EEN VREEMDE HERINNERING…

Screenshot (66)

De Euterpestraat, Amsterdam – 1943.

(Door: “Driek”)

De Nederlandse burger wordt op de mouw gespeld dat die vluchtelingen uit Afrikaanse landen door oorlogsgeweld danig zijn getraumatiseerd. Vooral als ze zwart zijn, dienen wij jegens hen veel consideratie te betonen. Racisme ligt altoos op de loer. Ze krijgen begeleiding van psychologen en ervaringsdeskundigen. Er mag in de nabijheid van een opvanglocatie dan ook geen vuurwerk worden afgestoken. Dat brengt voor die vluchtelingen die ontkomen zijn aan vreselijk oorlogsgeweld teveel nare herinneringen boven.

Wij kregen in 1945 na al dat oorlogsleed geen begeleiding van psychologen. Dat hadden we ook niet nodig. Toch hadden wij van de Moffen erg veel narigheid ondervonden. We waren echt gesjochten. Maar een stoere Hollandse jongen zette zich daar wel overheen. Er was trouwens geen geld en geen tijd voor dat soort idioterieën.

Het moet in 1943 zijn geweest dat ik bij een buurtvriendje op verjaarsvisite was uitgenodigd. Ik had er toen nog geen flauw benul van dat het een fanatiek nationaalsocialistisch gezin was. Dat begreep ik pas veel later. Boven de schoorsteenmantel hing een foto van Adolf Hitler. Ik voelde mij daar niet welkom. Er hing een wat vreemde sfeer in dat huis. Wij deden spelletjes met de andere uitgenodigde vriendjes. Die moeder was heel aardig voor ons. We kregen limonade en taartjes en allerhande snoeperijen. In die tijd iets heel bijzonders.

De vader van mijn vriendje kwam tussen de middag thuis voor het middagmaal. Zij aten dan warm. Hij werd altijd in een legergroene personenwagen gebracht en was dus hoog in rang. Op dat verjaardagpartijtje aten zij aardappelen met worteltjes met doperwten en een groot stuk vlees. Wij mochten aanschuiven aan tafel om mee te eten. De vader van mijn vriendje zat aan tafel met opgestroopte mouwen smakelijk te schransen. Af en toe wiep hij een vriendelijke blik op mij. Blijkbaar zag ik er in zijn ogen uit als een echte Arische jongen. Het was een aardige man. Wist ik veel. De dreiging hing in de lucht. Ik voelde mij daar niet op mijn gemak. Toen de tafel was afgeruimd, werd er een sjoelbak op neergezet. De aardige vader deed ook even mee en ging toen weer naar zijn martelpraktijken.

Pas veel  later begreep ik dat die man dienst deed bij de SD. Die was in de Euterpestraat gevestigd in een schoolgebouw. Gearresteerde burgers werden daar soms vreselijk gemarteld. Mijn vriendje Eddy was reuze trots op zijn vader. Hij toonde mij het uniform met gouden strepen dat in de gang aan een knaapje hing. Ook hing er een koppelriem met daaraan een revolver, die mijn vriendje vol trots aan mij toonde. We mochten er niet aankomen. Ik vertelde thuis over dat verjaarspartijtje. Mij werd toen ten strengste verboden daar nog één voet in huis te zetten.

De Hongerwinter brak uit. Mijn buurtvriendjes kregen soms een beetje voedsel van dat gezin, niet veel, maar met de gaarkeuken erbij hielp het tegen de ergste honger. Ik mocht daar van mijn ouders onder geen beding komen. Dus ik had altijd honger. Toen, op een middag, hoorden wij vlak nabij hevige ontploffingen. De Euterpestraat werd gebombardeerd. Staande met buurtvriendjes op het dak zagen wij de brokstukken puin en vlammen omhoog komen. Buren schreeuwden dat wij naar huis moesten. Het was levensgevaarlijk. Toen kwam eindelijk de bevrijding. De vader van Eddy werd gearresteerd. Zijn moeder ook. Ik heb nooit meer iets van die mensen vernomen. Ook niet van Eddy. Ja, het is een vreemde herinnering. Maar het was ook een vreemde tijd.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op EEN VREEMDE HERINNERING…

 1. fredjohan zegt:

  Beste Driek. Het simpele feit dat je de behoefte hebt deze herinnering op te halen, ik beleefde die tijd ook, vertelt mij dat er iets erg mis is aan deze tijd.

  Geliked door 5 people

 2. A. de Koning zegt:

  Driek,
  Goed dat u die herinnering nog eens verteld, bij ons in de straat woonde ook een NSB-er maar een die niet zo fanatiek was en na de oorlog ook een geringe straf kreeg maar die tijd herleeft voor mij.
  Vluchtelingen uit Afrikaanse landen heb ik geen medelijden mee, er zitten een hoop komedianten tussen die alles bij elkaar hebben gelogen om hier te kunnen blijven. Ik was nooit een racist maar nu moet ik niets meer van zwarten hebben door de de brutaliteit die ze nu tentoonspreiden, ze zeggen nu “Black lives matter” terwijl het hoort te zijn “ALL lives matter” maar daar willen ze beslist niet van horen, nou wie is er nu een racist. Ik moet niets meer van die lui weten.

  Geliked door 5 people

 3. Monalisa zegt:

  Tot tweemaal toe hebben vele hun leven gegeven voor onze vrijheid, tot tweemaal toe de ideale droom van iemand voor een groot machtig eenduidig land bedwongen door voor ons te strijden. Nu heden ten dage geeft Den Haag ons land vrijwillig weg aan die terug kerende droom, in een ander jasje gestoken met het zelfde einddoel. Elk jaar op 4 mei de herdenking van iets wat nu weggeven word zelfs voor betaald word om te laten gebeuren. Als ik de vrijwillige “ daders” op de dam zie staan krijg ik spontaan braakneigingen, Me vader de bekende verzetstrijders draait zich om in zijn graf, waarom hebben zij hun leven gegeven, als we het toch weg geven. Kan dus 4/5 mei ook afgeschaft worden.

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Monalisa, inderdaad, de nl.soldaten en de verzetsstrijders van WOII zijn volkomen voor niets gesneuveld. De vijanden zijn al onder ons. De eerste vijand is onze regering die zonder blikken of blozen al ons welvaren weggeeft aan europa. De 2e vijand is de islam. De moslims die in grote getale ons land binnen komen hebben het zeer slecht met ons voor. Iemand die dat niet ziet of wil zien, is horende doof en ziende blind. Ik kots van de zalvende toespraken die elk jaar door de boven ons gestelden worden uitgesproken tijdens de dodenherdenking op de dam. Schaf ook 5 mei, de Bevrijdingsdag maar af want de bevrijding van toen is vervangen door de terreur van de EU en de terreur van de linkse partijen. Onze vrijheid van spreken is ons ook al afgenomen, alleen noemen ze dat niet zo. Ik schreef in het verleden ooit eens een brief naar de vakbondskrant van de FNV, waarin ik wim kok een landverrader noemde. Die brief hebben ze nooit geplaats ondanks dat brieven lezers uitdrukkelijk niet onder verantwoording van de redactei werden geplaatst.
   Toen al was er sprake van preventieve censuur en nu is het alleen maar erger geworden.
   Dag vrijheid , u komt nooit meer terug.

   Like

 4. Bas F zegt:

  Wauw Driek, en nu maak je kans om dit nog een keer mee te maken.
  Rutte, Asscher, de Jonge. Het zijn allemaal Inquarts.
  Ze hebben het bij foezels altijd over Taqiyya, (bewust liegen tot je de overhand hebt).
  Nou bovenstaande heren kunnen er ook wat van.( hier noemen we dat een dubbele agenda)

  Ik hoop dat er ook brokstukken van zijn torentje vliegen, de fik erin! Voordat EU2030 volledig uitgerold wordt.

  Geliked door 2 people

 5. J. C. Th. Köhler zegt:

  Driek,
  de manier waarop wij het gered hebben is door je steeds voor te houden:
  “hard worden, spijkers eten.” Figuurlijk gesproken natuurlijk, maar het bedoelde te zeggen: niet zeuren, iedereen heeft het moeilijk gehad. Niet klagen, maar dragen.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 6. andre zegt:

  Driek is lees je verhaal en wat ik zo raar vind is dat mensen die dus op een voetstuk zijn gehesen en de boel moeten verzieken, martelen of geef het een naam. In prive toch weer menselijk zijn, naja menselijk meer om te laten zien van “moet je kijken hoe goed wij het hebben”. Die familie waar het dus aan niets ontbrak kon dit doen vanuit de macht om vervolgens met een boem een knal en vuur over geplaatst te worden naar elders om weer vrolijk verder te gaan. Ik durf te zeggen dat dit de filosofie is van links (communisme). Vergelijk het nu met burgemeesters. Burgemeesters worden ook geplaatst en niet gekozen. Burgemeesters zijn de schakel tussen de macht en het klootjesvolk, martelen er nu lustig op los met rekeningen en als ze het te bont maken dan worden ze overgeplaatst door dezelfde macht naar een ander gebied waar niemand ze kent. Maar nu hebben we internet en komen dit soort dingen steeds meer boven drijven.

  Like

 7. Julia zegt:

  Niets verbaasd mij meer het enige waar men nog zwaar getraumatiseerd zal raken zijn de vele leugens en onwaarheden dat al jaren door walgelijk links wordt ingepompt. We kunnen schrijven en doen wat wij willen maar het grotendeel van onze bevolking loopt nu al als een zombie rond en hebben totaal geen enkele realiteitszin meer en laten we over het IQ maar niet spreken. Het smerige politieke schaakspel is al jaren geleden in gang gezet met als doel de Nieuwe Wereld Orde te realiseren maar daar zijn miljoenen blind voor geweest, stemvee brengt al jaren stem uit op de vernietigende linkse partijen en door nimmer een eigen mening durven te uiten of eigen onderzoek te doen dan alleen te geloven in linkse propaganda zenders en media zich al jaren links hebben laten indoctrineren. Dan is er ook helaas geen redden meer aan.

  Like

 8. andre zegt:

  Ik had het weer niet moeten doen maargoed….

  Hier weer iets Duits en iets Nederlands en natuurlijk weer Wilhelmina.

  https://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article152635265/Der-einzige-Generalstreik-gegen-das-NS-Regime.html

  En hier nog een soort gelijk verhaal in het nederlands

  https://www.meitotmei.nl/nsber-douwe-bakker-bijna-zaandamse-korpschef/

  Blijf dit soort dingen publiceren want in Den Haag daar zitten ze!

  Like

 9. Bob zegt:

  Mijn Oom heeft aan de Grebbeberg gevochten.
  Als dank voor zijn vaderlands liefde heeft de NEDERLANDSE
  REGERING( met goedkeuring va vele Nederlanders) hrem
  als dank naar de gaskamer gestuurd.
  De herdenking op 4 mei waar veel notoire anti semitisten
  worden uitgenodigd (o.a. Halsema) is dan in mijn ogen
  een hulde aan de plegers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s