Rechtse verkiezingsoverwinning in Kroatië

Screenshot_156

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Bittere verliezen voor de sociaaldemocraten

De Kroaten hebben “rechts” gestemd. Afgelopen zondag maakten de kiezers het conservatieve bondgenootschap van minister-president Andrej Plenković en zijn “Kroatische Democratische Unie” (HDZ) tot duidelijke winnaar van de verkiezingen en straften het bondgenootschap “Restart” van de socialisten af. Op de derde plaats eindigde de rechtsnationale “Vaderlandbeweging”.

Blick Oostenrijk

Socialisten afgestraft

Met 61 van de 151 zetels heeft het conservatieve kamp in Kroatië een duidelijke overwinning behaald en versloeg de socialisten – in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2016 – deze keer met straatlengtes. Behaalde het linkse bondgenootschap vier jaar geleden nog 56 zetels, nu daalde het naar 44. Het links-groene bondgenootschap “Mozemo” (“Wir schaffen das”) en de burgerlijke anti-establishment partij “Most” (“Brug”) kregen elk 8 zetels en komen in het parlement.

“Vaderlandbeweging” doet het goed

Ook de rechtse “Vaderlandbeweging” van Miroslow Skoro deed het goed bij de kiezers en behaalde 16 zetels. Ze zal bij het vormen van een regering vermoedelijk een woordje mee te spreken hebben. Het rechtse kamp komt in ieder geval sterker uit deze verkiezingen tevoorschijn – ze heeft duidelijk meer dan de helft van alle zetels. De verkiezingsleuze van minister-president Plenković luidde “Veilig Kroatië”. Hij heeft bovendien gescoord met zijn bedachtzame corona-management.

Vleugelgevechten

De HDZ is traditioneel rechts en nationaal georiënteerd. Ze werd in 1989 in het voormalige Joegoslavië opgericht. In de afscheidingsperiode van de jaren-90 volgde de partij onder Franjo Tuđman – de eerste Kroatische president – een nationalistische en rechts-populistische koers. Later ging ze meer naar het midden en gaf ze zichzelf een christelijk-sociale touch. Onder Tomislav Karamarko was de HDZ weer meer nationalistisch onderweg. Plenković bracht haar weer naar het politieke midden, wat leidde tot vleugelgevechten binnen de HDZ. Enkele leden stapten uiteindelijk over naar verder rechts staande partijen.

Bron:
www.wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, gezond realisme, Kroatië, Nationalisme, Patriottisme, Rechts geluid. Bookmark de permalink .

2 reacties op Rechtse verkiezingsoverwinning in Kroatië

 1. karton zegt:

  Wanneer zullen de media beginnen met het demoniseren van min.-president Plenkoviç ?
  Toch wel vreemd allemaal ; Veel voormalig communistische landen, Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Kroatië (voormalig Joegoslavië) willen helemaal niks meer te maken hebben met wat naar “links” stinkt !!
  Hadden Pinokkio Rutte en z’n komrads maar goede neuzen !
  Die gasten zijn stekeblind, stokdoof en nu is hun reuk óók nog verdwenen !
  Met zulke gehandicapten win je géén oorlog, dus……….vervangen dat zootje.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Mooi zo ! NU Nederland nog ! Weg met kartel, dat linkse zooitje van cultuur en welvaart vernietigers

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s