1939 tot 1945: de katholieke kerk was deel van de oorlogssamenleving

Screenshot_24

Paus Pius XII.

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

In een nieuw rapport naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden, heeft de Duitse Katholieke Bisschoppenconferentie eindelijk de medeplichtigheid van de kerk bij het handelen van het naziregime tijdens de oorlog toegegeven. Je hoeft maar enkele regels van haar tekst te citeren om te begrijpen wat de huidige bisschoppen over hun voorgangers in oorlogstijd zeggen: “De katholieke kerk in Duitsland was deel van de oorlogssamenleving. De patriottische bereidwilligheid om de materiële, personele en geestelijke bronnen van de kerk voor de oorlogsinzet te mobiliseren, blijft tot het einde ongebroken.”

Verder: “Zowel in september 1939 evenals daarna vond er geen openlijk protest van de Duitse bisschoppen tegen de nationaalsocialistische vernietigingsoorlog plaats” en de kerk in Duitsland verhief nauwelijks een stem tegen de monsterlijke misdaden op de als ´rasvreemd´ gediscrimineerde en vervolgde anderen, in het bijzonder de Joden.” Er waren vele andere wegen hoe de kerk de nazi´s hielp. Ook deze beschrijft het bericht.

Daar zou men aan moeten toevoegen dat de Duitse katholieke kerk de processen tegen nazi-oorlogsmisdadigers waarnam als wraakactie. Deze extreme criminelen waren in haar ogen slachtoffers, die door justitie van de overwinnaars vervolgd werden. Katholieke geestelijken, ook uit het Vaticaan in Rome, behoorden tot diegenen die duizenden nazi´s hielpen om via de “rattenlijn” naar Latijns-Amerika te ontsnappen.

De huidige voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, de Limburgse bisschop Georg Bätzing, zei dat de in het rapport toegegeven bekentenissen niet gemakkelijk waren voor de bisschoppen. “We weten dat het voorzitterschap als rechter en jury over onze voorgangers ons niet toekomt. Geen generatie is vrij van oordeel en vooroordeel, die door hun tijd gevormd zijn… maar wie later komt, moet oog in oog komen te staan met de geschiedenis, om daaruit te leren.” In zijn inleiding in het rapport onthult Bätzing – dat zouden schokkende nieuwtjes moeten zijn – dat serieuze vragen over het gedrag van de Duitse bisschoppen tijdens de Tweede Wereldoorlog onlangs pas werden gepubliceerd.

Waarom wachtten de bisschoppen 75 jaar met deze bekentenis? We zijn nu generaties bisschoppen later. Wat maakte het voor de bisschoppen van de oorlogstijd zo moeilijk om hun falen toe te geven? In het katholicisme speelt de biecht van de eigen zonden van het individu een centrale rol. Dan zou je denken dat de aard van het katholicisme daadwerkelijk zo´n bekentenis zou stimuleren.

Zelfs in vergelijking met een ander religieus Duits lichaam hadden de katholieke bisschoppen heel veel tijd nodig voordat ze hun bekentenis deden. De synode van de Evangelische Kerk in het Rijnland gaf in 1980 “de christelijke medeverantwoordelijkheid voor en de schuld aan de Holocaust, de vogelvrijverklaring en de vernietiging van de Joden in het Derde Rijk toe.

Het rapport maakt het ook voor ons mogelijk om een beter perspectief te krijgen op een schandaal dat in maart 2007 plaatsvond. 27 Duitse bisschoppen gingen op bedevaart naar Israël. Dat zou een symbool van de verzoening tussen Joden en katholieken moeten zijn. Enkele bisschoppen maakten daar echter een schandelijk bezoek van.

Gregor Maria Hanke, bisschop van Eichstätt, maakte een voor Holocaust-omdraaiers een typerende opmerking; hij suggereerde dat Israëli´s zich als nazi´s gedragen: “In de ochtend zagen we de foto´s van het onmenselijke getto van Warschau en ´s avonds waren we in het getto van Ramallah.” Later zei hij dat zo´n gelijkstelling niet zijn bedoeling geweest zou zijn.

Bisschop Walter Mixa uit Augsburg beschreef de situatie in Ramallah als “net als in het getto” en zei dat het “bijna racisme” zou zijn. Mixa trad in 2010 van zijn functie in de katholieke kerk, omdat hij beschuldigd werd van meerdere overtredingen. Later werd hij van deze beschuldigingen vrijgesproken.

Een ander lid van de delegatie was de inmiddels overleden kardinaal Joachim Meisner, aartsbisschop van Keulen, die de scheidingsbarrière op de “Westelijke Jordaanoever” vergeleek met de Berlijnse Muur. Bij een andere gelegenheid verdraaide hij de Holocaust. Hij stelde de abortuspil gelijk met het gas Zyklon-B, dat in de gaskamers van de nazi´s werd gebruikt. In 2005 vergeleek hij in een preek abortussen met de Holocaust. Andere kwetsende opmerkingen, waarover werd bericht als door deze bisschoppen gebezigd, konden niet geverifieerd worden.

Kardinaal Karl Lehmann, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, sprak in Yad Vashem over de verdieping van de verbindingen tussen Joden en katholieken. De kerk publiceerde later dat alleen de uitlating van kardinaal Lehmann representatief zou zijn voor de delegatie.

Het nieuwe rapport compromitteert de bisschoppen-delegatie van 2007 nog meer. Haar leden zouden zich hebben moeten verontschuldigen in plaats van Israël te bekritiseren. Katholieke criminaliteit tegen de Joden gaat meer dan 1000 jaar voor de collaboratie met Hitler terug. Er hebben eeuwenlang vervolging, haat, ophitsing en vaak zelfs moord plaatsgevonden. Meedogenloze christelijke hetze tegen de Joden bood de nazi´s een deel van de infrastructuur tegen hen.

Ondertussen broeit er een ander mogelijk schandaal van tot nu toe onbekende omvang. Paus Franciscus besloot onlangs alle archieven van het Vaticaan over het oorlogspontificaat van Pius XII. Te openen voor onderzoekers. Een week later werden ze in maart vanwege de corona-crisis weer gesloten. Een van de wetenschappers, de Duitse katholiek Herbert Wolf, heeft verklaard dat hij er niet aan zou twijfelen dat de paus van de Holocaust afwist.

In 1999 installeerde het Vaticaan een internationale katholiek-joodse historische commissie om de rol van paus Pius XII. In de oorlog te onderzoeken. De commissie had drie katholieke en drie joodse leden. Een daarvan was een Israëli, de overleden Robert Wistrich. Omdat de commissie niet de informatie kreeg waar ze om vroeg, stopte ze met haar activiteiten in 2001.

Je vraagt je af in welke mate de enorme naoorlogse secularisatie in Europa deels veroorzaakt werd door het falen van de kerken in de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heeft de katholieke kerk openlijk enorme klappen moeten incasseren, omdat ze massaal seksueel misbruik door leden van haar clerus verdoezelde. Een door de katholieke Duitse Bisschoppenconferentie in opdracht gegeven studie stelde vast dat er van 1946 tot 2014 in Duitsland 1670 priester verwikkeld waren in seksueel misbruik. En wie weet wat de reusachtige archieven uit de oorlogstijd van het Vaticaan zullen openbaren?

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, collaboratie, cultuurrelativisme, demoniseren, Duitsland, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, katholieke kerk, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nationaalsocialisme, nazisme, Rotzakken, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

22 reacties op 1939 tot 1945: de katholieke kerk was deel van de oorlogssamenleving

 1. Dr. Heinz zegt:

  Die daar in het Vaticaan, hebben die GIGA rijkdom verkregen over de ruggen der gelovigen.
  Het gaat om macht, uitbuiten der gelovigen.
  En het Vaticaan zag daar een mooie kans tijdens de WW2, om het volk meer en méér uit te buiten en leeg te roven!!
  Ze waren bondgenoten van de nazi’s!!
  Vergeet dat nooit!!!

  Geliked door 3 people

 2. Julia zegt:

  Dat gehele vaticaan is een grote corrupte bende. Hedendaags staan ze achter de Islam. Kortom ze hebben nimmer gedeugd en zijn niet vies van dit soort praktijken en sexueel misbruik. Maar we kunnen inmiddels genieten van gebedsoproepen met name de grote steden waar velen wijken al zijn bevolkt door de Molims die er hun eigen normen, waarden en cultuur op nahouden. Het is dus denkbaar dat alle geloof buiten de Islam in Europa wordt verboden of uitgebannen. De voorbode is al aanwezig en wij horen het aan en halen de schouders op. Kortom we leveren ons zelf over aan die barbaren. De toekomst zal het leren.

  Geliked door 3 people

 3. guusvelraeds zegt:

  Hitler had zelf veel haat tegen de Roomse Kerk. Uit politiek oogpunt hield hij dat achter. Hij noemde ze in private kring geringschattend Die Pfaffen. Het Vaticaan heeft eveneens uit politiek oogpunt een kwalijke rol gespeeld tijdens de oorlogsjaren. Er waren genoeg individuele priesters die het nationaal socialisme verafschuwden en dit ook verkondigden in hun zondagse preken. Dit deden ze maar eenmaal en verdwenen daarna in de KZ lager. Het Vaticaan floot de dorpspriesters en kapelaans terug en beval hun te stoppen met anti nazi uitspraken. Na de oorlog konden veel ex nazi’s ontsnappen via de organisatie ODESSA. Hoge Vaticaan functionarissen hadden contacten binnen deze organisatie en hebben vaak de rol van smeermiddel gespeeld bij het weg smokkelen van ex SS medewerkers naar het buitenland. Was geen officieel Vaticaan beleid maar ze wisten ervan en stonden het toe. Zuid Amerika en het Midden Oosten was geliefd als afzet gebied voor oud SS functionarissen. Velen van hen kregen werk in de geheime diensten van die landen. In het Midden Oosten bekeerden veel van deze SS mensen zich tot de islam. Veel dictators van de ontvangende landen maakten gebruik van de kennis van de oud SS medewerkers. Kennis op gebied van propaganda oorlogvoering, onderzoek en ondervragingstechnieken en ook martelvaardigheden werden grif afgenomen. Ook medische experimenten op gevangen werd toegepast door de ontsnapte ex SS doktoren in hun nieuwe thuislanden. De effectiviteit van gas oorlogvoering en chemie oorlogvoering werd getest op gevangenen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/ODESSA

  Geliked door 3 people

  • Sinyo zegt:

   De Amerikanen konden “gelukkig” Wernher von Braun de Raketspecialist opnemen.

   Like

   • fleckie zegt:

    En nog VELE. anderen!!!!!

    Geliked door 2 people

   • ronjaspers zegt:

    Sinyo.Operation paperclip,ik meen dat amerika ongeveer tussen de 1500 en 1800 nazi geleerden hebben binnengehaald na de 2e wereldoorlog.

    Like

   • Sinyo zegt:

    Terima Kasih Banyak (Thanks) voor jullie “beantwoorden”.
    Deze nederige aardworm heeft zich beperkt tot de bekendste.
    Al ver voor 2010 in zijn geheugen opgenomen.
    Ik meen me ook nog te herinneren dat de veldmaarschalk Paulus nog werkzaam is geweest bij de Russische KMA. Mogelijk dat hij in 1953 na zijn vrijlating zich in de DDR heeft gevestigd en niet in de BRD.
    Maar goed dat is VVT (Voltooid Verleden Tijd). Kijken we in de toekomst . . . . . dan zijn die (voor)uitzichten meer dan troebel te noemen.

    Geliked door 1 persoon

 4. andre zegt:

  Dan zullen ze daar ook wel weer een boekverbranding doen. Zoals meneer Henrich Heine al zei in 1823!
  “Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am auch am Ende Menschen”

  de paus Benedict XVI Josef Ratzinger????? hier wat leesvoer.

  https://www.learnreligions.com/was-pope-benedict-xvi-joseph-ratzinger-nazi-248621

  Geliked door 2 people

 5. droevige mof zegt:

  De foto toont niet Eugenio Pacelli maar Cesare Orsenigo, die van 1930 tot 1945 apostolisch nuntius was in Berlijn. Van 1919 tot 1929 was Pacelli nuntius met zetel in München.

  Geliked door 1 persoon

 6. Jack Terrible zegt:

  Ik ben zelf ook regelmatig seksueel misbruikt en fysiek mishandeld door Katholieken. De honden lusten er geen brood van. Helemaal afgelopen is dat fysieke mishandelen of zelfs doden echter nog niet!

  Geliked door 1 persoon

  • Tineke zegt:

   Je hebt een triest leven achter de rug Jack !
   Gaat het nu wel goed met je ?

   Geliked door 3 people

   • Piet Snot zegt:

    Jack is druk aan het oefenen om de blues te leren spelen op een mondharmonica.
    Eventueel met een keyboard begeleiding van hem zelf.
    Een mooie set met blues harmonica’s heeft hij al.
    Ik ben er druk mee bezig om het ‘m te leren, via emails en voorbeelden.
    En het gaat mij en hem lukken ook, maar alles kost tijd en veel oefening.

    Geliked door 1 persoon

   • Tineke zegt:

    Lief van je Piet,ik weet dat je een van de eerste bent altijd om iemand te helpen .

    Geliked door 1 persoon

 7. loNe zegt:

  ..het vaticaan is ‘de koning van het noorden’ in Daniel
  ‘noorden’ als “het moderne Westen” [ten noorden van het oude land Ishral]

  deze koning opereert onder verschillende maskers –
  nazi , democrats , republicans , democracy , etc

  het vaticaan heeft immers de oudste legale rechten [op europa en het westen]
  omdat ze voortkwam uit het romeinse keizerrijk

  Geliked door 2 people

 8. Julia zegt:

  Ook onze politiek nu maakt zich schuldig aan smeriger praktijken. Reddingsbrigade gaat niet meer reanimeren i.v.m. Corona, mondkapjes de moord op burgers. Door die lappen onrstaat er o.a. zuurstof gebrek dat kan leiden tot o.a. hartproblemen, hersenaandoening, sufheid, etc. Zeer zeker voor eigen gezondheid massaal deze onzin negeren. Massaal met mooi weer niet meer naar stranden en parken terwijl o.a. vitaminen D een belangrijke bron is o.a. ook tegen virussen. Ouderen in verpleeghuizen opgesloten waardoor sterftecijfer dramatisch toeneemt. Bewust kapot maken van de economie waardoor velen in armoede zullen komen. Zichzelf beschermen door 5G masten in eigen omgeving te kunnen tegenhouden maar wel het klootjesvolk hieraan blootstellen. Als klap op de vuurpijl een verplicht vaccin met Bill Gates gif anders straks geen toegang meer naar werk, winkels en reizen. Dan is toch echt de vraag wie is slechter het Vaticaan of onze overheid? Kortom verdiep u eens buiten de propaganda media en tv om in de daadwerkelijke feiten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Roni zegt:

  Stuitend:
  In mijn tv-gids maar ook in mijn agenda op de datum van vandaag nergens een vermelding van dat het vandaag Hemelvaartsdag is. En ik maar menen dat ik in een christelijk land woon….. Hoelang nog ?

  Geliked door 2 people

 10. fleckie zegt:

  Op 25.5.2018, onder ‘de Joden in Dld. zijn opnieuw bang’, …diverse reacties, waaronder “ ‘NAZIHELPERS in. TOP. VATICAAN’……..<~<~<~<~<~<~<

  Like

 11. fleckie zegt:

  Aanvulling 29.9.2019: onder Seehofer, we kunnen niet verhinderen dat’ . , etc. ‘VATICAAN BETROKKEN IN. REL. OM. NAZ I – M ILJOENEN’‘……..<~<~<~<~<~<~<~

  Like

 12. Alex Delarge zegt:

  Geliked door 2 people

 13. ronjaspers zegt:

  De romeinen zijn nooit verslagen,ze hebben de katholieke kerk geinfiltreerd.romeins (rooms) katholieke kerk.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s