10 jaar Orbán-regering in Hongarije

Screenshot_216

(Door: Olivier Bault – Vertaling: E.J. Bron)

Tien jaar geleden, op 29 mei 2010, vormden Viktor Orbán en zijn partij Fidesz na acht jaar oppositie een regering in Hongarije. Daarvoor was Orbán van 1998 tot 2002 al vier jaar lang minister-president geweest. Het keerpunt, dat in 2010 tot de doorslaggevende zege van Fidesz leidde, vond in 2006 plaats, toen een maand na de verkiezingen, die opnieuw door links en de liberalen waren gewonnen, op de radio een opname van de Hongaarse minister-president Ferenc Gyurcsány werd uitgezonden, waarin men deze ex-communist kon beluisteren, die een oligarch geworden was, en zei:

Visegrad Post

“We hebben vier jaar lang niets gedaan. Niets. U kunt me geen enkel voorbeeld voor serieuze maatregelen van de regering geven waar we trots op zouden kunnen zijn, behalve dat we met shit de macht hebben overgenomen. (…) Al anderhalf jaar liegen we ´s morgens, ´s middags en ´s avonds.” Daarop volgende protesten, die door de politie brutaal onderdrukt en een opstand werden, die zelfs tot de aanval door een woedende menigte op het hoofdkwartier van de publieke omroep leidde. Toen kwam de financiële crisis van 2008, terwijl Hongarije in 2006 al een begrotingstekort – vanwege de verkiezingen – van 9,6% van het bnp had laten zien, en daarna de bezuinigingsplannen onder de duim van het IMF.

Fidesz en haar voorzitter, die met een tweederde meerderheid in het parlement aan de macht kwamen, zouden snel hervormingen moeten doorvoeren, wat hen weldra aanvallen van de EU en de Europese media opleverde. Het begon met een nieuwe grondwet, die de door Stalin zelf geschreven grondwet zou moeten vervangen, die in gemodificeerde vorm nog steeds van kracht was. De preambule van de nieuwe grondwet, die begint met de woorden “God zegene de Hongaren”, het noemen van het huwelijk als vereniging van man en vrouw en de herinnering aan de buitenlandse Hongaren – als erfgoed van het Verdrag van Trianon – volstonden dat daarmee de nieuwe grondwet werd beschouwd als doordrongen van klerikalisme, homofobie en nationalisme.

Viktor Orbán heeft zichzelf als uitstekende tegenstander bewezen en tot nu toe alle verkiezingen gewonnen. Hij heeft het vermeden om frontale confrontaties te vermijden, en weet hoe hij na drie stappen naar voren een stap kan terugzetten. Hij en zijn partij Fidesz konden na de nederlaag van 2002 en na de terugkeer aan de macht in het jaar 2010 een echt mediapluralisme doordrukken – iets onverdraaglijks voor de aanhangers van het uniforme denken en de politieke correctheid – en zodoende de krachtsverhouding duurzaam veranderen. De Hongaarse staatsman Viktor Orbán kon goede economische resultaten met dalende tekorten ondanks een zeer proactieve geboortepolitiek laten zien, de werkloosheid tot bijna 0% verminderen en aan Hongarije gezien tegen de achtergrond van de actuele gezondheidscrisis bijna de grootste bevolkingsgroei op het continent verschaffen, de grenzen tegen de migranten in de jaren 2015-2016 verdedigen.

Dit alles leidde voor zijn conservatieve partij (Fidesz) en haar christendemocratische bondgenoot (KDNP) tot twee overweldigende verkiezingsoverwinningen in de jaren 2014 en 2018. Toen hij in 2012 op de kritiek van het Europees Parlement reageerde, vatte Viktor Orbán zijn programma als volgt samen: “Onze idealen zijn christelijk. Ze zijn gebaseerd op de verantwoordelijkheid van het individu. Wij vinden positieve nationale gevoelens belangrijk en we zien het gezin als basis voor de toekomst.” Helder denkend voegde hij er aan toe: “Wij mogen in Europa dan wel een minderheid zijn, maar onze overtuigingen zijn desondanks Europees en we hebben het recht ze te verdedigen.” Ze te verdedigen, is datgene wat hij al tien jaar lang met de ondersteuning van een grote meerderheid van de Hongaarse kiezers doet.

Bron oorspronkelijk artikel:
https://present.fr

Bron:
https://visegradpost.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, demoniseren, Europa, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Nationalisme, Patriottisme, soevereiniteit, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

10 reacties op 10 jaar Orbán-regering in Hongarije

 1. karton zegt:

  Geweldige leider, deze Viktor Orbán, is gekozen door z’n volk en werkt dus boor z’n volk dat ook nog eens zijn salaris betaalt. Wát een verschil met dat stelletje watjes en kruipertjes in ons eens zo mooie én rijke landje! Ik ben jaloers op de Hongaren.

  Geliked door 4 people

 2. Nemesis zegt:

  my computer died now, try to see i can read or not have to wait till after his week end thank you all

  Like

  • Piet Snot zegt:

   Zet er Linux Ubuntu op.
   Wel eerst alles opslaan wat er in zit opgeslagen van of over jezelf.
   Jij had toch een handige mannetje daarvoor, alleen extreem links.
   Die zet dus graag een gratis open source besturing op je pc.

   Geliked door 1 persoon

   • Nemesis zegt:

    Dat zal het wel zijn Piet, en van Ubuntu heeft hij geen idee (zegt ie) geloof ik niks van, want het is al zo oud, als je met omputers als ITer werkt weet je dat toch wel.
    Ik ga morgen proberen, alles wat persoonlijk is eraf te halen, hopelijk heb ik USB sticks genoeg in huis en anders een paar gaan halen. Dat ga ik dus eerst doen. Dank je alvast, als ik klaar ben roep ik wel.

    Like

   • Piet Snot zegt:

    Het gaat er alleen maar om dat jou computer snapt dat ie vanaf een DVD moet opstarten i.p.v. de harde schijf. Meer niet.
    Een instellingen in je Bios of UEFI even tijdelijk aanpassen en weer terug zetten na afloop.
    Welk besturing programma er op die DVD staat is niet belangrijk.
    En je moet een gebruikersnaam bedenken en een wachtwoord.

    Like

 3. vangie1206j zegt:

  VIKTOR ORBAN een man van het PIM FORTUYN kaliber.
  Alleen is hij niet vermoord door zo’n linkse schoft.

  Geliked door 2 people

 4. hennieschwarz zegt:

  Ongelofelijk wat een verschil van beleid.
  Ons beleid, vooral dat op het gebied van asiel en Brussel, is gestoeld op angst door het Nederlandse kabinet en partijen, dat ken niet anders, het is een constante stroom asiel en handophouders welke hier om asiel komen, buiten de illegalen welke hier schijnen op te lossen of in Amsterdam politiek asiel krijgen. En Brussel krijgt waar het financieel om vraagt, of sterker eist!!
  Deze regering van ons land durft niet tegen het WHO of Brussel in te gaan.
  Daarin tegen is het beleid in Hongarije op dit gebied zeer streng. Daar wordt eerst om het welzijn van eigen burgers gedacht. En de christelijke samenleving. Ook Polen heeft grotendeels dit beleid en terecht. Nederland, net als vele andere west Europese staten zien we veranderen in moslim enclaves, bendes en clan vorming van vele vooral allochtonen en de criminaliteit stijgt per maand. In Hongarije en Polen is dit niet het geval.
  Ik ben toch wel enigszins jaloers op deze staten.. Waar echt leiderschap getoond wordt en met straffe hand gehandhaaft wordt, vooral aan de grenzen.. Kan ons kabinet nog wat van leren. Hier worden partijen welke een sterk weerwoord geven in de kamer, in een partij onderonsje gewoon ongrondwettelijk en zelfs op het asociale af gedemoniseerd dmv een ondemocratisch cordon sanitaire.
  Ze komen er hier veel te laat achter, dat dit de verkeerde route is welke vooral de linkse meute en de ja knikkende gutmensch werd genomen.
  Het dient mijn tijd wel uit, maar ik vertel mijn kleinkinderen al wat het in de toekomst waarschijnlijk wordt. Een ieder normaal denkende autochtoon kan dat wel invullen.

  Geliked door 2 people

 5. koosv8 zegt:

  Geweldig leiderschap, en ook de enigste manier die WERKT. Pim Fortuyn had ook het idee van die eigen verantwoordelijkheid voor mensen, als mensen eigendom hebben willen ze dit netjes houden, voorbeelden van huurders die gewoon de boel verruwineren, en bandeloosheid in en om de straat of wijk. Om maar iets te noemen.

  Geliked door 2 people

  • karton zegt:

   @ koosv8. U noemt het “geweldig leiderschap”. Eigenlijk is ‘t gek voor woorden om leiderschap, zoals ingevuld door dhr, Orbán, “geweldig” te moeten noemen. Échte leiders zouden moeten handelen als hij; aangezien andere “leiders” zulks niet doen/kunnen springt Orbán’s leiderschap er hoog boven uit, en terecht. Onze tuinkabouters vallen in ‘t niet vergeleken met dhr, Orbán.

   Geliked door 2 people

 6. koosv8 zegt:

  Daar heeft u gelijk in, er zijn er wel, maar die worden afgeknald, dwarsgezeten, of na een verkiezing aan de kant gezet, democratie durft men dat te noemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s