Op de brandstapel met hem: Held van de klimaatbeweging wordt een ketter

Screenshot (62)

(Door: Marilla Slominski – Vertaling: E.J. Bron)

Michael Shellenberger (foto) is milieubeschermer van het eerste uur. Nu rekent hij definitief af met de klimaatbeweging en uit zware beschuldigingen tegen de jeugdige temperatuurbestrijders. Hij zou zijn buik vol hebben van de “overdrijving, het alarmisme en het extremisme, die de vijand van een positieve, humanistische en rationele milieubescherming zijn”. Greta & Co schuimbekken van woede.

journalistenwatch

“In naam van de milieubeschermers verontschuldig ik me voor de klimaatbescherming”, verklaarde Shellenberger onlangs in een opinieartikel online voor het economisch tijdschrift “Forbes”. Daarin stelt hij zijn nieuwe boek voor: “Apokalypse never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All”. Het is de ommezwaai van 180 graden van een man, wiens ideeën om vernieuwbare energieën  te bevorderen ertoe leidden dat de regering-Obama $ 150 miljard in de deze sector pompte.

De schreeuw van verontwaardiging bleef niet uit. De groene lobby raasde en tierde. Daarop verwijderde “Forbes” het artikel met de motivering dat de 49-jarige reclame voor zijn eigen boek gemaakt zou hebben. Shellenberger zelf spreekt van censuur. Intussen doet zijn artikel met succes de ronde op internet. Zijn boek wordt een bestseller. Het staat bij “Amazon” op de 7e plaats in de lijst met populair wetenschappelijke boeken, bericht “MailOnline”.

“De klimaatverandering vindt plaats. Ze is gewoon niet het einde van de wereld. Ze is zelfs niet eens ons meest ernstige milieuprobleem”, aldus een van zijn opvattingen.

Het hondsdolle groene alarmisme zou een serie gevaarlijke mythes over de klimaatverandering creëren en de publieke opinie blind maken voor echte oplossingen, aldus zijn these. De meeste vormen van vernieuwbare energieën, zoals zonnepanelen en windkracht, zouden gewoon niet prakticabel zijn om grootschalig te worden ingezet in grote delen van de wereld. Bovendien hebben ze grote hoeveelheden land nodig en schaden ze de dierenwereld, erkent hij, nadat hij zich ooit heeft ingezet voor deze waanzin.

Groene eco-strijders, zoals de 17-jarige Greta Thunberg of de beweging “Extinction Rebellion”, zouden er eindelijk mee moeten ophouden de ondergang van de wereld aan te dragen. Wat betreft Shellenberger is die “niet eens dichtbij”.

Ook het icoon van links, Michael Moore, wijst in zijn nieuwe film “Planet Of The Humans” op de bewering van de klimaatbeweging dat vernieuwbare energie het betere alternatief zou zijn. Zo zou men voor de productie van zonnepanelen een grote hoeveelheid verguisde steenkool evenals hoogwaardig kwarts nodig hebben en met de afbouw van de kolencentrales in de VS zouden enorme aardgasinstallaties ontstaan – eveneens een fossiele brandstof. Groene energie alleen zou de wereldwijde energiebehoefte noch kunnen dekken noch zou ze zo “vernieuwbaar” zijn als wordt beweerd, aldus de 66-jarige winnaar van een Oscar.

Als de Groenen zich al ergeren aan Moore, ze hyperventileren bij Michael Shellenberger. Per slot van rekening is hij eentje van hen, een veteraan, die 30 jaar van zijn leven voor milieubescherming gestreden heeft en die door “Time Magazine” in het jaar 2008 wewrd benoemd tot “Held van het Milieu”.

In zijn boek rekent hij af met een hele serie overtuigingen van de Groene beweging. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering leidt niet tot een nieuw massaal sterven van soorten, omdat slechts 0,001% van de soorten van de planeet jaarlijks uitsterft. Het Amazonegebied is niet de “long van de wereld” en de koolstofuitstoot stijgt in de meeste rijke landen, inclusief Groot-Brittannië, niet, maar neemt af.

In tegenstelling tot hetgeen wij vaak geloven, zoude de klimaatverandering natuurcatastrofes niet verergeren, aldus Shellenberger: het vermeerderde gebruik van houtbrandstof en het toenemend aantal huizen in de buurt van bossen zouden de ware redenen voor grotere branden zoals in Australië en Californië zijn.

Enkele van de statistieken die hij publiceert, zijn schokkend voor diegenen die lonkt naar de milieubeweging. Vooral de beweringen dat de mensen ermee zouden moeten ophouden vlees te eten en veganistisch zouden moeten leven om de planeet te redden, zijn onzin volgens Shellenberger, de medeoprichter van een denktank genaamd “Environmental Progress”.

Een vegetariër zou de uitstoot met minder dan 4% reduceren. Voor d eproductie van rundvlees van “vrij grazende” runderen – dat in tegenstelling tot massale dierhouding als milieuvriendelijker gepropageerd wordt – zou men 20 keer meer grond nodig zijn en zou 300% meer CO2-uitstoot opleveren.

Ook fout: de aangekondigde hongercatastrofes, die gepaard zouden gaan met de klimaatverandering. Volgens Shellenberger produceren we 25% meer levensmiddelen dan we nodig zijn, en de levensmiddelenoverschotten zullen verder toenemen als het warmer wordt in de wereld. In de tussentijd is een omschakeling naar 100% vernieuwbare energie niet mogelijk – de VS zouden tussen de 25 en 50% van al hun land voor de opwekking van energie moeten gebruiken, in vergelijking met de 0,5% die ze nu verbruiken.

Hij valt ook de “mythe” aan dat kunststoffen duizenden jaren in de oceaan blijven en zegt dat ze door zonlicht en andere krachten vernietigd worden. De walvissen werden niet door Greenpeace gered, zoals veel mensen geloven, maar door de omschakeling van de industrie van walvisolie naar aardolie en palmolie, zegt hij. Steeds opnieuw zouden de Groenen met hun in verkeerde banen geleide opvattingen de dingen eerder verslechterd dan verbeterd hebben, vindt Shellenberger.

Wat hem betreft is het meest dringende milieuprobleem van de wereld niet de klimaatverandering, maar de voortgaande verbranding van hout als brandstof door tot twee miljard mensen – een gevolg van de armoede.

“Milieubeschermers hebben het exact verkeerd begrepen”, aldus Shellenberger. Gemotiveerd door linkse, antikapitalistische en groeivijandige ideeën zouden zij zich hebben ingezet voor een wereld met minder energie en gering verbruik – in principe “een terugkeer naar het Engeland van Elisabeth”, zegt hij. Terwijl het tegengestelde noodzakelijk zou zijn. De industrialisering in de Derde Wereld (waar de uitstoot van kooldioxide het snelst stijgt) kan op de korte termijn tot een stijging van de uitstoot van kooldioxide leiden, maar op de lange termijn komt deze het milieu ten goede, omdat ze de mensen van het platteland naar de streden dringt. Akkerland zou zodoende weer natuurlijk gebied kunnen worden. De mensen zouden rijker worden, wat het hen mogelijk maakt over te stappen naar schonere energievormen.

Een beslissende manier om het milieu te sparen, zou volgens Shellenberger zijn om meer levensmiddelen, vooral vlees, op minder land te produceren. Hij argumenteert ook dat westelijke banken en regeringen ermee zouden moeten ophouden om ontwikkelingslanden technologieën voor vernieuwbare energieën zoals accu´s en zonnepanelen op te dringen, en hen waterkrachtcentrales en efficiënte krachtcentrales voor fossiele brandstoffen zouden moeten laten bouwen. Rijke naties zouden proberen de armoede in de Derde Wereld te cementeren in plaats van deze voorgoed naar het verleden te verbannen.

De nieuwsberichten over de klimaatverandering zouden in werkelijkheid beter zijn geworden. De CO2-uitstoot van alle rijke landen zou al afgenomen zijn. De uitstoot in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zou al in de jaren-70 haar hoogtepunt hebben bereikt.

Geen wonder dat zijn oude bondgenoten met het oog op deze uitspraken schuimbekken van woede. De Amerikaan Shellenberger zet met een grote rode stift een streep door tamelijk alles wat de moderne groene beweging na aan het hart ligt. Zijn speciale doel is de Britse beweging “Extinction Rebellion”, wier prominente ondersteuners reiken van Benedict Cumberbatch en Olivia Colman tot Ellie Goulding en Bob Geldof.

Tijdens de twee weken durende chaos waarvoor de groep oktober vorig jaar in Londen zorgde, deden sprekers een serie alarmerende beweringen – door de klimaatverandering zouden miljarden mensen omkomen, de Aarde zou sterven en de regeringen zouden niets doen. De Apocalyptische voorspellingen vonden hun hoogtepunt in de eis van Greta Thunberg: “Ik wil dat jullie in paniek raken”. Dankzij Greta & Co zou volgens een door Shellenberger geciteerde peiling één op de vijf Britse kinderen nachtmerries hebben vanwege de klimaatverandering – geen wonder met het oog op de banier van “Extinction Rebellion” met het opschrift “Climate Change Kills Children”.

De discussie over klimaatverandering en milieubescherming zou de afgelopen jaren buiten controle zijn geraakt: “Veel dingen die aan de mensen over het milieu verteld worden, inclusief het klimaat, zijn fout, en we moeten het per se goed doen”. Dat zou de reden voor zijn nieuwe boek zijn. Hij zou gewoon zijn buik vol hebben van “de overdrijving, het alarmisme en het extremisme”. Die zouden “de vijand van een positieve, humanistische en rationele milieubescherming zijn”. De mensen die “het meest Apocalyptisch tegenover milieuproblemen zijn, neigen ertoe zich te verzetten tegen de beste en meest voor de hand liggende oplossingen.”

“Het is waar dat de klimaatverandering reëel is en enkele potentiële risico´s in zich bergt”, verklaar hij tegenover “MailOnline”. Maar de realiteit zou niets met het “Hollywood-, Mad Max-, End of the World- en Crazy Town-scenario” te maken hebben, dat in 2019 door “Extinction Rebellion en Greta Thunberg geschetst zou zijn.

“Ik wil graag dat u weet waar het op aankomt”, antwoordt hij. Men zou blij moeten zijn goedkope “Fast Fashion” te kopen. Per slot van rekening “bevrijdt” die vrouwen, die de kleding in fabrieken van de Derde Wereld produceren en hen werk zou geven.

De mensen zouden beter gekweekte vis eten, die volgens Shellenberger tegenwoordig veel ethischer geproduceerd zou worden dan vroeger, in plaats van wilde vis, want de overbevissing zou een grote bedreiging voor de oceanen zijn.

Enkele van zijn theses zouden onnauwkeurig zijn, bekritiseren zijn tegenstanders. Ze plaatsen vooral vraagtekens bij zijn beweringen dat de globale opwarming niet veel soorten bedreigt en natuurcatastrofes niet vaker zullen voorkomen.

Hij zou niet verbaasd zijn over de heftigheid van de aanvalsgolf die nu in de sociale media over hem heen komt: de heftigheid zou begrijpelijk zijn wanneer je bedenkt dat deze “Apocalyptische” zienswijze van de klimaatverandering een “evangelische, fundamentalistische religie” is, die niet reageert op rationele argumenten.

Ze zou een fundamentele behoefte bevredigen naar iets waarin men kan geloven, en haar aanhangers zouden er van overtuigd zijn een hoger doel, namelijk de redding van de planeet, ter dienen.

“Deze mensen bevinden zich in de greep van een religie”, weet Shellenberger, “en ze weten het niet.”

Bron:
www.journalistenwatch.com
Door: Marilla Slominski

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, demoniseren, gezond realisme, Groenen, GroenLinks, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, klimaat, klimaatfascisme, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, Milieu, Naïviteit, nieuw fascisme, onwetendheid, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

9 reacties op Op de brandstapel met hem: Held van de klimaatbeweging wordt een ketter

 1. Hovawart zegt:

  De Linksche Looney Brigade heeft kennelijk voor haar afvalligen eenzelfde intolerantie als de islamitische aanhang en bolwerken van het opportunisme.

  Geliked door 2 people

 2. Cathja zegt:

  Als klimaatgekkies dit allemaal lezen zullen ze naar adem happen, denk ik. Deze man laat nu een radicaal ander geluid horen, en dat veroorzaakt bij velen een enorme shock.
  Wel moedig van hem, om na zoveel jaren een andere overtuiging te hebben verdedigd, nu zijn nek uit te steken en onwaarheden bloot te leggen.

  Geliked door 2 people

 3. M. zegt:

  Als je de klimaat beweging met kennis bekijkt zie dat ze voor destructie van al het leven op aarde bezig zijn en totaal niet met het redden van wat dan ook.
  De waanzin die ze als wetenschap opvoeren kan in veel gevallen gewoon omgedraaid worden om bij de waarheid te komen.

  Geliked door 3 people

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Ben het met het meeste wel eens, uitzondering is de afbraak van plastic, dit duurt extreem lang terwijl het in de tussentijd wel schade aanricht.
  De aanpak zou tweeledig moeten zijn, voorkomen dat het in de natuur terecht komt en minder (vaak overbodig) gebruik ervan, er zijn zat alternatieven.

  Geliked door 2 people

 5. ronjaspers zegt:

  De klimaathoax van het extreem linkse nageboorte is een grote leugen,het kost ontelbare miljarden.De werkelijke bedoeling achter de klimaathoax is het kapitalisme slopen en de mensheid uit te roeien voor een communistische N.W.O.

  Geliked door 1 persoon

 6. Julia zegt:

  Bij de zelf ingenomen miljarden verspillende klimaatpaus Timmermans en zijn geïndoctrineerde kindassistente Greta zullen de haren te bergen tot de top reiken als zij dit artikel lezen en zullen tegen beter weten in door gaan om de complete klimaathysterie samen met al die groene linkse hysterische klimaat aanhangers verder door te drammen. Nu al ziet men de grote nadelige gevolgen van de zogenoemde groene energie, de massale horizonvervuilers waardoor de natuur op den duur uitsterft, de onzin dat houtkachels vervuilend zijn en teveel uitstoten terwijl er op hout gestookte bio centrales hun waanzin moeten ondersteunen, de smerige hoeveelheid kobalt voor al die rijdende zaklantaarns door onverantwoord kinderarbeid wordt gewonnen maar wel de smerige afval juist in die landen wordt gedumpt en nu weer het nieuws dat gescheiden afval wordt opgeheven en niet te vergeten dat de overbodige plastic verpakkingen (dat inderdaad voor onze natuur zeer schadelijk is) al jaren wordt gedoogd en waarom omdat er in elk product een verscholen verpakkingsbelasting wordt door gerekend. Daarbij iedereen van het schone gas af voor die zogenoemde energiezuinige warmtepompen waaruit nu al blijkt dat de mensen zelfs financieel geen enkel voordeel aan hebben. Zo zullen nog meer groene zaken in de toekomst de doorgeslagen waanzin achterhalen. Kortom tijd om Timmermans en de linkse groenen aanhang te dumpen in plaats nog langer de oren te laten hangen naar hun deugverhalen. Ook Timmermans zelf zal nog veel CO 2 uitstoten omdat hij zich al jaren op kosten van de belastingbetaler te goed heeft gedaan aan vlees en overige overtollige consumpties.

  Geliked door 3 people

 7. Julia zegt:

  Sta ook eens stil bij het feit dat Nederland van het gas af moet terwijl de EU lidstaat Duitsland stimuleert door o.a. subsidies te verstrekken aan Duitsers om tot gas over te gaan. Het feit is dat in vooral in de oude delen van steden de gasleidingen in Nederland totaal niet meer aan de normen voldoen oen vaak verrot zijn o.a. door achterstallig onderhoud en er uiteraard geen geld is (wel inmiddels weer met de warme hand miljarden worden verstrekt aan het miljardenbolwerk de EU) voor vernieuwing van gasleidingen en daadwerkelijk goed onderhoud hier aan. Achter de klimaathysterie speelt een heel smerig politiek spel. Nies is schoner dan gas en schoner dan kernenergie en absoluut geen bio centrales. Het is maar waar men nog in wil geloven en vooral nog mee wil gaan in deze linkse klimaathysterie maar inmiddels miljarden worden verspild met alle nadelige gevolgen van dien. De toekomst zal het keihard leren.

  Geliked door 3 people

 8. oprechtegeus zegt:

  Leuk, dat meneer Schellenberg tot inkeer is gekomen. Blijkbaar is zijn verstand op latere leeftijd doorgebroken. Maar hij heeft de afgelopen decennia wel meegeholpen het klimaatactivisme voluit de wind in de zeilen te geven. Hieruit blijkt nogmaals, dat dit soort lieden, gesteund door een groot deel van de media, vanuit de onderbuik ongebreideld hun gang hebben kunnen gaan. Ze hebben nooit een keihard bewijs op tafel hoeven leggen voor hun beweringen. Ze hebben de brand gesticht en zien nu welke ramp zij hebben veroorzaakt en nog steeds aan het veroorzaken zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s