Rode draak of vervelend keffertje?

Screenshot (38)

(Door: H. Numan)

Wie was er grotendeels aansprakelijk voor de schade in Duitsland in de Eerste Wereldoorlog? Keizer Wilhelm II. Wie voor dezelfde schade in de Tweede Wereldoorlog? De welbekende korporaal Snorro. En nu de hamvraag: wie is er aansprakelijk voor de schade die de Volksrepubliek China nu aan het oplopen is? Niemand anders dan Xi Jingping.

China is nog steeds een communistische volksrepubliek. In de afgelopen veertig jaar hebben ze zich opgewerkt van Derde Wereldland tot supermacht. Hoe? Door een héél klein beetje vrije markt toe te staan. Vooral niet te veel! Alle grote bedrijven staan onder controle of zijn eigendom van de partij. Alle middelgrote bedrijven ook. Alleen kleine en hele kleine ondernemingen niet helemaal. Maar die tellen niet echt mee. Net als in Nederland.

China heeft zich er op gericht om het productieland van de wereld te worden, en dat is prima gelukt. Meer dan de helft van de wereldstaalproductie vindt plaats in China. Apple is een Amerikaans bedrijf, maar zijn producten worden in China in elkaar gezet. U wilt tanks of vliegtuigen bouwen? Prima, dan leveren wij het staal. De pen is machtiger dan het zwaard? Geen probleem. Pennen maken we ook. Wij Chinezen maken alles. Maar wel met de Franse Slag. Kwaliteit is geen Chinees woord. Binnenkort kunt u een milieuramp van wereldvermogen tegemoet zien. China heeft een de grootste dammen ter wereld gebouwd: de Three Gorges dam.

Die dam staat op dit moment op springen. Letterlijk. Er is op dit moment zware regenval in China, en de reservoirs lopen over. Westerse experts hebben de dam al onderzocht, en concludeerden dat die structureel onveilig is. Het is een kwestie van tijd voor die dam gaat breken. Dan hebben vele miljoenen Chinezen een serieus probleem. Als ze het al overleven. Die dam zal het dit jaar nog wel houden. Maar binnenkort gaat dat een Watersnoodramp 1953 worden – alleen 1953 keer erger. Oh, de Chinese regering wuifde dat westerse rapport weg. Was een complot. Die dam staat als een dam!

Milieu is bepaald geen dingetje in China. Die bouwen niet alleen de grootste dam ter wereld in een uniek en historisch landschap (die bovenstaande dam), maar ze bouwen er nog veel meer in o.a. de Mekong rivier. Die rivier stuift nu letterlijk langs Thailand, door Cambodja en door Vietnam. Oh jongens, jullie hebben geen water meer? Goh, da’s nou sneu!

Onder leiding van Xi Jingping heeft China grote problemen gecreëerd met de hele wereld. Alle buren – met uitzondering van Noord-Korea en Laos – hebben conflicten met China. India heeft verschillende landsgrenzen met China waar dagelijks conflicten plaatsvinden. Geen grote oorlogen, meer vuistgevechten tussen pelotons. Maar wel knokpartijen waarbij regelmatig doden vallen.

De politiek onder Xi Jingping is nogal koloniaal gegaan. China hanteert twee instrumenten: Het Belt and Road Initiative (BRI) en de Afbetaalvalstrik. Wat zijn dat?

Om hun producten af te kunnen zetten, moeten ze natuurlijk bij de klant komen. China bouwt en koopt daarom spoorwegen en havens als een malle, overal over de hele wereld. China heeft op dit moment het grootste HSL-net ter wereld gebouwd. Hun treinen lijken opmerkelijk veel op Japanse Shinkansen treinen. Niet toevallig, want in China vertaalt men copyright als het recht om te kopiëren.

Een mooi voorbeeld is Sri Lanka. Dat wilde dolgraag een hele grote containerhaven. Maar dat kon het niet betalen. Geen probleem, zei China. Wij gaan jullie helpen. Wij bouwen een prachtige haven voor jullie in Hambantota. Wij financieren het hele project. En natuurlijk gebruiken jullie Chinese bedrijven om die haven te bouwen. En lenen het geld bij een Chinese bank. Enne, de rente, die is eeeh woeker nogal hoog. Als jullie niet op tijd kunnen aflossen, dan valt het beheer aan China. Voor 99 jaar. Sri Lanka kon de haven niet afbetalen, en direct verscheen de deurwaarder. De haven is nu Chinees.

Nou niet gelijk zeggen: ja, maar Sri Lanka is een Derde Wereldland. China doet dat overal. De haven van Piraeus in Griekenland … is nu ook Chinees. De haven van Darwin in Australië is … jawel.  Chinees. Half Afrika is Chinees. Venezuela is effectief een Chinese kolonie. Italië wil graag geld. Van wie dan ook. Merkel, Marlboro of Jingping, maakt niet uit. Sterker nog, tijdens de CCP viruscrisis verbood de Nederlandse regering de verkoop van Nederlandse scheepswerven aan Chinese bedrijven, vanwege hun strategische waarde.

China ziet ook haar landsgrenzen in de ruimste zin van het woord. Niet alleen met India bakkeleien ze. Ze zoeken ook mot met alle ASEAN landen. Dat is het conflict in de Zuid-Chinese Zee, dat heel goed tot een oorlog zou kunnen leiden. China claimt namelijk de hele zee, tot diep in de territoriale wateren van aangrenzende landen. Vergelijk het met Noorwegen die de hele Noordzee claimt, tot en met de Pier van Scheveningen. In de Oost-Chinese Zee hetzelfde verhaal, maar nu met Japan als tegenspeler. U hoort er weinig over, maar het gaat redelijk hard. De Chinese kustwacht valt regelmatig vissersboten van andere landen lastig, zodanig dat die vissers assistentie van hun marines moeten inroepen.

Zo gaattie goed, dacht Xi Jingping. En toen … kwam er een vervelend virus, die blies alle fraaie plannetjes op. Het bekend CCP-virus. Niet de eerste keer dat er een wereldpandemie ontstond in China. Ze bouwen niet alleen dammen met de Franse slag, maar zo ongeveer alles. Gezondheid in China is zeldzame dieren vermalen en opeten. Als wij de Chinezen kunnen wijsmaken dat gemalen bontkraagballetjes prima voor de potentie zijn, is ons probleem binnen een week opgelost.

Tja. Dat virus dus. Geen probleem, dat gaan we gewoon onder de pet houden, dacht Xi. Helaas. Net als de vorige keer bleek die pet veel te klein. Het virus verspreidde zich razendsnel over de hele wereld. Geen probleem, dacht Xi. We hebben de WHO in onze zak zitten, en die doen wat wij ze opdragen. Nou, de WHO heeft Xi waar voor z’n geld gegeven. Ze zongen elk deuntje wat Xi ze voor zong.

Alleen werkte dat niet. De pandemie is de ergste in de recente geschiedenis. U heeft het misschien nog niet in de gaten, maar de economische crisis ten gevolge van het CCP-virus is erger aan het worden dan de crisis van 1929. U hoort er vrijwel niets over in de media, maar dat wil niet zeggen dat alles botertje aan de boom is.

China oefent grote druk uit, wereldwijd, om het hele verhaal gewoon te vergeten. Gedane zaken nemen geen keer. Foutje, bedankt. De EU trapt er graag in. Dat is niks nieuws, die geven zich aan iedereen over met een grote bek. Andere landen niet. Amerika heeft nogal een eitje te pellen met China. Met meer dan 2 miljoen zieken en over de honderdduizend doden is dat niet vreemd. Ze hebben al zich terug getrokken uit de Chinese, pardon, World Health Organisation. Andere maatregelen volgen.

Australië stelde voorzichtig wat vragen aan China over hoe ze de aangerichte schade dachten te vergoeden. Het antwoord van Xi is waarlijk keizer Wilhelm II waardig: “Australië is het kauwgumpje onder de schoen van China.” En zette direct hoge importbelastingen op gerst en graan vanuit Australië, om die roerige inboorlingen een lesje te leren. De keizer zou hetzelfde gedaan hebben, en net als China net zo verbaasd zijn dat de Aussies het niet pikken.

Australië levert namelijk +60% van al het ijzererts dat China nodig heeft om staal te maken. Die import is veel belangrijker dan graan en gerst. India was al niet blij met die haven in Sri Lanka, en de Chinese houding in de grensconflicten (jullie hebben het gedaan) maakte ze ook niet vrolijk. Dus India was er als de kippen bij om de import van gerst, graan en ijzererts over te nemen. Tevens sloten beide landen militaire overeenkomsten. Indische schepen kunnen nu in Australische havens bevoorraad worden en andersom. En Australië gaat vrijwel zeker die oerdomme overdracht van de haven van Darwin ongedaan maken.

In Afrika maakt Kenia groot bezwaar. Ook die kunnen hun leningen niet meer betalen. Daar is het een ietsje erger, omdat de hele bevolking er onder lijdt. China financierde en bouwde een spoorlijn naar de haven van Mombassa. De prijs van een spoorkaartje moest daarom met 50% omhoog. Dat waardeert de Keniaanse bevolking niet echt. Die spoorlijn is echter bestemd voor grotendeels vrachtvervoer. Dat ook 50% duurder is geworden. Vrachtvervoerders moeten nu, wettelijk verplicht, toch gebruik maken van die veel te dure trein om hun goederen naar de haven te krijgen. Dus ook die morren. Zeer tegen de gewoonte in heeft Xi hier toegegeven. Hij heeft al genoeg problemen in de wok liggen.

Chinese bedrijven wereldwijd worden nu onder de loep genomen. De krankzinnige hetze tegen het 5G netwerk heb ik nooit begrepen. Vooral niet omdat het echte 5G gevaar niet het systeem, maar de systeembeheerder is. Huawei is een techno gigant in China. Die wil overal 5G netwerken aanleggen. Als land kan je dan net zo goed je hele telefoonnet rechtstreeks in Beijing laten beheren. Want dat is precies wat Huawei aan het doen is. Geheime diensten hadden dat allang door, maar niemand luisterde naar ze. Tot de CCP viruscrisis. Langzaam maar zeker worden alle 5G contracten met Huawei geannuleerd.

ASEAN heeft in een verklaring gesteld dat het gebakkelei over de Zuid-Chinese Zee moet ophouden. Het Internationale Hof heeft uitspraak gedaan, en dat staat. China ziet ASEAN als wingewesten, dus dat valt niet echt lekker.

Amerika denkt er ook over om Tibet als onafhankelijke staat te erkennen, en staat er op dat gemaakte overeenkomsten met Hong Kong en Macau nageleefd worden. En meer, en meer. De Chinese houding tijdens de CCP viruspandemie heeft China weinig geen vrienden bezorgt.

Maar China heeft nog veel meer problemen. Allereerst plukken ze nu de wrange vruchten van hun 1 kind politiek. Die politiek hebben ze in 2015 afgeschaft. Ergens na 2035 gaat dat werken. Je moet eerst kinderen maken en dan opvoeden voor je er nut van ondervindt. Generaties Chinese kinderen zijn opgevoed zonder broers of zusjes. (Meestal zonder broertjes, want als nr. 2 een meisje was, werd ze geaborteerd.) Die kinderen werden opgevoed als prinsjes. Hun ouders staan nu niet direct te trappelen om hun enigst kind aan het leger af te staan.

In het leger hebben die rekruten de grootste moeite om met andere mensen om te gaan – dat hebben ze nooit hoeven doen. Om maar te zwijgen over schoenen poetsen, je bed op maken en (god verhoedde het) velddiensten! Verschillende grote oefeningen moesten stop gezet worden, omdat er veel te veel soldaten last van heimwee kregen.

De laatste veteranen van het Chinese leger zijn inmiddels met pensioen gegaan. Veteraan is een groot woord. Het waren de laatste mannen die ergens enige gevechtservaring hadden. 1979 was de laatste  keer dat China serieus oorlog voerde, tegen Vietnam. Waar ze alle hoeken van de kamer te zien kregen. Veteraan zijn is nergens een lolletje, maar in China ben je helemaal de pisang. Corruptie is wanstaltig hoog, de meeste pensioenen worden afgeroomd door de ambtenaren die hen beheren. Maak je in het leger natuurlijk ook geen vrienden mee. Vooral niet als klagende veteranen direct als dissident in een kamp gestopt worden.

China is traditioneel nogal wantrouwig ten opzichte van haar eigen leger en generaals. Met zeer goede redenen. Bijna elke dynastie begon met een generaal die voor zichzelf ging werken. Xi Jingping weet als geen ander dat zijn eigen leger een stuk minder inzetbaar is dan het Nederlandse leger, en absoluut niet te vertrouwen is.

Patriottisme is torenhoog in China. Maar dat is gemaakt. Net als in de DDR destijds werden mensen lid van de partij omdat lidmaatschap een carrière betekende. Niet omdat ze zich communist voelden. Dat was de reden waarom de DDR in elkaar klapte. De Stasi – en dus de partijleiding – geloofde werkelijk dat Oost-Duitsers zichzelf als communisten zagen. Xi maakt die fout niet, maar dat verandert weinig aan het verhaal. Chinezen werken van oudsher voor zichzelf en niemand anders. Grote kans dat een generaal of admiraal tijdens een conflict gekocht wordt door de vijand en zijn troepen tegen de volksrepubliek gaat inzetten. Dat was de laatste 3000 jaar meer norm dan uitzondering.

Kortom, de stilte over wie het gebroken potje moet betalen is er niet. Alleen in de Nederlandse en EU media. Internationaal staat zo ongeveer iedereen met een flinke onbetaalde rekening en een knuppel gereed om de Chinese draak in z’n hok te meppen.

Wat kunnen u en ik doen? Helemaal niets. Maar de PVV en het FvD kunnen wel regelmatig vervelende vragen stellen in het parlement over China en wanneer die nu de aangerichte schade gaan vergoeden. Daarmee jagen ze de rest van het parlement compleet de gordijnen in en laten zien dat ze serieus genomen moeten worden.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, China, Communisme, machtswellust. Bookmark de permalink .

20 reacties op Rode draak of vervelend keffertje?

 1. paulzwueste zegt:

  ’n Feest om te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Tom zegt:

  https://www.joods.nl/2020/06/nieuw-varkensgriep-virus-ontdekt-in-china/

  Ik kom dit nieuwsitem nu ook op andere sites tegen.

  Het begint een strategische vorm aan te nemen al die Chinese virussen: ‘maak de wereldeconomie kapot en neem dan de boel over’. Goud hebben ze genoeg in China dus zodra de wereld in de uitverkoop gaat zijn zij spekkoper.

  Overigens goed geschreven artikel!

  Like

 3. Rensk. zegt:

  Fijn stuk om te lezen! Heel informatief.

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Als wij de Chinezen kunnen wijsmaken dat gemalen bontkraagballetjes prima voor de potentie zijn, is ons probleem binnen een week opgelost.

  Dat is een goeie. Ben meteen voor. Wanneer beginnen we?

  Like

  • karton zegt:

   @ guusvelraeds.
   Hoeveel bontkragen denkt u nodig te hebben ?

   Like

   • jantjeuitnl zegt:

    wat denk je voor 1,3 miljard Chinezen?
    De rhino’s, haaien, tijgers en olifanten hebben ze ook al opgemaakt, dus dat gaat met bontkraagjes makkelijk lukken.
    Wie kent er hier chinees en is thuis op de Chinese social media?

    Like

 5. gerrit zegt:

  Zoveel mogelijk de schade van corona virus bij de chineesjes claimen .

  Like

 6. Julia zegt:

  China heeft de macht cadeau gekregen door alle mislukte handelsakkoorden zoals de EU die heeft doorgevoerd en nu vertrapt. De grootste rode draak en keffertjes zijn de mislukkelingen binnen de machtswellust in Brussel en aanhangers binnen de lidstaten van het falende miljarden bolwerk EU. Al deze miljardenverslinders zijn het meest besmettelijke virus die overigens al jaren woedt en nu keihard worden afgerekend. Wie zijn de meest domme wezens degenen die alle handelsakkoorden hebben getekend en nu keihard worden afgerekend omdat die hele EU de macht verloren heeft waardoor er nu een grote zeer omvangrijke economische schade is ontstaan en niet meer opgewassen zijn tegen de grote wereldmachten zoals China en Rusland.

  Like

 7. Heel goed weergegeven!
  Vergeet ook niet dat de Chinezen niet alleen het Panama Canal kochten (de liberalen verkochten het…) en in Europa hebben ze ook al flink wat bezit, ook Rotterdam! Daar zit meer achter…http://www.chinadaily.com.cn/business/2016-05/13/content_25246994.htm
  https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2020/04/18/watch-out-for-china-buying-spree-nato-warns/#2e636dab1758

  Like

 8. droevige mof zegt:

  Goed artikel, behalve het ietwat twijfelachtige begin. Individuen, grotendeels aansprakelijk voor
  vreselijke gebeurtenissen? Historici hebben hun twijfels. Zou er geen Tweede Wereldoorlog zijn geweest zonder Korporaal Snor? Vermoedelijk toch.
  Het Verdrag van Versailles en het ontbreken van een vredesverdrag waren de toegangspoort tot de Tweede Wereldoorlog. En zonder de bankfinanciering had de Snor gaan schreeuwen tot hij hees werd, dan was hij een ansichtkaartschilder gebleven.

  Geliked door 2 people

  • Henk der Niederlánder zegt:

   En meneertje Ford was een van de eersten die hem financieel steunden en niet bepaald met kleine bedragen.
   Je kent de geschiedenis goed Droevige.

   Like

  • H. Numan zegt:

   Uw naam ‘Droeve Mof’ laat zien dat u niet direct objectief bent. Verdiep u eens in de geschiedenis. Het zijn echt individuen die beslissingen nemen. Versailles was een redelijk gematigd verdrag. Vergelijk het eens met Brest-Litovsk. Dat verdrag legden de Duitsers Rusland op, en was meedogenloos.

   Like

   • droevige mof zegt:

    De Nederlandse historicus en publicist Hans Andriessen wordt beschouwd als een van de beste deskundigen op het gebied van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en de nasleep ervan. Zoals veel hedendaagse Angelsaksische historici vertegenwoordigt hij de mening die ik hier heb geuit. https://historiek.net/author/hans-andriessen/
    Nieuw voor mij is dat je aan mijn naam kunt zien dat ik niet “direct objectief” ben. Niemand hier heeft me dat ooit verteld. Interessant.

    Like

 9. koosv8 zegt:

  Landen moeten als het kan producten maken, waardoor er minder afhankelijkheid ontstaat. Goed voor de werkgelegenheid, en voor de nationale gemeenschap.

  Like

 10. fleckie zegt:

  Ja, en als de boeren/ veehouders, agrariërs ‘weggepest ‘ zijn, door allerhande wetten en verboden, zijn wij HELEMAAL, van onze eetbare PRODUKTEN afhankelijk, van ‘ andere. landen, ( en. duurder uit. ook nog!!).’<~<~<~<~<~<~<

  Like

 11. Zoals anderen voor mij al zeiden; goed artikel.
  Met één kanttekening en dat is de onderschatting van het Chinese leger, ik denk dat dit vele malen sterker is dan algemeen wordt aangenomen.
  Gebrek aan discipline ? Dat lijkt niet erg waarschijnlijk, lijfstraffen zijn een probaat middel daartegen en China is nou niet bepaald een land waar een leven echt telt.
  Daarbij deinzen ze er ook niet voor terug om represaillemaatregelen tegen familieleden in te zetten, nee die Chinese soldaten doen echt wel wat ze wordt opgedragen.
  Daarbij is moderne oorlogsvoering allang geen kwestie meer van wie heeft de meeste soldaten, doorslaggevend is wie heeft de modernste wapens.
  Niet voor niets komen veel van de nieuwste technieken op dat gebied uit Israël dat zich omringd weet door vijanden en ondanks een gigantisch numeriek nadeel heeft nog niemand het aangedurfd ze aan te vallen na ’67 .
  Het punt is natuurlijk dat de hele wereld China decennialang heeft onderschat en langzaam maar zeker wordt dat nu duidelijk, of dat op tijd is of dat we al te laat zijn zal de toekomst uitwijzen maar ik ben er niet gerust op.

  Like

 12. Jan zegt:

  Het einde van Hong Kong

  Like

 13. Jules Vismale zegt:

  En wie waren er, buiten Wilhelm II en Adolf Hitler, eveneens verantwoordelijk voor de schade in Europa, tijdens en na WO I en WO II, waardoor hier zoveel ellende kwam? Dat waren de westerse geallieerden en de Russen net zo goed omdat ze aanvankelijk deze twee figuren ook teveel overal hun zin in gaven of uitdaagden!
  Het kolonialisme was bovendien uitgevonden door bepaalde heersers in Engeland, Frankrijk enz. en zij hebben talloze autochtoonse inwoners in hun koloniën in Afrika, Amerika, Azië en Australië net zo goed eeuwenlang veel schade berokkend!
  Feitelijk hebben de Duitsers en de Japanners, die dit systeem tijdens WO II wilden doorzetten, het kolonialisme van Engeland en Frankrijk vernietigd waardoor Winston Churchill (die zelf hierachter stond) te laat doorhad dat de overwinning van Engeland na WO II gewoon een Pyrrusoverwinning (een overwinning die de winnaar meer kost dan het hem oplevert) was omdat Engeland zijn macht over de halve wereld definitief had verloren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s