De nieuwe paria’s?

Screenshot_88

(Door: “Lis”)

Waarschijnlijk bent u allemaal bekend met de ziekte lepra en de maatregelen die, zo schijnt het, genomen werden om lijders aan deze ziekte bij de gezonde mens weg te houden. Lepra, of melaatsheid, werd al in de Oudheid beschreven. Vaak werd lepra in de Middeleeuwen gezien als een straf voor de ‘zonden van het vlees’ en volgens sommigen, waaronder paus Gregorius, was het ketterij. Leprozen werden soms behandeld in speciale instellingen, waarbij duidelijk was dat zij daar moesten blijven en niet door het land mochten reizen. Hoewel getwijfeld wordt aan de juistheid van de hierna genoemde verplichting, wordt algemeen aangenomen dat melaatsen verplicht waren om zichzelf kenbaar te maken.

Zij dienden speciale kleding te dragen en moesten hun komst aankondigen met een bel of ratel. Zij mochten geen kerken of andere openbare gelegenheden bezoeken en mochten geen gezonde personen aanraken. Lepra is een huidziekte en ook andere mensen met ernstige huidziekten konden gezien worden als melaatsen. Omdat verschillende huidziekten erg besmettelijk konden zijn en de bijgelovige middeleeuwer niets wist over de oorzaak, laat staan behandeling, werden melaatsen gemeden en waren mensen bang om met hen in contact te komen. Klinkt dit u bekend in de oren? Laat ik u dan meenemen naar de nieuwe paria’s.

Hoesten, niezen, snotteren

Eén van de maatregelen die de regering heeft genomen, is dat mensen die hoesten, niezen of vergelijkbare klachten hebben thuis dienen te blijven en hun huisgenoten ook als ze koorts hebben. Tenminste, dat werd zo gezegd door ‘de dandy met de mooie schoentjes’, zoals hij ergens op een blog werd genoemd. U weet ongetwijfeld wie hiermee bedoeld wordt. Wat dit concreet kan betekenen, heb ik nog nergens gelezen. Reden om dit dan zelf eens goed onder de loep te nemen.

De website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied geeft aan dat volwassenen gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden zijn en kinderen 6-10 keer per jaar. Letterlijk geven zij aan: “Alleen door te leven als een kluizenaar kunt u een verkoudheid voorkomen.” Verder wordt vermeld dat er geen vaccin tegen verkoudheid bestaat en ook geen medicijn. Klachten zoals hoesten kunnen gemiddeld 18 dagen duren. Let wel, we praten over een aandoening die elk mens meerdere keren per jaar doormaakt en die veroorzaakt wordt door een virus. Bent u al bang gemaakt?

Nog niet bang genoeg? Laten we dan eens kijken naar griep, ofwel influenza. Ook een aandoening die door een virus wordt veroorzaakt. In Nederland wordt verkoudheid vaak afgedaan als een ‘griepje’, hoe eufemistisch kan het zijn? Maar aan griep kunnen mensen echt doodgaan, net zoals in 1918-1919 toen miljoenen mensen wereldwijd overleden aan de Spaanse Griep. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Laten we eens kijken naar de cijfers. Volgens de website volksgezondheidenzorg van het RIVM sterven elk jaar mensen aan de griep. Gemiddeld waren dat 2000 sterfgevallen per jaar in de periode 1999-2010. In de jaren erna lagen de sterftecijfers meestal hoger, dit wordt oversterfte genoemd. Een groot aantal mensen dat aan griep overlijdt, is ouder dan 60 jaar en kampt met onderliggende ziektes of aandoeningen die op zichzelf ook kunnen leiden tot sterfte.

Kijken we naar de totale sterfte in een jaar, dan zien we op de website van het CBS dat er gemiddeld 145.000 mensen overlijden per jaar. In 2017, 2018 en 2019 lag het sterftecijfer boven de 150.000, waarbij vooral kanker, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen oververtegenwoordigd zijn. Naar comorbiditeit heb ik niet gezocht, maar u kunt zich voorstellen dat vooral oudere mensen met meerdere aandoeningen te maken hebben. Deze cijfers wil ik absoluut niet bagatelliseren; elk overlijden is een persoonlijk drama voor de nabestaanden, maar ook de dood hoort bij het leven. Hoe ouder men is en hoe meer onderliggende aandoeningen, hoe groter de kans dat iemand overlijdt.

Terug naar de griep. Wat zegt het RIVM hierover: “Griep is in de winterperiode een besmettelijke ziekte die zich vaak snel door het land verspreidt. Als in een land of regio meer dan een ‘normaal’ aantal mensen tegelijk griep of griepachtige symptomen heeft en er griepvirus aangetoond wordt in afgenomen monsters, dan spreken we van een epidemie. Een griepepidemie wordt ook wel wintergriep of seizoensgriep genoemd en komt vrijwel ieder jaar voor tussen november en april.” (bron: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers)

Ook het NIVEL geeft algemene informatie over griep en stelt: Het aantal mensen dat per jaar griep krijgt, is afhankelijk van de ernst van de epidemie. De schatting is dat ongeveer 10-15% van de mensen over de hele wereld per jaar griep krijgen. Tijdens grote epidemieën kan dit oplopen tot 50%. Op basis van Nederlandse gegevens is geschat hoeveel mensen griep hebben gehad de afgelopen vijf winterseizoenen. In het griepseizoen 2016/2017 zijn ongeveer 500.000 mensen ziek geworden door de griep. Het griepseizoen 2016/2017 was daarmee een gemiddeld griepseizoen in vergelijking met de vier voorgaande seizoenen.” (bron: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griep-veelgestelde-vragen)

Wat ik nog niet eens heb genoemd, is de ongeveer 20% van de Nederlanders die te maken hebben met hooikoorts, waar ook vergelijkbare klachten bij voorkomen.

Moeten we hierom thuisblijven?

Als we nu kijken wat de cijfers zeggen, dan betekent dit dat grote groepen mensen, volwassenen en kinderen, meerdere keren per jaar te maken hebben met ziekte die de volgende klachten geeft:

– hoesten;
– niezen;
– keelpijn;
– hoofdpijn;
– een verstopte neus;
– tranende ogen;
– moeite met proeven en ruiken.

De website thuisarts.nl waarschuwt u om thuis te blijven, want “Deze klachten kunnen het begin van corona zijn.” Het RIVM maakt het nog bonter wat betreft leefregels. Daar wordt geadviseerd om thuis te blijven als u verkouden bent. Leest u vooral zelf welke maatregelen zij adviseren (opleggen?).

Er is een nieuwe groep melaatsen opgestaan, een nieuwe groep van paria’s. Hebt u last van hooikoorts, bent u verkouden of kampt u met een lichte griep, dan zijn uw klachten de nieuwe ratel. Mochten de melaatsen in de Middeleeuwen nog naar buiten, u dient binnen te blijven, mag geen bezoek ontvangen en als uw huisgenoten ook klachten hebben, moeten zij ook thuisblijven.

Beste mensen, er is een nieuw virus opgestaan, het heet WAANZIN en kenmerkt zich door absurde regels om miljoenen gezonde mensen in hun huizen op te sluiten. Verkouden? Dan bent u de nieuw paria. Hoe stoppen we deze waanzin?

Door:
“Lis”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op De nieuwe paria’s?

 1. Arend de Wit zegt:

  “Hoe stoppen we deze waanzin?” Door als gezonde, nuchtere Hollanders op te staan en iedereen die deze onzin voorstaat of propageert recht in hun gezicht uit te lachen. Maak ze belachelijk, stem ze weg (laat je de verkiezingen niet afpakken!). Ze beginnen al aan te voelen dat het gaat glijden en ze de grip beginnen kwijt te raken!

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  Waanzin is moeilijk te stoppen, hogerhand heeft blijkbaar zin in waan, zonder gezond verstand zijn we nergens.

  Like

 3. Hans van Straaten zegt:

  Geheel mee eens, mooie vergelijkingen. De media (msm) hebben de mensen zoooo bang gemaakt dat ze niet meer rationeel kunnen nadenken.

  Geliked door 1 persoon

 4. A. de Koning zegt:

  “Lis” , jij en nog wat anderen kunnen het mooi vertellen maar ik heb een kennis die aan corona is overleden en heb deze lijdensweg dus uit de eerste hand gehoord en dat is echt wel wat anders dan een gewone zware griep en ook de lijdensweg van mensen die ervan hersteld zijn is niet iets om te bagatelliseren. Maar dat mag je kennelijk niet vertellen hoewel het de waarheid is. En dit is iets wat natuurlijk al diverse keren eerder is gebeurd, lees er de artikelen maar op na over bijvoorbeeld de grote pest-epidemie in Florence die in 1347 begon en heel Europa voor 7 maanden in zijn greep hield en ontelbare slachtoffers eiste en waar toen ook in Italie iedereen uiteraard bang was om besmet te worden. En daar kun je nu ook best bang voor zijn al is deze epidemie van een andere soort maar hier is nu ook nog geen geneesmiddel tegen. En ik ben bang maar kan best rationeel denken maar wil natuurlijk niet besmet worden op mijn leeftijd. Neem de nertsenfokkerij waar de besmetting heerst, een hond werd er besmet en toen ook zijn eigenaar. Natuurlijk sterven er elk jaar ook mensen aan de griep maar toch op een andere manier als met corona al hoort u dat liever niet.

  Geliked door 2 people

  • LUCIA zegt:

   @de koning
   Wat wilt u dan, dat we continu in een gevangenis leven omdat enkele mensen vervelend dood kunnen gaan. Ik heb diverse mensen aan kanker verloren, dat is ook zwaar klote wat die mensen doormaken gewoon een lijdensweg, je kunt de dood niet uitbannen en de een gaat in zijn slaap dood en de ander niet ..maar de angst van de een mag nooit de vrijdeidsbeneming worden van de ander. Klaar punt uit!!!

   Geliked door 2 people

   • A. de Koning zegt:

    Nee, dat kunt u wel zeggen maar ik denk dat deze epidemie ook weer voorbijgaat net als die pest-epidemie en dan mag je best van mensen verwachten dat ze zich voor die korte tijd aanpassen, we gaan trouwens nu al meer vrijheid krijgen. Zo veel vrijheid verliezen ze toch ook weer niet, ik ben de laatste weken een aantal keren met de auto door mooie gedeelten van Nederland gereden met koffie in de thermoskan en lekkere koeken mee en natuurlijk was ik ook liever op een terrasje gaan zitten maar dat komt nu snel weer. Zoals u het voorstelt is het maar een egoistische gedachte, moeten er dan maar mensenlevens aan gewaagd worden om dat men te beroerd is om voor korte tijd wat beperkingen te hebben. En ik heb me helemaal niet gevoeld alsof ik in een gevangenis leefde. Klaar punt uit.

    Geliked door 1 persoon

   • A. de Koning zegt:

    Ten eerste hoeft u niet constant in een gevangenis te leven omdat enkele mensen vervelend dood kunnen gaan, u lijkt me een koude en gevoelloze vrouw, “de angst van de een mag nooit de vrijheidsbeneming worden van de ander. Klaar punt uit”. Ten eerste kunt u gaan en staan waar u wilt, ik heb deze week een paar keer tochten gemaakt door Nederland en had koffie en koeken mee, alleen kon ik niet op een terras zitten maar op een houten tafel en bank in het bos, is dat dan zo erg, het was heerlijk. En dat terras komt in Mei wel weer. Maar u heeft kennelijk niets voor een ander over en hoe het een ander vergaat interesseert u niets. Kjaar punt uit.

    Geliked door 1 persoon

   • Gienekehado zegt:

    Ik heb ook niet het gevoel dat in een gevangenis / opgesloten zit. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Wil alleen geen onbekenden dichtbij hebben. Het enige wat ik wel erg vind, dat je beter even (?) niet kunt knuffelen etc. met je favo’s.

    Like

  • Lis zegt:

   Beste A. de Koning, dat is erg naar wat u is overkomen. Maar ik maak niet de vergelijking corona met verkoudheid, dan wel griep. Wat ik aan wil geven, is dat klachten die horen bij simpele aandoeningen als een verkoudheid en minder simpele aandoeningen als griep en hooikoorts nu gezien worden als het begin van het einde. De mensen worden bang gemaakt voor klachten als hoesten en niezen. Met die klachten mogen mensen niet meer buiten komen. Miljoenen mensen die slechts een verkoudheid doormaken, worden soms letterlijk met doodsangst benaderd.

   Dat de lijdensweg bij corona anders kan verlopen, ernstiger, dat ontken ik niet. Zoals ik aangaf, bagatelliseer ik dat niet. En ieder overlijden is een persoonlijk drama. Helaas heb ik ook gehoord, nota bene tijdens een medische bijscholing onlangs, dat een deel van de patiënten is overleden omdat ze op de IC niet de juiste behandeling kregen. Maar dat is een andere discussie.

   Like

  • Gienekehado zegt:

   Ik heb ook nog nooit gehoord dat na een etentje, koorrepetitie, kerkdienst, feestje etc. 10tallen mensen doodziek werden van een griep(je) en na een lijdensweg op de IC alsnog dooddgingen. Mensen die Corona zelf of van dichtbij meegemaakt hebben hoor je echt niet over ‘een griepje’! Lieden die minachtend over Virologen en andere experts fulmineren, mogen van mij wel aan ‘den lijve’ voelen wat Corona met je kan doen! En ook zelf de kosten van de behandeling betalen!

   Geliked door 1 persoon

 5. Republikein zegt:

  Grieken verstopten melaatsen op Kreta, ooit een rondleiding gehad met gids, moest ook nog fooi geven.
  Een hand wilde hij niet, dacht misschien, die krijg ik nooit meer terug.

  Like

 6. fleckie zegt:

  En het eiland. CAPRI, ? ( was het niet JULIUS CEASAR die voor
  zijn dochter,als ‘leproze’ , voor haar, dit eiland liet ontginnen.?? ) ….. ( er was trouwens ook een. gebouw, ( eerste wereld oorlog eigendom.
  van . KRUPP, en dat. naderhand als bestemming ‘museum.‘ kreeg, . ( Ben er zelf jaren geleden. geweest, gids vertelde dit o.a. ….. ……… ..( DE Italianen waren . Immers ‘later’ ? onder Mussolini zogenaamd ‘te. vriend“. met. DUITSLAND, ..) …<~<~<~<~<~<~<

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s