Soedan: Acht christelijke leiders vrijgesproken

Kerk in Soedan.

(Door: “OpenDoors– Vertaling: E.J. Bron)

Een Soedanese rechtbank heeft acht christelijke leiders vrijgesproken, die beschuldigd waren van de illegale bezetting van hun kerkgebouwen. De acht leiders van de Soedanese Kerk Christi (ESC), waaronder hun voorzitter Ayub Tlyan, werden in augustus 2017 gearresteerd, nadat ze geweigerd hadden om kerkeigendom en kerkbeheer aan illegaal ingezette regeringsambtenaren af te staan.

In augustus 2018 werden de gemeenteleiders voorlopig vrijgesproken. Maar hun zaak spitste zich toe in oktober 2019, toen het Soedanese Hooggerechtshof een procedure tegen hen aanspande wegens “onbevoegd betreden en illegaal bezit van ESC-grondeigendom”.

Deze gerechtelijke intimidatiepogingen zorgden voor de inbeslagneming van deze kerkgebouwen en volgde de logica van een campagne die de regering van de toenmalige president Omar al-Bashir tegen de christenen had gevoerd. In het kader van deze campagne werden kerken verwoest, hun leiders gearresteerd en strafrechtelijk vervolgd. President Omar al-Bashir werd echter in april 2019 onder druk van een volksopstand afgezet en er werd een overgangsregering benoemd.

Op 23 oktober werden de acht gemeenteleiders na een gerechtelijke procedure, die drie jaar had geduurd, voor de rechtbank in Omdurman, in de buurt van de hoofdstad Khartoem, voor niet schuldig verklaard. Een tweede teken voor de politieke opening van Soedan en de bedoeling van de nieuwe regering om de godsdienstvrijheid te herstellen.

De nieuwe regering lijkt te laten zien dat zij de door het vorige regime gepleegde schendingen van de godsdienstvrijheid uit de weg wil ruimen:

* In september kondigde de regering de bedoeling aan om de islam als staatsreligie op te heffen.
* In augustus werden de vermoedelijke daders van een brandstichting in een kerk van de ESC in Khartoem strafrechtelijk vervolgd. Ze zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Het is voor het eerst dat er in Soedan iemand voor de rechtbank wordt aangeklaagd een kerkgebouw in brand gestoken of beschadigd te hebben.

De vervolgde christenen in Soedan zien dat er een verandering aan de gang lijkt te zijn en zijn blij met deze positieve ommekeer. Ze vragen ons echter voor hun geloofsbroeders en –zusters van islamitische komaf te blijven bidden, die krachtig verzet van de kant van hun families meemaken. De denkwijzen veranderen minder snel dan de hervormingen.

Bron:
opendoors.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, christenhaat, Christenvervolging, gezond realisme, Islam, Justitie, Soedan. Bookmark de permalink .

3 reacties op Soedan: Acht christelijke leiders vrijgesproken

 1. saddy zegt:

  Komt dit ook door Trump’s inspanningen in het midden-oosten?

  Like

 2. John 3:16 zegt:

  Heel veel respect voor mijn broeders en zusters daar. Het valt niet mee om in een land te leven waar “de religie van vrede” met de scepter zwaait. Hold on brothers and sisters!! Cause the best is yet to come.

  Like

 3. Bob zegt:

  Nederland had ook een ambtenaar in
  Zuid Afrika is die nu naar Soedan gestuurd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s