Proef: politie geeft reprimande bij strafbaar feit door jongere


DEN HAAG – 
Jongeren die voor het eerst een licht vergrijp begaan, zoals een winkeldiefstal, worden voortaan niet meegenomen naar het politiebureau en uren ingesloten. In plaats daarvan krijgen ze een reprimande, ofwel een mondelinge waarschuwing, meldt de politie donderdag.

 

Het nieuwe beleid, een landelijke proef, geldt voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Zij worden bij lichte vergrijpen buiten het strafrecht gehouden. De nieuwe aanpak geldt alleen wanneer het gaat om een strafbaar feit met een „licht en eenvoudig karakter.”

Uit onderzoek – onder meer door de Kinderombudsman – blijkt dat een aanhouding en insluiting van een minderjarige grote impact heeft op zowel het kind als de ouders. Het wordt als buitenproportioneel ervaren en heeft soms psychische gevolgen voor de minderjarige. Ook de beeldvorming van de jongere over de politie wordt beïnvloed.

De landelijke aanpak vloeit voort uit een proef in Oost-Nederland, die startte in juli 2018. Daarmee zijn „goede ervaringen” opgedaan, aldus de politie.

Bron:
www.telegraaf.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", achterlijkheid, Appeasement, Bananenmonarchie Nederland, cultuurrelativisme, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, lafheid, Linkse Kerk, moralisme, Naïviteit, Overheid, Pacifisme, politie, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

15 reacties op Proef: politie geeft reprimande bij strafbaar feit door jongere

 1. Blaffertje zegt:

  En dat helpt?

  Geliked door 4 people

 2. Blaffertje zegt:

  “Uit onderzoek – onder meer door de Kinderombudsman – blijkt dat een aanhouding en insluiting van een minderjarige grote impact heeft op zowel het kind als de ouders”.

  Ja en?
  Dat is ook de bedoeling.
  Wat zijn doen is ook geen spelletje en moet in de kiem gesmoord worden.

  Wat een vreselijk watjes land 😖

  Ome Bob, heb jij nog een kamer te huur?
  Mag ik bij jullie komen wonen?

  Geliked door 2 people

 3. antiislamnu zegt:

  Ik denk dat een flink pak slaag meer helpt zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Geliked door 2 people

 4. Harry Willemse zegt:

  Foei. Dat zal ze leren. Misdaad loont daarom vindt het plaats.

  Like

 5. karton zegt:

  Dít is pas goed en écht beleid, hiermede voorkomt de “overheid” dat stelende jongeren nóg dieper wegzakken in de criminaliteit ! Dít geeft blijk van een heel goede visie op de hedendaagse maatschappij. Ze zijn gvd helemaal idioot geworden !! Door dit soort zachte aanpak, door de jaren heen, is de criminaliteit in dit piepkleine landje naar gróte hoogte gestegen !! Dankzij de “deskundigen”; aan ’t gas met dat zootje “deskundigen”.
  Binnenkort krijgt zo’n jongere dus een reprimande, iemand die door rood licht rijdt/geen voorrang verleent/rechts inhaalt en enkele andere lichte vergrijpen, een gele kaart, ja ja, dát zal ze leren……een gele kaart en 2 minuten oponthoud ! Bij ernstiger overtredingen en lichte misdrijven wordt per direkt een rode kaart gegeven : auto 10 minuten laten staan en 20 diepe kniebuigingen maken. Bij moord en/of verkrachting wordt de dader van straat gestuurd, moet naar z’n huis en één week lang zich dagelijks telefonisch melden bij een maatschappelijk werkster als de dader een man is en bij een maatschappelijk werker als de dader een mevrouw is.
  Ik begin te denken dat ik een gekkenhuis verkeer, een gekkenhuis vol normale mensen maar een stelletje verdwaasde wezens als “leiding”.

  Geliked door 2 people

 6. Albert zegt:

  Maar als ze niet voldoende afstand houden krijgen ze alsnog een strafblad.

  Like

 7. Jan Hendrik zegt:

  Er is inmiddels al jaren het HALT-project dat hetzelfde ambieert. Niks nieuws onder de zon.

  Like

 8. Rini Stegeman zegt:

  en wie beslist dat dan ? de dienstdoende agent ? Nou, dan weet ik het al wel…………niks doet die agent……….is allang blij dat ie iemand van het GAJES gepakt heeft.Even een flinke “foei “en dan over tot de orde van de dag. Dit kan verre gaande gevolgen hebben voor Opsporing Verzocht!

  Like

 9. Helena zegt:

  Huh?? Een reprimande? Zo zo, gaan ze ze nu eindelijk aanpakken?? Zo’n kinderombudsman kan zich beter inzetten voor de slachtoffers van de plegers (met een eenvoudig karakter) van ‘lichte’ vergrijpen!

  Geliked door 2 people

 10. Sinyo zegt:

  Awel om Lowieke de Vos uit de Fabeltjeskrant te citeren: Deze aanpak is voor mij een giller, een dijenkletser.
  To the Point: Hoe wordt la-illa-ilala de herhaling van deze lichte vergrijpen voorkomen?????
  Het gaat uitsluitende over DIE Jongeren . . . . . toch??!!

  Like

 11. Bob zegt:

  Ipv straf moeten ze een financiele
  beloning krijgen. De ouders van de kinderen
  een schouder klopje.
  Een corona boete hiervoor verhogen
  naar 1000 euro.

  Like

 12. Republikein zegt:

  Licht getint met eenvoudig karakter, laat me raden.

  Like

 13. Republikein zegt:

  Sinterklaas had er ook geen zin meer in.

  Like

 14. Laura van der Storm zegt:

  De politie krijgt toch wel een riante salaris verhoging voor dit lumineuze idee????

  Like

 15. Frans Brassens zegt:

  “Uit onderzoek – onder meer door de Kinderombudsman – blijkt dat een aanhouding en insluiting van een minderjarige grote impact heeft op zowel het kind als de ouders.”

  Dat moet nou net de bedoeling zijn !!!
  Van die opgepakte minderjarigen hopen we dan dat ze het uit hun rotkop laten om nogmaals in de fout te gaan, en van die ouders hopen we dat ze eens een keer gaan opvoeden volgens de normen en waarden die hier (zouden moeten) gelden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s