Inbeslagneming van boeken in Zweden

(Door: Judith Bergman – Vertaling: E.J. Bron)

In juni confisqueerden vier bewapende Zweedse politieagenten het complete bestand van het boek “Det har är en svensk tiger” (“Dit is een Zweedse tijger”), dat werd geschreven door de Zweedse auteur en Stand-up-comedian Aron Flam. Het boek vertelt het verhaal over hoe Zweden´s aanspraak op neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog een realiteit van Zweedse collaboratie met de nazi´s en de winsten die de sociaaldemocratische partij uit de oorlog haalde, verdoezelde.

De titel van het boek is een woordspeling op een tijgeraffiche uit 1941 in de Tweede Wereldoorlog, dat in de blauwe en gele kleuren van de Zweedse vlag met de titel “En svensk tiger” (“Een Zweedse tijger”) gemaakt werd door de Zweedse illustrator Bertil Almqvist. Het woord “tijger” betekent in het Zweeds tijger, maar het betekent eveneens zwijgen. Het originele affiche maakte deel uit van een campagne van de Zweedse regering, die de Zweden tot zwijgen moest oproepen, vermoedelijk om de betrekkingen van Zweden met Nazi-Duitsland tijdens de oorlog niet te verstoren.

Flam maakte een persiflage op Almqvist´s illustratie op de omslag van zijn boek door een armband met een hakenkruis op de tijger te tekenen en een van zijn voorpoten de nazi-groet te laten brengen, terwijl hij knipoogt naar de lezer. De eigenaar van het auteursrecht van Almqvist´s tijger, het Zweedse museum van militaire paraatheid, beweerde echter dat Flam het auteursrecht zou hebben geschonden en deed aangifte bij de politie, die de boeken in beslag nam. Volgens Flam wil de officier van justitie nu zelfs boeken van lezers in beslag nemen die ze al gekocht hebben, om te garanderen dat de boeken vernietigd worden.

De inbeslagneming van boeken en het aanstaande proces tegen Flam hebben in Zweden een debat over de waarde van de vrijheid van meningsuiting ontketend. Flam heeft er op gewezen dat het nogal ironisch is dat de boeken van een Zweedse schrijver, die toevallig Jood is, die Zweeds-nazistische collaboratie gedurende de oorlog bekritiseren, door de Zweedse staat in beslag worden genomen. “Alleen al het idee dat er een officier van justitie bestaat die serieus probeert boeken op te sporen en te vernietigen, is kafkaësk. Wanneer ze er genoegen mee zouden hebben genomen de omslag eraf te scheuren, maar nee”, zei Flam.

Zoals altijd is de manier waarop de politie en het Openbaar Ministerie werken een kwestie van prioriteiten; deze “merkwaardige” prioriteiten waren ook te zien in een onlangs plaatsgevonden rechtszaak over de vrijheid van meningsuiting. Daarin werd een oudere Zweedse vrouw wegens “ophitsing” tot een geldboete veroordeeld, nadat ze op Facebook haar woede over de gewelddadige aanval van een 27-jarige man op een 86-jarige bejaarde vrouw tot uitdrukking had gebracht.

“Ja, hij [de dader] zal waarschijnlijk direct [uit de gevangenis…] worden ontslagen. Het zou beter zijn hem het land uit te zetten, wat voor aapmensen komen ons land binnen, nu is het alleen nog zaak hem uit te zetten, er is geen sprake van verzachtende omstandigheden… De apen zouden hier niet naartoe moeten komen en zulke misdaden plegen…”

De vrouw noemde in haar post op Facebook geen bepaalde groep personen, desondanks oordeelde de rechtbank dat ze aangezet had tot haat tegen immigranten:

“De arrondissementsrechtbank stelt vast dat de communicatie niet anders kan worden opgevat dan dat deze tegen zulke personen is gericht, die door de bepaling beschermd zijn – immigranten – dat betekent tegen de etnische groepen in Zweden, die als overeenkomst hebben dat zij een andere nationale herkomst hebben dan de meerderheidsbevolking. Aangezien N.N. [de vrouw] deze groep ´apen´ en ´aapmensen´ heeft genoemd, heeft zij zich uitgedrukt op een wijze die als kleinerend beschouwd moet worden.”

De zaak was voor Zweden niet ongebruikelijk. De strafrechtelijke vervolging van pensioengerechtigden en andere personen wegens spraakmisdaden is schering en inslag.

Het probleem is dat Zweden een land is dat diep verstrikt is in een toenemende golf geweldsmisdrijven, die zijn autoriteiten niet konden indammen. Terwijl de Zweedse politie en het Openbaar Ministerie de hoogste prioriteit geeft aan de inbeslagneming van boeken met omslagen met een satirische Zweedse tijger en pensioengerechtigden die zich schuldig hebben gemaakt aan “verkeerd denken”, beschikken ze blijkbaar niet over de middelen om geweldsmisdaden te bestrijden.

In Uppsala bijvoorbeeld bleek uit een bericht uit het jaar 2019 dat 80% van de meisjes in het voortgezet onderwijs zich niet veilig voelt. In het jaar 2013 bedroeg dit percentage nog 45%.

Onlangs publiceerde “SVT Nyheter” een verhaal over een 13-jarig meisje, dat in november vorig jaar in een openbaar toilet in een winkelcentrum in Uppsala werd verkracht. Hoewel de politie wist wie de verdachte was, duurde het zeven maanden tot ze hem gearresteerd had. “Omdat de politie niet over de middelen beschikte, werd hij tot nu toe niet gearresteerd”, zei Moa Blomqvist, de officier van justitie in deze zaak, tegenover de Zweedse politie. “Ik erger me er heel erg aan dat zulke zware misdaden zich bij de politie opstapelen, totdat ze eindelijk verwerkt worden…” De politie ontkent de bewering van Blomqvist.

In juli liepen een drievoudige moeder en haar zuster, die met hun mannen te voet op weg naar huis waren, hoofdletsel op, toen een man uit Gottsunda, een “No-Go-Area” in Uppsala, besloot hen tegen hun hoofd te trappen, blijkbaar zonder enige reden. Spoedig daarna sloot hij zich aan bij een bende, die de echtgenoten met riemen sloegen. De politie heeft tot nu toe geen verdachten aangehouden. Twee weken later werd er in het centrum van Uppsala een man neergestoken.

Uppsala, ooit een schilderachtige en rustige universiteitsstad, is tegenwoordig de stad in Zweden met de meeste schietpartijen per hoofd van de bevolking. “Men liet de bendes groeien”, zei Manne Gerell, criminoloog aan de universiteit van Malmö, in december 2019 tegenover “SVT Nyheter”, en dat de politie iets te laat “wakker geworden” zou zijn.

Uppsala werd ook door meerdere bomaanslagen geteisterd – aanslagen, bende gerelateerd, met handgranaten. In het jaar 2019 vonden er 257 gevallen in Zweden plaats. De laatste bomaanslag in Uppsala vond plaats in juni: een “kleine explosieve lading” explodeerde in een woonhuis.

Maar in Zweden leidde in 2019 volgens “SVT Nyheter” niet eens één op de tien bomaanslagen tot een aangifte. Misschien wordt het tijd dat de Zweedse regering minder bronnen voor de vervolging van spraakmisdaden van pensioengerechtigden en Stand-up-comedians en meer voor de bestrijding van geweldsmisdaden beschikbaar stelt.

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Judith Bergman

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "hatespeech", "Integratie", "migratie", "Nuttige idioten", "omvolking", "Religie van de vrede", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", Allochtonen, asielwaanzin, Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, collaboratie, Criminaliteit, cultuurrelativisme, Demografie, demoniseren, establishment, Eurabië, Geschiedvervalsing, gezond realisme, Graaien, hersenspoeling, Hypocrisie, Illegalen, Immigratie, Indoctrinatie, Islamisering, Islamofilie, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Links fascisme, Linkse Kerk, machtswellust, Marxisme, meningsdictatuur, migrantengeweld, moralisme, Multiculti, Naïviteit, nationaalsocialisme, nazisme, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, politie, Rotzakken, sociaaldemocraten, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur, Zweden. Bookmark de permalink .

7 reacties op Inbeslagneming van boeken in Zweden

 1. Sinyo zegt:

  DOOD eenvoudig een kwestie van risico analyse. Wie zijn eenvoudig te pakken en wie niet.
  Is niet alleen in Sverige schering en inslag. Bitter maar waar.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Socialisten of Nationaal Socialisten er is weinig verschil !

  Geliked door 1 persoon

 3. Kees zegt:

  Dit is een voorbode van wat we ook hier gaan krijgen! Zweden loopt een aantal jaren voor op de rest van Europa voor wat betreft geïmporteerde ellende.

  Geliked door 1 persoon

 4. Willem zegt:

  Arm Zweden, het boek dat hun ondergang gaat worden mag overal verspreid worden.

  Geliked door 2 people

 5. Groene Leeuw zegt:

  De Duitse troepenverplaatsingen naar Noorwegen verliepen voor een groot deel over Zweeds grondgebied dankzij de welwillende medewerking van de Zweden.

  Like

  • Sinyo zegt:

   Dat gebeurde ook in Zuid Nederland in WW1 (Limburg). Maar toen waren de Duitsers op de vlucht. Dat was de kortste weg voor hen terug naar de Heimat. Dus via niet vijandelijk gebied. Dat werd gedoogd.

   Like

   • fleckie zegt:

    Wat te denken betr. De evacuatie van grensstad KERKRADE ( front gebied) ) en omgeving, verordonneerd door de Duitse ‘gezagsvoerder ‘ v.h. Duitse leger, ( die men bij terugkeer, …doodgeschoten, en opgehangen , ( door de. EIGEN. SOORT, fanatieke. ( moffen) gelikwideerd, ontdekte!) Achteraf kan men wel vertellen dat het ‘niet- vijandelijk gebied was, terwijl het in feite toch wel beperkt in bewegingsvrijheid gemaakt was , ( om 18 u NIET MEER. Onderweg, of op straat mocht zijn, ( ‘ sonst erschossen ) , bijna GEEN levensmiddelen, zeep, sanitaire zaken, van alles. NIKS. in de winkels te krijgen, (OOK. absoluut. NIET. OP. De distributie punten, ) dus…….men had wel degelijk een behoorlijke haat tegen DE. MOFFEN, maar liet dat niet blijken!!!( en als grensstad kwamen de Opgeëiste NEderlanders, die net als de in RAZZIA’S. uit. POLEN, en RUSLAND etc. jonge mensen,gestolen, ( die diegenen moesten vervangen die in de WEHRMACHT dienden) met de verhalen. over concentratiekampen,,!!!!! EN. Men zag hoe ‘ontdekte ‘. JODEN, als vee weggevoerd werden, m.a.w. met gerichte karabijn opgejaagd,,,!!!
    ‘‘ WIR VERSTEHEN. NICHT. WARUM. DIE . HOLLANDER. SO. EINEN. HASS. JEGEN. UNS. HABEN”, durfde men ook nog als ‘gemeengoed’ te zeggen!!!naderhand##. …….<~<~<~<~<~<~<

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s