SPLINTERPARTIJEN

(Door: “Frans Brassens”)

Houtsplinters zijn alleen nog maar geschikt om, samen met zaagsel en soms nog wat andere bestanddelen, samengeperst met kunsthars lijm, verwerkt te worden tot nuttige spaanplaat. Kortom: Splinters op zich daar heb je anders niks aan, hooguit om ze ergens in op te stoken. Voor splinterpartijen in de politiek geldt hetzelfde. Stuk voor stuk zijn ze onbruikbaar en om er geen last van te hebben (omdat ze zinloos ruimte innemen en daardoor hinderlijk aanwezig zijn) zullen ze bijeen moeten worden geveegd om er een nuttig product van te maken. Maar het probleem is dat houtsplinters zich wél, maar politieke splinters zich nóóit bijeen zullen laten vegen, omdat het daar om mensen met persoonlijke belangen gaat.

Als ik de laatste politieke ontwikkelingen bezie, dan zie ik een wildgroei aan splinters, splinterpartijen dus. Daar valt niet mee te werken. Er zijn binnen de politieke kaders voldoende mogelijkheden om de splinters de splinters te laten. Splinters, die splinters zullen blijven en alleen maar hinderlijk rommelig zullen zijn. Tot ze weer worden opgestookt. Wie goed kijkt, ziet het volhout wel groeien of liggen. Evenwel is een fors deel daarvan onderhevig aan vermolming en verrotting. Daar kun je niet veel meer mee.

Eén soort politiek hout is bestendig en sterk gebleken, zelfs na herhaaldelijk afkappen en beschadigen. Dát is het hout waarmee gebouwd, geconstrueerd kan worden. Het heet PVV-hout, afkomstig van de PVV-boom. Ga dit maar eens na, als je het al niet deed. Losse splinters, daar heb je niets aan. Evenmin aan vermolmd hout of hout in verrotting. ‘Gezond volhout, dáár kun je wat mee.

Door:
“Frans Brassens”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op SPLINTERPARTIJEN

 1. a s n den haan zegt:

  En zo is het maar net.

  Like

 2. Stefan zegt:

  Mooi voorbeeld idd. In het echte leven zweren irritante splinters er op een gegeven moment gelukkig vanzelf weer uit. Of je verwijderd ze zelf. Eens kijken wat er in maart gebeurd.

  Like

 3. Konkie zegt:

  Helemaal mee eens, stem PVV de enige partij die ons redden.

  Like

 4. H deM zegt:

  De PVV is ook als splinterpartij begonnen! Uit splinterpartijen kunnen nieuwe grote partijen komen. Dat is ook de enige oplossing om van het partijenkartel af te komen. Prima om PVV te stemmen maar kansrijke nieuwkomers verdienen ook je stem. Zie FvD in de helaas afgelopen tijd deze was zelfs de grootste partij van Nederland, ook dat is mogelijk met 2 zetels.

  Like

 5. Rick Vogelschrick zegt:

  Hoog tijd voor de kiesdrempel! Bespaart ons tevens een Sylvana in de kamer ;<)

  Geliked door 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Helemaal mee eens, hoogste tijd dat de kiesdrempel fors wordt verhoogd.
  Daarbij moeten we eens af van uittredende Kamerleden die wel hun partij verlaten maar hun zetel meenemen.
  Jazeker, ook Wilders is ooit zo begonnen maar hij is tegelijkertijd zo’n beetje de enige die dat met succes heeft gedaan.
  Maar laten we eerlijk zijn; een van Haga gaat dat niet lukken, hij gebruikt de politiek als een soort snoepwinkel, de ene keer leunt hij tegen de PVV dan weer tegen het Forum om vervolgens weer met de VVD mee te stemmen en een eigen verhaal ontbreekt.
  Al die mensen die voortijdig hun partij verlaten zouden hun zetel niet op eigen kracht gehaald hebben, het leeuwendeel van de stemmen gaat van oudsher naar de top van de partij, de rest is door de partij voorgedragen maar krijgen zelden voldoende voorkeurstemmen.
  Als zo iemand zich dan niet langer in de lijn van de partij kan vinden dan moet hij/zij daarvan de consequenties nemen en de zetel ter beschikking stellen.
  Dat is ook de reden dat het vermaledijde wachtgeld ooit in het leven is geroepen; om te voorkomen dat een Kamerlid uit louter financiële redenen op zijn zetel blijft zitten.

  Like

 7. dolphin zegt:

  Onzin.
  De PVV is behonnen als splinter.
  Hoe meer partijen hoe beter. Het betekent het einde van fraktiediscipline en het einde van een dichtgetimmerd regeerakkoord. Dus alleen wetten met echte meerderheden worden aangenomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s