De “verwildering” van de Franse samenleving

Screenshot_29

(Vertaling: E.J. Bron)

De gewelddadige gebeurtenissen, die in de afgelopen weken steeds vaker optreden en dagelijks de Franse media beheersen, zijn signalen van een nieuwe, al banaal geworden verwildering van de samenleving.

In Frankrijk – maar ook in de VS en hier – zien de mensen zichzelf tegenover een verontrustend maatschappelijk probleem geplaatst: op dit moment nemen gewelddadige aanvallen op personen toe, die niet zelden dodelijke gevolgen hebben. De afkorting daarvoor in de Franse media luidt: “Ensauvagement”, wat zoveel betekent als de “verwildering van de maatschappelijke zeden”.

Om zich voort te bewegen, schreef Michel Houellebecq ooit in zijn in 2011 verschenen roman “Platform”, gebruiken zakenmensen en rijke mensen bijna alleen nog maar de helikopter. Daarmee zouden ze landen op heliplatforms, die overal voorhanden zouden zijn: op het dak van bankgebouwen of woonhuizen. Beneden op de grond echter zou de straat zijn overgelaten aan de armen – en de gangsters. In zijn boek, zo merkt “Le Figaro” op, beschrijft de auteur vooral een gegettoïseerd Parijs en diens bewoners, die blootgesteld zouden staan aan een uniek en alledaags geworden geweld.

Geweld is geen fictie meer

Maar dit normaal geworden geweld zou – anders dan in de roman van Houellebecq – geen fictie meer zijn. Sinds de opheffing van de uitgaans- en contactbeperkingen in Frankrijk zou het dagelijks leven doortrokken zijn van gewelddaden. In een commentaar voor “Le Figaro” noteert de advocaat Thibault de Montbrial: “Het lichamelijk geweld neemt aan intensiteit toe, om het even of dit gericht is tegen de instellingen en hun vertegenwoordigers (vooral de politie), tegen bepaalde afgevaardigden of verkiezingskandidaten of ook tegen de bevolking in het algemeen. Daarbij gaat het vaak om ongemotiveerd geweld, dat een regelrechte ´verwildering´ van de samenleving tot uiting brengt.” De door vier Maghrebijnse jongeren doodgeschopte buschauffeur Philippe Monguillot, die tegen de jonge mannen had gezegd een mondmasker te dragen, de naar aanleiding van een verkeerscontrole door een automobilist gedode 25-jarige politieagente Mélanie Lemée evenals enkele dagen geleden de gruwelijke dood van de 23-jarige Axelle Dorier, die opzettelijk 800 meter door een auto werd meegesleurd – dit alles toont één ding aan: “Voortaan kan in Frankrijk iedereen de ervaring opdoen van deze verwildering”. Politieagenten of zelfs brandweerlieden “kunnen op elk moment gedood worden”, vervolgt de advocaat uit Parijs. “Op straat kan een ´verkeerde´ blik of een woord het ergste veroorzaken. Geweld is niet alleen een ontoelaatbaar middel om een conflict op te lossen, maar ook een soort relatie tot de ander en zodoende een teken van de toenemende vijandigheid tussen verschillende bevolkingsgroepen.”

Houellebecq een profeet

Voor de afgevaardigde van de Republikeinen van Seine-et-Marne, Jean-Louis Thiérot, zou dit alles gedijen “op een ideologische lectuur van de wereld, volgens welke de mens goed op de wereld gekomen is en het de maatschappij zou zijn die hem – om sociaaleconomische redenen of door de last van repressieve erfenissen – bedorven zou hebben”. Ook al zouden het “culturele links-extremisme” en zijn vertegenwoordigers hiervoor een grote verantwoordelijkheid dragen, wijst Thibault de Montbrial toch op de illegale immigratie en plaatst de “schuld van de Franse staat” op de voorgrond: “Dat men in maart de gevangenissen leeg heeft gemaakt, draagt eveneens bij aan dit fenomeen: onder het voorwendsel van de gezondheidscrisis heeft de vorige regering een de facto amnestie uitgevaardigd, die een fataal signaal afgaf – het signaal van een relativisme van de staatsautoriteit, omdat de uitvoerende macht datgene teniet kan doen waartoe de rechterlijke macht opdracht heeft gegeven”. Een voorbeeld daarvoor is de moord op Thomas, een 23-jarige man, die met acht messteken dodelijk verwond werd: “Zijn aanvaller profiteerde van een strafkwijtschelding op grond van de gezondheidscrisis”.

Als we van Michel Houellebecq een profeet van de moderne tijd maken en dit afglijden zouden willen verhinderen, dan moeten we opnieuw de autoriteit van de staat en het DNA van Frankrijk bevestigen, zegt Jean-Louis Thiérot: “Het kenmerkt de cultuur en de civilisatie om het individu voldoende op te voeden, opdat het zich in het belang van het algemeen welzijn en van de vrede in het land de zin van Camus ´Un homme, ça s’empêche´ [een mens kan zich inhouden] eigen maakt”.

Bron:
www.die-tagespost.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Marc”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "omvolking", "Weg met ons!", Allochtonen, Criminaliteit, cultuurrelativisme, Frankrijk, Overheid, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

9 reacties op De “verwildering” van de Franse samenleving

 1. Julia zegt:

  Ben benieuwd hoelang het nog duurt voordat het volk massaal op gewelddadige acties over gaat. Wat er momenteel in Frankrijk en overige Europese landen gebeurt kan niet meer langer worden geduld en van de regeringleiders hoeven we niets meer te verwachten deze zijn allang door onderdanigheid en lafheid ten onder omdat zij donders goed weten wat zij voor een chaos zij hebben aangericht en de samenleving hebben aangedaan maar de totale macht zijn verloren. Tja wat rest ons dan toezien hoe veel meer meisjes, vrouwen slachtoffer worden door verkrachtingen, berovingen vooral op ouderen, oplichting en vernielingen. Het meest walgelijke is dat men in de media niet meer mag spreken over de afkomst van dit tuig is en de politie hier veelal over zwijgt.

  Geliked door 1 persoon

 2. LUCIA zegt:

  Ja Julia het is toch helemaal van de pot gerukt, als je noodwetten maakt waarin niet eens een komma noch woord, dit soort zaken regelt, zodat die zotte linkse rechters zulke mensen niet kunnen vrijspreken.
  Een moordenaar vrijspreken omdat ie mogelijk Corona kan krijgen, laat hem dan lekker gekroond worden, dan zijn we in ieder geval van hem af
  .Dit past allemaal in het straatje van de chaos waarin ze ons willen dompelen alvorens ons te “redden” door de New world order uit te roepen waarna je certified slaaf van het systeem bent.

  Like

 3. Bob zegt:

  Mensen zijn erger dan dieren. De meeste dieren DODEN
  alleen om zich te verdedigen of als ze voedsel nodig hebben.
  Wat we nu zien een ongemotifeerd plunderen en moorden.
  Dit wordt meestal veroorzaakt door hen die uit geldzucht
  er toe aanzetten.
  Het corona virus is in een laboratorium ontwikkeld als het
  VIRUS van de ANGST.
  Angst is een een manier om je hoofd op hol te laten gaan.

  Like

 4. Bas zegt:

  Ondertussen
  https://pbs.twimg.com/media/EekARr5WAAAFnHb?format=jpg&name=medium

  Islam zaait dood en verderf in Afrika
  In 10 jaar van 600 naar 4100 aanslagen in een jaar. In de vreedzaamste landen is het geweld in twee jaar verzevenvoudigd… Zo gevaarlijk is deze “religie”. Hoeveel waarschuwingen heb je als Europa nodig om grenzen te sluiten.

  https://mobile.twitter.com/rkemp59/status/1290563080250896384/photo/1

  Like

 5. Ben zegt:

  De Franse kiezers hebben massaal gekozen voor Macron de “linkse” bankier.
  Le Pen moest en zou met alle geweld uit het Elysée moeten worden gehouden en zie hier de nakende ineenstorting van Frankrijk.
  Twee maanden geleden waren er 3 dagen rellen in Dijon tussen Noord Afrikanen en Tsjetsjenen om de hegemonie in de lokale drugshandel.
  Er werd geschoten met automatische vuurwapens en de politie durfde niet in te grijpen.
  Pas na 2 dagen kwam een elite eenheid uit Parijs orde op zaken stellen.
  Frankrijk is door links naar de klote geholpen alleen een gewelddadige ingreep kan la douce France nog redden.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Like

 6. delamontagne zegt:

  Geen kritiek op de vertaling van meneer Bron, maar de z.g.n. jeugdigen/ etc waren allemaaL, of Mohammed, Rachid, Raoul en dergelijke nwe namen/ arabiesche dus.
  Bij de busschaffeur ook een die niet in Fr mocht zijn,
  En het gebeurt ook bijna altijd in de wijken die in NL krachtwijken/pracht wijken ( vogelaar wijken ! ) worden genoemd.
  Alleen in Fr vele, vele malen groter.
  Die jongen van 23 werd in Sarcelles vermoord, ook al zo’n beruchte voorstad.

  https://www.leparisien.fr/val-d-oise-95/thomas-poignarde-a-mort-a-sarcelles-les-dysfonctionnements-de-la-justice-ont-tue-mon-fils-01-08-2020-8362170.php

  Doodgestoken, 8 messteken door iemand die nog maar nauwelijks uit de gevangenis was.
  En daarna op straat leeg-gebloed.
  Interview met de vader, de Justitie laat niets van zich horen, doet alsof de zaak niet is gebeurd.

  Like

 7. Hovawart zegt:

  Een logische verklaring vinden voor de katatonische houding van de EU-politiek is geen sinecure, het is echter een duidelijk signaal van het onvermogen van het overgrote deel van de politiek, men richt zich enkel op de symptoombestrijding van een griepgolf. De desastreuze economische en maatschappelijke gevolgen van de corona-maatregelen, opgelegd door de politiek, moet toch op z’n minst bij hele volksstammen de wenkbrauwen doen optrekken,…….. is dit het zooitje ongeregeld , de lichting incapabele nietsnutten waardoor we onze toekomst laten verkwanselen?

  Like

 8. John van antwerpen zegt:

  Dit tuig moet zonder mededogen aangepakt worden. En wel op de reactie,s van de
  Franse politie na Bataclan en C. Hebdo. Als ze oorlog willen zullen ze die krijgen.
  Want anders krijgen zij de overhand. Er is geen andere oplossing.

  Like

 9. Bas zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s