Nagorno-Karabach kondigt algemene mobilisatie en oorlogsrecht af – Turkije zegt Azerbeidzjan volle ondersteuning toe


De vlag van Nagorno-Karabach.

(Vertaling: E.J. Bron)

Na beschietingen door het Azerbeidzjaanse leger op de regio Nagorno-Karabach hebben de pro-Armeense rebellen in de regio het oorlogsrecht uitgeroepen en de algehele mobilisatie afgekondigd.

 

In de onrustige Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach woeden heftige gevechten tussen het regeringsleger en pro-Armeense rebellen. Daarbij zou het Azerbeidzjaanse leger “zware verliezen” hebben geleden, meldden de rebellen vanmorgen. Het Armeense ministerie van Defensie, dat de rebellen ondersteunt, meldde het neerhalen van twee Azerbeidzjaanse militaire helikopters en drie drones.

Daarvoor zou het leger van Azerbeidzjan de overwegend door Armeniërs bewoonde regio Nagorno-Karabach vanochtend vroeg gebombardeerd hebben, verklaarden de rebellen. Daarbij zouden ook doelen in de regiohoofdstad Stepanakert zijn aangevallen. Volgens informatie van beide partijen kwamen er bij de gevechten ook burgers om het leven.

Tegen de middag verkondigde de regering van Azerbeidzjan de eerste militaire successen: “We hebben zes dorpen bevrijd, vijf in het district Fisuli, eentje in het district Dschebrail”, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen AFP.

Turkije zegt Azerbeidzjan volle ondersteuning in Nagorno-Karabach toe

Turkije heeft Azerbeidzjan verzeker van zijn volle ondersteuning. “We zullen onze Azerbeidzjaanse broeders met al onze middelen in hun strijd ter bescherming van hun territoriale integriteit ondersteunen”, verklaarde de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar vandaag. Hij beschuldigde Armenië ervan met zijn “agressie” de vrede en de stabiliteit in de Kaukasus te bedreigen.

Een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veroordeelde de gevechtshandelingen in Nagorno-Karabach “heel scherp”. Armenië zou “opnieuw het volkerenrecht hebben geschonden”, verklaarde hij op Twiter. De internationale gemeenschap zou moeten optreden tegen deze “gevaarlijke provocatie”. “Azerbeidzjan staat niet alleen, het heeft de volle ondersteuning van Turkije”.

Leger startte “tegenoffensief”

Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan verklaarde dat het leger begonnen zou zijn aan een “tegenoffensief” om “militaire activiteiten van Armenië te stoppen en de veiligheid van de bevolking te beschermen”. Het ministerie sprak van één neergehaalde helikopter.

“Laten we volledig achter onze staat en ons leger staan, en we zullen zegevieren. Lang leve het roemrijke Armeense leger”, schreef minister-president Nikol Pachinjan van Armenië op Facebook.

EU en Frankrijk eisen einde van de gevechten

De Europese Unie heeft een onmiddellijk einde van de gevechtshandelingen in de onrustige regio Nagorno-Karabach geëist. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, verklaarde vandaag dat de strijdende partijen “onmiddellijk naar de onderhandelingstafel” zouden moeten terugkeren. De informatie over de actuele gevechtshandelingen zouden aanleiding zijn tot “de grootste bezorgdheid”.

Ook Frankrijk reageerde met “grote zorgen” en riep op tot dialoog. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs verklaarde dat Frankrijk samen met zijn partners Rusland en de VS bereid zou zijn bij te dragen aan een onderhandelingsoplossing in het conflict.

Azerbeidzjan wil Armeniërs onder controle brengen

De beide Kaukasus-landen Armenië en Azerbeidzjan bevinden zich al bijna 30 jaar in een conflict om de controle over de regio Nagorno-Karabach. Het overwegend door Armeniërs bewoonde Nagorno-Karabach was in Sovjettijden aan Azerbeidzjan toegekend. Pro-Armeense rebellen brachten het gebied na gevechten met ongeveer 30.000 doden in het begin van d ejaren-90 onder hun controle.

In 1991 verklaarde Nagorno-Karabach zich onafhankelijk; internationaal wordt het gebied echter tot op de dag van vandaag als zelfstandige staat erkend. Azerbeidzjan wil de regio weer volledig in zijn macht brengen, desnoods met geweld.

In de afgelopen weken was het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan opnieuw opgelaaid. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan dorpen in het grensgebied aangevallen te hebben. Het laatst was het in april 2016 tot heftige gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach gekomen. Daarbij kwamen meer dan honderd mensen om het leven. In 2010 was het tot nu toe laatste grote initiatief voor een vrede tussen Jerewan en Bakoe mislukt.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Nagorno-Karabach kondigt algemene mobilisatie en oorlogsrecht af – Turkije zegt Azerbeidzjan volle ondersteuning toe

 1. Joannes den Hollander zegt:

  Bij de eerste genocide op de Armeniërs is het Turkije niet gelukt om het volk geheel uit te roeien. Deze tweede kans laten ze niet aan hu neus voorbij gaan.
  Dat wordt Erdogan niet in dank afgenomen. Niet door het Westen, maar ook niet door Putin.

  Like

 2. Pingback: Nagorno-Karabach kondigt algemene mobilisatie en oorlogsrecht af – Turkije zegt Azerbeidzjan volle ondersteuning toe | JDreport.com

 3. Harry zegt:

  Welke mongool wil nu nog verdedigen dat Turkije bij de EU zou horen ?
  Het is een soort paard van Troje .
  Leren we dan helemaal niks van onze geschiedenis ?

  Like

 4. Ravian zegt:

  De islamieten spannen dus weer eens samen tegen de christenen.
  Zowel Azerbeidzjan als Turkije bezetten grote delen van Armenië.
  Mooie gelegenheid voor een nieuwe kruistocht…

  Like

 5. klaas zegt:

  Like

 6. Ravian zegt:

  Dat zouden de Turken wel willen, maar Armenië is lid van de CSTO, een militair bondgenootschap van voormalige Sovjet Unie staten met Rusland.
  En, in tegenstelling tot de EU, neemt Putin zijn militaire verplichtingen wel serieus.
  Als de Turken het christelijke Armenië binnentrekken betekend dat dus oorlog met Rusland, waarbij ze dan als agressor NATO steun wel kunnen vergeten, dat gaat dan geheid niet best voor ze aflopen.
  Ik gok dat zelfs Erdogan niet dom genoeg is om een dergelijke oorlog te beginnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s