Vuurwerkverbod en handhaving?

(Door: Rients Hofstra)

Waarom snap ik nou zo veel niet?

Als vuurwerk een aloude traditie zou zijn, hoe oud dan? Wanneer is iets een traditie? Als je 3 maal op een vaste tijd iets van hetzelfde doet, mag je dat dan zelf het begin van een traditie noemen? Vinden anderen wellicht dat een vast patroon over veel meer jaren consequent herhaald moet worden, voordat ‘t het etiket traditie mag krijgen? Maar elke dag eten en dat 80 jaar lang volhouden, is dat traditie, of is dat ordinair lijfsbehoud?

60 jaar geleden was de vuurwerktraditie nog leuk en vrij onschuldig. Hoewel? Niet iedereen vond dat ook toen al. Je had gillende keukenmeiden en gewone rotjes, waarbij je hooguit een schriksprongetje maakte als zo’n ding, zelf onwetend, vlak achter je afging. Huisdieren kropen toen ook al angstig onder het bankstel. 100 Jaar geleden bestond het Oud en Nieuw feest slechts uit lawaai maken, vreugdevuren ontsteken en her en der in een weiland een carbidbus laten knallen.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Vuurwerkverbod en handhaving?

 1. karton zegt:

  Onkel Grapperhaus heeft luid en duidelijk gezegd dat een vuurwerk-hooligan een boete van €100 krijgt + strafblad. En u weet ‘t : als Grap. iets zegt dan doet hij ‘t ook !! Maar HOE ? Dat weet hij zelf nog niet. Hij lult maar wat over handhaving enz. De man die z’n eigen wet overtrad gaat ons bij voorbaat de les lezen , trieste figuur.

  Like

 2. Yvonne zegt:

  nou ben ik geen fan van vuurwerk maar jeetje die ene keer in het jaar, waar gaat het over
  alles wordt verboden stel je voor dat het volk het leuk heeft, verpest alles maar hoor lapswansen in Den Haag, en die arme horeca ondernemers die door de idioterie niets verdienen, bah

  Geliked door 2 people

  • Rients Hofstra zegt:

   Alles wat het criminele duo Mark de Dictator en Hugo de Verschrikkelijke ge- dan wel verboden heeft, is onrechtmatig, onnodig en onjuist, dus misdadig tegen de menselijkheid, Alleen Vuurwerk verbieden, met mijn argumenten, zou het enige juiste verbod zijn. De overheid verpest alles wat leuk is en jij wilt juist dat wat gevaarlijk en voor veel mensen en dieren ergerlijk is, handhaven? Maak je sterk om de mondkapjes tot een grote brandstapel te verzamelen. Mooi vuurwerk op oud/nieuw.

   Like

 3. Gerrit zegt:

  Men spreekt over angstige huisdieren. We hebben diverse honden gehad en wonen in een buurt met veel vuurwerk. Het dier in de armen nemen en rustig toespreken. Doen of dit heel normaal is.
  Ze waren nooit angstig voor vuurwerk.

  Like

  • Rients Hofstra zegt:

   Heb jij het goed onder controle, maar laat onverlet dat heel veel andere dieren en ook oude mensen doodsbenauwd zijn. Dus afschaffen, net als de mondkapjes en de 1,5 meter!

   Like

 4. Bezorgde burger zegt:

  Ieder verbod is linkse betutteling.
  Slachtoffers? Moet je het plezier van miljoenen ‘verbieden’ omdat 1000 onhandige stuntels zichzelf bezeren?
  Gaat links straks ook keukentrappen verbieden?
  Je wilt niet weten hoeveel mensen jaarlijks gewond raken tijdens klussen in huis.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Nou zo rustig was het zestig jaar geleden nou ook weer niet, weliswaar zijn mijn herinneringen gekleurd aangezien ik in Den Haag woonde dat de twijfelachtige eer had jaarlijks de grootste rellen van het land te hebben.
  1960 werd er op de kruising Oudemanstraat en het Gouverneurplein een tram op zijn kant gegooid door het gepeupel, het jaar erop zag het plein eruit als de kazerne van de politie en braken er grootscheepse rellen/gevechten uit.
  In de straat waar ik woonde waren er drie opeenvolgende kruispunten waar de ‘vreugdevuren’ boven de tweede etage uitkwamen, en niet te vergeten de daaraan voorafgaande ‘kerstbomenjachten’ waar men met enige regelmaat een rivaliserende bende met een fietsketting te lijf ging.
  Loosduinen en Duindorp (Scheveningen) waren ook toen al nogo-zones voor de politie tenzij ze in grote groepen ernaartoe gedirigeerd werden.
  Nee een rustige Oud & Nieuw heb ik in Den Haag nog nooit mee mogen maken en dat zal dit jaar niet anders zijn!!

  Geliked door 1 persoon

  • Rients Hofstra zegt:

   Heel kwalijk en waarschijnlijk behoorlijk gevaarlijk.
   Maar mijn stukje ging over zwaar vuurwerk.

   Like

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Neem mij niet kwalijk maar zwaar vuurwerk is voor mij zo’n vanzelfsprekendheid bij Oud & Nieuw dat ik het vergat te noemen.
    Minder dan tegenwoordig maar dat kwam omdat men minder kapitaalkrachtig was.
    Bedenk daarbij echter dat gevaarlijk vuurwerk eerst een hele tijd legaal verkrijgbaar is geweest voordat men toe een verbod overging, strijkers waren in mijn jeugd de gewoonste zaak van de wereld. Wellicht niet helemaal te vergelijken met het spul van tegenwoordig maar wel behoorlijk zwaar. En niet te vergeten de voetzoekers die precies deden wat de naam al zegt.

    Like

 6. Illegaal vuurwerk, explosies, schietpartijen, steekpartijen, verkeersruzies… Zie daar de alledaagse REALITEIT in Ruttelandje!! Komt die Ouwe Wittebrood aan met 100 euries boete! Benieuwd hoe NL er bijligt op 2 januari!!

  Like

 7. BigLJohn zegt:

  Het Sinterklaasfeest werd onmogelijk gemaakt samen met de originele zwarte Piet. Met Oud en nieuw mag geen vuurwerk meer afgestoken worden. Voetbalwedstrijden zonder publiek en de kantine c.q. de cafe’s allemaal dicht. Misschien wel voorgoed (alcoholverbod). Wie nog rookt zou a-sociaal bezig zijn. Onze kinderen moeten van de scholen verplicht naar de moskee, en ouders die zich verzetten krijgen een boete. Dit alles eisen van Moslims ? Met recht kan ik spreken van die goede oude tijd (jaren 50). In de jaren 60 begonnen de negatieve veranderingen, tot aan de rotzooi waar we nu in zitten, compleet met noodwet, mondkapjes, 1,5 meter en het vaccin tegen Corona.

  Like

 8. Rients Hofstra zegt:

  Als iets verboden is, moet er ook gehandhaafd worden. Dat is een gouden regel die met voeten wordt getreden. Als een maatregel niet wordt gehandhaafd, moet die regel niet worden ingesteld.
  Een wet invoeren, maar niet uitvoeren is energie versloeren. (Een citaat uit mijn 1e boek RomkeD’13 https://rientshofstra.nl/boeken )

  Like

 9. Julia zegt:

  De kortzichtige stommelingen in Den Haag weten niet wat ze op hun nek hebben gehaald https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/carbidschieten-populair-vuurwerkverbod/ Normaal gebeurt carbid schieten op weilanden en dergelijke maar wat denkt u dit jaar dit gaat ook gebeuren in de woonwijken met alle gevolgen van dien zoals glasgerinkel van ruiten, beschadigingen aan woningen en auto’s zal niet uitblijven. Denken onbenul Grapperhaus en artsen die voor het verbod waren er geen gewonden zullen vallen dat is dan wel zeer kortzichtig. Wat heeft die slapjanus Grapperhaus dus bereikt, niets. Hartelijk dank weer voor het verbieden van een traditie die nu op een soort oorlogsgeweld zal gaan lijken en waar handhaving zwaar ontbreekt. De dupe zijn de burgers en niet de politieke kopstukken verscholen in hun vrijstaande huisjes.

  Geliked door 1 persoon

 10. Julia zegt:

  Grapperhaus een slapende en naïeve onbenul op justitie. 100 euro boete en een strafblad aan wie degenen die uit het niets en onverwacht met vuurwerk gooit? Handhaven hoe? Onbegrijpelijk dat zo een onbenul minister van Justitie en Veiligheid is. Carbid is inmiddels uitverkocht, illegaal vuurwerk is al bij velen in bezit en daarbij makkelijk te verkrijgen in Duitsland. Heel populair maar super gevaarlijk https://www.gelderlander.nl/overbetuwe/cobra-6-vs-meloen-als-je-dit-in-de-hand-afsteekt-overleef-je-het-niet~a3bdf13c/Denkt hij alleen aan de staatskas te vullen door een gering aantal te beboeten. Dit kan een kleuter nog bedenken dat dit absoluut geen indruk maakt en op niets uitdraait dan meer en meer ellende waardoor de veiligheid van velen in gevaar wordt gebracht. Ik vrees ook dat artsen die zo een voorstander waren voor een verbod bedrogen uitkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s