Nee toch: westelijke ontwikkelingshulp komt op Zwitserse bankrekeningen terecht

Screenshot_145

(Vertaling: E.J. Bron)

De melding was weer eens een donderslag – en bruuskeert al die wereldverbeteraars die denken dat een ontwikkelingshulppolitiek met de schenkkan het wondermiddel zou zijn om de noden van Afrika op te heffen: een onderzoek van de Wereldbank bewijst dat een aanzienlijk deel van de door de Wereldbank aan Derde Wereldlanden gegeven ontwikkelingshulp op Zwitserse bankrekeningen terechtkomt – opzij gelegd door corrupte machthebbers.

journalistenwatch

Het is het oude liedje: het tegenovergestelde van goed is goed bedoeld. Zoals de “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) schrijft, verrijken zichzelf aan de door de rijke industrielanden – vooral de VS en Duitsland – betaalde hulpgelden van de Wereldbank “…in hoge mate de elites van de ontvangende landen”. Een desbetreffende explosieve studie, die tot deze conclusie komt, zorgt op dit moment bij de Wereldbank voor enorme nervositeit. Maar daarmee niet genoeg: de onthulling zou de eigenlijke reden voor het aftreden van Penny Goldberg zijn, de chef-econome van de Wereldbank, die pas begin 2019 in haar functie was begonnen.

“The Economist” speculeert – en voert harde bewijzen op – dat de conclusies van de door drie onderzoekers in opdracht van de Wereldbank opgestelde studie met de titel “Elite Capture of Foreign Aid” ongemakkelijke vragen opwierpen – waarop Goldberg geen of in ieder geval geen plausibele antwoorden kon geven. Want de chef-economie van de in Washington gevestigde Wereldbank is er medeverantwoordelijk voor dat wantoestanden niet eerder ontdekt en daaruit conclusies getrokken werden – en deze wantoestanden hebben het in zich.

Geëxploiteerde goedmenschelijkheid – ook bij de Wereldbank

Zo komt een “belangrijk deel” van de internationale ontwikkelingshulp niet bij de hulpbehoevende mensen terecht, maar bij de rijken in de ontwikkelingslanden – vaak de nomenclatuur van economiebazen, politici en militairen, die al generaties bekend staan om hun corruptie. Altijd, aldus de “NZZ”, wanneer er hulpgelden worden overgemaakt, zouden er bij de ontvangers “duidelijk grotere overboekingen op bankrekeningen naar belastingoases” te zien zijn.

Dit geldt, nauwelijks verrassend, vooral met het oog op de legendarische Zwitserse bankrekeningen: volgens schatting van de schrijvers van het onderzoek verdwijnen er in de 22 belangrijkste ontvangende landen jaarlijks gemiddeld 7,5% naar voor hun “discretie”, anonimiteit en zwijgzaamheid tegenover financiële autoriteiten en journalisten gewaardeerde globale financiële centra – en Zwitserland behoort tot de populairste adressen.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", achterlijkheid, Afrika, belangenverstrengeling, corruptie, Criminaliteit, Elite, establishment, fraude, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, moralisme, Naïviteit, Ontwikkelingshulp, onwetendheid, political correctness, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid, Wereldbank, Zwitserland. Bookmark de permalink .

15 reacties op Nee toch: westelijke ontwikkelingshulp komt op Zwitserse bankrekeningen terecht

 1. Peter zegt:

  Men zou er goed aan doen om de bankrekeningen van de politieke figuren door te lichten ,die er zich zo warm voor maken om het geld te ‘schenken’,er wordt hier en daar wat geparkeerd als dank .

  Like

 2. Tineke zegt:

  Dat zal de BIS bank wel zijn.
  Alles is daar geheim,en die hoeven werkelijk aan he-le-maal niemand verantwoording af te leggen.
  Denk erom dat daar al wat naar toe gesluisd is .

  Like

  • Cathja zegt:

   @Tineke

   Ik heb steeds gedacht dat Zwitserland het bankgeheim moest opgeven, net als Luxemburg jaren geleden.
   Ik weet er weinig van, dus ik geloof direct wat je hierover vertelt. Eigenlijk meer dan schandalig dat hulpgelden worden opgepot, terwijl wij jaar na jaar worden aangespoord om meer ontwikkelingsgeld over te maken.
   Is er dan niemand (ook Omtzigt niet) die de regering hiermee confronteert? Me dunkt dat zij behoren te weten wat er achter ‘gesloten deuren’ gebeurt. Als jij het weet, dan zullen er vast meer mensen van deze BIS bank afweten.

   Like

   • JWA zegt:

    Het CDA zit vuistdiep in het ontwikkelingsgebeuren. Hiervan kun je niets verwachten.

    Like

   • Tineke zegt:

    @Cathja

    Die bank is er altijd geweest,en is er nog steeds.
    Het feit dat deze bank aan niemand verantwoording af hoeft te geven,is nog het ergste.
    wie,o wie parkeert daar allemaal geld?
    Verder kan ik er niet meer over vertellen…daarom is het geheim.
    Misschien kan iemand anders hier er wat meer over zeggen?

    Like

 3. J.C. zegt:

  Onderstaande de definitie ontwikkelingshulp die door de idioten en den Haag, vooral de gristen-idioten van de CU (linkse milieuclub) & CDA (de club van vleesch noch visch) nog steeds niet doorzien wordt:
  Ontwikkelingshulp is geld van arme mensen in “rijke” landen voor rijke mensen in arme landen

  Geliked door 2 people

 4. alwine kerkhof zegt:

  Sta in contact met blanken die in Zuid Afrika wonen.
  Je word kots misselijk van al het geweld tegen de blanken, ga over m’n nek van de foto’s.
  Voedsel voor de arme bevolking worden door de leiders in gepikt en weer door verkocht.

  Geliked door 2 people

 5. verwardeman zegt:

  Met dat gemiddeld IQ van pakweg 70 en liever dansen , neuken , vechten , in plaats
  van leren , uitvinden , werken ?
  Je kunt je geld ook gewoon in de put flikkeren !
  Geen rooie rotcent krijgen ze van mij , never !

  Like

 6. Jules Vismale zegt:

  De nazi’s hebben, tijdens WO II, trouwens het goud van vermoorde joden ook op bakrekeningen in Zweden en Zwitserland gezet, ofschoon deze landen “neutraal” waren!

  Like

 7. Cleo zegt:

  En daarom heb ik zo’n afkeer van die Zwitsers; altijd de krenten uit de pap en de troep/ellende/nadelen voor de andere landen.
  En er dan ook nog trots op zijn dat ze zó egocentrisch zijn!
  ******Zwitsers!

  Like

 8. exmarineman zegt:

  Tja het is eigenlijk al jaaaaaaren bekend. Hoe kan het anders dat er de afgelopen 75 jaar 100’n miljarden zijn gestuurd door de Westerse landen en er is niets tot weinig veranderd. En voorbeelden te over w.o. ook de PLO. En dan nog die zgn NGO’s hoeveel miljarden krijgen die samen en zie waar het geld blijft: directeuren en vele anderen die er mooi van leven ook de leden van het Rode Kruis. En wat doen de NGO’s: leggen het aan met mensensmokkelaars en brengen die “arme” mensen met bootjes naar Europa. Dat noemen zij “ontwikkelingswerk”……

  Geliked door 4 people

 9. Zijlstra zegt:

  @ exmarineman
  Ik heb ergens gelezen 3000 miljard in 60 jaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s