Bosnië-Herzegovina: Exodus van de christenen

Screenshot - 2020-07-30T173654.079

Een van de laatste bolwerken van de katholieken in Bosnië-Herzegovina: het pelgrimsoord Medjugorje met de heilige Maria.

(Door: Bodo Bost – Vertaling: E.J. Bron)

Katholieken bedreigd – tienduizenden hebben hun thuisland al verlaten

Exact 25 jaar na het Akkoord van Dayton in de Amerikaanse staat Ohio dreigt de katholieke minderheid in Bosnië-Herzegovina volgens de kerkelijke hulporganisatie “Kerk in Nood” uit te bloeden. De helft van de katholieken heeft het land verlaten, radicale moslims zijn voor hen in de plaats gekomen.

Preussische Allgemeine Zeitung

Door het Akkoord van Dayton uit 1995 werd Bosnië in drie zones ingedeeld; eentje voor de Bosniakken, eentje voor Serviërs en eentje voor Kroaten. Ze waren alle drie weliswaar op papier gelijkberechtigd, maar interne spanningen en buitenlandse invloed zorgden er voor dat de islamitische Bosniërs zich in toenemende mate aan de islamitische wereld oriënteerden. De overwegend orthodoxe Serviërs zochten de steun van Rusland, terwijl de katholieke Kroaten weliswaar met Kroatië en Slovenië twee katholieke buren hebben, die zich echter net zoals de EU nauwelijks voor hen interesseren.

De publieke opinie in de wereld en het Internationaal Gerechtshof hebben weliswaar grote belangstelling getoond voor de bloedbaden op de islamitische Bosniakken in Srebrenica door de Serviërs, maar het onrecht dat ook de Kroaten werd aangedaan, zowel door de Serviërs als de Bosniakken, interesseert nauwelijks iemand. Terwijl er ook massaal Bosnische Kroaten werden doodgeschoten, waar “Kerk in Nood” nu aan herinnerde. Nu nog zijn veel voormalige Kroatische dorpen, die tijdens de burgeroorlog van 1991 tot 1995 verwoest werden, onbewoond.

De eens in de strijd tegen de orthodoxe Serviërs verenigde Kroaten en Bosniakken zijn al lang zelf vijanden geworden. De vijandigheid en wreedheid tegen de katholieke Kroaten gaat daarbij vaak niet uit van de autochtone Bosniakken, maar van hun te hulp geroepen islamitische geloofsbroeders uit Turkije en de Arabische landen, die naar het land zijn gekomen om een radicaal-islamistische agenda door te drukken.

Het aantal immigranten uit Turkije en de Golfstaten is in de afgelopen tien jaar snel toegenomen. Volgens een in 2017 opgesteld rapport van de Raad van Europa waren er in de afgelopen 20 jaar 245 humanitaire organisaties in Bosnië-Herzegovina werkzaam. Deze extremisten woonden grotendeels in de buitendistricten van de stedelijke gebieden. Daar waren ze uitermate welkom. De Kroaten echter, die er na het officiële einde van de oorlog mee begonnen naar hun dorpen terug te keren, werden vaak het slachtoffer van terreuraanslagen door islamitische extremisten.

Minder katholieken, meer moslims

Het doel van de islamitische immigranten was de toenemende radicalisering van de islamitische gemeenschap van Bosnië. Nu pas beginnen individuele autochtone moslims zich tegen de “geïmporteerde” radicale islamitische groepen te verzeten. De oproep van de organisatie van de Bosnische islamitische gemeenschap aan de immigranten om of te integreren of zichzelf te ontbinden, bleef tot nu toe zonder succes. De geradicaliseerde immigranten zouden ook een last kunnen worden voor de mogelijke EU-toetreding van het land. De meeste van deze geradicaliseerde moslims zijn ondertussen met autochtonen getrouwd en hebben de Bosnische nationaliteit, zodat men ze ook niet meer kan uitzetten.

De katholieke kerk van Bosnië had in de eindfase van het communisme veel aanhang gekregen door de “vermeende” Maria-verschijningen van Medjugorje in Herzegovina in de jaren-80. Medjugorje is tegenwoordig een van de grootste pelgrimsoorden van Europa, ook al werden de verschijningen nog steeds niet officieel door Rome erkend. In 1994 kreeg Bosnië voor het eerst met Vinko Puljic, de aartsbisschop van Vrhbosna-Sarajevo, een kardinaal. De katholieke bevolking van Bosnië-Herzegovina is echter onder hem sinds het begin van de Balkanoorlog gehalveerd.

Kardinaal Puljic klaagt over een “systematische achterstelling” van de katholieken tot op de dag van vandaag. Zij krijgen bijvoorbeeld geen restituties uit de onteigeningen van de communistische periode en bouwvergunningen krijgen ze slechts met grote obstakels en vertragingen – in tegenstelling tot de moslims.

Volgens informatie van de kardinaal van Sarajevo verlaten jaarlijks tot 10.000 katholieken Bosnië-Herzegovina. De hoofdstad was voor de oorlog zonder een kardinaal nog het thuis van ongeveer 35.000 Kroaten, nu met een kardinaal nog maar de helft. Alleen het aantal immigranten uit Turkije en de Golfstaten is in de afgelopen tien jaar snel gestegen.

Bron:
https://paz.de
Door: Bodo Bost

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "migratie", "omvolking", "Religie van de vrede", Arabische wereld, Balkan, Bosnië-Herzegovina, Christendom, christenhaat, demoniseren, Eurabië, Historie, Immigratie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Kroatië, kwaadaardige opzet, Moslims, Religie, Rotzakken, Salafisten, Servië, tolerantie/intolerantie, verloedering. Bookmark de permalink .

26 reacties op Bosnië-Herzegovina: Exodus van de christenen

 1. John van antwerpen zegt:

  Hoezo geen Islamisering ? Wanneer komt de kentering dat wij ons samenvoegen als
  1 front tegen deze islamitische agenda ?
  In 1683 gebeurde het immers ook. De Ottomanen willen zich wreken voor deze nederlaag.
  Uiteindelijk zal er ingegrepen moeten worden, maar door wie ? En hoe ?
  Alles is immers mogelijk. Maar lang wachten is al bij voorbaat verloren zijn.
  De leiders van de EU kijken de andere kant op. Dus zal bescherming van elders moeten
  komen. Rusland ?

  Geliked door 3 people

  • bobzelf zegt:

   MISSCHIEN HEEL MISSCHIEN

   ALS HIJ DE GRIEKEN KOMT HELPEN , …

   MAAR DE EU ,EN OOK NEDERLAND, HEBBEN BIJ MIJN OOM VLADIMIR

   HUN BEURT VOORBIJ LATEN GAAN !!

   de nederlanders waren heel lang goed bevriend met rusland
   maar ja

   na de annexatie van de krim
   al die russen in de Donbass
   en het neerschieten van de MH=17

   SARCASME KNOP UIT !!!!

   zijn UW TEGOED BONNEN WEL OP HOOR , WHAHAHAHA
   ZE MOESTEN HEEL DUIDELIJK hun “” bevrijders “” volgen …….

   en waren sinds 1990 toch niet met dat armoe zooitje, die failliete boel bezig van die ouwe CCCP ..

   OOK U ALLEN HEBBEN DE LEIDER VAN DE WERELD, DOOD LATEN VALLEN ….

   DUS …… ZEIL NU OOK JE EIGEN MAST MAAR OVERBOORD ,

   GOOH, MOOIE BOBBIE

   iemand Bassie , blog regel 4 gehoord of gezien ???

   groeten oom vladibob

   Like

  • LUCIA zegt:

   Ze kijken niet alleen de andere kant uit maar stimuleren de islamitische terreur-agenda als het maar anti-blank is , is alles geoorloofd .

   Like

 2. Republikein zegt:

  Gekkenhuis, kom erbij.

  Like

 3. karton zegt:

  In welke richting zijn de christelijke inwoners van Bosnië-Herzegovina getrokken ?
  Toch niet óók onze kant op ? Want NL is al vol.

  Like

 4. Johandederde zegt:

  Uiteindelijk krijgen we hulp uit Rusland, maar daarvoor onnoemelijk vallen er veel doden dankzij de EU de landelijke regeringen. Ik hoop dat we dan tevens de linkse rotzooi kunnen opruimen

  Geliked door 1 persoon

  • Julia zegt:

   Johandederde. Laten we hopen dat Rusland ons nog uit de shit binnen Europa überhaupt nog willen helpen. Uiteindelijk heeft de linkse waanzin in het Europese continent de boel vergiftigd en Rusland van alles beschuldigd totaal zonder enige bewijzen en boycotten opgelegd die totaal niet gegrond zijn of waren. De grootste linkse kliek in Europa heeft zich hierdoor laten indoctrineren en geloven nog dat Poetin een gevaarlijke regeringsleider zou zijn en heeft hiermee onze vriendschap met Rusland bewust kapot gemaakt. Ook de linkse media en de Staats propagandazender hebben mede een flinke duit in het zakje gedaan. We kunnen hooguit jaloers zijn op een leider als Poetin een man die achter eigen volk staat en waar massale import van barbaren uit de Woestijn en massale zwarte oproerkraaiers absoluut niet welkom zijn terwijl deze massale instroom en oproerkraaiers de EU vrij mogen bestormen, onderdak krijgen, van sociale voorzieningen profiteren en eigen volk nu wordt onderdrukt en de Islam meer en meer macht overneemt met goedkeuren van de linkse elitaire en politieke waanzinnigen die de scepter in Brussel en ons land zwaaien. Nog steeds beseft het grotendeels onderdanige angstige volk niet dat zij ook mede dank aan o.a. de Russen 75 jaar vrijheid hebben genoten en nu lafhartig en zonder enig verzet deze hebben laten afpakken door een stel waanzinnige geldgeile machtswellustelingen en zijn blijven geloven in haar leugens en bedrog. Zelfs de EU heeft totaal geen enkele macht meer over de massale instroom en laat alles op zijn beloop waardoor de samenleving is ontwricht en de tweedeling met de dag erger wordt. Als dit op een oorlog uitdraait zal de EU zelf haar eigen boontjes moeten doppen en zou ik niet meer te hard rekenen op hulp van Rusland of Amerika (die de linkse kliek ook al tegen zich in het harnas heeft gejaagd). Arrogantie komt voor de val en vecht niet tegen twee wereldmachten daar heeft de EU met al haar miljardenverspilling naar bodemloze putten niet genoeg manschappen en zwaar te verwaarlozen materieel voor doordat ook binnen de legers alles is kapot bezuinigd.

   Like

   • bobzelf zegt:

    OME BOB GEEFT 12 PUNTEN FROM THE ATHENS JURY

    MEISSIE , GEWELDIGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

    DANK JE WEL ,

    HET IS NIET ZO MOEILIJK HE,……. ALS JE DIT LEEST

    OOM VLADIBOB

    Like

 5. Tim zegt:

  Maar waarom staat er in de kop christenen..?? want katholieken zijn dat namelijk niet en zelfs vijanden van christenen, want de ware christen is in aantallen van miljoenen afgeslacht in de middeleeuwen door dit tuig. En ze verkondigen een vals gospel en een valse Jezus en is de hoer van Babylon in de bijbel dronken van het bloed der heiligen!!

  Like

  • LUCIA zegt:

   Juist het is een vuile luciferiaanse pedokliek aan de top maar de mensen, die iedere zondag in de kerk zitten, hebben een blinddoek voor de ogen en laten nog steeds hun zonen misdienaar worden, het woord zegt het al, daar is iets goed mis.

   Geliked door 1 persoon

 6. jantjeuitnl zegt:

  Radicale moslims bestaan niet. Het zijn gewoon moslims. Er is maar 1 soort moslim.

  Geliked door 1 persoon

 7. koosv8 zegt:

  Zolang DE MEDIA dit allemaal NIET vertellen, wat hier gebeurt, of zuid Afrika, of de USA, OF HET WARE CORONA VERHAAL,blijft het grote publiek gewoon de afgrond in stappen, zonder een spier te vertrekken.

  Like

  • fleckie zegt:

   NOS.tt.25.9.2020. “ Kardinaal weg, na vastgoedavontuur”. :
   ‘ in het vaticaan is een invloedrijke kardinaal opgestapt. Het gaat om Angelo Becciu, hoofd van het bureau van zalig- en heiligverklaringen in het vaticaan. Hij ziet ook af van zijn rechten als kardinaal en is de 3 e kardinaal ooit die het veld moet ruimen.
   Zijn naam valt in een zaak rond een mislukte Londense Vastgoedinvestering. .. De schimmige deel, ter waarde van zo’n 150 miljoen euro, kostte het vaticaan miljoenen aan bemiddelingskosten. Het OM in Vaticaanstad onderzoekt de zwak.
   De kardinaal spreekt tegen dat hij iets fout heeft gedaan. Volgens Italiaanse media heeft de paus zelf hem ontslagen.###
   fleckie:Op ejbron 9.12.2017, onder ‘ christenvrije zone, Dat is de toekomst. tja: dan heeft hij niets geleerd van:” HET. BELEGGINGSEVANGELIE. VAN MARCINCUS”, “. “ “Dit keer valt het echt niet te verdoezelen, de bank van het vaticaan en haar chef, de Amerikaanse aartsbisschop MARCINCUS zijn tot over de oren betrokken bij een schandaal dat de Italiaanse bankwereld tot in de wortels bedreigde. Ook internationaal zijn de echo.’s nog lang niet verklonken, Hoe ver en hoe diep gaat de. “ VATICAN. CONNECTION?”.###……. ook interessant:boeken: ‘ GodsWil of Mafia? ,’ van D.Yallup, +
   Karol Wojtyla , paus en politicus“,: Herman v Rompuij’ “dit referendum had nooit mogen gebeuren”, ‘ RELIGIEUZE. en. WERELDLIJKE ZAKEN.’###. ….…<~<~<~<~<~<~<

   Like

 8. Hovawart zegt:

  Het politieke standpunt van ons kabinet over de islamisering van de Pays-Bah is een tomeloze exercitie van knielen en buigen voor de islam, Heck! ze kunnen onderhand de blauwe pluche draaistoelen en bureautafels in de plenaire zaal beter weghalen en de gebedskleedjes uitrollen want met het huidige machtsvacuüm van de Linksche Looney Brigade komt het er binnenkort toch wel van……..

  Like

 9. Hovawart zegt:

  Ik vraag het u wel eens af, wie zal er de eerste Ayatollah van het Avondland worden? ….. Rosenmöller of Timmermans of toch een oud-burgemeester van Rotterdam? of gaan we voor een meer Inclusiviteit / diversiteit in het Kalifaat van de Lage Landen.

  Like

 10. kampersrene zegt:

  en de Paus maar bidden de pannen van het dak

  Like

 11. Sophia. zegt:

  En dan te bedenken dat de Paus z’n grote moslim liefhebber is, en ’n grote vriend van Erdogan
  Satanisch gespuis.

  Like

 12. koddebeier zegt:

  Met dank aan de VN, NAVO, EU en USA……..ze wisten het toch zo goed…….stel idioten.

  Like

 13. fleckie zegt:

  Misschien heeft de paus( en voorheen de andere pausen) ….TONEELLESSEN gehad.?!,… vOor Volksverlakkerij …. moet men toch. WAT. MOEITE. DOEN…….<~<~<~<~<~<~<~

  Like

 14. fleckie zegt:

  Rusland heeft miljoenEN en nog eens. MILJOENEN slachtoffers. gehad, ter verdediging tegen . de. NAZI,’s , ( in Rusland zelf, waren de Moffen van plan het Russischevolk uit te roeien,omdat de ( nazi’s dan de beschikking hadden over deTALRIJKE. delfstoffen, maar ook vanwege
  gebiedsuitbreiding van ‘ das. DRITTE. REICH.!!<~<~<~<~~<~<

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s