‘Discriminerende’ zigeunersaus krijgt nieuwe naam in Duitsland

Screenshot_280

In Duitsland stopt levensmiddelenfabrikant Knorr (Unilever!) met het gebruik van de naam zigeunersaus. Die zou volgens het bedrijf discriminerend zijn. De nieuwe naam wordt ‘Paprikasaus op Hongaarse wijze’.

RTL Nieuws

“Omdat de term zigeunersaus negatief geïnterpreteerd kan worden, hebben we besloten om onze Knorr-saus een nieuwe naam te geven”, laat het bedrijf weten. Het is niet bekend of moederbedrijf Unilever de naam ook in Nederland bij zijn merken gaat aanpassen.

Roma en Sinti zijn tevreden

Op de naam zigeunersaus bestaat in Duitsland al langer kritiek. Roma en Sinti, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd, hebben in 2013 al eens aan de bel getrokken. “Het is goed dat Knorr reageert op de klachten van veel mensen”, zegt Romani Rose van de Centrale Raad van de Duitse Sinti en Roma tegen Bild am Sonntag.

Volgens Rose zijn namen als zigeunersaus en zigeunerschnitzel nog redelijk onschuldig. Echt zorgen maakt hij zich om het groeiende racisme tegen Roma en Sinti (antiziganisme) in Duitsland en Europa, waarbij de term zigeuners in bijvoorbeeld voetbalstadions gebruikt wordt als scheldwoord, zegt hij.

Bron:
www.rtlnieuws.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", cultuurrelativisme, discriminatie, Roma en Sinti, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

19 reacties op ‘Discriminerende’ zigeunersaus krijgt nieuwe naam in Duitsland

 1. Jade zegt:

  Ok Unilever, noem het dan maar mohammed-saus.
  Dit vanwege de bloedrode kleur…

  Geliked door 2 people

 2. dutchess43 zegt:

  Nou zou ik toch wel eens willen weten wàt nou wèl mag in deze tijd.
  Negerzoenen mag niet, vrouw/man mag niet, zwarte piet mag niet, zigeunersaus mag niet, allochtoon mag niet, ethniciteit benoemen van raddraaiers ( jawel dus kut-marokkanen) mag niet, wat mag er nog wèl recht voor zijn raap benoemd worden goddorie?
  Woorden die in mijn jeugd zo heel gewoon waren, zelfs tot enkele jaren geleden, worden uit het Nederlandse woordenboek geschrapt.
  Heb echt geen zin om op mijn oude dag nog op alle woorden te moeten letten, laat ze mij maar opsluiten dan wegens provocatie of discriminatie.

  Geliked door 1 persoon

 3. flo zegt:

  Knorr is unilever is bilderberg is DAVOS is…….vul maar in.

  Geliked door 1 persoon

  • droevige mof zegt:

   Unilever kijkt uit naar de vernieling of overname van failliete familiebedrijven die het slachtoffer zijn geworden van het coronavirus. Hoe dit kan werd onlangs gedemonstreerd met de Berning-supermarkt in Noord Deurningen.
   Met de zigeunersaus gelul willen ze alleen maar laten zien dat ze tot de heersende elite in Europa behoren. Binnenkort zullen ze toiletpapier verkopen met het opschrift “Trump extra dun”.

   Like

 4. Hovawart zegt:

  De relletjes in de grote steden noemt men dan ‘Volksfeesten op Turkse en Marokkaanse Wijze’.
  De politieke correctheid is onze grootste gesel en onze muilkorf, ik vraag het u wel eens af; hoe ziek of gestoord moet men zijn om dit nog langer te willen accepteren?

  Geliked door 2 people

 5. Htsk day zegt:

  Nâ,. er zitten toch geen échte zigeuners in?

  Like

 6. Charles Martel zegt:

  Niet bepaald lekker papje. En de nieuwe naam maakt het alleen maar erger. Hongaren mag je natuurlijk wel op de tenen trappen.

  Like

 7. ieznogoedh zegt:

  Stel je voor, je loopt in de supermarkt en vraagt dan aan een medewerkende: kunt u mij zeggen waar ik een verpakking (fles kan natuurlijk ook niet meer want kwetsend voor al die mensen wiens bedrijf of arbeid-gevende op de fles is gegaan door ‘corona’) paprikasaus op Hongaarse wijze kan vinden?
  Nu wordt het moeilijk want de eerste, tweede, derde rij enz. kan ook niet meer gebruikt worden want kwetsend voor diegenen die: niet kunnen tellen, zich nooit meer gevoeld hebben dan een nummer 99. Dan komt het linkerkant of rechterkant want dat kan ook niet want kwetsend voor mensen die het tegenovergestelde politieke spectrum aanhangen (of helemaal niets aanhangen natuurlijk). Vervolgens heb je daar het op, onder of boven ooghoogte dat kwetsend is voor korte, lange of middelmatige mensen. Dan heb ik het nog niet gehad over doven (sorry, mensen met een gehoorprobleem), blinden (oeps, mensen met een visueel probleem) of buitenlanders.
  Maar aangezien elk nadeel zijn voordeel heeft, is ook hier iets positiefs te constateren.
  Elke supermarkt neemt een FLINK aantal klantenverzorgenden in dienst, hetgeen natuurlijk goed voor de werkgelegenheid is maar wat ook weer problemen oplevert.
  Want, wie gaat deze mooie baantjes krijgen. De voorkeur zou uitgaan naar asielrechthebbenden, maar daar kan een taalprobleem opdoemen en bovendien, waarom zou een persoon van kleur (al dan niet met veel of weinig pigment) een blanke (nee wit kan niet, want dat komt in de natuur niet voor, behalve sneeuw dan misschien >>> sneeuw-kleurigen dan maar?) ten dienste moeten zijn?
  Oplossing, en daaraan wordt hard gewerkt door de door ons gekozen ‘volksvertegenwoordigers’ (daar is corona weer!), het uitruilen van de blanke bevolking voor personen van kleur.
  Zodra er geen blanken meer zijn, is er ook geen discriminatie meer want dat gebeurt enkel en allen door blanken, zodat negerzoenen weer terugkeren, en zigeunersaus, jodenkoeken enz.
  Een neger wordt weer gewoon neger genoemd en allochtonen bestaan niet meer want alle autochtonen zijn verdwenen dus dat woord is niet meer nodig.

  Like

 8. Jan Malenstein zegt:

  Er is toch geen hond die deze saus met die rare naam gaat kopen? Was toch al niet te vreten van knorretje.

  Like

  • LUCIA zegt:

   Juist Knor is toch een rif-raf merk dus maakt niet uit hoe je die saus noemt, is toch van dat merk varkensvoer oh straks gaat partij voor de dieren klagen over dat knor..dat het een belediging is tegen de varkens, om hun troep de naam te geven van zo’n intelligent dier.
   Tja een taaloorlog kan zit ook tegen je keren.

   Like

 9. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Roma en Sinti, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd…”

  Zolang ik (75) me kan herinneren wáren het zigeuners. Pas toen ze zelf begonnen te mekkeren dat er twee soorten zigeuners bestonden, zijn we onderscheid gaan maken. Maar voor mij zijn en blijven het zigeuners.
  En zelf doen ze ook braaf mee. Ze hebben Koka Petalo nooit anders genoemd dan zigeunerkoning, nooit Romakoning of Sintikoning. Is ongeveer hetzelfde als negers die elkaar nigger noemen. Dat mag natuurlijk wél, maar jij moet het niet in je hoofd halen.
  Ik weet wel, vroeger was alles beter. Die goeie ouwe tijd, toen onze ouders het zo slecht hadden. Maar dát was in elk geval wél beter. Geen gezeik, negerzoenen waren negerzoenen, zigeuners waren zigeuners, Jodekoeken waren Jodekoeken en Zwarte Piet was onomstreden Zwarte Piet. Duidelijk en overzichtelijk en niemand had daar vroeger een probleem mee.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 10. Claudia Millenaar zegt:

  Alles wat uit zo’n pakje/flesje komt, is sowieso niet te hachelen. Dit soort dingen maak ik altijd lekker zelf.

  Like

 11. Tony zegt:

  @Dutchess43,
  Jodekoeken mag nog wel 😉

  Like

 12. Monalisa zegt:

  Ook Unilever is gek geworden.

  Like

 13. Bas zegt:

  Het moet eens afgelopen zijn met die discriminerende ‘Hollandaise saus’!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s