Trump ondertekent decreet: Twitter, Facebook & Co. verantwoordelijk bij censuur

Screenshot_180

(Vertaling: E.J. Bron)

Online-netwerken dienen in de VS meer juridisch gecontroleerd te worden. De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende een desbetreffend decreet. Trump wil consequenties zien voor het feit dat Twitter, Facebook en Google News censureren, becommentariëren en verwijderen.

epoch times

De actuele veroorzaker van de maatregel is Twitter, die voor het eerst twee tweets van de president misleidend had genoemd.

Trump motiveerde zin stap met de beschuldiging dat de exploitanten van de platforms niet “neutraal” zouden ageren, maar een “politiek activisme” zouden bedrijven. Het zou er om gaan “de vrijheid van meningsuiting tegen een van de ergste gevaren te verdedigen”. Tot nu toe zouden online-diensten de “onbeperkte macht tot censuur hebben”. Dat zou zo niet verder mogen gaan.

Online-diensten dienen weer verantwoordelijk te worden gesteld voor inhouden

Trump en andere Republikeinse politici beschuldigen Twitter, Facebook & Co. er al lange tijd van vooringenomen tegenover conservatieve krachten en standpunten te staan. Door het decreet dient de bescherming van de ondernemingen tegen strafvervolging vanwege op hun netwerken gepubliceerde inhouden opgeheven te worden.

Dit uitsluiten van verantwoordelijkheid voor online-netwerken was in het begin van het internettijdperk ingevoerd om de mogelijkheid van de vrije meningsuiting te bevorderen. Dit moest voorkomen dat de netwerk- en platformexploitanten, net zoals de exploitanten van telefoonnetwerken of de post, niet verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor de inhouden van de gebruikers, omdat ze daar geen invloed op hebben.

Bij het desbetreffende wetpakket werd er van uitgegaan dat de exploitanten de inhouden niet beoordelen, becommentariëren of redactioneel bewerken. Maar wegens omstreden inhouden verwijderde bijdragen, commentaren van het netwerk op of onder bijdragen van hebruikers, of de verwijdering van bepaalde bijdragen, omdat ze zich bijvoorbeeld te kritisch met de vaccinpolitiek bezighouden, zijn tegenstrijdig aan de intentie van de wet.

Persconferentie

Op een persconferentie in het Witte Huis, gepubliceerd op Fox News, leggen Trump en minister van Justitie William Baar het decreet uit, waarmee de uitsluiting van verantwoordelijkheid voor platforms die censureren of bijdragen van hun gebruikers redactioneel bewerken, moet worden opgeheven. Netwerken die niet ingrijpen in de vrijheid van meningsuiting, hoeven daarom ook niet bang te zijn dat het “privilege van niet verantwoordelijk zijn” van hen wordt afgepakt.

Democraten en linkse organisaties protesteren

Het is omstreden of de president überhaupt de volmacht heeft om internetaanbieders per decreet te reguleren. De organisatie ACLU beschuldigde Trump van een “ongrondwettelijk” optreden. Hij zou dreigen met bestraffing van ondernemingen die hem “niet bevallen”.

De verordening moet de passage van een wet uit 1996 modificeren. Deze geeft Twitter, Facebook & Co. tot nu toe immuniteit tegen juridische vervolging, die eveneens betrekking heeft op de publicatie van inhouden door derden op hun platforms. Het is de ondernemingen ook toegestaan om inhouden op hun platforms te modereren, echter alleen maar om inhouden te verwijderen die duidelijk in strijd zijn met de wet (kinderpornografie, mensenhandel, drugshandel, enz.).

Senator Ron Wyden van de oppositionele Democraten beschuldigde Trump ervan de exploitanten van de online-netwerken te willen “intimideren”. Hij nam de wet uit 1996 onderhanden, omdat deze “het recht van de ondernemingen beschermt zijn leugens niet te dulden”.

Chef van Facebook vertelt niet de hele waarheid

De chef van Facebook, Mark Zuckerberg, zei op Fox News over het optreden van Trump dat het volgens hem niet de juiste reactie zou zijn wanneer een regering “besluit een platform te censureren, omdat ze zich zorgen maakt over het thema censuur”. Zuckerberg benadrukte ook dat zijn onderneming in tegenstelling tot Twitter de “het checken van feiten” van politieke boodschappen zou mijden. Wat echter niet overeenkomt met de waarheid, want Facebook laat berichten beoordelen en account verwijderen. Wanneer bijvoorbeeld de door Facebook ingezette dienst “Correctiv” berichten of meningen als fout beoordeelt, worden deze door Facebook verwijderd of geblokkeerd.

Facebook, Twitter en andere internetfirma´s ondernemen al enige tijd meer inspanningen om berichten die zij als valse informatie en samenzweringstheorie beoordelen van hun sites te verbannen. Ze reageren daarmee o.a. op wettelijke voorschriften zoals de Duitse netwerkdoorzoekingswet, die de bandbreedte van toegestane meningsuitingen beperkt.

Trump blijft eerst gebruikmaken van Twitter

Trump zelf is een uitermate intensieve gebruiker van Twitter en heeft daar 80 miljoen volgers. Zijn verontwaardiging over het feit dat de dienst nu twee van zijn berichten voorzag van links naar de mening van kranten van politieke tegenstanders, was voor hem geen aanleiding om af te zien van het gebruik van Twitter – zijn aanvallen op Twitter deed hij grotendeels via Twitter.

In de beide tweets van Trump ging het om de verdenking van bedrog bij briefverkiezingen. Twitter wees de bewering van de president dat briefverkiezingen tot enorm bedrog bij stemmingen zou leiden, als “ongefundeerd” af. Direct onder de Trump-tweets plaatse Twitter een link, die leidt tot het “feiten checken” van de onderneming. Dit checken van de feiten gaf echter alleen maar artikelen weer uit Trump-vijandige media.

Trump had geschreven dat een geplande uitbreiding van de briefverkiezing in de staat Californië een “gemanipuleerde verkiezing” tot gevolg zou kunnen hebben. Zijn beschuldigingen hebben betrekking op de aanstaande verkiezingen voor een vrijgekomen zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Gouverneur Gavin Newsom wil vanwege de corona-vorus pandemie bij de verkiezingen de mogelijkheid om per brief te stemmen, uitbreiden. Trump´s kritiek had betrekking op de wijze van de briefverkiezing, die manipulaties gemakkelijker zou kunnen maken, omdat niet ondubbelzinnig gecontroleerd kan worden of de afgegeven stemmen ook werkelijk afkomstig zijn van de stemgerechtigden.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wortdpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Fake News", belangenverstrengeling, Censuur, demoniseren, Donald Trump, gezond realisme, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse media, Marxisme, meningsdictatuur, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rechts geluid, Rotzakken, sociale media, Socialisten, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

15 reacties op Trump ondertekent decreet: Twitter, Facebook & Co. verantwoordelijk bij censuur

 1. Ray Conquista zegt:

  De linkse cultuur marxisten krijgen een koekje van eigen deeg. Nu is er natuurlijk opeens sprake van censuur. Je verwacht het niet…..

  Geliked door 3 people

 2. Oeps zegt:

  Deze aktie van Trump kan niet genoeg geprezen worden. Hiermee wordt een begin gemaakt met het beperken en indammen van censuur. Trump tikt de sociale media terecht op hun vingers. Dat zullen de extreem linksen niet leuk vinden. Dit initiatief dienen wij in Nederland te steunen en over te nemen. Het hoort ook op onze politieke agenda thuis.
  Leve de vrijheid van meningsuiting. Dat is een grondwettelijk recht !!!

  Geliked door 3 people

  • ronjaspers zegt:

   Oeps.De vrijheid van meningsuiting is al ernstig aangetast met de invoering van politieke correctheid.Politieke correctheid betekent niets anders dan liegen over de waarheid.

   Like

   • Oeps zegt:

    @ ronjaspers 29 mei 2020 om 17:29

    De politieke correctheid is inderdaad zeer incorrect. Politieke correctheid is schone schijn. En schone schijn bedriegt. Ik val op waarheid en niet op leugens. Daarom ben ik ook niet zo politiek correct. Ik verdoezel de waarheid niet.

    Geliked door 1 persoon

 3. koosv8 zegt:

  Dat is taal van een vrijheidstrijder.

  Geliked door 1 persoon

 4. ruud beijer zegt:

  Volkomen gelijk heeft president Trump. Weg met de censuur. Weg met Facebook twitter Google.

  Geliked door 3 people

 5. Republikein zegt:

  Geliked door 1 persoon

 6. Piet Snot zegt:

  Iedereen met een account bij 1 van dit soort sites steunt ze.
  Je kan niet ergens een account aan maken waar je een hekel aan hebt.
  Geef ze die macht niet met al die accounts, zeg je account op.
  Je bent niet verplicht aan daar aan mee te doen om er bij te horen.

  Geliked door 1 persoon

 7. danny zegt:

  Een vent met ballen!! Waarom mogen linkse meningen wel tot het uiterste gaan tot oproepen tot geweld en worden conservatieve rechtse meningen gecensureerd door twitter , facebook en google. Eindelijk eens iemand die dit onrecht aanpakt.

  Ga zo door Donald!!

  Like

 8. klaas zegt:

  Like

 9. droevige mof zegt:

  Youtube censureert berichten die de Chinese Communistische Partij beledigen, bijvoorbeeld de zinsnede “communistische bandieten”.
  Ik vind deze term ook ongeschikt, het is te mild.
  https://www.epochtimes.de/china/china-politik/youtube-bestaetigt-kommentare-die-chinas-kommunistische-partei-beleidigen-werden-geloescht-a3251517.html

  Like

 10. Heer M zegt:

  Cafe Weltschmerz ook video’s van verwijderd van youtube.

  Like

 11. Piet Snot zegt:

  Als mensen de voorwaarden nou eens eerst goed zouden lezen voordat ze meteen op OK, OK DOE MAAR, IS GOED, klikten, dan wisten ze waar ze aan begonnen.
  Het staat iedere site vrij om berichten en reacties, zonder opgave of uitleg en om welke reden dan ook te verwijderen.
  Dat staat zelfs hier in het reglement.
  Ben je het er niet mee eens, zeg je account op en laat de site links leggen.
  Of je moet zorgen dat je er de baas van wordt, dan pas kan je iets veranderen.

  Like

 12. Jan zegt:

  Rep senaatskandidaat (2020) Lauren Witzke van Twitter gegooid omdat zij zich uitspreekt tegen seksualisering van minderjarigen. Commentaar Twitter: Wij accepteren geen hatelijk gedrag
  ….

  ….
  https://www.breitbart.com/tech/2021/03/08/twitter-blacklists-former-gop-candidate-lauren-witzke-for-condemning-sexualization-of-minors/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s