder controle zou zijn – nu zijn er al meer dan 3000 corona-doden.

Duits - Zuerst

Op 30 april waren er 117.589 geregistreerde gevallen van virusinfecties en 3081 mensen waren er al aan overleden. Turkije staat nu op de 7e plaats wat betreft corona-gevallen – het heeft zelfs de Volksrepubliek China ingehaald. Hoe kon het gebeuren dat het infectiecijfer in Turkije binnen slechts anderhalve maand na de ontdekking van het eerste geval in zo´n vreselijk tempo was gestegen?

Op 11 maart, na de bekendmaking van het eerste geval, zei de Turkse minister van Gezondheidszaken, Fahrettin Koca, tegenover de staatsmedia nog vol vertrouwen: “als er een infectie in het land is, dan zeer beperkt. Het corona-virus is niet sterker dan de maatregelen die wij zullen nemen.”

De volgende dag waren er al 47 bevestigde gevallen in Turkije. Diezelfde dag werden de openbare gebeden in de ongeveer 80.000 moskeeën in het land opgeschort. Maar toen was het al te laat, want 16 miljoen mensen hadden al aan de gebeden in het weekend deelgenomen.

Esin Senol, professor voor infectiezieken aan de Gazi-universiteit in Ankara, stelde vast dat het corona-virus vooral door diegenen Turkije binnengesleept werd die uit het buitenland terugkeerden – in het bijzonder door diegenen die op bedevaart naar Mekka waren geweest. Het virus “lijkt zich op grond van reizen naar Europa, Iran en Saoedi-Arabië al lang voor de melding van het eerste geval uitgebreid te hebben”, aldus Senol.

Op 18 maart legde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een verklaring af, waarin hij zei dat Turkije in een “betere positie” zou verkeren dan Groot-Brittannië of Frankrijk en dat het land het corona-virus met “geduld en gebeden” te boven zou komen. Maar de maatregelen die de Turkse autoriteiten namen, waren vaak merkwaardig en chaotisch: op de avond van 10 april kondigde het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken de invoering van een uitgaansverbod van middernacht 11 april tot middernacht 13 april in 30 steden aan. Met andere woorden: 48 uur lang mocht niemand zijn woning verlaten. De meeste mensen werden verrast, omdat ze pas een uur of twee voor de inwerkingtreding van de nieuwe beperkingen op de hoogte waren gesteld. Daarom gingen ze nog snel naar de winkels om zichzelf te voorzien van levensmiddelen en andere noodzakelijke dingen. Video´s in de sociale netwerken laten lange rijen voor de winkels zien – daarbij hielden de jachtige klanten zich niet aan een minimale afstand.

De situatie van het Turkse gezondheidsstelsel geeft ondertussen weinig reden tot optimisme. Het land lijdt onder een verzwakte gezondheidssector na de mislukte putsch in het jaar 2016, toen de Turkse regering ongeveer 15.000 werknemers in het gezondheidswezen op de zwarte lijst zette, waaronder de viroloog Mustafa Ulasli. Bovendien hadden werknemers in de medische sector op een gebrek aan apparaten, bedden en medisch personeel gewezen, die voor de behandeling van een groter aantal corona-patiënten nodig zijn. “Het is duidelijk dat de Turkse ziekenhuizen zich in de twee en een halve maand sinds dit dodelijke virus voor het eerst in beeld kwam niet voldoende hebben voorbereid”, aldus de officiële vertegenwoordiging van artsen in Istanboel.

Een andere epidemiologische factor zijn illegale migranten en vluchtelingen uit Syrië, Libië en andere Arabische en Centraal-Aziatische landen, die wachten op hun doorreis naar Griekenland. Er bevinden zich 3,6 miljoen vluchtelingen in Turkije, maar er is niet voldoende informatie over of zij op het corona-virus getest of medisch behandeld worden. In plaats daarvan staan er berichten in de Griekse media, die waarschuwen voor de Turkse bedoelingen om Europa via Albanië en Griekenland met besmette migranten te overspoelen.

Ondertussen maakte minister van Gezondheidszaken Fahrettin Koca op 29 maart bekend dat het land het hoogtepunt van de infecties achter zich zou hebben gelaten: “Bovendien is het sterftecijfer door het corona-virus in het land het laagste in Europa”, pochte Koca voor de media. Niets daarvan schijnt te kloppen.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, Desinformatie, Hypocrisie, Overheid, Rotzakken, Turkije. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Geduld en gebeden” – het corona-virus woedt in Turkije

 1. Jules Vismale zegt:

  Het coronavirus blijkt dus ook in Turkije geen onderscheid te maken en al helemaal niet onder de moslims aldaar!

  Like

 2. Moslims hebben niet zo’n hoge pet op van de medische wetenschap, bij alles denkt men; inschallah.
  Oftewel als allah het wil en daar leggen ze zich bij neer.
  Nou maar hopen dat genoeg moslims deze denkwijze aanhangen, dan krijgen we toch nog zoiets als natuurlijke selectie.
  https://www.geenstijl.nl/5153257/corona-doet-niet-aan-moslims/#comments

  Like

 3. ieznogoedh zegt:

  Hierop is maar een antwoord mogelijk: inch allah!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s