Gouden Koets blijft ‘slavenkoets’

Screenshot (14)

(Door: Jeroen Schmale)

Als de Gouden Koets over een jaar of vijf terugkeert in het straatbeeld op Prinsjesdag zijn de omstreden slavenpanelen nog altijd te zien op het rijtuig. Ondanks de maatschappelijke discussie over de afbeeldingen.

Twee jaar na de laatste rit door Den Haag is er nog geen velletje schuurpapier over het houtwerk van de Gouden Koets gehaald. De grootschalige renovatie van het rijtuig zit nog altijd in een ‘onderzoeksfase’, blijkt uit informatie rond het project waarover deze krant beschikt. Het daadwerkelijke opknappen begint waarschijnlijk pas volgend jaar, is de verwachting. ‘We hebben de tijd,’ klinkt het aan het hof.

Het komt niemand rond het koninklijk huis slecht uit dat de Gouden Koets nu een paar jaar niet door de Haagse lanen wordt voortgetrokken op Prinsjesdag. In de laatste jaren dat het voertuig nog wel dienst deed werd een brede maatschappelijke discussie gevoerd over een schildering op één van de panelen op het voertuig, de Hulde der Koloniën. Daarop zijn halfnaakte bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën te zien die onderdanig schatten aanbieden aan de ‘Nederlandse Maagd’.

Lees verder>>>
Algemeen Dagblad

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Black Lives Matter", belangenverstrengeling, Historie, Hypocrisie, Koningshuis, Nederland, Rotzakken, Slavernij. Bookmark de permalink .

9 reacties op Gouden Koets blijft ‘slavenkoets’

 1. guusvelraeds zegt:

  Over een paar jaar is de gouden koets gezuiverd. De neger als heerser en de blanke als slaaf. Kijk je in de stad om je heen zie je dat de praktijk al zo is ingericht. Ga je in de ochtend staan aan de fabriekspoort of ingang van kantoor zie niets dan blanken die naar binnen willen. Ga je naar het gemeentehuis naar het loket van de sociale dienst zie je alles zwarten en allerlei ander volk van kleur. Hoezo herstelbetalingen?

  Geliked door 3 people

  • Steven zegt:

   3/4 van de oetkieriengen worden ook uitbetaald aan allochtonen.
   Maar schijnbaar vindt de Nederlandse staat dat wel Oké. En het liefst halen ze nog een paar miljoen Afrikaantjes op om die ook levenslang van een oetkierieng te voorzien.
   Maar met de komende verplichte vaccinaties die de overheid straks gaat doorvoeren, zullen de kaartenbakken bij de sociale dienst wel weer snel dalen!

   Like

  • Monalisa zegt:

   Ga eens winkelen op Batavia kijk wat daar loop zegt genoeg. Almere en Lelystad zit er vol mee, maar niet werken en wel daar kopen, zo goedkoop is het daar niet.

   Like

 2. Cathja zegt:

  Ik moet het eerst zien, dan geloof ik pas dat de gouden koets onveranderd blijft. Niet dat ik een liefhebber ben van deze gouden caravan, maar omdat ik het niet kan uitstaan dat sommigen (tegenwoordig zeer velen!) menen dat dit ‘niet meer kan’……, vanwege ons verleden.

  Of ze laten het zoals hij altijd was, of hij gaat wat mij betreft voor eeuwig in de mottenballen.

  Geliked door 1 persoon

  • BertG. zegt:

   Willem de overbodige laat zich niks voorschrijven.
   Dus die koets blijft zo.
   Ik geloof niet in sprookjes en gouden koetsen.

   Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Cathja 29 juni 2020 om 14:59

   Reken maar dat die ‘oranjes’ met hun dikke reet gewoon boven op die negers blijven zitten ruften.
   Waarom gaan die lui niet met een simpel autootje naar dat stompzinnige evenement?
   Daar waar ‘meneer de genieter’ ons weer gaat voorlezen dat we de broekriem opnieuw moeten aanhalen?

   Like

 3. karton zegt:

  Een tafereeltje op een koets en dáár zó’n drukte om maken ?
  Kotsmisselijk word ik ervan, dat waren zwarte werknemers in dienst van blanke mensen zoals tegenwoordig blanke mensen werknemers zijn in bijv. Chinese restaurants.
  Word wakker mensen, laat u niet door Jan en Alleman uitmaken voor fascist en/of racist, dat zijn die gasten n.l. zélf. ZIJ eisen dat blanke mensen voor hen knielen enz. enz. Bovendien zijn de slaven gevangen in Afrika en dat gebeurde door naburige zwarte stammen, waarna zij werden verkocht en o.a. door dappere Nederlandse zeelieden naar Amerika werden vervoerd, Nederland had toen kennelijk al een soortement van lijndienst Afrika-Amerika, dus een vooruitziende blik.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  ik wacht even tot de waxine lichtjes in de aanbieding zijn

  oome vuurwerk

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s