Waarom wij Armenië zouden moeten bijstaan

(Door: “GUNTHER” – Vertaling: E.J. Bron)

Een kwestie van het geweten

Al sinds de late jaren-80 is het tussen Armenië en de omringende landen, vooral Azerbeidzjan, tot min of meer sterk opvlammende golven van oorlogszuchtige twisten gekomen. Sinds meer dan een week wordt om het, hoewel gelegen in het islamitische Azerbeidzjan, overwegend door christelijke Armeniërs bewoonde Nagorno-Karbach (Armeens: Lernajin Gharabagh) gevochten.

Een voor de hand liggende reden bestaat erin dat conflicten mensen verdrijven en in gevaar brengen en zodoende het potentieel van vluchtelingen met zich meebrengen. Uit ervaring weten we, niet alleen uit de afgelopen vijf jaar, dat daadwerkelijke vluchtelingen migratiebewegingen van niet door conflicten bedreigde, naar een aangenamer leven zoekende jonge mannen meeslepen. Bovendien blijven vluchtelingen, en diegenen die dat willen zijn, niet altijd in het eerstvolgende veilige land, maar trekken ook graag naar economisch beter gestelde landen, waarin ze bij aankomst teddyberen naar zich toegeworpen krijgen.

Maar waarom zouden wij ons iets moeten aantrekken van het conflict?

Een andere reden is een politieke. Armenië is een christelijke natie, met een bevolkingsaandeel van bijna 98% Armeniërs. Bijna 95% van alle mensen in Armenië zijn leden van de christelijke Armeens-apostolische kerk. Armenië voelt zich nauwer verbonden met Rusland en het eveneens christelijke Georgië dan met Iran, Azerbeidzjan of zelfs Turkije.

Dat heeft historische redenen. De kleine landen van de Kaukasus-regio waren enerzijds door de ligging in het regionaal versplinterde gebergte goed van elkaar en van vreemde invloeden afgeschermd. Anderzijds vormen hoge bergen zoals de Kaukasus natuurlijke grenzen, waar vaak door grootmachten om wordt gevochten. Zodoende raakte Armenië van meerdere landen afhankelijk; onder de hellenistische invloed van de diadochen rijken, de (pas later) islamitische invloed van Perzië en de islamitische invloed van de Ottomanen, om slechts enkelen te noemen. In de vorige eeuw drukte de invloed van Rusland respectievelijk de Sovjet-Unie op het kleine land.

Maar ook al heeft de economie zich nog steeds niet volledig van de shock van de socialistische planeconomie hersteld, bestaan er, zoals gezegd, vriendschappelijke betrekkingen met Rusland. Armenië verzocht sinds de val van het Sovjetmonster meermaals om Russische hulp en Rusland gaf deze graag. Armenië behoort politiek gezien duidelijk tot Europa. Slechts weinig andere Europese landen richten zich tegenwoordig meer tot ons continent (niet de EU) dan Armenië. Armenië is partner van de machten van de Kaukasus en niet van de Oriëntaalse landen van de Kaukasus-regio.

De belangrijkste reden echter is een culturele. Armenië is behalve Georgië de enige christelijke Kaukasus-republiek. Het was het eerste land dat het christendom tot staatsreligie verklaarde (301 na Chr.). De rijke cultuur van het land gaat terug tot in de 9e eeuw voor Christus. In de Armeense cultuur en taal leven tot op de dag van vandaag vele fundamenten van de Europese cultuur voort. Hoofdkenmerken van veel huidige talen van de volkeren van ons continent bezitten belangrijke basiselementen uit het Armeens.

In conflicten met buiten-Europese machten waren de Armeniërs sinds de 4e eeuw meestal trouwe bondgenoten van de andere Europeanen. Niet in de laatste plaats hielp Armenië de westelijke troepen in Kosovo, Irak en Afghanistan (hier zelfs samen met Duitse soldaten). De cultuur van het land is complex en bezit enkele vreemde invloeden, maar in de kern en de levenswijze is de Armeense cultuur ook in het dagelijks leven een Europese.

Ook al hebben Frankrijk en de sowieso beschermende macht Rusland al partij gekozen voor Armenië (zonder militair in te grijpen), ziet het er voor het kleine land niet goed uit. Uit het Turkije van Erdoğan komt een schier eindeloze stroom wapens, strijders en bevoorrading Azerbeidzjan binnen. Het Armeense leger mag dan dapper strijden, toch zal het onvermijdelijk verliezen zonder werkelijke ondersteuning.

Wat er dan kan komen, kennen we maar al te goed uit de Eerste Wereldoorlog. Armeense soldaten hebben in Afghanistan bloed, ook voor Duitse belangen, vergoten.

Ondertussen zitten jonge Turkse mannen in Duitsland in shishabars en zuigen genietend munt-kersen rook naar binnen. Armeense boeren redden koning Boudewijn van Jeruzalem van islamitische gevangenschap en offerden hun leven op voor de koning uit Europa. Het waren de Armeniërs, die de wanhopige strijd om de laatste kruisvaarderstaten samen met de andere Europeanen streden. Men zou hier niet moeten pleiten voor een overhaaste inzet van het Duitse leger of een ander EU-leger, maar een duidelijke standpuntbepaling van onze sowieso ruggengraatloze Duitse regering zou dringend noodzakelijk zijn – en wel ten gunste van een Europees land, een trouwe bondgenoot van Europa!

Bron:
(www.pi-news.net)
Door: “Gunther”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Armenië, Christendom, Europa, Historie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Waarom wij Armenië zouden moeten bijstaan

 1. Henk der Niederlánder zegt:

  Inderdaad zouden we hier in Europa de Armeniërs bij moeten staan, maar het probleem van de Armeniërs is nou eenmaal dat het christenen zijn dus dat is genoeg om dezelfde Armeniërs eenvoudig in de steek te laten.
  Het in de steek laten geldt niet alleen door Duitsland en Nederland maar voor zowat het hele gedeelte van west Europa.
  Hebben we trouwens die meiter uit Rome al gehoord,
  Volgens mij niet want die zal het wel te druk hebben met ongewassen moslimpoten te kussen.
  Ook uit Den Haag komt niet meer als wat ongemakkelijk gestotter en verder helemaal niks.
  Het zou voor de natie Armenië dan misschien eens te denken geven om zich wat meer op Rusland te richten en Europa maar eens links te laten liggen.

  Geliked door 2 people

  • Roni zegt:

   @Henk Werden de christelijke Molukkers op de Molukken in de jaren 90 geholpen door Nederland of het overige Westen ? Mochten die naar Nederland komen omdat ze daar letterlijk werden afgeslacht ?
   Nederland=bananenmonarchie !

   Like

   • Henk der Niederlánder zegt:

    De antwoorden zijn hier maar al te goed bekend Roni.
    Hier zitten hoofzakelijk mensen die wel bij de tijd zijn.

    Like

 2. vangie1206j zegt:

  Inderdaad het zijn ” maar Christenen en geen moslims.
  Dus kunnen de Armeniërs verrekken of zelfs voorvallen hè lamzak Rutte.

  Geliked door 1 persoon

 3. vangie1206j zegt:

  Voorvallen = doodvallen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Stef zegt:

  Allereerst dient Turkije uit de NATO te worden gezet.
  Daarna kunnen we pas verder !

  Like

 5. Ravian zegt:

  De streek Nagorno-Karabach, waar het hier om gaat, is historisch Armeens gebied (net als een kwart van Turkije overigens) dat in de twintiger jaren door de voormalig Sovjet Unie aan Azerbeidzjan is toegevoegd.
  Na de instorting van de Sovjet Unie had Nagorno-Karabach, waar de bevolking voor het overgrote deel uit Armeniërs bestaat, dus gewoon weer bij het van de communisten bevrijde Armenië gevoegd behoren te worden.
  Maar zoals gewoonlijk zijn het de Islamieten weer die dwars liggen.
  Azerbeidjan heeft GEEN historische rechten in Nagorno-Karabach, de bevolking is zo goed als volledig Armeens, en de Azerbeidzjaanse Islamieten bezien deze bevolking als untermenschen.
  Zodoende had het onafhankelijke Nagorno-Karabach dus al jaren geleden internationaal erkend behoren te worden, maar niemand durfde de islamietjes op de lange tenen te gaan staan.
  Nagorno-Karabach is het front van de Jihad, de oorlog die er momenteel uitgevochten wordt is de oorlog van de Islam tegen de rest van de wereld.
  Het is dus ook onze oorlog, tijd dat we daar eens wat positiefs aan bij gaan dragen dus.

  Like

 6. Jan zegt:

  Nieuws uit Armenië, waar ‘vrede is uitgebroken’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s