Profeten, dominees, pastoors en imams

(Door: Ton Nijhof)

Het Griekse woord prophèteuo betekent voorspellen, orakelspreuken verkondigen of profeteren en duidt enkel aan dat de persoon spreekt in naam van iets of iemand, meestal een ‘god’. De profeet kan geen bewijs leveren voor zijn stellingen; men moet het doen met een verfijnd en doordacht concept van aannames die een verklaring pogen te geven voor allerhande zaken.

Een profeet spreekt de boodschap uit die hij (soms op het spreekmoment zelf) van een god of godin aangereikt krijgt (!). Ook kan de profeet na het contact met de godheid verslag uitbrengen van wat hem door die godheid is opgedragen te zeggen aan de gemeenschap. Vaak verwijst zo’n boodschap naar verkeerde daden in het verleden, zegt wat er bijgevolg te doen staat en voorspelt wat er zal gebeuren als er niet gehandeld wordt zoals de godheid opdraagt via zijn profeet.

Het negende deel in de Asterix-reeks (stripboeken van René Goscinny en Albert Uderzo) ‘De Ziener’ geeft een schitterende persiflage op zieners en profeten, waarvoor we evengoed pastoors, dominees of imams kunnen invullen. In het stripboekje wordt een persoon opgevoerd – een verdwaalde reiziger die, overvallen door het noodweer, op een kom geitenmelk wordt getrakteerd (terwijl Obelix een compleet everzwijn verschalkt). Hij introduceert zich als de ziener Xynix (“ik zie niks”). Iedereen in het dorp wordt door gelovigheid bevangen wanneer Xynix uit de ingewanden van een vis meent te kunnen opmaken dat ‘de hemel op hun hoofden zal vallen’.

In tegenstelling tot Asterix, die de ziener als een flessentrekker beschouwt, zijn de meeste andere Galliërs overtuigd van de ziener en zijn voorspellingen. De dorpelingen zijn in meerderheid zelfs zó overtuigd van de gave van de ziener, dat zij hem bewegen in de buurt van het dorp te blijven, zodat de dorpelingen om advies kunnen vragen (en hij zichzelf kan verrijken met eten, drinken en uiteindelijk geld). De ziener valt in handen van de Romeinen, waar hij al gauw wordt ontmaskerd als een charlatan. Dat wordt anders wanneer hij de Romeinen vertelt dat hij de goedgelovige Galliërs in zijn macht heeft en al gauw wordt Xynix eropuit gestuurd om een val voor de Galliërs op te zetten. Asterix en Obelix weten dit natuurlijk te voorkomen en wie het precieze avontuur wil lezen; het is nog steeds te koop en bestellen kan hier.

Het laatste kan heel goed in verband worden gezien met het Katholicisme, dat erin slaagde een innig verbond te sluiten met de adel en op die manier enorm aan aanzien en macht won, evenals een ongekende rijkdom. Toen die macht eenmaal was gebroken, namen de protestanten het stokje in de 17e eeuw over. De islam heeft van meet af aan geweld-, macht-, aanzien- en leiderschapseisen samengevoegd tot één en dezelfde positie en grossiert nog steeds in geld, macht en seks. (die laatste drie zijn de elementaire drijfveren van een mens)

Om die reden vind ik dat religieuze organisaties veelal grote overeenkomst vertonen met criminele organisaties; het zijn organisaties die niet zelden primair zijn opgezet voor misdadige handel, met het doel om macht te verwerven en geldelijk gewin. Wat is dan hun ‘ernstige misdaad’? Heel eenvoudig: het doelbewust in verwarring brengen van mensen met onbewezen en niet verifieerbare verklaringen omtrent de toestand voor en na het leven van een mens, evenals het toetsbaar achten van menselijke handelingen door een hogere esoterische entiteit, alles met het doel die mens in die zinsbegoochelde staat te houden (met ‘diensten’) teneinde hun handelen te kunnen sturen en controleren. 

Zo goed als Xynix in de darmen van een vis kon ‘zien’ wat de toekomst zou brengen, vertellen dominees, pastoors en imams verhalen uit een ver verleden, die inmiddels kunstig zijn vervlochten in verklaringen voor alles, behalve de rijkdom van hun organisaties. Soms ook leiden dergelijke leren tot moord en terreur, omdat die ‘religies’ dat feitelijk opdragen (Koran 8:60), teneinde de religie zelf veilig te stellen en concurrentie buiten de deur te houden.

Een 50-jarige man uit Dodewaard is onlangs veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor een fatale aanrijding met een fietsster vorig jaar in Veenendaal. De man bleek op grond van zijn religieuze overtuiging niet verzekerd. Het Schadefonds treedt in overleg met de nabestaanden van het overleden slachtoffer, teneinde een schadebedrag vast te stellen, waarna het fonds die vervolgens op de religieuze dader moet zien te verhalen. We zien hieruit dat de religieuze organisatie zelf buiten schot blijft, terwijl die wel de oorzakelijke theorie leverde om – in afwijking van wat voor alle andere Nederlanders geldt – het lot in handen te leggen van een zekere ‘godheid’. Toen die godheid even niet keek, was het al te laat en de organisatie zelf is natuurlijk nergens te bekennen, wast de handen onmiddellijk in onschuld…

Je hoeft echt niet doorgeleerd te hebben om in te zien dat religieuze organisaties niet zelden oproepen tot moreel misdadig gedrag.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Profeten, dominees, pastoors en imams

 1. Bob Fleumer zegt:

  Het zij zo, lijkt mij een goed besluit van dit ijzersterke artikel.

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Kan de religieuze onnozelaar geen verzekering afsluiten tegen rampen onstaan door op religieuze gronden geen verzekering te nemen. Het is maar een idee. Elke dag bidden om in de hemel te komen is toch ook een soort verzekering. In de middeleeuwen verkochten ze voor dit doel aflaat brieven. Vandaag in de “moderne” tijd doen we dat het afnemen van groene stroom. Als je afstand neemt en het kuddevee aanschouwd valt je de bek open van verbazing hoe dit allemaal mogelijk is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dag Ton,
  Klopt zeker wat je schrijft, zeker mbt de religies en organisaties en kerken,met enkele nuances:
  -de islam kent geen profeet dan alleen Mohammed (en die was zo nep als het NOS nieuws); In de koran hebben ze zich enkele profeten toegeëigend, maar die leefden allemaal voor dat Mohammed bestond en zijn allemaal Bijbelse profeten uit het volk Israel, dus belachelijk om die als “islamprofeten” te zien, maar de islam is nu eenmaal te belachelijk voor woorden).
  -Mohammed heeft geen uitspraken gedaan die later als bijzonder nieuws in vervulling gingen.
  -In de Bijbel staat duidelijk de definitie van een profeet, zie Deuteronomium 13 en Ezechiel 13, een oprechte, waarachtige profeet spreekt vanuit JHWH woorden die uitkomen en waarheid zijn.
  Helaas kwamen in Israel ook soms valse profeten voor, die worden met genoemde teksten veroordeeld.
  Na de komst van Yeshua ha Mashiach (Jezus Christus) zijn er ook profeten onder de oprechte Bijbelse gelovigen en voor hen geldt hetzelfde: oprecht profeten zijn degenen, wier woorden uitkomen en waarheid zijn.
  Buiten de oprechte Bijbelse gelovigen van voor Yeshua en er na zijn er geen profeten; in allerlei afgoderij en heidendom en spiritisme zijn er alleen maar valse profeten en charlatans.

  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  Geliked door 1 persoon

 4. Jules Vismale zegt:

  Ik bezit de strip over ‘Asterix en de Ziener’ eveneens en het is werkelijk ongelofelijk dat mensen inderdaad zo goedgelovig en naïef kunnen zijn naar anderen toe! Zoals bekend kregen de Smurfen, in de tekenfilm, ook geregeld allerlei bedriegers en mooipraters op hun dak die hen gouden bergen beloofden of hen zogenaamd beschermden tegen allerlei kwaad.
  Zo had de Grote Smurf ooit eens zijn bedenkingen met een zekere ‘ridder Lancelot’, die in het Smurfendorp aankwam terwijl zij daar de terreur van een draak moesten ondergaan en hij het beest zou gaan verjagen! In werkelijkheid was die “ridder” een gezochte dief en een lafbek die, gelijk aan de ziener, zich gratis liet verwennen door de Smurfen maar geen enkele haast maakte om de draak (de islam) te verjagen!
  Toen probeerden de Smurfen zelfs een namaakdraak in te zetten in de hoop om de valse ridder daarmee te bewegen om voor hen te gaan vechten of anders de kerel te verjagen, iets wat hij overigens wel doorkreeg. Maar toen dook opeens de echte draak op die de valsaard onmiddellijk verjoeg en op zijn beurt werd de draak weer verjaagd door de Potige Smurf (Wilders)!
  Wie vreemden te snel in vertrouwen neemt wordt al veel te gemakkelijk bedrogen, gelijk naar een aap die door dieren tot koning werd gekroond maar door een vos in de val werd gelokt om daarmee aan te geven dat niet iedereen een kroon past want als je niet over jezelf kunt heersen dan kun je evenmin over anderen heersen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s