Achterom zien en daarna laf wegkijken

(Door: Wim van Schaik)

Onze tijd lijdt aan doorgeslagen zelfkritiek, chronische voorouderschaamte en een onverzadigbare behoefte aan spijtbetuigingen. Dit typisch Westerse fenomeen  is herkenbaar aan eenzijdig berouw voor zonden als imperialisme, kolonialisme, fascisme en racisme. Deze ‘tirannie van het berouw’ is niet alleen disproportioneel en oneerlijk, maar zij houdt de westerse mens ook in een verlammende wurggreep van zelfbeschuldiging en zelfhaat, die hem zwak en depressief maakt.

Het rijtje van westerse ondeugden werd recent nog maar weer eens uitgebreid met antisemitisme. In een ‘belijdenis van schuld’ spreekt een aantal kerken – nu de herdenking van de Kristallnacht nadert – uit dat zij nalatig zijn geweest toen het antisemitisme in het Europa van voor de oorlog toenam en dat zij tijdens de Holocaust ook onvoldoende zijn opgekomen voor de bedreigde Joodse gemeenschap in ons land. Dat zal waar zijn, ook al zijn er legio voorbeelden van juist wel moedig en zelfopofferend gedrag vanuit de kerken te noemen. Maar ja, het is nu eenmaal modieus om vooral de vinger te leggen bij wat er fout ging of beter had gekund.   

Overigens kwam er veel kritiek op die ‘belijdenis van schuld’. Kritiek, van Joodse zijde vooral, dat schuld belijden voor daden die je zelf niet hebt gedaan geen zin heeft. Je kunt en mag kinderen niet verantwoordelijk stellen voor fouten van de ouders.

Maar niemand had bedenkingen bij de passage over “moedig het kwade weerstaan waar het zich manifesteert in antisemitisme en vreemdelingenhaat”. Toch, wie goed leest, ziet dat hier iets bijzonders gebeurt: eerst  heel concreet het kwaad en de kwaaddoeners uit het verleden aanwijzen, maar vaag blijven als het om het heden gaat. Wel oordelen dat onze voorouders het kwaad van het antisemitisme beter hadden moeten onderkennen en weerstaan, maar als het gaat om zelf de drijvende kracht achter hedendaags antisemitisme te onderkennen, het af laten weten.

Het is het oude verhaal van de olifant in de huiskamer: niet willen en durven benoemen van de islam als oorzaak van heel veel ellende, inclusief antisemitisme. Om de schuld vooral niet te hoeven zoeken waar deze te vinden is, wordt in de schuldbelijdenis Jodenhaat listig gekoppeld aan vreemdelingenhaat. Maar vraag een Amsterdamse Jood naar de oorzaak van de ellende in zijn stad, dan hoor je dat het de Marokkaanse jeugd is en niet die skinhead die ‘Joden’ brult bij Ajax. Vraag die restauranthouder wie toch  steeds weer zijn ruiten ingooit. Vraag waarom die Joodse school zo zwaar bewaakt wordt. Vraag het de Joden die bij duizenden Europa verlaten. Vraag het de Joden die verdreven zijn uit de landen waar de islam dominant is. Vraag het en het kan niet anders of je komt uit bij de islam.

De islam is namelijk precies dat waar de opstellers van de schuldbelijdenis voor waarschuwen: antisemitisch. Maar zij zijn te laf om het woord islam ook maar te noemen. Niet als het gaat om de eigen broeders en zusters die dagelijks wereldwijd verdrukt, vervolgd en gedood worden. Niet als het gaat om de voortdurend in het leven gehouden en aangewakkerde haat tegen Joden. En helemaal niet als het gaat om de gevolgen van de alsmaar doorgaande immigratie, die historische fout van vele politieke generaties om de islam binnen te halen. Dat zou maar vreemdelingenhaat zijn… Ondertussen werd West-Europa een slagveld, een oorlogsgebied: aanslag na aanslag, bijna iedere week inmiddels, doden, gewonden, onschuldige mensen die worden vermoord, opgeblazen met spijkerbommen, platgereden door vrachtwagens.

De ongemakkelijke waarheid is dat met de massa-immigratie Europa behalve geweld, ook antisemitisme importeerde. Antisemitisme maakt nu eenmaal deel uit van de islam. De Koran vervloekt Joden en staat vol met oproepen tot geweld tegen de Joden. Meer islam betekent daarom méér antisemitisme, méér haat, geweld en terreur… Al  jaren moeten in West-Europa synagogen, joodse scholen en andere joodse instellingen zwaar beveiligd worden.  Dat is niet omdat er weer bruinhemden door de straten marcheren. Het waren geen autochtone rechtsextremisten die in 2012 een leraar en drie kinderen doodschoten in een Joodse school in Toulouse; die in 2014 vier mensen bij het Joodse Museum in Brussel vermoordden; die in 2015 in Parijs vier mensen in een Joodse supermarkt doodden; die in Kopenhagen in datzelfde jaar een synagoge aanvielen en twee mensen ombrachten; of die in 2018 in Parijs de 85-jarige Holocaustoverlevende Mireille Knoll onder het aanroepen van de naam van Allah vermoordden omdat ze Joods was…

De opstellers van de schuldbelijdenis durven geen man en paard te noemen, maar verbreden snel hun verklaring met xenofobie. Stel je voor dat ze op lange moslimtenen trappen. Hun eigen kerken zouden wel eens onder handen genomen kunnen worden… En zo vertonen zij precies de houding die zij kerkleiders en kerkvolk uit de jaren dertig verwijten en waarvoor ze onzinnige excuses maken: niks moedig het kwade weerstaan waar het zich manifesteert in antisemitisme, maar nalatig en laf wegkijken. Terwijl het islam-antisemitisme in ons land dominant, intolerant en zelfs moorddadig aanwezig is, durven zij dit niet ‘moedig te weerstaan’.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Achterom zien en daarna laf wegkijken

 1. Bob Fleumer zegt:

  Wim van Schaik voor president in plaats van Rubberen Rutte!

  Geliked door 1 persoon

 2. Bert Heemst zegt:

  Prima column. Wel mis ik een belangrijke aanvulling in dit soort opsommingen van hoe slecht de islam zou zijn. Hierop wordt altijd gereageerd met: “ja maar, de bijbel”, en ‘en die christenen dan ?”. Daarom deze link: https://www.youtube.com/watch?v=q22-mVXF-8Q

  Like

 3. Bert Heemst zegt:

  Voor de mensen die meteen in een “May me true, but what about the bible, and the christians” reactie schieten: https://www.youtube.com/watch?v=q22-mVXF-8Q

  Like

 4. Julia zegt:

  Wim van Schaik helemaal mee eens en u slaat de spijker op zijn kop. Een onderdanig volk is een laf volk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s