Opnieuw oorlog om de enclave Nagorno-Karabach

(Vertaling: E.J. Bron)

Het conflict in de Kaukasus-regio

In het jaar 1991 ontbrandde in de Kaukasus een bijna drie jaar durende oorlog tussen de voormalige Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan om de kleine enclave Nagorno-Karabach. Deze bergachtige regio, overwegend bewoond door Armeniërs, zonder noemenswaardige grondstoffen en ook geostrategisch onbelangrijk, was de oorzaak voor een conflict dat tussen 1991 en 1993 ongeveer 30.000 doden heeft geëist en nu opnieuw geëscaleerd is.

In de westelijke media was daar nauwelijks iets over te horen. Blijkbaar bestaan er toch gewoon eerste en tweederangs slachtoffers. In het begin van de jaren-90 waren beide landen militair gezien nog gelijkwaardig aan elkaar. Dat is in de afgelopen 25 jaar sterk veranderd. De regering in Bakoe is het gelukt om de rijkdom van het land aan olie en gas in haar eigen voordeel te benutten. De overwegend sjiietische bevolking leeft sinds 1991 in een “republiek”, waar noch verkiezingen zonder verkiezingsbedrog noch oppositiepolitiek zonder repressie denkbaar zijn. Sinds 1993 bevindt Azerbeidzjan zich stevig in handen van de familieclan Alijev. Ilcham Geidarovitsj Alijev volgde in het jaar 2003 zijn vader op en heeft sindsdien geen gelegenheid onbenut gelaten om het land in de stijl van klassieke despoten voor zijn privébelangen te gebruiken.

Niet pas sinds de publicatie van de “Panama-papers” is bekend dat Alijev van bijna elke economische tak van zijn land “aandelen” bezit, ook de familie leeft er goed van. De dochters bezitten ondernemingen op de Britse Maagdeneilanden, de zoon strandhuizen in Dubai, en Mehriban Arif qizi Alijeva – de vrouw van Heydat Alijev – werd in februari 2017 per decreet door haar man tot vicepresident van Azerbeidzjan met verstrekkende bevoegdheden benoemd.

Dit zou allemaal niet zo de moeite waard zijn om te noemen, mits de expansiepolitiek van Azerbeidzjan niet opnieuw tot oorlog geleid zou hebben. Alijev zelf noemde in het jaar 2010 Armenië “oud Turks en Azerbeidzjaans gebied”. Zulke geluiden boezemden de Europese partners echter geen schrik in. Per slot van rekening is niet alleen de afhankelijkheid van grondstoffen van het Westen een oud en bekend motief, ook de bekende uitdrukking: “Kleine geschenken bewaren de vriendschap!” krijgt met het oog op de corrupte buitenlandse politiek van Azerbeidzjan een compleet nieuwe betekenis.

Azerbeidzjaans lobbyisme

In het jaar 2017 beschrijft de gerenommeerde “Neue Zürcher Zeitung” onder de titel “Hoe Azerbeidzjan met royale geschenken westelijke politici corrumpeert” hoe geschenken verdeeld worden. Via postbusfirma´s kreeg bijvoorbeeld de stichting van een Italiaanse Europarlementariër meerdere miljoenen euro´s. Ook de Duitse CSU-parlementariër Eduard Lintner kreeg ettelijke honderdduizenden euro´s. Dat Lintner steeds opnieuw als verdediger van Bakoe in verschijning is getreden en sinds 2009 een vereniging ter bevordering van de betrekkingen tussen de BRD en Azerbeidzjan exploiteert, was vast en zeker alleen maar toeval. “Over kaviaar en verkochte zielen”, schrijft bijvoorbeeld de “Süddeutsche Zeitung” daar over.

En dat lobbyisme loont, blijkt ook uit het feit dat Azerbeidzjan sinds het jaar 2016 een eigen Formule-1-race heeft gekregen. De verantwoordelijken willen niet zo graag praten over de mensenrechtensituatie in het land, het gaat immers “alleen maar” om sport. En die moet het land een nieuw standbeen geven – behalve olie en gas.

Grondstofarm Armenië

Armenië heeft tegenover Azerbeidzjan economisch enorme nadelen. Er komen geen noemenswaardige olie- en gasvoorraden voor, en ook de geografische ligging en de moeilijke verandering van de Sovjet-Russische planeconomie in een model van de liberale markteconomie met een verouderde industrie als blok aan het been hebben van het land in de Kaukasus een “achterblijver” gemaakt. De zware aardbeving in het jaar 1988 heeft tot op de dag van vandaag sporen achtergelaten. De Armeens-apostolische kerk speelt in Armenië ondertussen tot op de dag van vandaag een wezenlijke rol. De genocide op de Armeniërs door de Ottomanen (Turken) in de jaren 1915/1916 is behalve de humanistische catastrofe een kwestie van identiteit voor de Armeniërs. Zowel in het thuisland als in de diaspora is deze volkerenmoord alomtegenwoordig, want meer dan twee derde deel van de Armeniërs leeft tegenwoordig niet op Armeens staatsgebied. De geteisterde Armeense ziel door de decennialange ontkenning van de massamoord geeft aan het conflict rondom de enclave Nagorno-Karabach die emotionele brandstof die ertoe leidt dat de militair veel zwakkere strijdkrachten van Armenië desondanks alles de strijd tegen de Azerbeidzjaanse agressors hebben opgenomen.

Christelijk gebied overrompeld

Pas in het jaar 2015 heeft bijvoorbeeld Oostenrijk n.a.v. de 100 jaar geleden gepleegde massamoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk een parlementaire verklaring afgegeven die de eerste genocide van de 20e eeuw veroordeelde. In juli ontbrandde de ruzie om Nagorno-Karabach opnieuw en in oktober/november escaleerde de situatie in de Kaukasus. Wederzijdse beschuldigingen over oorlogsmisdaden, de Azerbeidzjaanse inzet van clusterbommen en gevechtsdrones evenals de inzet van Syrische huurlingen, die door de Turkse regering blijkbaar als versterking tegen Nagorno-Karabach in stelling gebracht werden, hebben de nederlaag van de Armeniërs bezegeld. Een oeroud, christelijk vestigingsgebied werd voor de ogen van de o zo moreel superieure “Europese waardegemeenschap” door huurlingen en Azerbeidzjaanse agressors overrompeld. Dat zal Angela Merkel een zorg zijn. Het volgende staatsbezoek is vast en zeker al vastgelegd, en wie interesseert nu een paar Armeense boeren. Wereldpolitiek speelt zich gewoon toch op een ander niveau af.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Opnieuw oorlog om de enclave Nagorno-Karabach

 1. Jan zegt:

  Wordt door de Turken met de grond gelijk gemaakt
  https://www.rferl.org/a/churches-and-christian-monuments-due-to-be-handed-over-in-armenia-azerbaijan-peace-deal-/30944878.html

  Zie ook:
  https://tinyurl.com/y2g5se8f

  De Turken waren hier
  This abandoned site was once the ‘City of 1,001 Churches’
  The capital of medieval Armenia, the city of Ani was a thriving center of trade and faith, survived by its haunting ruins.
  https://www.nationalgeographic.com/history/magazine/2020/03-04/abandoned-ani-once-city-1001-churches/
  https://tinyurl.com/yxdgu29z

  Geliked door 1 persoon

 2. delamontagne zegt:

  De Franse schrijver/ filmist
  Sylvain Tesson: “De Armeniërs, een verlaten en verraden volk”

  Voor het blad “Le Figaro Magazine” ging Sylvain Tesson met verslaggevers naar Nagorno-Karabach, een paar dagen voordat een staakt-het-vuren de Armeense militaire nederlaag markeerde tegen Azerbeidzjaanse troepen, die werden gesteund door Turkije en versterkt met jihadisten die uit Syrië kwamen .
  Het is een verhaal over een bewapend volk dat alleen vecht om te overleven in een schuldige wereldwijde onverschilligheid, een wereld die toekijkt.
  / / /
  De Armeniërs zeiden tegen ons:”Geloven jullie ( in het Westen ! ) nu echt dat die Erdogan gaat Stoppen ? ?
  Of wachten jullie weer totdat er “iets” gebeurt en de mamelukken hun campement voor de poorten van Wenen opnieuw opslaan ?

  LE FIGARO
  https://www.lefigaro.fr/international/les-armeniens-un-peuple-abandonne-2020

  Like

  • delamontagne zegt:

   De Franse filosoof/ schrijver “Michel Onfray” voor de Televisie waar een Armeense priester o.a. zei:”De islam is geen beschaving, HET IS BARBARIJ…..”

   Het is een oorlog van “beschavingen”.
   De islam wil zich overal vestigen, over de hele planeet.
   Frankrijk heeft zich al onderworpen. “We zullen jullie niet haten”, is een vreselijke mantra van onderwerping ”

   Geliked door 1 persoon

 3. scherpschutter1943 zegt:

  Turkije, een navo-land dat andere landen aanvalt. Met zo’n bondgenoot als turkije heb je geen vijanden meer nodig want die zijn al binnen onze landsgrenzen, dat zijn turken met 2 paspoorten en 2 gezichten. Nu zien we nog hun nederlandse gezicht. Binnenkort eenmaal op getalssterkte tonen ze hun turkse/moslimgezicht, waarna wij niet meer in staat zijn om ons daartegen te verdedigen. Moslims zijn strak georganiseerd via de moskee, Nederlanders niet, daar hangt nog niets eens los zand aan. Rutte wil dat heel graag zo houden want verdeel en heers.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s