De druk op christenen blijft – ondanks enkele successen in de Oriënt

Screenshot_187

(Vertaling: E.J. Bron)

Dat het ondanks successen tegen islamitische extremisten in verschillende delen van de wereld en successen in de wederopbouw in bijvoorbeeld zo´n belangrijk land als Syrië vaak niet eenvoudig is voor christenen en andere niet-moslims, maakte de editie voor mei 2020 van het tijdschrift van de Duitse sectie van de mensenrechtenorganisatie “Christian Solidarity International” (CSI) duidelijk.

ongecensureerd.at

Stamland van het christendom Egypte

Dat Egypte een stamland van het vroege christendom was, is een vaak vergeten of verdrongen feit. In werkelijkheid was volgens een oude overlevering de evangelist Marcus de eerste bisschop van Alexandrië. In de daaropvolgende eeuwen was het Egyptische Alexandrië een van de belangrijkste oude patriarchaten van het christendom. Uit het land aan de Nijl kwamen belangrijke theologen en een als voorbeeld bekend staand monnikendom voort. Met zulke christelijke bloeiperiodes is het al lang voorbij. Ondanks vele beloftes van de huidige regering lijden de christenen onder vele benarde toestanden. CSI schrijft daarover:

Enkele eeuwen geleden was Egypte een christelijk land. Nu worden christenen van alle kanten in het nauw gebracht: door christenhaters uit het hart van de samenleving, door ´islamistische´ strijders en door de regering.

Gewelddadige aanvallen tonen aan in welke moeilijke situatie de christenen zich bevinden. Zoals CSI jaren geleden al schreef, vormen gedwongen huwelijken en gedwongen bekeringen van jonge christelijke vrouwen een apart probleem.

Hulp van CSI

CSI probeert zo goed als het gaat met praktische hulp tegen te sturen in Egypte, bijvoorbeeld door de doelgerichte bemoediging van christelijke dorpsgemeenschappen in Opper-Egypte.

In Irak staat men zowel christenen als Jezidi´s bij. Daarbij zorgen de aanwezigheid van verschillende milities evenals de spanningen tussen de VS en Iran bij veel mensen voor bezorgdheid. In het CSI-tijdschrift wordt gewaarschuwd:

De Jezidi´s voelen zich door de rest van de wereld vergeten en staan onder externe druk van de lokale regering en verschillende milities. Ze zijn uitermate dankbaar voor onze solidariteit, die voortkomt uit de christelijke naastenliefde.

Licht en schaduw

Voortdurend geweld tegen christenen is verder uit verschillende landen te melden. Dit geldt bijvoorbeeld voor zulke van elkaar verschillende landen zoals Nigeria, Pakistan en Burkina Faso.

Des te verheugender dat de successen van het Syrische leger tegen islamitische “rebellen” niet in de laatste plaats de situatie van de christenen konden verbeteren. Ook onlangs weer uitten zich vooraanstaande vertegenwoordigers van christelijke kerken vol lof en erkentelijkheid over de Syrische regering en haar strijdkrachten.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Islam. Bookmark de permalink .

3 reacties op De druk op christenen blijft – ondanks enkele successen in de Oriënt

 1. Quote: De Jezidi´s voelen zich door de rest van de wereld vergeten en staan onder externe druk van de lokale regering en verschillende milities. Ze zijn uitermate dankbaar voor onze solidariteit, die voortkomt uit de christelijke naastenliefde.

  Het enige antwoord daarop is: Zolang de Christelijke naastenliefde niet uit de loop van een geweer komt strijd het CSI een verloren strijd.
  Zo tegenstrijdig dit kan klinken, omdat dat namelijk de enige naastenliefde is die binnen de Islam verstaan en begrepen wordt.

  Trouwens grappig dat als Ik Christelijk met een hoofdletter schrijf mijn spellingscontrole het rood onderstreept.
  Of is dit niet echt grappig en word ook hier de politiek correcte shit door gedrukt.

  Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Hier in mijn stad heeft een Jezidi geprobeerd zijn zuster te verzuipen in een klein slootje voor het station ’s morgens vroeg, omdat ze volgens de familie regels met de verkeerde vriend omging.
   Heeft hier uitgebreid in de krant gestaan.
   En wat doe je dan als broer, dan verdedig je je eer en de schande van de familie.
   Er wordt nogal eens vergeten dat er ook fanatieke mossels tussen zitten, net zo als bij de Koerden.
   Het zijn niet allemaal christenen.

   Like

 2. T.troubadour zegt:

  Syrie was voordat Houssein O,te W,er zich mee bemoeide een van de beste landen voor Christenen.Veel boeken en ooggetuigen.Ook wij hebben hetzelf meegemaakt tijdens onze rondreis in het najaar van 2010

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s