Hoe maak je het eigen beroep te schande

Screenshot - 2020-07-31T153254.627

(Door: “Lis”)

Beste lezer,

Ongetwijfeld weet u dat het kabinet zich in de huidige tijd laat adviseren door het OMT waar vooral mensen in zitten die zich bezighouden met virologie, microbiologie en vergelijkbare wetenschappen. Al maanden geleden werd vanuit meerdere disciplines geroepen om ook andere beroepsgroepen hierbij te betrekken, zoals economen, gedragswetenschappers of juristen.

Omdat ik zelf psycholoog ben, was deze psychische kant voor mij extra interessant. Met name omdat ik bemerkte hoe de maatregelen bij sommige (lees: veel) mensen zo verkeerd vielen dat zij er last van kregen. Ik hoorde van collega’s hoe hun patiënten doodongelukkig werden door het beeldbellen in plaats van fysieke gesprekken. Ik bemerkte bij mijn doelgroep stress vanwege het vele thuiszitten, onvrede over familieleden met andere gezondheidsklachten die weggestuurd werden bij huisartsenposten en jongeren die thuis zaten te huilen omdat ze hun vrienden en hun opa’s en oma’s niet mochten zien en niet naar school mochten. Voor mij was dit niet alleen reden om, waar mogelijk, me te verzetten tegen de anderhalve metersamenleving, maar ook uit te dragen dat medemenselijkheid en sociaal gedrag voor ons mensen net zo noodzakelijk zijn als eten en drinken. We zijn sociale dieren en hebben elkaar nodig om gezond en gelukkig te leven.

Wat verder opviel, is dat bij de roep om meerdere disciplines verschillende belangen golden, waarbij het OMT zich niet kenmerkte door deskundigheid wat betreft de psychische kant voor de samenleving. Nee, die kwam van de beroepsgroep zelf, al vielen deze geluiden heel snel stil. Werden zij de mond gesnoerd? Geen idee, maar een enkel bericht stemt niet vrolijk, al blijven sommigen hun vakgebied wel bewaken (zie eerste alinea). Het staan toejuichen hoe mensen kuddegedrag accepteerden en zich in een samenleving lieten duwen die allesbehalve gezond is, laat staan sociaal. Is dit hoe psychologen worden ingezet? Is dit hoe een psycholoog het eigen beroep zo te schande durft te maken? Het werd nog erger.

Uit hun holen gekropen?

Ineens waren ze daar, zo leek het. Psychologen die precies wisten wat er mis ging en hoe ze dit aan konden pakken. Eerst nog met de nodige kanttekeningen, maar later veel dwingender. Kinderpsychologen die aangaven hoe je kinderen bang kunt maken en houden saamhorigheid bijbrengt. Of psychologen die algemene adviezen hebben die vriendelijk lijken, maar tussen de regels door duidelijk laten zien dat het gaat om gedragsbeïnvloeding van grote groepen. Of onderzoekers die de fouten van de beleidsmakers naar voren halen, maar tegelijkertijd aanbevelingen doen om die fouten een volgende keer minder sterk te laten zijn. Niet: dit was ongezond, asociaal en leidde tot diepongelukkige mensen, maar: hoe krijgen we mensen op een vriendelijker manier met hun neus in de richting die het kabinet wil. Met andere woorden: hoe vorm je sheople?

Sociale experimenten

Hebben wij psychologen niets geleerd van het verleden? De overeenstemmingexperimenten van Solomon Asch waren nog redelijk onschuldig. Wat maakt het uit welk streepje je aanwijst, daar wordt toch niemand slechter van? Dat sociale experimenten niet zo onschuldig zijn, bleek wel uit het onderzoek van Stanley Milgram, dat notabene voortkwam vanuit de wens om te begrijpen waarom de nazi’s zoveel gruwelijke misdaden hadden gepleegd in de Tweede Wereldoorlog. Ongetwijfeld kennen velen van u ook het Stanford Prison Experiment, waarbij overigens vraagtekens werden gezet bij de methodologie. Afgezien daarvan zijn er genoeg wetenschappelijke resultaten die aantonen dat wanneer je het gedrag van mensen wilt beïnvloeden dat dit niet alleen voor heel grote groepen kan opgaan, maar ook in zeer korte tijd, zoals ik in mijn vorige artikel over andere experimenten liet zien.

Het gebeurt gewoonweg in alle openheid. In een tweet van 30 juli 2020 heeft de dandy met de mooie schoentjes, ofwel minister De Jonge, het openlijk over ‘experimenten in regio’s m.b.t. gedragsbeïnvloeding’. Ik heb hier geen woorden voor; dit is zo schandalig, zo mensonterend.

Waarom maakt me dit zo boos?

Nogmaals, ik ben psycholoog. Ik ken de genoemde experimenten. Ik ken methoden van gedragsbeïnvloeding en ik pas dit toe bij mijn patiënten. Maar dan wel op een ethische manier, waarbij de hulpvraag van de patiënt leidend is. Ik zie mijzelf en mijn vakgebied als een middel om de patiënt te coachen, om duidelijk te krijgen wat zijn doel is, waar hij naar toe wil en hoe. De patiënt bepaalt wat hij wil en ik kan het hoe aanreiken. Voorbeelden geven, de patiënt vragen een experiment te wagen t.a.v. zijn probleem. Maar de patiënt heeft zelfbeschikkingsrecht. Hij bepaalt, niet de psycholoog. En waar de wil van de patiënt niet meer leidend is, moet de psycholoog een stapje terug doen.

Ik schaam me voor mijn collega’s die zich zo slaafs voor het karretje van het kabinet laten spannen. Die hun kennis en kunde gebruiken om mensen te sturen. Vrije, sociale mensen die houden van andere mensen, van een knuffel, een glimlach en een hand geven. Laat ik daarom eindigen met een positievere noot. De brandbrief GGZ die is opgesteld, en die ik uiteraard ondertekend heb met naam en toenaam. Omdat ik ook een mens ben, net als u.

Door:
“Lis”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Hoe maak je het eigen beroep te schande

 1. Tistochwat zegt:

  We worden behandeld als vee: gevaccineerd, gechipt, gebrandmerkt, gemuilkorfd en uiteindelijk ‘halal’ geslacht.

  Ze gunnen ons het licht in de ogen niet en nemen elke levensvreugde weg.

  Geliked door 3 people

 2. ronjaspers zegt:

  Psychiatrie is een proeflabaratorium met mensen,het is geen wetenschap.Ze hebben vele doden op hun geweten met die levensgevaarlijke medicijnen van de pharma mafia.

  Geliked door 1 persoon

 3. Julia zegt:

  Op enkele wetenschappers, artsen en deskundigen na handelen velen in opdracht van de Overheid en de instituten waar zij bij in dienst zijn die worden gesubsidieerd door o.a.misdadigers Gates en Soros en omzeilen zo hun daadwerkelijke kennis en adviseren zij averechts. Een ieder weet dat wij onderdrukt worden als slaven die verplicht niet goedgekeurde mondkapjes dienen te dragen, sociaal zo veel mogelijk worden geïsoleerd, met achterstallige gezondheidszorg worden geconfronteerd en worden geselecteerd op wie nog wel of geen recht heeft op een IC bed, onderdanig dienen te zijn en totale controle tot zelfs ons privé leven moeten tolereren en niet te vergeten de economische ondergang en faillissementen van velen behoudens voor de elite, politci en miljardairs. Burgemeesters ongelimiteerd tegen de kennis van wetenschappers en deskundigen boven de Wet mogen staan en terreur op haar ingezetenen naar eigen inzicht kunnen toepassen. Voorbeeld die arrogante Aboutaleb (die het voorbeeld is hoe Moslims de macht meer en meer binnen onze samenleving pakken) en glashard in OP1 stelt dat hij boven de Wet staat ondanks dat hij donders goed weet dat al die onjuist gebruikte en niet goedgekeurde muilkorven geen enkel bewijs hebben geleverd dat zij daadwerkelijk beschermen tegen welke virus dan ook. Voorbeeld de massa hysterie in België waar die smetlappen inmiddels een tijdje gedragen worden nemen de besmettingen toe. Nu wordt het gegooid op het feit dat mensen thuis de meeste besmettingen oplopen men kan wel; raden waarom: https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/burgemeesters-willen-invloed-achter-de-voordeur-bij-drukke-feestjes-zijn-we-machteloos~a18cdeec/ Dit wordt dus de volgende stap die ons recht op privacy op alle gronden schendt en ons klein beetje vrijheid totaal ontneemt. Ook dit soort linkse burgemeesters brengen hun beroep totaal te schande omdat zij tegen beter weten in handelen en macht pakken die tegen onze grondwet in druist en zelf zich totaal niets aantrekken wat onze grondrechtelijke rechten zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bob zegt:

  Bij de oude Grieken werden kinderen op hun 7e verjaardag
  uit huis geplaatst. Nu gebrgint de indoctrinatie als bij peuters.
  Om dat er dan nog geen totale robotgedrag is moet het nu dmv
  corona bereikt worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s