Museum voor Charles Dickens beklad . . .

www.dailymail.co.uk

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Jan”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Museum voor Charles Dickens beklad . . .

 1. flo zegt:

  Zieke mensen…

  Like

 2. Bas zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/beeldenstormgekte-bereikt-nu-ook-romeinse-keizers-constantijn-allicht-van-sokkel-wegens-slavernijverleden/

  Beeldenstormgekte bereikt nu ook Romeinse keizers: Constantijn allicht van sokkel wegens slavernijverleden

  De door Black Lives Matter ontketende hype om standbeelden te verwijderen heeft nu ook de Romeinse tijd bereikt, toen de trans-Atlantische slavenhandel nog niet eens op gang was gekomen. Desondanks is er een goede kans dat een beeld van keizer Constantijn, die de vervolging van christenen beëindigde, verdwijnt

  Like

 3. Bas zegt:

  Isis deed t zelfde…

  Like

 4. Cathja zegt:

  Ik vind dat het woord RACIST bij wet verboden moet worden! Ik erger me werkelijk dood, telkens als ik het hoor of ergens lees. Op alles wat linksen en kleurlingen niet aanstaat, plakken ze dit woord, en geven het daarmee een belading wat nergens op slaat. En sommige politici gaan er nog serieus op in ook…; tonen zelfs begrip.

  Als ze ‘negerzoenen’ in de ban kunnen doen, dan ook ‘racist’.
  En graag met terugwerkende kracht!

  Geliked door 2 people

 5. J. C. Th. Köhler zegt:

  En dat dan waarschijnlijk door lui die nog nooit iets van Dickens hebben gelezen. Hooguit A Christmas Carol op de tv hebben gezien.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 6. Heniusz zegt:

  Kladderaar heeft klaarblijkelijk niet voldoende “brainmatter” om de werken van voornoemde Charles Dickens tot zich te nemen. Duidelijker kan het niet gesteld worden hoe onbenullig dit volkje is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dr. Heinz zegt:

  Dat woord racist werd en word gebruikt dan wel misbruikt door zielig links volk, en heeft daardoor zijn betekenis verloren!!
  Laten we het omdopen tot een geuzen naam, dus omdraaien de zaak.
  Het is een voorrecht om racist te worden genoemd!!
  Zegt het voort!!

  Geliked door 1 persoon

  • Jan zegt:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Racism_in_the_work_of_Charles_Dickens
   Besef dat dit wel op bolsjewikipedia staat, een slinkse site waar net zo vaak iets veranderd wordt als in ‘1984’

   Bij mij blijven de boeken gewoon in de boekenkast. Ik pieker er niet over die op de brandstapel te doen. Als er iets op kan dan is het dat boek van Marx ‘Das Kapital’. Aanverwandte shit overigens ook.

   Mozart was natuurlijk een islamofoob want in nOthello krijgt Mohammed zijn kop er af.

   Zo heeft iedereen wat te zeuren.

   Nee, een geestelijk reiner volk dan een linksmens zal de aardkloot niet betreden

   Like

  • Gienekehado zegt:

   ‘Ik discrimineer, dus ik besta!!!!!!!!!!!!’

   Like

 8. paulzwueste zegt:

  De doorgedraaide waanzin kent geen einde…!

  Geliked door 2 people

 9. Rensk. zegt:

  Straks zijn de dieren aan de beurt om voor racist uitgemaakt te worden. Het zou me niet eens verbazen met deze achterlijke Middeleeuwse uitingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Marijke zegt:

   Nou Rensk, ik heb net een filmpje gezien waarin een kat midden op straat geroosterd wordt door een Afrikaanse geluksz… eh “vluchteling” in Italië!

   Like

  • BertG. zegt:

   Dat zijn sommige dieren ook.
   Mijn pa had een zwarte bouvier die een hekel had aan alle honden, behalve zwarte Bouviers.

   Geliked door 1 persoon

  • Jack Terrible zegt:

   Ik zag gisteren op twitter dat een stelletje Cultuur Verrijkers een witte auto met iemand erin op de autoweg vernielen. Volgens mij rasechte… geflipten!!!

   Like

 10. Tom zegt:

  Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat zijn poep bruin was… De racist!

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Ik versta anders eveneens onder racisme dat niet alleen bruine of zwarte mensen (negers) worden gediscrimineerd maar ook mensen met een gele huid (Chinezen en Japanners), mensen met een rode huid (indianen) maar ook joden, zigeuners, homo’s enz. en nemen die akelige klootzakken van anti-racisten het daar ook voor op in de wereld!? Vergeet het maar omdat dat tuig niet eens meer weet wat er precies onder racisme wordt verstaan!
   Het middel tegen racisme blijkt erger te zijn dan de kwaal, zo is mij thans goed duidelijk geworden!

   Geliked door 1 persoon

 11. Gienekehado zegt:

  De boerenwijsheid ‘Gekken en Dwazen, schrijven op muren en glazen’, is niet voor niks op deze ooit zo mooie planeet gekomen!

  Geliked door 2 people

  • BertG. zegt:

   Gekken en dwazen. Schrijven hun naam op deuren en glazen.
   Volgens mij was ’t zo. Niet wat jij er van maakt.

   Geliked door 1 persoon

   • Gienekehado zegt:

    Jouw versie is de juiste! De versie met ‘muren en glazen’ wordt ook gebruikt. (Mensen die het minst te melden hebben, schreeuwen vaak het hardst)

    Like

 12. Jules Vismale zegt:

  Charles Dickens schreef niettemin het zeer bekende verhaal over ‘A Christmas Carol’ (1843) waarin al werd gewaarschuwd dat onderdrukkingen en armoede op bepaalde rijke personages een verkeerde uitwerking hebben.
  En wie het verhaal niet kent zal het hieronder kunnen lezen:

  A Christmas Carol

  In ‘A Christmas Carol’ speelt Ebenezer Scrooge de hoofdrol. Hij is een enorme rijke vrek en leeft als een financier. Hij leent mensen geld tegen rente. Zijn enige motivatie in het leven is zoveel mogelijk geld verdienen, ten koste van alles, en dit diende voor Walt Disney als inspiratiebron om Dagobert Duck te scheppen die alleen NOG veel gieriger en onsympathieker werd!
  Op het moment dat het verhaal begint is Scrooge een oude en verbitterde gierigaard geworden die vriendschap, liefde, verbondenheid en vooral kerstmis haat.

  Dickens heeft A Christmas Carol in vijf hoofdstukken verdeeld.

  Te beginnen op een donkere kerstavond, precies zeven jaar na de dood van Jacob Marley, Scrooges zakenpartner waarmee hij ooit hun bedrijf ‘Scrooge & Marley’ begon en deze zelfs nog hebzuchtiger bleek dan Scrooge.
  Scrooge is samen met zijn boekhouder Bob Cratchit aan het werk op een ijskoud kantoor. Want de gierigaard wil absoluut geen geld verspillen aan kooltjes. Fred, de enige zoon van Scrooges zus, komt langs om zijn oom een gelukkig kerstfeest wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op Eerste Kerstdag.
  Scrooge maakt meteen duidelijk dat hij niets met kerst heeft en stuurt zijn neef weg met ‘Bah! Onzin!’. Ook collectanten voor de armen worden door Scrooge weg gezonden met de opmerking dat er werkhuizen zijn voor armen en dat dit genoeg is. En dat als ze liever sterven dat ze dat dan maar moeten doen en zo de overbevolking verminderen.
  Het blijkt niettemin wel dat Scrooge inzag dat overbevolking juist tot grote armoede lijdt.

  Als Scrooge laat in de avond naar huis gaat komt hij aan bij een donker en koud pand waar hij woont. Als hij de voordeur wil openen krijgt de deurklopper de vorm van het gezicht van zijn oude partner Marley en vanaf dat moment beginnen er allerlei spookachtige en vreemde gebeurtenissen plaats te vinden in zijn huis. Als Scrooge bijvoorbeeld voor het slapen gaan een bord pap wil opeten gaat er een bel rinkelen die het normaal nooit doet.
  Op een gegeven moment wordt Scrooge bezocht door de geest van zijn vriend Jacob Marley (deze draagt over zijn hele lichaam lange kettingen met sloten en geldkistjes die hebzucht, gierigheid, uitbuiting en oneerlijkheid symboliseren) en hij komt Scrooge waarschuwen dat, als hij zo doorgaat met zijn vreselijke leven, hij dan net als Marley (deze bedroog wezen en armen en buitte hen ook uit) wordt veroordeeld om over de aarde te blijven zwerven als boetedoening voor het gebrek aan naastenliefde tijdens zijn leven.
  Een zware ketting zal hem dan vergezellen, één die nog langer en zwaarder zal zijn dan die van Marley. Om zijn oude partner te helpen vertelt hij Scrooge (deze gelooft Marley maar voor de helft) dat hij bezoek krijgt van drie geesten die hem op zijn leven en fouten zullen wijzen.
  Deze geesten zijn drie tijdsgeesten die het verleden, heden en de toekomst van mensen doen opleven. Scrooge is wel geschrokken, maar hij gaat naar bed in de overtuiging dat een goede nachtrust alles oplost.

  Om 01.00 uur ’s nachts krijgt Scrooge bezoek van de eerste geest. De Geest van Voorbije Kerstmis en er uitziet als een jong kind dat een helder licht uitstraalt . Hij neemt Scrooge mee terug naar zijn verleden en we zien hier zijn verdrietigste en gelukkigste momenten uit zijn verleden.
  De relatie met zijn kille vader, het verlies van zijn grote liefde Isabel (deze zag al snel dat Scrooge geld meer beminde dan haarzelf) en de dood van zijn geliefde zus Fan, de moeder van zijn neef Fred.
  Scrooge is dan hierdoor erg aangeslagen en hij smeekt de geest hem weer naar huis terug te brengen.

  Om 02.00 uur ’s nachts komt geest nummer twee opdagen. De Geest van Huidig Kerstmis en hij ziet eruit als een weldoorvoede en gebaarde reus. Deze laat hem het kerstfeest van de arme familie Cratchit zien en zijn kreupele zoon Tiny Tim met zijn gouden hart en de mogelijke vroege dood van dit lieve jongetje. Met het weinige geld dat Cratchit verdiende bij Scrooge had hij een kalkoen en een geflambeerde pudding voor zijn gezin gekocht en daar moesten zij Scrooge erg dankbaar voor zijn.
  Scrooge krijgt medelijden, maar de geest wijst hem op zijn eigen woorden dat de dood van Tiny Tim de overbevolking zal verminderen. Ook gaan ze langs zijn neef Fred en zien het kerstfeest bij hem thuis. daar moeten zijn gasten raden wie er zo gierig en onuitstaanbaar is en dat is natuurlijk zijn oom over wie Fred niettemin geen kwaad woord wil horen omdat Scrooge zichzelf al genoeg afstraft met zijn onhebbelijke gedrag.

  Als laatste krijgt Scrooge bezoek van de Geest van Toekomstig Kerstmis en die lijkt bijna sprekend op Magere Hein en hij praat niet of nauwelijks. Deze laat Scrooge zijn eigen dood zien en hoe zijn omgeving daarop reageert. Het kan niemand meer iets schelen en ze verdelen onderling zijn bezittingen.
  Scrooge heeft echter nog niet echt in de gaten dat het om hem gaat. Hij ziet ook de familie Cratchit weer. Zij vieren Kerstmis zonder Tiny Tim die inderdaad is overleden. Scrooge smeekt de geest om hem te laten zien wie de man was die was overleden en de geest toont Scrooge een grafsteen met zijn naam erop.
  Dan komt Scrooge alsnog tot inkeer maar hij beland toch in het graf en in een donkere duisternis.

  In het laatste hoofdstuk zien we Scrooge die in zijn slaapkamer wakker wordt op kerstochtend. Hij is door de bezoeken van de geesten inderdaad tot inkeer gekomen en uiteindelijk veranderd in een vrijgevige, liefdevolle man. Dat deel van zijn karakter dat hij al die jaren heeft weggestopt is weer naar boven gekomen.
  Hij laat een enorme kalkoen bezorgen bij Bob Cratchit en doet een royale donatie ten behoeve van de armen. Ook gaat hij kerst vieren bij zijn neef Fred en vraagt aan diens vrouw of deze een arme en domme man kan vergeven.
  Op het einde wordt Scrooge de peetvader van Jim Cratchit en weet deze alsnog te genezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s