Hoe het coronavirus ons de EU-superstaat brengt

Screenshot (8)

(Door: “Cultuur onder Vuur”)

Wat gaat de overeenkomst voor een EU-herstelfonds, die premier Rutte in Brussel heeft gesloten, concreet voor Nederland inhouden? Dit immense herstelfonds (€ 750 miljard) moet na de inzakking van de coronacrisis de Europese economieën met nieuwe injecties weer op toeren brengen.

De Europese Commissie heeft dat geld zelf niet. Zij gaat het daarom lenen, waarbij de 27 lidstaten gezamenlijk garant staan: dit betekent om te beginnen, zoals we in een eerder artikel al meldden, de definitieve stap naar de schuldenunie.

Veilige belegging

Ook de – onlangs nog omstreden – eurobonds of coronabonds zijn daarmee plotsklaps een feit, al zullen ze wel een nieuwe naam krijgen. Waar het om gaat is dat er een handel zal ontstaan in Europese waardepapieren die als veilig belegging zullen worden gezien, want collectief gedekt. Bedenk daarbij wel dat wie geld heeft – bijvoorbeeld Nederland met zijn pensioengelden – in feite veel méér garant staat dan wie dat geld niet heeft, maar wel van de lening profiteert. Zou die op eigen kracht hebben moeten lenen, dan zou dat tegen veel hogere rente zijn.

Lees verder>>>
(h/t “Tistochwat”)
Cultuur onder Vuur

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Bananenmonarchie Nederland, EUSSR, Graaien, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Overheid, Rotzakken, Rutte, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

11 reacties op Hoe het coronavirus ons de EU-superstaat brengt

 1. Blaffertje zegt:

  In dit artikel moet je een beetje tussen de regels doorlezen, maar zo worden we gemanipuleerd.
  WE MOETEN BANG BLIJVEN.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/940085447/gedragsbeinvloeding-tegen-corona-angst-is-machtig-hulpmiddel?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp

  “Gedragsbeïnvloeding tegen corona: ’Angst is machtig hulpmiddel’.

  AMSTERDAM – Gedragsbeïnvloeding is het nieuwe toverwoord in de strijd tegen corona. Woensdag hoorden we dat er geëxperimenteerd zal worden met lokale maatregelen, zodat wij ons aan de regels houden. Maar hoe zorg je dat we ons toch blijven gedragen? „Zorg dat iedereen voelt dat als je iemand besmet, je een aso bent.”Zondagochtend 22 maart, iets over half 12. Massaal grijpt Nederland naar de broekzak, de telefoon loeit. Een NL-Alert. „Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand!”, begint het bericht.

  REGELS OMDAT WE HET TEGENOVERGESTELDE WILLEN.

  De overheid heeft meer troeven in de hand. Een stemmige toespraak van premier Rutte, persconferenties met meerdere ministers die uitstralen dat het ernst is. Het is ook niet niets wat van ons wordt gevraagd. „Regels zijn er, omdat we eigenlijk het tegenovergestelde willen doen. Onze natuurlijke drang is iets anders dan wat ons geleerd wordt”, legt Van de Sande uit. Maar de coronacrisis breekt met beide. We hebben geleerd handen te schudden, maar het mag niet meer. En onze natuur vertelt ons samen te komen. Maar ook dat is taboe.

  „Mensen zijn meegegaan in die regels door onzekerheid, door vrees. Alleen zijn er inmiddels weinig besmettingen en jongeren merken dat als zij getroffen worden, ze helemaal niet zo ziek worden”, beschrijft de massapsycholoog de huidige neiging om de coronaregels niet na te leven.

  Vijf maanden na het NL-Alert dat ons allemaal de stuipen op het lijf joeg, worden we lakser. Dat heeft gevolgen: deze week telde het RIVM 1329 nieuwe besmettingen, bijna 800 meer dan twee weken eerder. En dan maakte het Veiligheidsberaad woensdagavond bekend dat ons gedrag meer beïnvloed gaat worden. Bijvoorbeeld door een lokale mondkapjesplicht, die ons bewust moet maken dat het virus nog onder ons is.

  EEN POSITIEVE BOODSCHAP WERKT.

  Dat is niet helemaal nieuw, vertellen experts. Al sinds het begin van de uitbraak wordt gezocht naar manieren om ons in de goede richting te duwen. Om het gedrag van de Nederlandse burger te monitoren en te beïnvloeden, heeft het RIVM een zogenoemde coronagedragsunit. Die ’bundelt, kanaliseert en maakt expertise direct beschikbaar om beleid en overheidscommunicatie te informeren en te ondersteunen’. Het team telt vijf leden, en leunt op een adviesraad met een karrenvracht aan wetenschappers.

  Zij waren het die na de eerste persconferentie met liefst vier ministers signaleerden dat de boodschap warrig was, en bovendien bozig. „Waar we al heel snel achter kwamen is dat de gedragsadviezen heel weinig concreet waren. Mensen wisten niet zo goed wat ze moesten doen”, legde unit-lid Reint Jan Renes in een interview met Adformatie uit. Daarna werden de aanwijzingen concreter en het positieve meer benoemd.

  Daarover zijn gedragswetenschappers het eens: een positieve boodschap werkt. „Zo voeden we kindjes van 5 op, en zo werkt het bij volwassenen ook”, stelt Eva van den Broek. De gedragseconoom werkte bij het Behavioural Insights Team van het ministerie van Economische Zaken en richtte de Stichting Behavioural Insights op. Ook zij onderstreept dat angst ons in toom hield. „Mensen zijn zich een ongeluk geschrokken. Maar de opvallendheid van wat er gebeurt, neemt af. Er treedt gewenning op”.

  WEKELIJKSE PERSCONFERENTIES.

  De wekelijkse persconferenties, die miljoenen kijkers trokken, hielden ons scherp, denkt Otto van de Sanden. De directeur van jongerencommunicatiebureau Attacom vermoedt dat die wekelijkse sessies ons bewogen te schikken naar de regels. „Dat werkte prima, tot de versoepelingen kwamen. Nog altijd denk ik dat een groot deel van de mensen de maatregelen opvolgt, maar de dreiging lijkt weg en dus komen mensen weer bij elkaar.”

  Van den Broek vult aan: „Mensen doen wat ze anderen zien doen. Tegen die zwaartekracht doe je bijna niets. Alleen zien we nu steeds meer het verkeerde voorbeeld. Als je naar buiten kijkt, zie je alleen mensen die op pad zijn. De mensen die het goed doen, zie je niet. Daarvoor moet je je oma bellen die wél binnen blijft.”

  JONGEREN.

  Dat daarbij jongeren opvallen – en ook meer besmet raken, verbaast Van de Sanden niet. „Jongeren zien minder risico’s dan volwassenen. Dat zie je ook in het verkeer, daar maken ze vaker een verkeerde inschatting en dus is het aantal ongelukken onder jongeren hoger. Dat zie je ook met corona”, legt Van de Sanden uit.

  Tegelijk krijgen mensen ook tabak van maatregelen die in hun ogen het doel voorbij schieten. Neem bijvoorbeeld mensen die terugkomen van vakantie en twee weken in quarantaine moeten, zegt Ira Helsloot, hoogleraar crisismanagement. „Nederlanders hebben een aardig besef van risico. Stel dat er nu 10.000 Nederlanders in Barcelona zijn. Daar worden 40 op de 100.000 mensen besmet. Het risico is dus dat 4 Nederlanders besmet raken.” Normaal gesproken zouden we dat acceptabel vinden.

  RIVM CONCLUDEERT; WE WORDEN LAKSER.

  Inmiddels concludeert ook de gedragsunit van het RIVM dat we lakser worden. De unit stak sinds het begin van de crisis door middel van peilingen een thermometer in de samenleving. Vorige week publiceerde het de resultaten na de vijfde enquête. De conclusies zijn niet mals. Het draagvlak voor maatregelen daalt sinds het begin van de crisis, een kwart van de mensen bezocht alweer een plek die te druk was en veel minder mensen houden afstand. Mensen met klachten blijven bovendien niet thuis. En misschien het meest prangend: slechts een derde van de mensen maakt zich (veel) zorgen over het virus.

  „Angst is evolutionair handig: helden worden immers niet oud. Maar angst ebt weg”, legt massapsycholoog Hans van de Sande uit. Het virus is echter niet als een tij: het komt in golven. Hoe zorgen we er dan voor dat een tweede golf ons niet overspoelt? Hoe beïnvloed je gedrag als angst geen wapen meer is?

  ZORGEN DAT IEMAND ZICH BEROERD VOELT ALS HIJ ANDEREN BESMET.

  Toch door angst. Sociale angst. „Eigenlijk moet je zorgen dat iemand die iemand anders heeft besmet, zich daar enorm beroerd over voelt. Net zoals over alcohol in het verkeer. Uit die sociale angst valt nog veel meer te halen”, bepleit Eva van den Broek. Helsloot is het roerend met haar eens: een campagne die dat bewerkstelligt maakt kans. „Thuisblijven als je ziek bent, dat is een maatregel die iedereen snapt. Dus als de norm is dat we elkaar daarop aanspreken, is dat goed.”

  Van den Broek vervolgt: „Het is niet zo dat je een heksenjacht moet openen, maar zorg wel dat die morele bewustwording er is. Als je iemand besmet of je niet laat testen, ben je een aso.”

  AFSTAND.

  Dat inzicht deelt jeugdcampagnemaker Otto van de Sanden. „De crux is eigenlijk dat jongeren elkaar moeten aanspreken. ’Ik wil niet dat jij corona krijgt. Ik hou afstand voor jou’, dat is volgens mij de oplossing, ook al vergt dat tijd.”

  Hij wijst naar de campagne tegen roken in de horeca. Die was bij uitstek succesvol, juist omdat mensen – ook jongeren – elkaar aanspraken. „Ik dacht: dit gaat gedonder opleveren. Want de maatregel werd in ijltempo ingevoerd. Alleen kwam er geen gedonder, die sociale acceptatie kwam er razendsnel. Omdat mensen toch overtuigd waren van het nut.”

  MEER CAMPAGNE VOEREN VOOR JONGEREN.

  Ook Moniek Buijzen denkt dat er meer campagne gevoerd mag worden. De communicatiewetenschapper van de Erasmus Universiteit adviseert de coronagedragsunit van het RIVM, vooral op het gebied van communicatie met jongeren. „We zien dat jongeren hun informatie toch meer uit formele kanalen halen. Dus van persconferenties, maar ook bij hun ouders.”

  Ze legt uit dat jongeren uitermate gevoelig zijn voor hun sociale omgeving. Vandaar ook dat zij bovengemiddeld leden onder de lockdown. Ze zaten alleen thuis, zonder vrienden. Net als bij volwassenen is herhaling van de boodschap cruciaal, maar tegelijk moet juist lokaal gekeken worden hoe vrijheden benut kunnen worden met de regels in het achterhoofd. „Aboutaleb ging deze week om tafel met studentenverenigingen in aanloop naar de introductieweek”, geeft ze een voorbeeld van een lokale, en hopelijk effectieve aanpak.

  CONTROLE.

  Om de sociale controle een kans te geven, moet echter ook enorm geïnvesteerd worden in testcapaciteit en -snelheid, legt Van den Broek uit. „Nu kan er 72 uur zitten tussen testen en uitslag. En daarna moet je huisgenoot nog eens diezelfde molen door. Dan ben je een week thuiszitten verder voor een klein risico. Het menselijk brein wil daar niet aan.”

  Bovendien: als je iedereen die op een feestje was vraagt drie dagen binnen te blijven tot jij met je kuchje een testuitslag hebt, ben je ook de gebeten hond. Vooral als er niets aan de hand blijkt. Snel testen en uitslag zijn de sleutel. „En ook random testen. Laat mensen maar opdraven en geef ze desnoods geld. Dan kan je ook zien welke groep in de bevolking wel of niet gevoelig is voor zulke oproepen. Als ik de overheid hierover mocht adviseren, zou ik daar geld in steken.”

  Like

 2. Tom zegt:

  Het enige wat Nederland nog kan doen zijn de belastingen drastisch te verlagen om zo de staatsschuld maximaal op te laten lopen.

  Wij zijn dan ook een ‘arm’ land (met rijke inwoners) zoals Italië en Frankrijk.

  Overigens is het nooit de bedoeling geweest van de EU dat lidstaten elkaar onderling financieel zouden gaan steunen. Sterker nog: het mag ook helemaal niet! Een hoogleraar economie die dit aankaarte kreeg een heel klein in de Telegraaf en waarschijnlijk is hij nu volledig monddood gemaakt.

  Via allerlei slinkse ondemocratische wegen hebben ze deze financiële hulp nu mogelijk gemaakt. Het is een grote boevenbende!

  Dat het complete financiële systeem gaat klappen is een zekerheid. Het enige wat we kunnen doen is tijd bijkopen door geld bij te verzinnen en megaschulden te maken. Misschien houden we dit nog 100 jaar vol maar ik twijfel daar sterk aan.

  Like

 3. BigLJohn zegt:

  Socialisten maken altijd mooie sier met andermans geld. Ook nu weer. Er word met miljarden gesmeten al ware het de pepernoten van Zwarte Piet. Maar wij zijn het die de gifbeker leeg moeten drinken. Belastingen die zo hoog zullen worden dat velen bij voorbaat al veroordeeld zullen zijn tot een clochard bestaan. Als we niet in staat zijn deze smeerlapperij nog op tijd te stoppen, zal ons lot bezegeld zijn !

  Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Die hele “EU-superstaat” is anders nog zwaarder verdeeld dan ooit tevoren! In de jaren ’90 probeerde het kabinet Lubbers II zelfs nog om Hengelo en Enschede tot een soort Twentestad samen te voegen maar dat is godzijdank niet doorgegaan omdat men aan die bewoners totaal NIETS had gevraagd! Men vreesde daar zelfs terecht dat eender een soort bureaucratie door ontstond die meer problemen ging veroorzaken dan oplossen!

  Like

 5. Jan zegt:

  Dit immense herstelfonds (€ 750 miljard) moet na de inzakking van de coronacrisis de Europese economieën met nieuwe injecties weer op toeren brengen.

  Like

 6. Steven zegt:

  Hoe het ‘corona-virus’ mensen GEK maakt.
  Zo zit je lekker te eten en wordt je aangevallen met pepperspray omdat je zonder mondkapje aan tafel zit.
  Zo kan je ook 6 maanden de gevangenis in gaan voor een virus die er niet meer is…

  https://niburu.co/37-artikelen/wereld/15380-zes-maanden-gevangenisstraf-voor-niet-dragen-masker

  Like

 7. Bas zegt:

  Like

 8. Bas zegt:

  Vechtpartij vliegtuig KLM vanwege mondkapje

  Like

 9. Bas zegt:

  Chinese viroloog : virus komt uit militair lab

  Like

 10. Bas zegt:

  Handige vinger

  Like

 11. Steven zegt:

  ‘Duits gemeenteraadslid klapt uit de school: Volgende lockdown rond 30 augustus en duurt maanden’

  Dan zal Nederland wel snel VOLGEN om de middenstand geheel om zeep te helpen.

  https://www.xandernieuws.net/algemeen/duits-gemeenteraadslid-klapt-uit-de-school-volgende-lockdown-rond-30-augustus-en-duurt-maanden/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s