Bittere Oogst

Screenshot_112

(Door: “eg regs”)

De laatste blanke premier van Zimbabwe – toen nog Rhodesië genaamd – overleed in 2007. Tien jaar eerder had Ian Smith (foto) zijn memoires gepubliceerd: “Bitter Harvest” (ook bekend als The Great Betrayal – Het Grote Verraad). Afgezien van Groot-Brittannië was Nederland overigens het enige land dat in het kader van boekpresentaties vereerd werd met een bezoek in hoogsteigen persoon. Naar het schijnt was Ian Smith nogal gecharmeerd van de Nederlandse ‘Rhodies’.

Ian Smith kwam niet zonder kleerscheuren uit de Tweede Wereldoorlog. Hij hield er een glazen oog en een deels verlamd gezicht aan over. Zijn gelaat leek zodoende aan de linkerkant halfbevroren; het had iets onpersoonlijks, iets afstandelijks, wellicht iets onheilspellends zelfs. Maar achter dit gehavend uiterlijk school een warme nationalist. Als hij het had over ‘my people’, dan kon er geen twijfel over bestaan wie hij bedoelde; dan had hij het over de blanken. Waar zijn tegenwoordig eigenlijk de politici die spreken over ‘onze mensen’, en daar, zonder verontschuldigingen of complexen, onze eigen blanke bevolking onder verstaan?

Mocht iemand geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Zimbabwe, dan is deze autobiografie een absolute aanrader. Ze leest, zoals dat dan heet, ‘gemakkelijk weg’ en is doorspekt met een typische, onderkoelde humor. Zelf heb ik dit boek (ruim 400 bladzijden) in enkele dagen uitgelezen. Het is een politieke thriller, die je na de eerste bladzijden niet meer loslaat. Ook al weet je de uitkomst al, je blijft vanzelf verder lezen.

Het is het verhaal van de teloorgang van een eersterangs blanke natie tot ‘postkoloniale’ puinhoop. Misschien boven alles is het een verhaal van verraad. Eerst het Britse verraad, vervolgens de Zuid-Afikanen en de Amerikanen, en tenslotte de ‘wereldgemeenschap’. Een hele belangrijke les schijnt te zijn dat je nooit op andere landen of volken moet rekenen. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, dan zul je het zelf moeten doen.

Daarnaast ligt zoals blijkt het ‘verraad uit eigen kring’ altijd op de loer. Ian Smith had voorafgaand aan de ‘eerste democratische verkiezingen’ aan zijn ‘ondergeschikten’ gevraagd wat er zou gebeuren als Marxisten onverhoopts mochten zegevieren.”We gaan dit simpelweg niet accepteren”, werd hem verzekerd. Geheel terecht – dit bleek korte tijd later – was hij er niet helemaal gerust op. Zoals hij dat in zijn boek zelf onder woorden brengt: “I was not sanguine”.

Want de eigen overheidsinstanties bleken gecorrumpeerd en geïnfiltreerd. En nog een ultieme ‘last stand’ zat er toen dus niet meer in. Alle eerdere blijken van heldhaftige opoffering ten spijt. Maar helemaal voor niks was het niet. Absoluut niet!

Rhodesië leert ons namelijk waar slechts 300.000 blanken toe in staat zijn. In zijn ‘eenzijdige verklaring van onafhankelijkheid’ had Ian Smith verwezen naar ‘beschaving, recht en christendom’. Inderdaad werd dit alles 15 jaar lang succesvol beschermd tegen de verenigde aanslag van wereldgemeenschap, internationaal communisme en Zweedse en Nederlandse gidsland-pretenties. Maar toen kwam er uit onverwachte hoek een mes in de rug. Nog een belangrijke les dus.

Door:
“eg regs”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Bittere Oogst

 1. scherpschutter1943 zegt:

  Ook in nederland is de overheid geinfiltreerd met links geïndoctrineerde ambtenaren. Zij zullen, de nederlandse staat omvormen tot een islamitische provincie van turkije. Een marokkaanse vazalstaat zal nederland nooit worden ondanks de grote getale aan marokkanen.

  Like

 2. verwardeman zegt:

  Als iedereen nou eens gewoon op zijn eigen continent blijft / terugkeert , zou dat
  volgens mij een hele hoop gezeik schelen !
  Blanke Amerikanen en Zuid Afrikanen terug naar Europa , al het niet blanke volk
  weg , terug naar hun continent , is dat geen goed plan ?
  Vanzelfsprekend een uitzondering voor echtparen , deze verdraag en tolereer ik wel .

  Like

  • Bob Koster zegt:

   Alle moslims terug naar Mekka
   Alle joden terug naar Jerusalem
   Alle katholieken terug naar Rome
   Alle grifverkeerden naar Staphorst
   Iederen gelukkig
   Eindelijk vrede.

   Like

 3. Sinyo zegt:

  Diegenen (zowel de blanken als de zwarten) met verstandelijke vermogens begiftigd, begrepen dat de “zwarte” meerderheid het eens zal gaan overnemen. Er waren afspraken om deze overgang geleidelijk te laten verlopen (bedoeld om chaos tegen te gaan).
  Maar kwaadwilligen hadden wat anders in het vizier. Machtswellust kwam om de hoek.
  Toen verscheen de olifant met zijn lange snuit.
  Die blies het plan van de verstandigen de wereld uit.

  Like

 4. De geschiedenis van Afrika heeft aangetoond dat zwarte Afrikanen niet in staat zijn tot zelfbestuur, waar je ook kijkt, ze maken er een potje van. Vaak gaat dit gepaard met bloedvergieten op grote schaal.
  De enige manier om Afrika er bovenop te helpen zou een vorm van herkolonisatie zijn.

  Like

  • Vulkanoloog zegt:

   Niet helemaal. Er zijn wel succesverhalen, zeker van de laatste jaren (Rwanda en Botswana bijvoorbeeld).
   Afrika heeft nooit echt nationalisme gekend waardoor volken/staten niet zijn uitgekristalliseerd. Joegoslavië was een dom idee, net zoals de SU. Allemaal volken bij elkaar proppen en dan hopen op eenheid.
   In Rhodesië en ook Z-Afrika hadden de blanken een eigen staat moeten creëren, los van de zwarte bevolking. Maar dat is nu te laat, de blanken zijn al uit Rhodesië gegenocideerd en in Z-Afrika gebeurt dat nu.

   Like

   • Het idee dat Ian Smith wilde uitvoeren was geniaal en Nobelprijs waardig.
    Hij wilde geen revolutie maar evolutie, er werd een minimum gesteld aan opleiding om stemrecht te verwerven, doordat de zwarte bevolking langzaam steeds beter opgeleid raakte kwamen ze ook langzaam toe aan stemrecht.
    Zeker, dit had vele jaren in beslag genomen maar het zou op den duur wel geholpen hebben.
    Niet alleen de blanke bevolking van voormalig Rhodesië werd trouwens gegenocideerd, Mugabe hield een uitbraak van cholera eerst geheim en vond het ook helemaal geen ramp hij wilde het liefste terug naar 6 miljoen ipv 11 miljoen inwoners zoals hij zelf zei en ziekte was ook een manier om het ‘overschot’ in te perken.
    Van graanschuur van heel Afrika tot hongersnood in minder dan tien jaar Mugabe en nóg bleven ze op hem stemmen, dan gaat er toch iets niet goed in die bovenkamertjes.

    Geliked door 2 people

   • Daarna wordt het land om haar bodemschatten verkocht aan China. Er waren immers in die uithoek van Afrika geen zwarten toen de Hollanders Suidafrika stichtten. Die kwamen pas later op de buit van de gestichte beschaving af.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s