De stoel (must read!)

Screenshot_230

(Door: “Weethetwel”)

Henk Middelkoop is een ras-optimist. Dat heeft hem dan ook geen windeieren gelegd. Hij heeft een goede baan bij Enexis, waar zijn kwaliteiten als mensen-mens optimaal worden gewaardeerd. Zijn vrijstaande huis is zo goed als afbetaald. Hij heeft een lieve vrouw en twee studerende kinderen. De oudste studeert politicologie en de jongste gezondheidskunde. Twee niet zo moeilijke studies met een gegarandeerde baan bij de overheid. ICT was te hoog gegrepen, maar ook daar schijnt de overheid veel behoefte aan te hebben omdat de maatschappij steeds ingewikkelder wordt en om steeds meer controle vraagt. Henk heeft een hekel aan mensen die de overheid wantrouwen. Zijn meest gevleugelde uitspraak is nog altijd: “Van mij mogen ze alles weten, want ik heb niets te verbergen”. Henk regelt daarom ook al zijn betalingen met zijn pinpas, want “gewoon geld is voor de bedriegers, ík betaal netjes mijn belasting”. Zo is Henk gelukkig. De belastingdienst vult zijn aangifteformulier in en hij hoeft alleen maar op “enter” te drukken om aangifte te doen. Op die manier wil hij oud worden.

Covid-19

Dan gebeurt er iets wat werkelijk niemand verwacht had. Als een donderslag bij heldere hemel breekt er een pandemie los van ongekende omvang. Iedereen is bang, want er gaan enorm veel doden vallen. Dat gebeurt gelukkig niet, want de overheid neemt meteen krachtige maatregelen waardoor het aantal doden op dit moment zeer beperkt blijft, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Henk en zijn gezin zijn wild enthousiast over de genomen maatregelen. Door het stil leggen van de economie is de verspreiding van een gemeen virus aan banden gelegd en zijn volgens de televisie vele mensenlevens gered. Er gaat toch niets boven een mensenleven, dus het is een schandaal dat er mensen waren die niet mee wilden werken aan de maatregelen. Dat zijn nog net geen moordenaars.

Helaas zijn er toch nog te veel doden gevallen. Dat was met name in bejaardenhuizen, waar men té laat besloten had de bejaarden op te sluiten en een mondkapje op te zetten. Henk zijn moeder is tot zijn verdriet ook gestorven, terwijl hij haar al twee maanden niet had gezien. Wél via Skype natuurlijk. Haar laatste uitspraak was: “De Here komt mij halen, want ik weet zélf niet meer wie ik ben en wat ik hier doe”. Henk was erg ontdaan, want ondanks zijn aandringen moest ze zónder mondkapje sterven.

Nieuwe lente, nieuw begin

Gelukkig is het virus door de maatregelen aan banden gelegd en beetje bij beetje wordt de economie weer opgestart. Om in de toekomst een dergelijke pandemie de baas te blijven, vraagt de overheid mensen als Henk een app te downloaden waarop altijd te zien is waar hij zich bevindt. Henk werkt daar graag aan mee. Als hij ooit met besmette mensen in aanraking is geweest, kan de overheid dat meteen zien en hem waarschuwen zodat hij meteen kan reageren. Omdat hij zijn telefoon niet altijd bij zich heeft, laat hij een chip in zijn hand zetten waarmee hij ook zijn pinbetalingen kan doen. Het gemak dient de mens, nietwaar? Het was even een moeilijk jaar, maar de toekomst is zonniger en veiliger dan ooit tevoren.

De herfst breekt aan.

Dan breekt de herfst aan. Het stilleggen van de economie heeft niet zo goed uitgepakt. De overheid dacht even aan een paar maandjes rust, maar een heleboel bedrijven zijn stom genoeg niet op de markt teruggekeerd. Sommige mensen weigeren daarna ook nog om zich om te laten scholen naar een ander beroep of creatief om te gaan met de vele mogelijkheden die nu op hun pad komen.

Voor Henk zelf heeft het ook niet zo goed uitgepakt, want tijdens de pandemie is er in het parlement een wet goedgekeurd om het gasnet verder in te krimpen waardoor de baan van Henk overbodig is geworden. Henk krijgt een flink bedrag mee en een gegarandeerde uitkering voor 8 maanden. Voldoende mogelijkheden om aan een nieuwe toekomst te denken. Henk wil zich natuurlijk wél om laten scholen.

Dan komt er een appje binnen bij Henk: de tweede golf van Covid-19 komt er aan en hij krijgt het dringende verzoek voorlopig thuis op een stoel te gaan zitten en af te wachten hoe ernstig het wordt. Speciaal op mensen als Henk wordt een beroep gedaan, omdat men weet hoe begaan zij zijn met het lot van de maatschappij. Zo nestelt Henk zich op zijn stoel. De televisie staat binnen handbereik en houdt hem op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld. Het is héél spannend. De dreiging van de tweede golf is enorm, maar hij wil toch maar niet doorbreken.

Het maakt Henk verdrietig en ook een beetje neerslachtig dat de wereld nog zoveel ellende te wachten staat.

Na drie maanden op de stoel

Henk zit inmiddels drie maanden op zijn stoel. De relatie met zijn lieve vrouw wordt er ook niet beter op. Hij is in ieder geval niet écht bang meer, want er is ook nog niet veel gebeurd. Hij heeft online diverse omscholingscursussen gevolgd, dus hij is er klaar voor. Henk besluit daarom te vragen of hij misschien eens van zijn stoel af mag komen. Zijn acht maanden uitkering zijn bijna voorbij en het wordt tijd een nieuwe baan te vinden. Dat valt toch niet mee, want er schijnen massa’s banenzoekers te zijn. Hoe is dát dan toch mogelijk? Na lang zoeken, komt hij uit op het gemeentehuis waar een vriendelijke ambtenaar hem vertelt dat deze tweede lock-down reeds opgeheven is. Sorry voor het ongemak maar u mag zich weer vrij bewegen.

Dat laat hij zich geen twee keer zeggen, want zijn gestel is inmiddels aardig verzwakt. Het gebrek aan beweging laat zijn duidelijke sporen na in de vorm van minder spieren en een dikkere buik. Henk gaat vol goede moed aan het solliciteren, maar het gaat allemaal niet zo voorspoedig als hij zich voorgesteld had. Dan krijgt hij weer een melding via de veiligheidsapp: de verwachte tweede golf Covid-19 is uitgebleven, maar de derde golf komt er wel aan en die wordt ernstiger dan ooit. Hij krijgt het dringende verzoek thuis op een stoel te gaan zitten en af te wachten. Vanwege de ernst van de situatie heeft de overheid besloten dit keer nog strengere regels te stellen. Het is verboden om vaker dan tweemaal daags het huis te verlaten. Om dit kracht bij te zetten, worden er hoge boetes aangekondigd op het overtreden van de regels.

Henk twijfelt

Na een maand in de derde lock-down slaat de twijfel toe bij Henk. Hij zit maar op zijn stoel en diep in hem huist het gevoel dat er iets niet klopt, maar dat zal wel aan hemzelf liggen. Het maakt hem ongedurig. Daar komt bij dat de werkloosheidsuitkering afgelopen is en hij nu zijn reserves aan moet spreken. De twee keer per dag dat hij zijn huis mag verlaten, deelt hij op; de eerste keer gaat hij wandelen en de tweede keer doet hij boodschappen. Op een kwade dag gebeurt het onvermijdelijke: de bankrekening is leeg. Henk staat bij de kassa in de supermarkt wanneer hij erachter komt, en hij moet zijn boodschappen gedwee laten staan. In tranen belt hij zijn bank. Gelukkig kan hij daar ’s middags nog terecht. De bank is zo vriendelijk om hem een overbruggingskrediet te geven totdat hij weer werk heeft. Dit geeft hem weer energie! Helaas zijn er vanwege de derde lock-down bijna geen bedrijven meer over waar hij kan solliciteren.

Twee dagen later krijgt hij een acceptgiro van het CJIB. Uit de gegevens van de veiligheidsapp blijkt dat hij die vrijdag drie keer zijn huis verlaten heeft. Vanwege de ernst van de overtreding krijgt hij niet alleen een boete van € 4.000,-, maar ook een aantekening op zijn strafblad. De boete is veel meer dan Henk als overbruggingskrediet gekregen heeft, dus hij vraagt uitstel aan. Vier weken later krijgt hij antwoord; vanwege de ernst van de misdaad wordt uitstel niet verleend. Twee weken later volgt een nieuwe brief; wegens wanbetaling is de boete verdubbeld en zal iedere zes weken opnieuw verdubbeld worden.

Henk begint steeds meer te wanhopen. Hoe komt hij hier ooit nog uit? Als een zombie zit hij op zijn stoel.

Deurwaarder

Dan belt de deurwaarder. De boete is inmiddels opgelopen tot ruim drie ton en om te voorkomen dat de staat als schuldeiser tekort wordt gedaan, is besloten zijn huis in het openbaar te verkopen. Hij krijgt een maand de gelegenheid andere woonruimte te vinden. Zijn vrouw heeft inmiddels al nieuwe woonruimte gevonden bij de wethouder van de gemeente. Haar commentaar is duidelijk: “Je kunt het er soms wel eens niet mee eens, zijn maar de overheid heeft zijn zaakjes tenminste netjes voor elkaar, daar wordt gewerkt en zitten ze niet alleen maar op een stoel”.

De verlossing is nabij

Dan staat er op een dag een postbode op de stoep met een pakket voor Henk, de afzender is D66. Henk opent het pakketje en hij leest de begeleidende brief:

“Beste Henk,

Uit de gegevens van de veiligheidsapp blijkt dat je bijdrage aan de maatschappij de laatste jaren minimaal is. Het lijkt zo te zijn dat je alleen maar op je stoel zit en geen enkele moeite doet er iets van te maken. Je bent dat ook niet verplicht, maar de maatschappij heeft dan ook geen verplichting aan jou. Het past niet onze samenleving te belasten met nutteloze aanwezigheid. Bijgevoegde pilletjes zijn een oplossing voor mensen in jouw situatie. Niet alleen ben je hierna nooit meer bang, ook je andere problemen zijn zo in één keer opgelost. Neem ze in met een glaasje water en ga rustig op je stoel zitten.”

En hij deed braaf wat hij drie jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Zijn laatste wens was dit postuum met u te delen, want hij had niets te verbergen.

Door:
“Weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

PS: Hier vindt u alle artikelen van “Weethetwel” op de site “E.J. Bron”, waaronder vanaf 6 maart meer dan dertig relativerende cojona-artikelen voor een snelle terugkeer in de realiteit.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

20 reacties op De stoel (must read!)

 1. delamontagne zegt:

  De relatie met z’n vrouw liep ook minder goed af en………………..

  Geliked door 3 people

  • Gienekehado zegt:

   Ik had de lijstjes meegenomen, kan nog wel een paar leuke lijstjes gebruiken. Ooit konden ze niet van elkaar afblijven!!

   Geliked door 1 persoon

  • droevige mof zegt:

   Nee, dat is niet Henk. Want Henk doet aan afvalscheiding en stelt iedereen aan de kaak die niet meedoet. Hij draagt ook altijd een mondkapje, omdat hij daarmee corona bestrijdt en de giftige CO2 van zijn adem weer inademt. Dit redt de aarde en verkort tegelijkertijd zijn leven en vermindert de overbevolking om één Henk.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ray Conquista zegt:

  Henk uit het verhaaltje krijgt zijn verdiende loon. Henk een volgzame EU knecht. Henk oogst wat hij zaait.

  Geliked door 2 people

 3. Republikein zegt:

  Eeuwige lockdown, wat een uitkomst, en allemaal paradijsvogel.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan Altena zegt:

  Geweldig…!

  Like

 5. Gienekehado zegt:

  Thuiswerken / zitten heeft zo zijn voordelen! Dat 1/3 van de thuiswerkers bij voorkeur niet weer naar kantoor terugwillen, zegt genoeg!!
  https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1770168/derde-van-de-thuiswerkers-wil-nooit-meer-terug-naar-kantoor.html

  Like

  • klaas zegt:

   Like

   • karton zegt:

    @ klaas.
    Ik heb die Plasterk nog nóóit zo horen praten toen hij nog in de “politiek” zat !
    Wat een lafaard.

    Like

 6. de Kruisvaarder zegt:

  Beetje gechargeerd hier en daar, maar dit scenario is niet onwaarschijnlijk.
  Hoewel wij als Nederlanders denken iedereen in de wereld te kunnen vertellen wat moreel wel en niet verwerpelijk is, zijn we zelf grote NULLEN. 000000000.
  Geen volk op de wereld laat zich zo gemakkelijke muilkorven, ringeloren en betuttelen als het onze.
  Al die verhalen van heldhaftige verzet strijders uit het verleden ten spijt, dit land is echt een land van mietjes en vrouwen.
  Wanneer komt er een opstand ?
  Rhetorische vraag: deze komt er niet. Althans niet in Neerland.
  Alles wat wij kunnen is kritiek leveren op de landen om ons heen. althans het grootste deel van de Nederlanders doet dat.
  Duitsers zijn nazis, Belgen zijn dom, Fransen arrogant etc etc.
  En wij? Wij zijn laf en verwijfd.
  Na 50 jaar linkse indoctrinatie, Alle Menschen werden Bruder Scheisse en andere Gutmensch onzin, is er van de ooit zo stoere Nederlander niet meer over.

  Geliked door 5 people

  • Jah ze willen wel Kruisvaarder maar wel nadat boer zoekt hoer afgelopen is en Jinek een avondje vrij heeft.
   Alles heeft zo zijn prioriteiten nietwaar.

   Like

  • LUCIA zegt:

   Kruisvaarder…” land van mietjes en vrouwen” , onderschat de vrouwen niet, er was een programma waarbij acteurs een asociale scene moesten naspelen, zelfs bij licht gewelddadige conflicten bleken vrouwen eerder in te grijpen dan mannen, ik heb zelf 2 keer ingegrepen bij gedrag tegen een hond, wat echt niet kon volgens mijn principes, in een mocro-maffia buurt tegen een mocromaffia figuur . Ik stond bij de tramhalte met ongeveer 10 mensen mannen en vrouwen , ik was de kleinste en ik greep in . Toen ik bij de halte kwam… allemaal lof, vonden me dapper en ik heb gewoon gezegd, jullie pikken het teveel wat er gebeurt, daarom worden dit soort jochies steeds brutaler. Vrouwen… is ook bekend zijn niet vaak terroristen.. maar als ze dat worden, zijn ze gevaarlijker dan een man. Er is wel verschil tussen vrouwen en mannen, ik denk dat in gevallen van grof geweld vrouwen minder makkelijk ingrijpen, ook omdat ze beseffen dat ze fysiek het onderspit zouden delven aan de anders kant als je aan een wezen komt waar een vrouw van houdt dan gaat ze door roeien en ruiten dan denkt ze ook niet na. Overigens dit is real-life experience dit is niet uit een damesblaadje.

   Like

 7. Nachtkaarsje zegt:

  Gingen al die gekke henkies maar op een stoel zitten afwachten dan kunnen de echte werkers aan het werk om de boel weer op te bouwen. Want de gekke henkies hebben er een teringzooi van gemaakt.

  Geliked door 2 people

 8. Sinyo zegt:

  NOU “Weethetwel” je Weet-Het-Wel kostelijk te vertellen.
  Een bijtend stukje proza. Vooral dat stukje over “Route-Sixty-Six”.
  Sarcasme droop er af. AOW: Alle Oudjes WÉG!

  Like

 9. Peter zegt:

  Iedereen ambtenaar,geweldig, had men vroeger in Rusland ook,die liggen nu mijlen op ons voor,omdat ze van dit systeem zijn afgestapt,het werkte niet,net zoals een ambtenaar .

  Like

 10. Maar jah.
  Morgen weer even naar het hospitaal om te zien of mijn longen nog steeds goed zijn.
  Met mijn 68 jaar ben Ik daar natuurlijk echt nieuwsgierig naar want Ik leef in de herfst van mijn leven en sommigen denken dat het een probleem is om de pijp aan Maarten te geven.
  Zoals Ik al zei.
  Ik hoop dat maarten ook een lekker pijpje rookt
  Er is geen beter leven als een leven zonder enige angst voor de dood.
  Ga Ik overigens niet doen want Ik wil de Bronners nog een tijdje lastig vallen
  Whahahahahaha
  Lachen toch in dit leven.

  Like

 11. boorzalf zegt:

  Schitterend!!!!!🤣🤣🤣🤣🤣

  Like

 12. LUCIA zegt:

  Mooi stuk weer van jouw hand – weet het wel – en een zeer plausibel scenario .Goed dat je dat zo inzichtelijk maakt een heleboel mensen missen de fantasie om de puntjes met mekaar te verbinden en soms hebben ze er de hersens niet voor…. daarom GOOD JOB !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s