Armenië: Ontkenning van de geschiedenis en van de cultuur. Een verhaal van verwoesting

Het oeroude Armeense klooster Dadivank in Nagorno-Karbach

(Door: Armin Schwibach – Vertaling: E.J. Bron)

Een nieuwe culturele volkerenmoord. Een “episode”, die geen episode is. De lange adem van de verwoesting in naam van de islam in het oudste christelijke land van de geschiedenis.

De winden van een vermeende pandemie doen de adem stokken. Tegelijkertijd worden gebeurtenissen vergeten: zoals de oorlog in Armenië en een soort van islamitische invasie, alsof het Ottomaanse Rijk nog zou bestaan (stop: ja, dat bestaat nog-weer). Armenië – het oudste christelijke land. Geschiedenis, die de diepte ingaat, kristallen wortels van het in de eindige wereld geplante logo.

De Vaticaankenner Marco Tasotti bericht op dit moment van dat land van de Europese oorsprongen. Een door het Westen vergeten land. Het blijft te hopen dat het niet ook door Rusland vergeten en zodoende aan het islamitisch geweld overgelaten wordt.

***

In de bijna absolute ongeïnteresseerdheid van de massamedia, maar ook van niet weinig “katholieke” media, is het Armeense volk, het slachtoffer van de eerste volkerenmoord van de 20e eeuw, die volkerenmoord die Hitler de Know-how voor de uitvoering van de Holocaust geleverd heeft, opnieuw in gevaar: niet alleen materieel, maar ook cultureel.

In het jaar 2015 vernietigde de “Islamitische Staat” (IS/ISIS) eeuwenoude historische relicten in Palmyra – of probeerde ze te vernietigen – en alleen het met het leven betaalde heldendom van de directeur van het Palmyra-museum verhinderde het dat de door het Westen gefinancierde barbaren nog meer schade aanrichtten. De hele wereld kon de barbarij die gepropageerd werd live meemaken, en op 1 september verklaarde de UNESCO dat het daarbij gat om misdaden tegen de civilisatie.

Tien jaar eerder was zoiets in Nachitsjevan gebeurd, een gebied binnen de grenzen van Azerbeidzjan dat hoofdzakelijk aan Armenië en Iran grenst. Maar niemand had de twijfelachtige eer van deze culturele verwoesting voor zich in aanspraak genomen. Het voorval bleef bijna onopgemerkt.

Het was echter een hoogtepunt van een Azerbeidzjaanse veldtocht van de verwoesting van de sporen van een volk: de verandering van het middeleeuwse kerkhof van de stad Julf in een woestenij. De Armeniërs woonden tot het eind van de 14e eeuw in Jugha – zoals de stad genoemd werd – toen sjah Abbas de Grote hen dwong naar de nieuwe hoofdstad van Safawieden-Perzië te verhuizen. In Julfa werden ze met hun doden achtergelaten, die zij met enorme grafsculpturen, de kruisstenen of “chatsjkars” huldigden (de oudste exemplaren stammen uit de 9e eeuw, het kunstzinnige hoogtepunt van het maken van chatsjkars lag in de 12e/13e eeuw). Ze zijn tot het eind van de 18e eeuw aan te treffen.

Eeuwen gingen voorbij. Ook de Sovjet-Unie ging voorbij. Men liet ongeveer 22.000 chatsjkars staan, volgens andere informatie ongeveer 10.000. Er stonden zelfs nog 89 middeleeuwse Armeense kerken en 5840 gedenktekens overeind toe de USSR verdween, aldus onderzoek van de lokale deskundige Argam Ayvazyan, die tegenwoordig in Armenië woont.

In het jaar 2005 bedroeg de telling volgens deskundigen-ooggetuigen 0,0 en 0. Geen chatsjkar meer, geen kerken, geen kloosters. Net zoals in Palmyra, maar geruisloos en zonder klagen.

Op 9 november werd een vredesakkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan verkondigd om een einde te maken aan het gewapende conflict in Nagorno-Karabach. Een oorlog, die de Azerbeidzjanen wonnen met de enthousiaste ondersteuning van de Turken, de schuldigen van de eerste volkerenmoord van de 20e eeuw op de Armeniërs, die de Turken nog steeds ontkennen.

De herinnering aan deze verwoesting in het jaar 2005 keerde weer terug, nadat de Armeense minister-president Nikol Pashinyan de ondertekening van het akkoord met Azerbeidzjan bevestigd had. Een akkoord, dat aan Bakoe grote delen van het door Armeniërs bewoonde territorium, die nu vertrekken, toestaat.

De aankondiging kwam voor Hovhannisián, de abt van Dadivank en priester van Kalbajar, een stad die overgedragen dient te worden aan de Azerbeidzjaanse autoriteiten, verrassend. Hovhannisián heeft gereedschappen, voorwerpen, chatsjkars en zelfs de gebouwen van het klooster gerestaureerd, opnieuw opgebouwd en in stand gehouden. Nu, omdat hij moet terugkeren onder de heerschappij van Bakoe, vreest de ordeman het ergste.

Na de aankondiging deed Hovhannisián niets anders dan voertuigen en vrijwilligers te rekruteren om zoveel mogelijk voorwerpen naar Jerevan, de hoofdstad van Armenië, te brengen: “Maar het belangrijkste, het klooster, kan niet verplaatst worden.” Het gaat om een gebouwencomplex uit de 9e tot de 13e eeuw, een van de grootste in het middeleeuwse Armenië.

Hovhannisián herinnert er aan dat het klooster, voordat het aan de Armeniërs werd teruggegeven, door de Azerbeidzjanen als paardenstal werd gebruikt. De angst van Hovhannisián wat er met de rijkdom van het Dadivank-complex zou kunnen gebeuren, kwam voort uit het ergste geval aller tijden: dat van het Julfa-kerkhof in Nachitsjevan. Omdat het gebied slechts 4000 inwoners heeft, ontsnapte het aan de strijdtonelen van de oorlog, maar zijn schatten werden contant verwoest, als ontkenning van de geschiedenis en van de cultuur.

(Marco Tosatti)

Bron:
kath.de
Door: Armin Schwibach

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Armenië: Ontkenning van de geschiedenis en van de cultuur. Een verhaal van verwoesting

 1. delamontagne zegt:

  Als je dan bedenkt dat de “beste-onder-de-mensen”, de moslims in diezelfde tijd niets beters konden bouwen voor hun heiligdom, dan dit wrakke bouwsel.
  Ca 1400
  ( het feestelijke zwarte doek moest waarschijnlijk de wrakkigheid ervan verbergen……..)

  Mekka, de heilige stad Ca 1890

  https://cdn.theatlantic.com/thumbor/RKrvtr_4ZR-kkNthA04zx3_LtyY=/1500×1022/media/img/photo/2015/09/mecca-then-and-now-126-years-of-gro/m16_35473u/original.jp

  Geliked door 1 persoon

 2. een turkse proxyoorlog tegen Armenie. Kunnen ze de genocide voorztten waar ze 100 jaar geleden mee gestopt zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   START BLAMING DE RUSSEN, WHAHAHAHAHA

   ik kwam net al een of andere mafkees hier tegen whahahaha

   NEXT , iam waiting

   oom VALERY SAITCHEV famous sniper

   Like

  • Marc zegt:

   Correctie: voortzetting van de oorlog van 2015. Vergeet niet dat de opmars van IS in het noorden van Syrië en Irak niet alleen exact hetzelfde gebied is als waar de Armeense genocide van 1915 plaatsvond, maar dat IS zwaar gesteund werd door de Turkse regering middels bevoorrading van wapens.

   De huidige oorlog tegen Armenië is dus de derde fase in de Turkse strijd tegen de Armenen.

   Like

 3. Het zal europa net zo vergaan als Armenie. Het trojaanse paard van de islam staat al te trappelen om toe te slaan. Nog zijn de geheime moslimtroepen niet op sterkte en de wapens en munitie in de voorraden van de moskee, niet voldoende. Maar er wordt aan gewerkt. Met de subsidie van de staat NL voor de moslimgemeenschap gaan er heel wat niet moslims omgebracht worden. Als Erdogan het aanvalssein geeft gaat het gebeuren en wordt europa aangevallen, niet alleen door turkije, maar door een alliantie van moslimlanden die hun kans schoon zien om voor eens en voor altijd vaste voet aan de grond in europa te krijgen. En wat doet de EU? Helemaal niets want zij hebben deze machtsovername achter de schermen voorbereid en gefinancierd. Een teken aan de wand van dit moment is dat nederland troepen gaat sturen naar Irak 0m zogenaamd veiligheidstaken uit te gaan voeren, voor een moslimland notabene. Geschifter moet het toch niet worden. Net zo goed als dat er weer een militaire trainingsmissie naar Malie wordt gestuurd. Krijgen die inlanders een spoed cursus schuttersputje graven en mooi marcheren en salueren en de rangen en standen uit het hoofd leren vanuit het nederlandse handboek soldaat. Stop die idioterie, je kan die koppensnellers niks leren.

  Like

 4. reageerbuis zegt:

  Het gaat hier niet om Nachitsjevan, maar om Nagorno-Karabach. Dit laatste is een gebied in Azerbeidzjan dat door Armeniërs wordt of liever: werd bewoond. Nu zijn de meesten naar Armenië gevlucht uit angst voor een dreigende (nieuwe) genocide.
  Nachitsjevan is een exclave van Azerbeidzjan, die ingeklemd ligt tussen Armenië en Iran.

  Like

 5. Marc zegt:

  Het lukt mij niet twee landkaartjes in deze reactie op te nemen, dus je zal dat zelf even moeten opzoeken. In ieder geval is de situatie vanaf 1994 zo dat Armenië niet alleen Nagorno-Karabach in bescherming heeft genomen, maar ook het tussen NK en Armenië inliggende gebied beheerst, alsook een buffer met het hoofdland van Azerbeidzjan.

  Logischerwijs zou je verwachten dat de regering in Bakoe die gebieden terugveroverd die niet Armeens zijn. Dat geldt weliswaar voor de gebieden ten zuiden van KB, maar vervolgens zie je dat de Azerbeidzjaanse opmars zich voortzet diep Armeens gebied in, tot enkele kilometers van de Armeense hoofdstad Stepanakert, het hartland van Armeens KB. Dat heeft dus niets te maken met het weer onder controle brengen van voorheen islamitisch gebied, maar uitsluitend met het verdrijven van christenen uit van oudsher Armeens gebied.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s