€ 3,3 miljoen, één terugkeerder: project Amsterdam flopt

(Door Mike Muller en Vincent Triest)

Initiatief Groot Wassink gestopt na falen

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft voor de vrijwillige opvang van 255 illegalen in totaal € 3,27 miljoen uitgetrokken. Een van de doelen was vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst te realiseren. Maar bij de terugkeer van migranten hielp de opvang in ieder geval niet: geen enkele vreemdeling keerde vanuit de opvang terug naar land van herkomst, concludeert GL-wethouder Rutger Groot Wassink (“ongedocumenteerden”). Daarom besluit hij het project te stoppen.

De opvang was bedoeld voor migranten die een zogeheten Dublinclaim hebben. Deze vreemdelingen komen niet in aanmerking voor opvang in Nederland, omdat ze elders in de EU geregistreerd staan of een eerdere aanvraag is afgewezen.

De gemeente vond het zelf toch nodig deze groep van een bed en andere gemakken te voorzien. In deze parallelle opvang verbleven de illegalen met als doel om onder de radar te blijven.

Dat komt omdat deze zogenaamde Dublinclaim na twee jaar vervalt. Hierdoor kunnen asielzoekers die bijvoorbeeld eerder met een aanvraag zijn afgewezen in Duitsland een nieuwe poging in Nederland wagen. Amsterdam was de enige gemeente in Nederland die deze groep opvang bood.

De stad huurde het Verwey-Jonker-instituut in om de pilot te evalueren. Dat kostte de gemeente ook nog 20.000 euro.

„Uit de evaluatie blijkt dat de hoofddoelstelling van de pilot – vrijwillige overdracht aan Dublinlanden – niet is gerealiseerd”, schrijft Groot Wassink.

Niet realistisch

„Het Verwey-Jonker Instituut acht het niet realistisch dat de oorzaken hiervoor voldoende kunnen worden aangepakt. Dit is voor het college reden om de pilot te beëindigen. Om te voorkomen dat de huidige deelnemers in de winter op straat komen te staan, wordt de pilot in de periode tot 1 april geleidelijk afgebouwd.”

In totaal is één Dublinclaimant overgedragen naar het land van Dublinclaim, in dit geval naar België. Er heeft geen terugkeer naar het land van herkomst plaatsgevonden.

Volgens het Verwey-Jonker-instituut was er bovendien scepsis over de pilot. Dit leidde „tot spanningen en knelpunten in de uitvoering.” Dublinclaimanten hebben immers tot aan het moment van overdracht onder andere recht op toegang tot basale sociale en medische voorzieningen vanuit het Rijk, en kunnen eventuele bezwaren in gesprek met de Dienst terugkeer en vertrek bespreekbaar maken. „Dit maakte het voor Rijkspartijen lastiger om de pilot te ondersteunen.”

17 maanden

Volgens een woordvoerder van Groot Wassink heeft het project € 3,27 miljoen gekost. „De pilot heeft in totaal 17 maanden gelopen. In de kosten zijn opvang, begeleiding en medische kosten (van 255 Dublinclaimanten) meegenomen.”

Overigens liggen de totale kosten voor de opvang, begeleiding en vertier voor illegalen in de stad veel hoger. Zo werd er in 2019 voor ruim € 9 miljoen aan subsidie overgemaakt aan verenigingen voor het begeleiden van illegalen. Daarnaast worden, verspreid over de stad, in diverse panden honderden ’ongedocumenteerden’ opgevangen. De gemeente verbouwde daarvoor meerdere panden.”

Bron:
De Telegraaf
(Premium artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op € 3,3 miljoen, één terugkeerder: project Amsterdam flopt

 1. Bas zegt:

  Tweet:
  Rutger Groot Wassink
  @RutgerGW

  One down..

  Like

 2. pepo Copyright zegt:

  Dat is ruim € 13000,- per ilegaal.
  Alleen de poging hém terug te krijgen vanwaar hij vandaan komt.
  Dit bedrag is nóg exclusief de kosten die gemaakt zijn voor zijn illegale verblijf hier in Nederland.
  Zonder al die linkse ( wensen) hadden we rijk geweest met het afdragen van 3% belasting.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gienekehado St. zegt:

  Ik hoorde onlangs in Nieuwsuur dat er dit jaar en volgend jaar totaal zo’n 40 miljoen uitgekeerd moet worden aan “asielzoekers” omdat de procedure te lang duurt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wat een MISDADADIGE ZOOI daar op Het Binnenhof!!!!!!!! Miljoenen van ONS afgejat voor avonturiers en NIKSNUTTEN!! Wat een MISDADIGE ZOOI is het!! Krijg de CoronaTIEF om mij!!

  Like

 4. klaas zegt:

  Like

 5. Gienekehado St. zegt:

  In alle grotere steden en plaatsen worden illegalen opgevangen!! Het zijn er tig1000en!! Lekker höken en NÖKEN op ONZE KOSTEN!! Met dank aan die MISADADIGE ZOOI op Het Binnenhof!!

  Like

 6. Voor het prijskaartje wat eraan hangt is die ene persoon toch wel met een limo naar België gebracht, met voor en achter de nodige volgauto’s met de nodige bewakers.

  Geliked door 1 persoon

 7. Gienekehado St. zegt:

  Tuurlijk mag het KLOOTJESVOLK niet weten dat er (afgejatte) MILJARDEN naar NIKSNUTTEN en avonturiers gaan!! Ik zie het hier in mijn omgeving. Komen wel 10 instanties over de vloer en tot diep in de nacht is het “feest”!! Werken doen de Polen en Bulgaren wel!

  Like

 8. Pingback: € 3,3 Miljoen, één terugkeerder: project Amsterdam flopt! | eunmask

 9. Bas zegt:

  De gemeente Amsterdam is dankzij verantwoordelijk wethouder communist Rutger Groot Wassink dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan opvang en hulp aan asielzoekers zonder verblijfsvergunning, de groep ongedocumenteerden, in goed Nederlands ILLEGALEN genoemd.

  https://www.at5.nl/artikelen/190915/opvang-ongedocumenteerden-kost-stad-ruim-elf-miljoen-euro

  De gemeente is dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan de opvang en hulp aan asielzoekers zonder een verblijfsvergunning, de groep zogenoemde ongedocumenteerden.

  Dat bevestigt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink in antwoord op vragen van Forum voor Democratie. Er was dit jaar in eerste instantie 7,7 miljoen nodig, een bedrag dat al gedekt is vanuit coalitiemiddelen. Daar komt vanwege ‘nieuw beleid’ nog 3,8 miljoen bij. Over dit bedrag moet de gemeenteraad zich later nog buigen.

  Juridische ondersteuning
  Van de 11,5 miljoen is 2,5 miljoen bedoeld voor het vastgoed. Het leefgeld dat de ‘deelnemers aan de 24-uursopvang’ krijgen kost de stad dit jaar 5 miljoen euro. De juridische ondersteuning kost zo’n vier ton, net als de ‘toekomstorientatie’.

  Ook zijn er bijvoorbeeld opleidingen en innovaties nodig, interne kosten bij de gemeente en organisatie en regie door een externe partij. Deze posten kosten elk ongeveer vier ton.

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Oppakken en eruit flikkeren had veel minder gekost, dan had er nog genoeg geld over geweest om hun vriendjes er achteraan te trappen !!

  Like

 11. dutchess43 zegt:

  Wie mekkert over het verlies van die paar miljoentjes die dit project heeft gekost is een kniesoor. Wij blijven lachend wel werken tot we 70 of 75 zijn hoor…….

  Like

 12. Julia zegt:

  Wie verwondert zich nog dat Amsterdam is verworden tot een grote stinkende open riool. Dit kon niet uitblijven met een ziekelijke linkse gemeenteraad en daar bovenop een activiste als burgemeester die zich zo nodig moest tonen bij de massale BLM demonstratie. Duidelijk waar dit ziekelijk linkse gedachtegoed voor staat. Een gezond denkende Nederlander wil überhaupt zich niet meer vestigen in Amsterdam en is inmiddels al vertrokken. Een stad met veel te dure oude vergane krotten en nieuwbouw hokjes tegen idioot hoge prijzen en erger nog een ziekelijk linkse burgemeester en raadsleden die miljoenen aan geld verspillen van de zwaar financiële belaste burgers. Deze stad is vergane glorie en haar naam niet meer waardig en een hel geworden voor een gezonde samenleving.

  Like

 13. Pingback: € 3,3 miljoen, één terugkeerder: project Amsterdam flopt! | eunmask

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s