Alleen totalitaire ideologieën verwoesten historische monumenten

Screenshot_23

(Vertaling: E.J. Bron)

 Cultuurrevoluties zijn de uitdrukking van het totalitarisme

Wie de geschiedenis beheerst, beheerst het heden. En wie het heden beheerst, bepaalt de toekomst. Alleen totalitaire ideologieën matigen zichzelf de interpretatiemacht over het verleden en de toekomst aan.

Die Freie Welt

De wereld schrok van de culturele revolutie in China, toen de Maoïsten boeddhistische tempels verwoestten, bibliotheken in brand staken en intellectuelen naar het platteland verband om op de velden te werken. Ook de Beeldenstorm van islamitische fundamentalisten zorgden voor verbijstering in de publieke opinie, toen de Taliban in Afghanistan enorme monumenten van Boeddha opbliezen of terroristen van de zelfbenoemde “Islamitische Staat” (ISIS/IS/DAESH) in Syrië en Irak archeologische plaatsen schonden en Antieke bouwwerken opbliezen.

Onder Lenin en Stalin werden in de USSR kerken verwoest, standbeelden en monumenten uit de tsarentijd verwijderd. De nationaalsocialisten in Duitsland hebben boeken verbrand en historische gebouwen (bijvoorbeeld oude synagogen) geschonden en verwoest.

De radicale Beeldenstorm is een teken voor een tijd van omwenteling, waarin een totalitaire en autoritaire ideologie met het verleden breekt en een nieuw wereldbeeld en een nieuwe identiteit aan de maatschappij wil opdringen. Het is een radicale daad, die de waardigheid van de mensen schendt.

Elke samenleving heeft haar collectieve en culturele herinnering, die in de vorm van monumenten, standbeelden, deugden, geschriften, boeken, onderwijsvormen, feesten, rituelen en tradities onderhouden wordt. Deze elementen geven doel en richting aan de samenleving. Ze dienen ter zingeving. Zonder zingeving verzandt de samenleving in willekeurigheid.

Mensen hebben meestal de neiging om historisch gegroeide tradities te volgen. Het doorgeven via generaties heeft iets organisch. Veranderingen vinden altijd alleen maar in kleine doseringen plaats. Dat geeft de mensen houvast en oriëntering, belangrijk voor de waarden die men met elkaar deelt.

Maar wie zichzelf aanmatigt de interpretatiemacht over de geschiedenis en het heden te hebben, collectieve herinneringen wil uitroeien, de samenleving een uniforme visie voor de toekomst wil geven, die handelt intens autoritair en vooral totalitair., Hier is geen ruimte voor verscheidenheid en vrijheid, alleen maar voor uniformiteit en gelijke pas, zoals in de Duitse Democratische Republiek, die nooit werkelijk democratisch was.

Democratische hervormers, die de vrijheid en de geschiedenis respecteren, zouden gewoon nieuwe standbeelden oprichten en zodoende nieuwe accenten plaatsen. Maar wie standbeelden, die de waarde van de samenleving betreffende een bepaalde tijd weerspiegelen, gewoon alleen maar wil verwoesten, bewijst dat hij geen echte democraat is, maar aan anderen zijn wereldbeeld wil opdringen. Verwoesting heeft altijd iets despotisch. En despoten waren nog nooit democraten.

Bron:
www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Alleen totalitaire ideologieën verwoesten historische monumenten

 1. koddebeier zegt:

  De nutteloze van de maatschappij vernielen beelden van mensen die iets gepresteerd hebben ,als we dat tolereren zijn we heel diep gezonken !!

  Like

 2. Jan zegt:

  Stalinist Halsema: bekladding Beurs van Berlage ’smakeloos’, geen aangifte, grafitti is vrije expressie

  Amsterdam – Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat geen aangifte doen van de bekladding van de Beurs van Berlage. Henk Jan Beltman, directeur van chocolademerk Tony’s Chocolonely, werd donderdagmorgen in het centrum van Amsterdam aangehouden, op verdenking van vernieling.

  Beltman zou verantwoordelijk zijn voor politiek getinte graffiti, aangebracht op een muur van de Beurs van Berlage, omdat daar een beeld van koopman Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is ingemetseld. De muurschildering, die inmiddels weer is verwijderd, bestond uit een afbeelding van een reep van Tony’s Chocolonely, met daarbij de slogan Black Lives Matter. Tony’s Chocolonely heeft een zogeheten superstore nabij de Beurs.
  ….
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/768640782/halsema-bekladding-beurs-van-berlage-smakeloos-geen-aangifte

  Like

 3. Stef zegt:

  Zie o.a, Bamyan

  Like

 4. Republikein zegt:

  Bar en boos, krankzinnigen.

  Like

 5. Hovawart zegt:

  Hoe ziet het leven van een melkkoe eruit? kijkt u maar in de spiegel…de Pays-Bah is de grootste netto-betaler van de EU, maar het heeft de schijn tegen dat Nederland dit ook gaat volhouden. Frankrijk en Duitsland hebben hun zinnen gezet op de tegoeden van dat zuinige Nederland, dat rijke en godvruchtige landje, die doorn in hun Europese ogen, daar wil men wel vanaf, uitmelken en doorverkopen naar het slachthuis.
  (onze politici hebben de voorzet al gegeven door Hollandse melkveehouderijen te verjagen) rijst enkel nog de vraag, wat gaat er nog meer de grens over, en komen de buitenlandse toeristen onze grens weer over, nu de regeringen met hun Schengenakkoord de grenzen sluiten en met hun Corona-maatregelen het grenzeloze eigenbelang weer laten prevaleren, en houden wij dan wel onze broek nog op met onze zelfopgelegde klimaatafspraken (eisen).
  Zelden zó een schrijnend bewijs van onvermogen gezien in de politieke partijen, maar goed dat er nog geen burgeroorlog en massale plunderingen zijn uitgebroken, dat schept echter bijzonder weinig vertrouwen voor de toekomst.

  Geliked door 2 people

 6. Bas zegt:

  Tussendoor
  https://tpo.nl/2020/06/26/breek-hoge-raad-staat-hoeft-is-vrouwen-niet-terug-te-halen/

  BREEK! Hoge Raad: Staat hoeft IS-vrouwen niet terug te halen
  NPO en asieladvocaten vermoedelijk in tranen om zoveel onrecht

  De Staat heeft niet onrechtmatig gehandeld, zegt de Hoge Raad. De vrouwen en kinderen hebben zware belangen, maar kozen er zelf voor om uit te reizen naar IS-gebied.

  Like

 7. Bas zegt:

  Geliked door 1 persoon

 8. Bas zegt:

  Uit 2018

  Geliked door 1 persoon

 9. Bas zegt:

  https://www.breitbart.com/politics/2020/06/24/not-going-to-happen-donald-trump-vows-to-protect-statues-of-jesus-christ-from-leftist-mobs/

  ‘Gaat niet gebeuren’ – Donald Trump zweert de standbeelden van Jezus Christus te beschermen tegen linkse Mobs

  President Donald Trump heeft woensdag in het Witte Huis gezworen om standbeelden van Jezus Christus en standbeelden van de Founding Fathers in de Verenigde Staten te beschermen tegen linkse bendes die hun vernietiging zoeken.

  ‘Ze kijken naar Jezus Christus. Ze kijken naar George Washington. Ze kijken naar Abraham Lincoln, Thomas Jefferson. Dat gaat niet gebeuren ‘, zei Trump. “Zal niet gebeuren zolang ik hier ben.”

  Geliked door 1 persoon

 10. John van antwerpen zegt:

  Half jaren 90 verwoeste de taliban al Boedha beelden. Later werd heel het land verwoest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s