Notre-Dame: Eerste kerstconcert na verwoestende brand

(Door: Monika Šimić– Vertaling: E.J. Bron)

Het concert op kerstavond wordt door de Franse tv live uitgezonden vanuit het symbool van Parijs.

Op kerstavond zal het koor van Notre-Dame voor het eerst sinds de verwoestende brand in het voorjaar van 2019 een concert geven in de zwaar beschadigde kathedraal in Parijs. Het aartsbisdom deelde vandaag mee dat het concert onder strikte handhaving van de geldende gezondheidsmaatregelen zou plaatsvinden en uitgezonden zou worden op de televisie.

Werkzaamheden vorderen gestaag

Aan het concert zullen o.a. 20 zangers van het volwassenenkoor Notre-Dame, twee solisten en een organist deelnemen. Voor de gebeurtenis wordt een klein orgel gehuurd, omdat het eigenlijke orgel van de kerk gerestaureerd wordt.

De kathedraal werd in het voorjaar van 2019 zwaar beschadigd bij een grote brand. In de afgelopen weken lukte het echter een mijlpaal te bereiken bij de veiligheidswerkzaamheden. Het bij de brand gesmolten steigerwerk op het dak van de kathedraal werd verwijderd. De verwijdering was een moeilijke onderneming, het steigerwerk een veiligheidsrisico voor het eeuwenoude gebouw. Notre-Dame zou nu “gered” zijn, zei ministier van Culturele Zaken Roselyne Bachelot.

Met symboliek beladen concert

Weliswaar hadden er na de brand al kleine kerkdiensten zonder publiek in de kathedraal plaatsgevonden – bijvoorbeeld met Pasen. Voor het koor van Notre-Dame is dit volgens het aartsbisdom nu echter het eerste optreden na de brand. Het moest tot nu toe naar andere kerken uitwijken. Daarom zou het een met symboliek beladen concert zijn. Vorig jaar vond de traditionele nachtmis met Kerst in een circustent in het park Bois de Boulogne in het westen van de Franse hoofdstad plaats.

Wederopbouw zou langer kunnen duren

De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd om de wereldberoemde kathedraal tot 2024 weer op te bouwen. Naar aanleiding van de Olympische Spelen in 2024 wil hij de Notre-Dame weer in zijn oude glorie zien stralen. Deskundigen houden een volledige reparatie tot dat tijdstip echter voor onrealistisch. “Het is de grootste en belangrijkste restauratie in de geschiedenis van Frankrijk”, zei restaurateur Jean-Claude Bellanger tegen de krant “La Croix”. “En ze is zeer storingsgevoelig.”

Hij wijst er eveneens op dat er veel vakmensen met speciale vaardigheden nodig zijn: morteldeskundigen, timmerlieden, beeldhouwers, dakdekkers, steenbrekers, steenhouwers. Omdat er niet genoeg van zulke specialisten zouden zijn, zouden er, schat Bellanger in, ongeveer 400 arbeiders nieuw opgeleid moeten worden.

Bron:
tagesstimme.com
Door: Monika Šimić

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Notre-Dame: Eerste kerstconcert na verwoestende brand

  1. Republikein zegt:

    Kan Ali niet opgeleid worden?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s