Berlijn – Belasting voor Duitsland: de hoofdstad drukt het bnp naar beneden

Screenshot_97

(Vertaling: E.J. Bron)

Berlijn belast Duitsland – niet alleen politiek met zijn rood-rood-Groene regering, maar heel duidelijk ook economisch: met zijn slechte economische prestatie trekt de hoofdstad Duitsland statistisch gezien naar beneden. Tot deze conclusie komt een onderzoek van het Instituut van de Duitse Economie (IW).

Duits - Zuerst

Het IW baseert zich op materiaal van de EU statistiekautoriteit Eurostat voor het jaar 2017. Dientengevolge profiteren bijna alle Europese landen niet alleen cultureel, maar ook economisch van hun hoofdstad – alleen Duitsland niet. Onder de onderzochte landen is Griekenland het meest afhankelijk van zijn hoofdstad – de economie zou zonder Athene met bijna 19% krimpen, afgemeten aan het bnp per hoofd van de bevolking. De Griekse economie wordt behalve door toerisme in de eerste plaats gevormd door dienstverlening – en deze dienstverleners zitten vaak in Athene.

Ook Frankrijk zou zonder Parijs bijna 16% armer zijn, de Tsjechische Republiek zonder Praag ongeveer 15%, het bnp van Denemarken zou zonder Kopenhagen 14% lager zijn, ook het bnp van Spanje zou zonder Madrid 5% dalen, Italië zonder Rome ongeveer 2%.

Alleen in Duitsland wordt het bnp door de “arm-maar-sexy”-hoofdstad Berlijn naar beneden getrokken – met 0,2%. De reden daarvoor is dat de meeste grote Duitse concerns hun hoofdvestigingen elders hebben – bijvoorbeeld in Beieren, Baden-Württemberg en Niedersachsen. Berlijn had tot de opname van het onroerend goed concern “Deutsche Wohnen” in juni 2020 geen enkele DAX-onderneming in de stad. Ook Berlijn´s jonge gemiddelde leeftijd helpt de hoofdstad niet, omdat jongere generaties door de bank genomen minder verdienen. Bovendien is in Berlijn het werkloosheidscijfer hoger dan het landelijk gemiddelde, evenals het aantal onontwikkelde migranten.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Berlijn – Belasting voor Duitsland: de hoofdstad drukt het bnp naar beneden

 1. Monalisa zegt:

  Dit kan kloppen ook onze zoon heeft moeilijk heden met zijn bedrijf deze maand 3 man naar huis gestuurd de bedrijfs economie loopt voor geen meter meer bij merce

  Like

  • Julia zegt:

   Monalisa Hoeveel bedrijven verkeren in Nederland in noodweer. Alleen grote multinationals hebben belastingvoordelen de rest kan het nog hooguit een jaartje volhouden door het zogenoemde steunpakket (waarvoor overigens niet elk bedrijf of sector in aanmerking komt) en dan kan gewoon de deur op slot en het personeel een magere WW uitkering in dat de economie de komende jaren ook niet ten goede komt en nog meer bedrijven wurgt omdat meer dan een miljoen mensen geen cent meer te besteden heeft. Kortom binnen de gehele falende EU zitten heel veel bedrijven op de rand van faillissementen of zijn al kapot.

   Geliked door 1 persoon

 2. Monalisa zegt:

  Bij Mercedes alleen al 2000 man op straat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s