EEN HERINNERING AAN DE WATERSNOODRAMP 1953

Screenshot_81

(Door: “Driek”)

In mijn herinnering was de Waternoodramp in 1953 een verschrikkelijke gebeurtenis. Het is de grootste natuurramp van de twintigste eeuw. Mijn schoolvriend Joop kwam mij ’s ochtends waarschuwen en vroeg mij mee te gaan helpen de dijken te dichten. Joop had al een schep bij zich. Zijn ouders hadden een grote tuin. Ik vond het wel een  avontuurlijke onderneming. Het was iets uit een jongensboek. Nederland behoeden voor een overstroming. Mijn moeder vond het maar niks. Die had mij veel liever thuis achter de kachel gehouden.

Het was een grijze dag met een grauwe hemel. Het miezerde. De vader van Joop ging ook helpen en bracht ons met een busje, waar ook medescholieren inzaten, naar het rampgebied. Dat was ergens in Zeeland. Ik zag mij zelf toen als een heldhaftige redder van het Vaderland. Dat viel zwaar tegen. Onderweg zaten we nog gebbetjes te maken. Doch naarmate het einddoel naderde, hing er toch een gespannen sfeer in het busje. Misschien zoude ik nu denken: laat die dijken maar doorbreken. Veel is er aan dit land toch niet verloren. Maar ja, zo’n bijna zeventig jaar geleden dacht ik er nog anders over.

Wij werden ingedeeld in een werkploeg die zandzakken moest vullen, die dan naar de noodgebieden werden gebracht. Het was zwaar werk en dikwijls dacht ik ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen’. Want ik had het berenkoud. Ja, ik kwam uit een gezellig warm huis. Pas later realiseerde ik mij dat het een grote ramp was. Meer dan 1836 mensen en tienduizenden dieren verdronken. Op meer dan honderd vijftig plaatsen braken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant toen de dijken door. Ze waren te zwak voor het natuurgeweld. De waterschappen hadden in de jaren daarvoor te weinig onderhoud gepleegd en er was te weinig geïnvesteerd in de dijken.

In binnen- als buitenland werden hulpacties op touw gezet. Het Rode Kruis speelde hierin ook een belangrijke rol. Vanuit de hele wereld werd massaal geld, goederen en kleding gedoneerd. Op de Nederlandse radio was wekelijks een geldinzamelingprogramma te horen onder het motto ‘Beurzen open, dijken dicht’. De lezer kan meer bijzonderheden over deze ramp lezen op internet.

Ik wens U allen nog een fijne en droge zomerdag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Nederland. Bookmark de permalink .

11 reacties op EEN HERINNERING AAN DE WATERSNOODRAMP 1953

 1. @Driek – Ook ik herinner nog al te goed hoe Papa zijn manchesterse broek aan deed en ook zandzakken ging vullen. Als kleuter voelde ik de gespannen sfeer en we hoorden nog lang erna de sombere berichtgeving. Het was een ware heldendaad om het comfortabel warme huis en haard te laten om mee te gaan met de Vader van Joop, je vriendje!

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Driek, ik breng het boek van Jan den Hartog: “De Kleine Ark” in herinnering waarbij de hoofdpersonen een jongen van 11 en een meisje van 10, plus een haan en een kat, zijn.
   Het boek geeft een doordringend beeld van de onvoorspelbare ellende van de ramp.
   In deze tijd onvoorstelbaar gezien de decadentie van de huidige bevolking!

   Like

 2. fleckie zegt:

  EN…….” Hoogtij”? , “VOLLE MAAN? en. “NOORD- WESTERSTORM”,? ( Waardoor het zeewater. “ OPGEZWIEPT” werd !,!). …….<~<~<~<~<~<~<

  Like

 3. Julia zegt:

  Heb als kleuter zelf deze ramp meegemaakt en mijn vader met heel veel andere vrijwilligers hebben keihard meegeholpen om te redden wat er nog te redden viel. Chapeau dat was werkelijk WIJ SAMEN de handen in één. Deze mentaliteit vandaag de dag bestaat in ons land zeer zeker niet meer en lijkt de massa zich alleen maar bezig te houden met op de eerste plaats eerst IK, zich met elkaar te willen bemoeien en het liefst de boel nog te verraden Vooral WIJ SAMEN scheppen er plezier in toekijken als iemand in nood is bijv. te water of door een ongeval deze op met die K.T Telefoon vast te leggen en op social medium te verspreiden. Dan die miljarden sinterklaas Rutte die ons belastinggeld met liefde weg schenkt aan bodemloze putten op verzoek van het miljardenbolwerk de EU maar deskundigen op gebied van onze zo belangrijke dijken namelijk dijkbewaking is kapot bezuinigd waardoor veel dijken in zeer slechte staat zijn. Nee WIJ SAMEN doen niets tegen dit wanbeleid en blijven heerlijk op de bank hangen of springen volgzaam samen op de fiets.

  Like

 4. Hovawart zegt:

  En vanwege de stijgende waterspiegel door de klimaatverandering heeft de EU haar grenzen opgezet voor jongemannen uit den vreemde om ons een handje te kunnen helpen mocht er weer een ramp gebeuren, zullen de spindokters van de politici verkondigen……..ik ben echter wel benieuwd hoe men de zandzakken tegenwoordig gaat vol scheppen met een iphone in de ene hand en de andere hand voor het in model houden van hun kuif…….

  Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   Hovawart die jonge mannen uit den vreemden zijn een stel lafaards in plaats van eigen land op te bouwen de economische vluchteling uithangen zelfs veelal hun gezinnen en familie achterlaten om massaal uitkeringen bij elkaar te harken en onze tradities om zeep te helpen. Kortom het zijn gewoon barbaren, woestijnratten en zwarte Afrikanen die te lui zijn handen uit de mouwen te steken dus hoeven we helemaal niets te verwachten. Nog even is de Westerling slaaf van deze overbodige uitkeringstrekkers en onderdanig aan wat hun geloof ze op draagt maar wel gefaciliteerd en gestimuleerd door de ziekelijke linkse waanzin binnen de macht van de EU. In ieder geval zijn we al gepromoveerd tot betaalslaven om deze miljardenverspilling op te brengen.

   Like

   • fle kie zegt:

    Met ‘dank’. aan CDA- lid BALKENENDE, …….( dit mag tot. ‘ in den treure‘. vermeld worden, hoe we DE. EU. ‘ingerommeld.’ zijn!!!…….<~<~<~<~<~<~<

    Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “…ik ben echter wel benieuwd hoe men de zandzakken tegenwoordig gaat vol scheppen met een iphone in de ene hand en de andere hand voor het in model houden van hun kuif…”

   Dat laten ze Turken, Marokkanen en overige moslims doen. Die zijn hier immers gekomen om het land op te bouwen…

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 5. Bob zegt:

  De dijken braken door door onvoldoende onderhoud (willens en
  wetens). Het zelfde gebeurt nu met de gezondheidszorg.
  Wanneer gaat het mis.

  Like

 6. Als er iets is waar Nederlanders trots op mogen zijn is het onze eeuwige, niet aflatende strijd tegen het water. De Deltawerken, de Afsluitdijk, de inpolderingen en het nieuw geschapen land (een hele nieuwe provincie) in het IJsselmeer, voorheen Zuiderzee.

  Like

 7. fleckie zegt:

  Deze ‘nieuwe provincie‘. wordt gedeeltelijk ook ‘bewerkt’ door boeren o.a. uit provincie. ZEELAND, op ‘ erfpachtgronden’.
  …….<~<~<~<~<~<~<

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s