Hof: Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf

 

Wilders gaat in cassatie tegen uitspraak

SCHIPHOL – Ruim zes jaar na de omstreden ’minder Marokkanen’-uitspraak heeft het Hof vrijdag uitspraak gedaan in het proces tegen PVV’er Geert Wilders. Wilders werd schuldig bevonden aan groepsbelediging tijdens de uitslagenavond, hij krijgt echter geen straf. De politicus werd vrijgesproken voor aanzetten tot discriminatie en haat en voor groepsbelediging op de markt.

De Telegraaf

De PVV-leider liet weten tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. „Nederland is een corrupt land geworden”, zei PVV’er Geert Wilders direct na afloop van de uitspraak in hoger beroep in de strafzaak tegen hem.

Het Hof oordeelde dat de Marokkanen-uitlatingen van Wilders onnodig grievend waren. „Hij deed zijn uitlating over een minderheidsgroep, zonder uitleg of nadere motivering. En hij liet zich negatief uit voor het oog van de camera’s”, aldus de rechter. „Bovendien wist Wilders na zijn woorden op de markt al dat zijn uitspraken tot beroering zouden leiden.” Hij is te ver gegaan, concludeert het Hof.

De uitlatingen van Wilders vond het Hof op zichzelf niet beledigend. „Dat zijn ze wel in de context waarin ze werden geuit. Het ging om het in diskrediet brengen van een hele bevolkingsgroep”, las de rechter voor in de verklaring. „Wilders heeft de groep Marokkanen collectief getroffen.” Het beledigende karakter van de uitspraken staat volgens justitie vast.

’Vrijheid van meningsuiting heeft grenzen’

Een politicus moet in het kader van het maatschappelijk debat uitlatingen kunnen doen die kwetsend, shockerend of verontrustend zijn, zei het Hof. „Maar een politicus heeft ook een bijzondere verantwoordelijkheid en vrijheid van meningsuiting heeft grenzen.” Wilders deed zijn uitlatingen als volksvertegenwoordiger en wordt al lange tijd beveiligd vanwege zijn partijpolitieke standpunten. „Hij betaalt al jaren een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening”, aldus de rechter.

De stelling van de verdediging en Wilders dat dit een politiek proces is en dat daarom het OM niet ontvankelijk zou zijn in de vervolging, wordt door het Hof verworpen. Het Hof oordeelde dat de beslissing voor de vervolging van Wilders bij het OM lag en niet bij het ministerie of de minister.

Er kleven inderdaad politieke aspecten aan de zaak, zei het Hof. De uitspraken zijn gedaan in verkiezingstijd en de verdachte is een politicus.

Willekeur?

Het Hof ging ook in op de vermeende schending van het gelijkheidsbeginsel, omdat andere politici niet worden vervolgd voor door hen gedane uitlatingen. Dat andere politici ook uitspraken deden, wil niet zeggen dat ze te vergelijken zijn. Er is geen sprake van soortgelijke gevallen, zegt het Hof. En dus ook niet van willekeur door Wilders wel en andere politici niet te vervolgen.

De PVV-voorman staat terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder „Minder! Minder!” als antwoord. Daarmee zette de PVV’er volgens het OM aan tot haat.

Het proces duurde langer dan gebruikelijk door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat.

In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

Botsingen

Het OM en Wilders botsten geregeld flink met elkaar in de rechtszaal. Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken.

Een aantal mensen deed ook een schadeclaim. De benadeelden werden niet ontvankelijk verklaard. Zij zullen met hun claims naar de burgerlijke rechter moeten. „Of, en in welke mate mensen schade hebben geleden door de uitlatingen van Wilders, kan niet simpel worden vastgesteld”, lichtte het Hof toe.

Bron:
www.telegraaf.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bananenmonarchie Nederland, belangenverstrengeling, demoniseren, Geert Wilders, Hypocrisie, Justitie, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, machtswellust, meningsdictatuur, nieuw fascisme, PVV, Rechts geluid, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

39 reacties op Hof: Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf

 1. Een puur politiek gemotiveerde uitspraak.
  Want word Wilders schuldig bevonden kan hij keer op keer afgerekend worden met deze schuldig verklaring tijdens de debatten in de kamer.
  Dat is de hele opzet van deze flauwe kul, want politiek moet iedereen correct spelen in de regering zo veel is wel duidelijk

  Geliked door 5 people

  • Jules Vismale zegt:

   Geert Wilders had groot gelijk toen hij verkondigde dat we hier in Nederland veel minder Marokkanen moeten hebben! Als je eens ziet, leest en hoort hoe het tuig onder hen zich hier zo ondankbaar en vernielzuchtig gedraagt dan mogen ze wat mij betreft allemaal in de diepste trog van de oceaan worden geschopt!

   Geliked door 1 persoon

   • Jan j zegt:

    De marokkanen dragen een grote steen bij mbt de criminaliteit. Wat mij betreft wordt iedere marokkaan die veroordeeld wordt voor wat dan ook direct naar zijn tweede huis gestuurd in marokko. Dat is nu echt een voordeel van een dubbel paspoort waarmee veel ellende opgelost had kunnen worden en waarvan nu nog geen gebruik gemmakt is

    Like

 2. Marc zegt:

  Ik wacht op publicatie van dat vonnis. Wat mij het meest bijstaat van die riedel van die D66’er was dat hij Wilders in de hoek van racisme wilde drukken, zonder overigens dat woord zelf te gebruiken. Hij beriep zich daarvoor op een of ander internationaal rechtsstuk waarin het begrip ‘ras’ uitgebreid wordt naar etniciteit en afkomst. Ik weet niet meer welk stuk dat nu was. Ik heb het vaker gelezen, en mij viel altijd maar weer op hoe onwetenschappelijk dat internationale recht toch is. Alles wordt op een hoop gegooid. In ieder geval handelt de rechtbank hier beslist onzelfstandig.

  Wat mij nog meer opviel, en waarop Wilders dan ook veroordeeld is, is (groeps)belediging. Ik weet dat over de laatste tien jaar, onder invloed van al die ayatollahs, belediging als vergrijp de rechtsgang hebben bereikt. Maar grotere flauwekul bestaat er natuurlijk niet. Deze ontwikkeling gaat lijnrecht in tegen de ontwikkeling binnen de westerse cultuur over de laatste driehonderd jaar, waarin de vrijheid van meningsuiting voor gaat op het je gekwetst voelen.

  Als dit vonnis iets betekent, dan is het wel een vonnis over de rechtspraak zelf: het is verloren, vergaan, om zeep geholpen, vernietigd!

  En dat is erg jammer.

  Opnieuw bepleit ik dat
  1. rechtspraak los moet komen te staan van de staat (het moet wel deel blijven van de Trias Politica, maar mag zeer beslist geen deel uitmaken van de staat!);
  2. vrije verkiezing van rechters door het volk.

  Geliked door 6 people

 3. verwardeman zegt:

  Geert hoeft Marokanen niet in discrediet te brengen , dat doen ze ZELF wel !
  Geert al 6 jaar treiteren omdat zijn VRIJE MENING toevallig niet goed
  valt bij de policor EU pro immigratie Bilderberg KLIEK !
  Je mag in deze BILDERBERGOCRATIE elke mening hebben zolang die maar
  pro EU en pro immigratie is !
  Hopelijk komt er een tijd dat we al die laffe zwijnen onder hun reet kunnen trappen .
  Ik stem in elk geval weer PVV !

  Geliked door 11 people

 4. Arthur Schop zegt:

  Het uitspreken van de waarheid wordt door de rechtbank veroordeeld.
  Geen wonder dus dat andere politici nooit worden veroordeeld.

  Geliked door 6 people

 5. dutchess43 zegt:

  Je had het op je vingers kunnen berekenen deze uitspraak.
  Nederland is inderdaad een corrupt land geworden, de hoogste regionen het ergste corrupt.

  Geliked door 7 people

  • LUCIA zegt:

   Dit gedicht plaatste ik vorig jaar bij TPO.nl op 11-11-2019 n.a.v. een artikel betreffende een aanklacht richting O.M
   Uit het niet bestaande dagboek, van trieste bedriegerijen.

   Het OM is de laatste tijd
   vaker onder vuur geweest
   dealtjes hier/dealtjes daar
   zowel met witte boorden en zware criminelen
   je betaald en de zaak is klaar.

   Het OM en onderzoek.. dat is
   zoiets, als je de maat laten nemen
   door een als
   zwarte-roet-piet-verklede
   gelegenheids kleermaker.

   Je wordt vakkundig zwart gemaakt
   Het proces duurt waarschijnlijk
   langer dan kort
   Resultaat dat je daarna
   in het pak genaaid wordt.

   Like

 6. Pingback: Hof: Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf! | eunmask

 7. klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

 8. koddebeier zegt:

  Corrupte rotzooi !

  Geliked door 7 people

 9. koddebeier zegt:

  Het wordt de hoogste tijd dat de bezem door heel justitie inclusief de rechters gaat, Nederland heeft recht op een onafhankelijke rechtspraak en vrijheid van meningsuiting anders zijn we geen haar beter dan de dictaturen waar de politici altijd met opgeheven vingers naar wijzen !!
  Zoals het nu gaat wordt Nederland een heel eng landje om te wonen !!!

  Geliked door 3 people

 10. guusvelraeds zegt:

  Als de media nauwelijks aandacht had besteedt had geen enkele Marrokkaan weet gehad van Wilders uitspraak. De media hebben er een spektakel van gemaakt en het corrupte partij kartel heeft de stok gevonden een tegenstander kalt te stellen. Iedere normaal denkende burger weet dat er samenspanning was tussen ministerie, openbaar ministerie, landelijk bestuur, uitvoerende macht en de corrupte media. Voorgedrukte aangifte formulieren, politie bureaus die langer open bleven, burgemeesters die optochten organiseerden. Dat alles bij elkaar was een gecoördineerde actie aangestuurd vanuit de top van het landsbestuur. Bij het doen van deze rechtbank uitspraak mag je zeggen dat de rechterlijke macht ook in het complot zit.

  Geliked door 2 people

 11. vangie1206j zegt:

  Deze rechters komen nooit in de schilderswijk Den Haag of Kanaal eiland – Overvecht Utrecht.
  Volgens mij hadden die rechters een politieke opdracht.

  Like

 12. Mary zegt:

  Wie hier nog waarde aan hecht………, het hele rechtssysteem is vervallen tot een corrupt politiek aangestuurd geheel, daar moet rigoureus de bezem door willen we ooit weer van rechtspraak kunnen spreken……..

  Geliked door 2 people

 13. delamontagne zegt:

  Zo zou hij, de Heer Wilders, vrijgesproken zijn dan ware dat een blamage voor de rechtstaat nederland [ kleinere letters lukt me niet ! ].
  Wat NL nodig heeft [ mag ’t eigenlijk niet zeggen, want woon er niet meer….. ], is een Nederlandse “nine/eleven”, maar helaas treft dat dan weer de gewone Jan met de korte achternaam of Truus…. enfin idem dito.
  Ik wacht nog steeds op ’t moment dat zulke bovengestelde elitaire personages getroffen worden en dat dan de hele maroc-meute vlaggend/tierend en vreugdevol door de straten manouvreerd.
  LEVE WILDERS, de enige moedige man in dat hele Haagse zooitje……………

  Geliked door 3 people

  • LUCIA zegt:

   @delamontagne
   Bovengestelde elitaire mensen worden zelden of nooit getroffen, de geschiedenis heeft vaak bewezen, wie de opdrachtgevers zijn voor terroristische groeperingen die de Nederlandse overheid trouwens ook sponsort . Er is duidelijk sprake van gesubsidieerd terrorisme …ingezet tegen de eigen bevolking, op basis waarvan…. terwille van uw veiligheid “waar ze zo bezorgd om zijn”, het beetje rechten wat u over heeft u wordt afgenomen . Gevolg erosie in uw grondrechten en portemonnee.
   Wat rest er als alle vreugde weggepoetst en weg belast is, dan wordt een… net als de nepdeeltjes , virus geintroduceerd zodat u m.b.v. Bill Gates en de Nederlandse staat ge-euthaniseerd wordt zonder dat u al teveel protesteert, overigens gebeurt dit mondiaal nadat er een flinke poet helicoptergeld uitgestrooid is over de politici… die daarna aan de beurt zijn maar daar komen ze nog wel achter.
   Hoe zeggen ze het ook alweer…. . het is steeds de schijn/waan van veiligheid die de mens verderf bereidt.
   Net als in de bioscoop, heren politici en vervelingsrijkeluiskindertjes, er zitten nog rijen met mensen achter u en aangezien dit een griezelfilm is….. zitten er terwijl u de voorste rijen vermoord…. ook moordenaars achter u …rust zacht politieke en andere moordenaars uw tijd komt nog, misschien krijgt u nog net de tijd om als Julius Caesar te zeggen ook gij Brutus, terwijl de rij achter u al moordend roept “there can be only one”.

   Like

 14. Republikein zegt:

  Schorriemorrie.

  Like

 15. Julia zegt:

  Alle respect voor Wilders wat een rechtvaardige man. Het is een schande voor onze rechtstaat om deze man jarenlang te treiteren en onderhevig te laten zijn aan een corrupt politiek proces. Hoe geloofwaardig is onze corrupte rechtstaat nog waar hoofdzakelijk rechters een sterke voorkeur uitstralen van o.a. D66. Hoe corrupt is onze rechtstaat als een elite in Loosdrecht een blank meisje met een ongekende snelheid dood rijdt er nauwelijks met een straf vanaf komt. Hoe corrupt is onze rechtstaat om Marokkanen en ander import tuig de hand boven het hoofd te houden. Hoe corrupt is onze rechtstaat om illegalen d.m.v. hun advocaten koste wat het kost niet veroordeeld. Hoe corrupt is onze rechtstaat om de verantwoordelijk Minister van Justitie en veiligheid niet te dagen voor zijn overtreding. Hoe corrupt is onze rechtstaat om moordenaars als verwarde personen te veroordelen tot mislukte tbs veroordelingen. Hoe corrupt is onze rechtstaat om o.a. https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/artikel/632156/pvdaers-samsom-en-spekman-niet-vervolgd-om-marokkanen-uitspraken. Ook de uitspraak van Rob Oudkerk Wij hebben hier toch ook kut Marokkanen is niet vervolgd. En als klapper op de vuurpijl de politieke moordenaar Volkert van der Graaf die van het begin af aan alle privileges heeft genoten, vroeg is vrij gekomen, geen reclasseringsplicht meer had en als eind resultaat een optrekje van 6 ton heeft gekocht. Het is te triest voor woorden dat zowel Nederlanders zijn geconfronteerd met een politiek die aan elkaar hangt van leugens en bedrog maar daar bovenop niet meer kunnen vertrouwen op onze rechtstaat die door en door rot blijkt te zijn. Kortom Wilders heeft al jaren op alle fronten gelijk gehad maar werd door de corrupte Maffia bende Den Haag uitgesloten als één van de grootste partij om mee te regeren. Gooi het woord democratie maar over boord want die is vermoord door de huidige politiek dat eigen volk heeft overgeleverd aan de Islam en dictatuur van de elitaire machtswellustelingen. Stemmen wil ik in principe niet meer maar ik zal maart nog één poging doen om mijn stem op onze held Wilders uit te brengen. Deze man h

  Geliked door 1 persoon

 16. Riche zegt:

  Serieus. De heer Wilders heeft m.i. enkel terecht gesteld dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Ik heb nog niet het tegendeel kunnen ontdekken. Wat daar strafbaar aan is? Wat ik erger vind is dat de beste man al jaren lang de meest ernstige beledigingen en doodsbedreigingen over zich heen krijgt. Hoeveel energie is er door de rechtstaat(?) gestoken om daar wat tegen te doen? In plaats van respect voor de waarheid krijgt hij de schuld voor het falen van de multiculti. Wie mag of durft er nog iets negatiefs te zeggen over het aandeel van Marokkanen in de criminaliteit, of over de Islam? Nee voor mij is en blijft duidelijk… meer, meer, meer PVV.

  Geliked door 1 persoon

 17. Monalisa zegt:

  U kan mopperen wat u wil, een rechtspraak in Nederland die bestaat niet.
  Daar kom je pas achter als je met het OM te maken krijgt.
  U kan alleen zorgen dat de PVV niet gaat zakken, als Wilders veroordeeld was met straf dan was dit weekend een hoop rotzooi geweest in uw land. Van feestende Marokkanen

  Geliked door 1 persoon

 18. Lost Johnny zegt:

  Corrupte rotzooi ! Yep, vanaf dag 1 was duidelijk dat er moest worden veroordeeld, er werd door het openbaar ministerie zelfs voorzien in voorgedrukte aangiften…

  Rechtvaardigheid en gerechtigheid zijn niet hetzelfde als rechtspraak, en ik begrijp niet dat iemand als Wilders die beter zou moeten weten nog meespeelt in dit treurspel van rechtbanken.

  Het enige uitzocht op gerechtigheid en rechtvaardigheid zal met geweld moeten wordne afgedwongen, van onafhankelijke rechtspraak en democratie is in Nederland geen sprake meer.

  Dit vonnis is het doodvonnis van de Nederlandse rechtspraak, zelfmoord van de gezamenlijke rechters en hun rechtbanken. Het zijn nu huizen der vervolging geworden, en vrouwe Justitia mag worden vervangen door de beeltenis van Roland Freisler.
  De waanzin van linkse terreur en rechtse machtswellust moet een gezicht hebben ten slotte…

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler

  Het is een dag om een verlies te betreuren, de basis van ons bestaan, de vrijheid van meningsuiting en het bedrijven van politiek en het spreken van waarheid. Alleen een gek kan dit vonnis nog serieus zien als iets rechtvaardigs….

  Like

  • triumph zegt:

   Ja was er hij er nog maar die Freisler zou wel raad weten met Rutte en dat andere zootje oplichters uit Den Haag onze z.g.volksvertegenwoordigers of beter gezegd volksverraders,

   Allemaal schuldig und verorteilt,

   Like

 19. Bas zegt:

  Like

  • karton zegt:

   @ Bas.
   Zodra ik de naam Grapperhaus lees word ik helemaal woedend ! Wat een goor , min , manneke. deze man heeft zich als mens zó verlaagd dat hij voor mij géén mens meer is maar een kale neet ! Gvd, de smeerlap bezorgt anderen een strafblad, terwijl hij denkt er met een “sorry” vanaf te komen. Ik weet ’t @ Bas, het artikel gaat over de heer Wilders, maar u noemde de naam Grapperhaus en dan wordt ik geheel wild en woest, ik kan héél erg slecht tegen dat soort minderwaardige personages. Sorry (!!!!) dat ik ff off-topic ben gegaan.

   Like

 20. Hovawart zegt:

  Er liggen nog tientallen voorbeelden op de plank van (oud)politici die zich in het verleden ook ongelukkig hebben uitgesproken, dat worden interessante processen, de uitspraak van de rechtbank versus Wilders is een constitutief vonnis, het schept een nieuwe rechtstoestand of heft een bestaande rechtstoestand op….het maakt de politiek monddood en tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting, de rechtbank bepaalt dus wat er gezegd mag worden uit naam van de politieke correctheid………..de uitspraak is weer een oordeel over een voorrecht dat men verliest, weer een stap dichterbij een EU-dictatuur.

  Like

 21. Bas zegt:

  Like

 22. Hovawart zegt:

  Wat ons kabinet doet met de regionale anti-corona-maatregelen, dat is je reinste groepsbelediging.

  Like

 23. Edwin Lauxen zegt:

  Opnieuw (naar mijn mening) een vaststelling dat de democratie en rechtstaat een sprookje zijn in Nederland!

  Like

 24. Peter zegt:

  Demmink,alleen al dat hij wasaangesteld als de grote baas van Justitie ,is een grote schande ,hij heeft met zijn verleden ,en dubieuze praktijken veel juristen in zijn greep gehouden ,alles wat erna gekomen is was ook niet veel soeps,Justitie is er niet voor ons ,maar ons kent ons .Alles links ,en daar moeten we het mee doen,maar het klopt voor geen meter .

  Like

 25. Kuu zegt:

  Justitie? Zwak!@ Wat wil je met een Minister die steeds begint te huilen, in plaats dat hij aanpakt….

  Like

 26. Eppo zegt:

  Ze mogen bij de Rechtbank wel eens bij de balie kijken welke achternamen er het meeste instaan steeds .
  Een en al Murken meuk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s