Erdoğan´s schat

Screenshot_410

“Fatih” betekent in het Nederlands “Veroveraar”.

(Door: Manfred Rouhs – Vertaling: E.J. Bron)

Aardgasvondst in de Zwarte Zee

Recep Tayyip Erdoğan kan economische succesmeldingen goed gebruiken. Het toerisme in zijn land is, veroorzaakt door corona, ingestort. De Turkse elektrische auto, waarmee zijn volgelingen de wereldmarkt willen veroveren, rolt helaas nog niet van de band. Een internationaal competitieve, autochtone Turkse industrieproductie is er niet. De Turkse Lira bevindt zich in een vrije val.

PI News (2)

Het belangrijkste exportartikel van het land zijn auto´s – maar geen eigen. Hyundai en Toyota bijvoorbeeld laten in Turkije hun eigen modellen in elkaar zetten. De hulpwerkzaamheden van de Turken voor innovatieve Japanners leveren elk jaar een handvol dollars op, maar ze strelen het Turkse zelfbewustzijn niet en maken van de Turkse republiek ook niet die in de hele wereld belangrijke economische macht die Erdoğan en zijn volgelingen met hun droom van een nieuw Ottomaans Rijk zó graag willen.

Het beste aan de Oriënt zijn Turkse koekjes. Die zijn niet zo zoet en hebben een speciale geur. Maar ze moeten per se ter plaatse vers bereid worden en zijn daarom niet geschikt als exportproduct en gamechanger voor Erdoğan´s globale plannen. Gepasteuriseerd en gehomogeniseerd zouden ze niet te vreten zijn.

Als Turkije geen land zou zijn, maar een privépersoon, dan zou alleen de hoofdprijs in de lotto haar nog kunnen redden. Een analogie tegenover de hoofdprijs in de lotto presenteert Recep Tayyip Erdoğan deze dagen met een aardgasveld in de Zwarte Zee, dat moedige Turkse onderzoekers en veroveraars (Turks: “Fatih”) met een zo benoemd boorschip ontdekt en voor Turkije in beslag genomen hebben. Op de boeg van de “Fatih” hebben ze zo groot mogelijk het nationaal embleem geschilderd.

Hoe groot het aardgasveld echter in werkelijkheid is, weet niemand. Want het gaat hierbij om de heerschappijkennis van de volgelingen van Erdoğan, waarvan de interpretatie alleen voor de oren van de Führer persoonlijk bestemd is. De financiële markten zijn in ieder geval niet onder de indruk. De Turkse Lira verliest verder aan waarde.

Turkije zal ook in de toekomst aangewezen zijn op de import van grondstoffen. En voor 2023 kan Erdoğan´s schat in de Zwarte Zee – helaas, helaas – niet ontsloten worden. De verkiezingen voor het Turkse parlement vinden overigens tegelijk met de presidentsverkiezingen in juni 2023 plaats. Kan dat toevallig zijn? Of ensceneert Erdoğan, de sluwe oude vos, de vondst dusdanig dat hij tot de dag van de verkiezingen schatten kan verdelen die nog helemaal niet gedolven werden? En hoe gaat het na de grote verkiezingsdag in juni 2023 verder?

Het teleurstellingpotentieel van zijn aanhangers neemt toe. En als het de geniale Turkse wetenschappers niet alsnog lukt om Turkse koekjes zonder kwaliteitsverlies vele maanden houdbaar te maken, zodat ze centraal door ondernemingen, die gecontroleerd, geproduceerd en overal naartoe verscheept kunnen worden door Erdoğan´s neven, verre familieleden en vrienden, is er geen ommekeer in de Turkse economische misère te verwachten.

Bron:
www.pi-news.net
Door: Manfred Rouhs

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Turkije. Bookmark de permalink .

5 reacties op Erdoğan´s schat

 1. paulzwueste zegt:

  Koekjes en gas….
  Die Erdogan wordt t.z.t. ondersteboven in zijn eigen paleis aan een lantarenpaal opgeknoopt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een beproefd middel voor dictators die de macht dreigen te verliezen is oorlog tegen een of meerdere buurlanden of in elk geval het scheppen van een vijandsbeeld.
  De omringende islamitische landen vallen af, die staan al in brand, blijft over Griekenland.Maar ja Frankrijk heeft al steun toegezegd en de EU kijkt toestemmend toe bij de acties van Macron.
  Benieuwd hoe hij zich hieruit gaat redden.

  Like

 3. Julia zegt:

  Geld en macht leidt toch machtswaanzin en oorlogen. Enfin toch vind ik persoonlijk het speedbootje van onze Koning wat meer modern. Onze nationale trots.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s