Tsjechen tegen euro en migrantenquota: Brussel voert de druk op

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Willen geen schulden van zuidelijke landen

De Tsjechen willen de euro niet, ze houden liever hun eigen valuta, de Tsjechische Kroon. De eurozone zou “instabiel” zijn, er zou weinig instemming bij de burgers voor een toetreding tot de eurozone zijn, die sinds de EU-toetreding van het land erg veranderd zou zijn, zei de vicepresident van de Tsjechische Nationale Bank, onlangs.

Minister-president Andrej Babiš kan zich het opgeven van de Kroon ten gunste van de euro alleen maar voorstellen wanneer Brussel de halfbankroete zuidelijke landen tot begrotingsdiscipline dwingt. De vroegere bereidheid van Tsjechië om de euro over te nemen, zou nu omstreden zijn, zei de vertegenwoordiger van de Nationale Bank, Marek Mora.

Druk van Brussel neemt toe

Tsjechië heeft zich immers met d eEU-toetreding verplicht tot de overname van de euro zodra het land geschikte financiële en economische cijfers zou aantonen. Brussel roept Tsjechië er sindsdien herhaaldelijk toe op om eindelijk de euro over te nemen als landelijke valuta. De conservatieve Tsjechische minister-president Andrej Babiš maakte in een interview in augustus duidelijk: Tsjechië zou weliswaar bereid zijn toe te treden tot de eurozone en zijn Kroon op te geven, maar alleen dan wanneer Brussel bijvoorbeeld de zuidelijke EU-landen met enorme schulden eindelijk dwingt tot begrotingsdiscipline. Dat zou momenteel onmogelijk zijn.

Brexit zou te denken moeten geven

Men zou niet tegen het idee van een Europese integratie zijn, maar constructieve kritiek op een EU, die Groot-Brittannië is kwijtgeraakt, zou nodig zijn. Wat Babiš niet zei: zodra een EU-lid de euro heeft, is een uittreding in feite onmogelijk. Aan het voorbeeld van Griekenland was jaren geleden te zien hoe dat eindigde: Athene werd destijds onder Brusselse curatele geplaatst toen het de poging waagde. De Brexit was alleen maar mogelijk, omdat de Britten hun landelijke valuta, het Britse Pond, behielden.

Babiš over migrantenquota: “Slechts over mijn lijk…”

Babiš wee sin het interview ook de door Brussel nagestreefde gedwongen quota ter opname van illegale migranten af. “De quota?… Slechts over mijn lijk…” EU-vluchtelingenquota zouden een symptoom van he tonvermogen van enkele EU-lidstaten zijn om hun territorium, hun burgers en de bepalingen van het Akkoord van Schengen tegelijkertijd te verdedigen, zei hij. “Elk systeem van herverdeling van illegale migranten kan de situatie van wanhopige mensen in Afrika en Azië alleen maar verslechteren”. Tsjechië zou niet kunnen deelnemen aan kortzichtige en nutteloze oplossingen.

Babiš: geen Tsjechische Trump

Babiš´ politieke weg wordt vaak vergeleken met die van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat spreekt Babiš tegen. Zijn levens- en succesverhaal en dat van Trump zouden heel verschillend zijn. Trump zou met een zilveren lepel in de mond zijn geboren en een van de rijkste mannen ter wereld zijn. Daartegenover zou hij, Babiš, uit een Slowaakse middenklasse familie komen zonder ondernemersachtergrond in het socialistische Tsjecho-Slowakije.

Bron:
wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Tsjechen tegen euro en migrantenquota: Brussel voert de druk op

 1. andre zegt:

  Kan je nagaan hoe snel de EU bergafwaarts is gegaan. Eerst een grote nazi bek van je moet eerst maar zorgen dat je de boel op orde hebt en kom dan nog maar eens terug. Tjechie heeft de boel prima op orde en nu zijn de rollen omgekeerd met een failliete EU.

  Polen heeft nog zn eigen munt net als Hongarije en Slowakije. Samen met Tjechie vormen ze de visegroep die ik steeds meer zie opschuiven naar moederland Rusland.

  Het gaat ook niet om de rijkdom van je achtergrond maar om een hart voor de mensen en dat heeft Trump maar Babis ook. Trouwens Orban en Duda kunnen er ook bij.

  Geliked door 6 people

 2. bobzelf zegt:

  KOMT TIE … OLEEEE OLEEEEE OLEEEEE OLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

  DAN VAL JE TOCH GILLEND VAN HET LACHEN VAN JE STOEL, ??

  HEERLIJK , DIE KANJERS, DIE EERST ALLEMAAL NA DE CCCP DACHTEN

  WE MOETEN UIT DAT SOCIALISTISCHE COMMUNISTISCHE GEKLOOT

  EN NA 20 JAAR VANAF DE ZIJLIJN NAAR HET GAJUS IN BRUSSEL TE HEBBEN GEKEKEN

  ZIEN ZE, DATONZE PLEURIS EU 10 X ROTTER EN ERGER IS .

  WAT EEN LEUK BERICHT

  OOM ORBAN

  Geliked door 2 people

 3. Henl zegt:

  welk gezond land wil er nu nog bij de door en door failliete Euro club, de gezonde landen moeten voor de corrupte en luie landen betalen om ze overeind te houden .

  Geliked door 2 people

 4. Julia zegt:

  Nimmer de oren naar Brussel laten hangen en er ver van weg blijven een failliet en verloren bolwerk dat miljarden heeft verspild en steeds meer dictatuur en censuur oplegt en een hoop ellende heeft gebracht met hun desastreus wanbeleid en een massa aan ongecontroleerde profiteurs tot op de dag van vandaag massaal toelaat en de grootste blunder heeft geslagen door een deal te sluiten met dictator Erdogan waardoor ze nu worden gechanteerd. Kortom Brussel is een stadion vol gevuld met zakkenvullers, nietsnutten en de slopers van Europa zonder enige daadkracht en heeft geen enkele toegevoegde waarde meer dan alleen voor de zuidelijke failliete lidstaten waar de noordelijke landen de bodemloze put moet blijven vullen. NEXIT

  Geliked door 1 persoon

 5. G.F. zegt:

  Hadden wij ook maar zo’n sterke leider die voor zijn eigen land op komt, i.p.v. mee te heulen met de wolven van de EU in Brussel.

  Like

 6. Hovawart zegt:

  Het is een godswonder dat de Berlijnse Muur na de val schijnbaar is verkocht aan het mirakelse Fort Brussel, de ondoordringbare barrière gebruikt om andere geluiden buiten te houden en het EU-beleid in het geniep te bekonkelen, misschien wil Biden het Mexicaanse muurtje wel afbreken, dan kan Macron het overnemen om zijn land te ommuren, het communisme werkt namelijk pas wanneer men mensen massaal opsluit, begrenst in al hun mogelijkheden….let maar op, de landsgrenzen worden binnenkort weer hermetisch gesloten, ook regionaal zal het reizen stevig beperkt gaan worden….zogenaamd vanwege Carola en het terrorisme…Ausweis Bitte!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s