Gaat het zo gemakkelijk?

Screenshot (7)

(Door: “Lis”)

Beste lezer,

Graag laat ik u kennisnemen van een andere observatie van mij. Toen ik op de middelbare school zat, had ik een leraar geschiedenis die heel levendig en boeiend kon vertellen. Met name de Tweede Wereldoorlog, wat toevallig ook een onderwerp was voor het eindexamen, was een onderwerp waar ik door deze man heel veel over geleerd heb. Zo herinner ik me dat hij vertelde over de Wannseeconferentie. Ik was verbijsterd (was nog maar 15 jaar). Niet over het feit dat er besloten werd om de Joden te vermoorden, maar het gemak waarmee een conferentie werd gehouden waarin openlijk besloten werd om mensen uit te roeien. Alsof een bloemenwinkel besluit om vanaf heden naast rozen ook chrysanten te verkopen. Het was met name hoe mijn leraar het vertelde, dat ik dit nooit vergeten ben.

Net zoals ik iets anders nooit vergeten ben, namelijk dat de geallieerden aan het begin van de oorlog al op de hoogte waren van de vernietigingskampen, maar hier bewust geen actie in wilden nemen. Hierover las ik in een boek over de opstand in kamp Sobibor. Ik was geschokt en verbijsterd. Aanvankelijk had ik altijd geleerd dat de geallieerden pas na het verslaan van de nazi’s wisten wat er gebeurd was. Dit viel me erg rauw op het dak. Maar goed, ik was nog erg jong en naïef. En hoewel ik niet graag een Godwin gebruik, vind ik ‘m voor mijn observatie wel terecht.

Verander het denken in een paar dagen tijd

In mijn vervolgopleiding kreeg ik nogmaals te maken met zo’n verbijsterende ervaring. Tijdens een les humanistische vorming (een soort extreemlinks denken in je hoofd gestampt krijgen) keken we naar de film ‘The Wave’ over een experiment dat in de Verenigde Staten was uitgevoerd. Een paar weken later las ik het boek dat hierover was gemaakt. Het gaat hierbij om een waar gebeurd verhaal uit 1967. Een docent geeft geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Zijn klas is ongeïnteresseerd en vindt het onnodig om iets dat al lang geleden gebeurd is op te rakelen. De les vindt plaats op maandag. Dinsdag begint de docent met een paar kleine gedragsexperimenten met meer discipline, groepsvorming en druk op anderen om hieraan mee te doen. Op donderdag is het experiment volledig uit de hand gelopen, maar vertelt de docent dat de leerlingen hun grote leider gaan ontmoeten. Op vrijdag vertoont hij een film van Adolf Hitler en laat de leerlingen zien hoe gemakkelijk een groep onder invloed van machtsmisbruik en geweld kan komen.

Waar ik indertijd niets van begreep, is dat dit experiment in slechts enkele dagen zo extreem kon verlopen. Ik wilde dit met de docent humanistische vorming bespreken, maar zij begreep mijn zorgen niet. Net zoals mijn klasgenoten dit niet begrepen. Terugkijkend op die periode, we praten over de jaren ’80 van de vorige eeuw, vermoed ik dat de manier waarop veel jongeren tegenwoordig gecharmeerd zijn van de BLM-beweging en dergelijke nonsens te vergelijken is met toen. Hoewel niet zo benoemd, hing er al iets van een trend van ‘witte schuld’ en werd jonge mensen aangepraat dat zij, als ze ook maar even niet op zouden letten, de toekomstige nazi’s zouden zijn. Want immers alleen blanke mensen maakten zich schuldig aan racisme en discriminatie. Nee, beste lezer, ik draaf niet door, ik schets alleen de ondertoon die ik in die tijd ervaren heb, maar nog niet kon benoemen.

Ja, zo gemakkelijk gaat het

Voor zover ik weet, is er geen conferentie geweest zoals de Wannseeconferentie. Ook is er geen docent geschiedenis geweest die een experiment uitvoerde met zijn leerlingen…Alhoewel, is ene Mark Rutte geen docent geschiedenis? Er is geen beleid gemaakt om… Houd toch op, Lis, dat beleid is er wel. Namelijk het beleid om instellingen, zoals verpleeghuizen, centra voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten en andere tehuizen waar mensen permanent wonen en verzorging krijgen, dusdanig van de buitenwereld af te sluiten dat de cliënten wegkwijnen of niet meer verder willen leven. De eenzaamheid is schrijnend, zo niet misdadig te noemen. Ouderen, zieken, jonge gehandicapten zijn doodongelukkig, eenzaam, depressief en begrijpen niet wat er gaande is. Familie en vrienden, mensen die ze het hardst nodig hebben, mogen niet komen of slechts op afstand en met een mondboei voor (ik krijg mondk@##pje niet uit mijn toetsenbord). Dit is niet een oorlogssituatie. Dit is geen experiment om uit te leggen hoe mensen in een oorlog kunnen veranderen. Dit is nu. Dit is…. oorlog? Dit is…. een experiment?

Met alle berichten die ik lees, denk ik weer terug aan de tijd dat ik op school zat en als jong meisje verbaasd was over het gemak waarmee gruwelijke misdaden ontstonden op zo’n snelle en vooral gemakkelijke manier. Zo besef ik ook hoe gemakkelijk iedereen die hiermee te maken heeft, dus wij Nederlanders, stuk voor stuk, in een experiment terecht is gekomen. Ja, zo gemakkelijk gaat het.

Door:
“Lis”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Gaat het zo gemakkelijk?

 1. Tistochwat zegt:

  Ik laat me door NIEMAND hersenspoelen.

  Like

 2. bozeoudeman zegt:

  Ja inderdaad zo makkelijk gaat het, helaas.

  Like

 3. Henk der Niederlánder zegt:

  Beste Lis.

  Ik denk dat velen hier hetzelfde gezien hebben als Jij of soortgelijke ervaringen meegekregen hebben en daarom een andere manier van redeneren hebben als de jeugdigen van tegenwoordig.
  De meesten van ons hebben zelf nog het vermogen om zelf na te denken, maar de jeugdigen van laat Ik zeggen geboortejaar na 1980 hebben een continuë linkse indoctrinatie meegekregen en waarvoor maar een waarheid is welke hen is ingepompt.Daarbij komt dan ook de massale import van antisemitisme vanuit hoofdzakelijk het oosten maar ook uit Afrika en dan heb je al gauw het giftige mengsel waaraan Europa tegenwoordig mee naar de kloten geholpen wordt.
  Het enige wat wij momenteel kunnen doen en ook werkelijk doen is waarschuwen en steeds de vinger op de zere plek leggen,
  Exposen wat er werkelijk aan de hand is.
  Sommigen laten af en toe merken dat ze vermoeid worden van de boodschap uitdragen en zelf heb Ik daar soms ook wel wat last van (want laat Ik nou toevallig ook wat menselijke trekjes hebben) maar niemand of bijna niemand haakt af.
  Dank voor je goede inzending Lis

  Geliked door 3 people

 4. Gerrit zegt:

  Als jongeman kwam ik vroeger vaak in de DDR. Bezocht grote bedrijven en raakte toch onder de indruk van de manier van leven daar. Omdat bijna niemand een auto had organiseerde de chemiegigant Leuna bijvoorbeeld een treinreis op Zondag voor het personeel naar het Ertsgebergte om te wandelen.Trein vol met orkestjes en zo. Zag ook op de TV dat de graanoogst in een gebied klaar was en de mensen alles op de trein zetten, zelfs met veldkeukens, om collega”s elders in het land te helpen. Je raakt toch iets ingepakt. Totdat je meemaakt dat een man uit het dorpje aangepakt werd omdat hij na de oorlog gezegd had”Dat was eens maar nooit meer! En zijn zoon nu verbood om als soldaat een wapen te dragen. Het liep niet goed af met dit gezin.

  Like

 5. fleckie zegt:

  Zelfs mensen, waarvan een van de voor/ – ouders JOODS was,! waren hun leven niet zeker, ( en kinderen werden eventueel de ‘ogen gemeten’, …….<~<~<~<~<~<~<

  Like

 6. Julia zegt:

  Dit wordt nu in de huidige geschiedenis verzwegen. Alleen terroristische groeperingen en organisaties die worden gesubsidieerd door de Overheid is het gepermitteerd onze geschiedenis totaal te vernietigen. Dit blijkt ook uit de trieste herdenking op De Dam 4 mei jl. pure minachting voor onze gestorven helden die voor onze vrijheid hebben gevochten alsmede de triest bedoening rondom Veteranendag. Wie wil überhaupt nog een leger dienen waar uit blijkt dat de Staat der Nederlanden totaal haar minachting toont. Vandaar dat de huidige jonge generatie niets heeft geleerd van de gruweldaden die in onze geschiedenis hebben plaats gevonden. Het wordt gewoon dood gezwegen. Op scholen is de eerste leerstof links en de indoctrinatie. Ons goed onderwijs met name geschiedenis stelt totaal niets meer voor vandaar dat Rutte zijn schoolklas als voormalige geschiedenis leraar allang over boord heeft gegooid en zich uitsluitend bezit houdt met ons land te verkopen en tot op het bot uit te kleden. Het is nog afwachten of hij het volgende kabinet hier nog zit omdat hij natuurlijk al lang een heel mooi baantje in het vooruitzicht heeft bij de mislukte en miljarden verslindende EU. Zijn knuffelgedrag zegt meer dan genoeg.

  Like

 7. scherpschutter1943 zegt:

  Wat niet links is wordt niet gepubliceerd in de msm. Dat heet preventieve censuur. Wat u niet mag weten van de regering, wordt niet gepubliceerd. Zo kan ik nog wel door gaan. Reclames, praatprogrammas op tv, rado, masseren uw denken uitsluitend in de linkse richting. In de muziekwereld noemen ze dat pluggen. De msm maakt de geesten rijp voor de heilboodschap van links. Samen vattend noem ik dat indoctrinatie van de ergste soort. George Orwell heeft in zijn boek “1984”, exact de maatschappij beschreven waar we nu in leven. Het zal nog erger worden want het EU,doel en dus ook het doel van Rutte, c.s. is nog niet bereikt, namelijk de totale opheffing van de natiestaten en de onderwerping van de bevolking aan de EU.dictatuur. Daarom laat men in de EU zoveel zwarte mensen binnen, alleen en uitsluitend met het doel om het autochtone verzet te breken.

  Geliked door 1 persoon

 8. LUCIA zegt:

  Heel goed beschreven, heb ook eens als student meegedaan aan een conformisme experiment, resultaat, er zijn maar weinig mensen die hun mening overeind durven te houden als de rest het afkraakt. heeft ook veel met opvoeding te maken we voeden kinderen op als eenheidsworsten of als prinsen en prinsesjes daartussen zit een hele grote boze wereld .

  Like

 9. Dolphin zegt:

  Uitstekend verwoord en heel herkenbaar. Ook ik kon het toen niet geloven. Maar nu zien we het weer.

  Like

 10. J.A. Kapteyn zegt:

  Ja Lis, zo gemakkelijk gaat dat. Zo gemakkelijk vaardigt men tegenwoordig noodverordeningen uit die tegen de grondwet ingaan, waar het parlement niet over beslist heeft. Waar rechtsgeleerden die daartegen protesteren worden weggezet als complotdenker en zelfs landverrader (is professor mr.dr. Jan Brouwers hoogleraar te Groningen overkomen). Zo makkelijk voert men maatregelen in die ouderen in isolatie plaatsen en aan de dood blootstelt door hun verzorgenden geen beschermingsmiddelen te bieden. Zo makkelijk oreert men over een anderhalvemetermaatschappij die de economie volledig kapot maakt. Zo mak k elijk …. Zo makkelijk stapt men eroverheen dat de maatregelen ergere gevolgen hebben dan het virus aanricht.
  Zo makkelijk leidt men onze samenleving naar de verdoemenis. En zo makkelijk accepteert de meerderheid dit beleid en heft men brokkenpiloot Rutte op het schild….

  Geliked door 1 persoon

 11. koosv8 zegt:

  Er zijn ook nog veel te veel serieuze NOS kijkers, en het wantrouwen wat journalisten zouden MOETEN HEBBEN wordt alleen gebruikt tegen de criticasters van het huidige beleid. Maar er wordt verandering verwacht, anders maken ze het de demonstranten toch niet ze moeilijk, om wat te zeggen in het openbaar.

  Like

  • Kees zegt:

   “Maar er wordt verandering verwacht, anders maken ze het de demonstranten toch niet ze moeilijk, om wat te zeggen in het openbaar.” Ik vermoed dat dit er allemaal toe moet leiden dat we van a tot z gecontroleerd worden. Het boek 1984 is gewoon een blauwdruk van wat ons te wachten staat.
   Heel het Covid-19 experiment en nu BLM zijn bedoeld om ons te hersenspoelen!

   Like

 12. Helena zegt:

  Goed geschreven Lis mijn complimenten! Dit land is de laatste jaren in sneltreinvaart getransformeerd tot een politiestaat, en de jeugd is zwaar gehersenspoeld, elke poging tot logisch nadenken wordt, zo nodig met geweld, de kop ingedrukt. Met de door de staat opgelegde achterlijke corona eisen waarmee de bevolking in een angstneurose is gedrukt en elk lichamelijk contact als een doodzonde wordt aangemerkt (behalve voor de seks werkers dan ) heeft het zittende kabinet zijn hand overspeeld. Het hele land wordt lam gelegd en de ouderen, met nog enig historisch besef, kunnen niets anders doen dan waarschuwen. Laten we hopen dat er een keer geluisterd wordt en dit horror kabinet wordt afgezet dàn hebben we eindelijk onze vrijheid, waar we zo naar snakken, weer terug. Die vrijheid krijg je niet zomaar daar moet je wel wat voor doen op wat voor manier dan ook, alle beetjes helpen….

  Like

 13. Bob zegt:

  Beste Lis dat jij een goede geschiedenis had is een uitzondering.
  Wat beslist niet verteld wordt is dat hoog geprezen verzet
  pas op 6 mei 1945 (althans het grootste deel) heeft plaats gevonden.
  Ook wordt veel verzetsdaden gestilen van vermoorde personen.
  Veel politici die gecollobereerd hebben,evenals de gehele
  rechtelijke macht, zijn nooit veroordeeld en waren weer politiek
  aktief.
  Is er eigenlijk wel wat verandert??????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s