Welkom in de crisis

(Door: H. Numan)

De Chinese viruscrisis is nu bijna een jaar oud. Iedereen zucht en vraagt zich af wanneer het eindelijk over is. Dan kunnen we weer als vanouds … vul maar in. Helaas, geen goed nieuws te melden. De crisis is namelijk nog lang niet over. Het ergste moet nog komen. Als kind vroeg ik aan mijn moeder wel eens hoe het leven was tijdens de Grote Depressie van de jaren ‘30. “Je kon toen voor een kwartje de wereld rond. Maar we hadden niet genoeg geld om met de bus naar de stad te rijden.”

Als kind vond ik dat hilarisch. Enorm gevat. In deze nóg grotere depressie begin ik te begrijpen wat ze bedoelde. We zitten nu in een nieuwe fase van de crisis, die van kapitaalvernietiging. Vliegtuigen zijn duur. Cruiseschepen nog duurder. Hotels zijn over het algemeen niet zo duur, maar komen soms dicht in de buurt. We praten niet over miljoenen, maar vele miljarden die verschroot worden.

Even voor de goede orde: 1.000 miljoen is een miljard. 1.000 miljard is 1 biljoen. Frans de PvdA  Timmerclown kreeg van de EU 2,7 biljoen om leuke dingen mee te doen. Dat is 2.700 miljard. Dat is 2.700.000 miljoen. We praten over getallen die een normaal mens niet kan bevatten. Ook hij niet. Frans weet van gekkigheid bijna niet waar hij het aan kan opmaken. Bijna, want geld verbrassen is nooit een probleem voor politici.

Wat kost een Airbus A 380? Een half miljard, dus rond de 500 miljoen euro. Een cruiseschip varieert, maar ga uit van meer dan een miljard. Een beetje hotel gaat je vlot een paar miljoen kosten.

Allemaal zaken die je nu letterlijk voor de schrootprijs kopen. Nieuw of vrijwel ongebruikt. Dat is kapitaalvernietiging op een ongehoorde schaal. We verbranden geld niet met miljoenen, niet met miljarden, maar met biljoenen. Dat gaat enorme gevolgen hebben, en dat gaat heel, heel, héél lang duren voor we weer terug bij normaal zijn. Als we daar ooit toe komen. Ik ga dat niet meer meemaken, in ieder geval. Ga rustig uit van tien jaar. En dan ben ik heel erg optimistisch …

Wat is het verschil tussen een Boeing 747 en een Airbus A 380? De leeftijd. Onze nationale farce trots, de KLM, was al van plan om haar 747’s uit te faseren, rond 2021-2. Die vliegtuigen hadden het einde van hun economische leven bereikt. De nieuwe eigenaar van de KLM, Air France, vloog met de A 380. Ook als er geen Chinese viruscrisis was uitgebroken, had Air France die toestellen moeten uit faseren. Het verschil is dat die veel jonger zijn. Ze hebben niet eens de helft van hun economische leeftijd bereikt. Dat is kapitaalvernietiging op een schaal die je verstand te boven gaat.

Verkoop ze dan. Natuurlijk, maar aan wie? Alle nog in bedrijf zijnde luchtvaartmaatschappijen zetten hun overtollige viermotorige vliegtuigen in de etalage. De paar die dat niet doen (Emirates, Qatar) hebben absoluut geen haast om te kopen. Die hebben ze niet nodig, en de prijzen zakken toch wel. Bovendien, als u een tweedehands A 380 koopt, dan kost een nieuw interieur minstens 30 tot 50 miljoen. Praten we enkel over een ander behangetje en nieuwe bekleding. Een andere zetelindeling gaat u een veelvoud kosten. Dat is de reden waarom er geen vraag was naar tweedehands A 380’s. Nu helemaal niet.

Afgezien daarvan, de luchtvaartindustrie is op dit moment het grootste slachtoffer van de Chinese viruscrisis. De grootste crisis ooit in de industrie,  nadat de broertjes Wright begonnen met vliegen. Dat is inclusief WO I, II en 9/11.

U mag de deur niet uit, laat staan op vakantie. Maar vakantievliegen is slechts een deel van de industrie. Omdat u de deur niet uit mag, mag u ook niet zakelijk vliegen. Dat doe je normaal gesproken met lijnvluchten. Vakantievluchten zijn a) seizoensgebonden en b) veelal met charters. Bedrijven proberen door te werken, dat doe je nu thuis o.a. met video vergaderen. Wat blijkt? Een groot deel van alle zakelijke vluchten is eigenlijk niet nodig. Als de viruscrisis straks voorbij is, mag je er van uit gaan dat wat er overblijft aan luchtvaartmaatschappijen (niet zo gek veel) de helft minder zakelijke passagiers gaan krijgen. Ik wens de KLM heel veel sterkte, want dat gaat ze echt nodig hebben. Persoonlijk denk ik dat de KLM een gelopen verhaal is. Tenzij ze met een verdomd goed saneringsplan komen, is elke steun geld willens en wetens in de plomp gooien.

Gaan we naar zee. Op cruisevakantie. Nou nee, want wat u niet weet, is dat alle cruiseschepen al een jaar opgelegd zijn. De meeste schepen ‘warm’, de rest ‘koud’. Warm opleggen betekent dat ze, wanneer het sein veilig gegeven wordt, snel ingezet kunnen worden. De kosten zijn hoger, omdat dat meer personeel en meer onderhoud vereist. Koud opleggen is goedkoper, maar het duurt veel langer om die schepen weer in de vaart te brengen.

Ook hier wordt kapitaal vernietigd op een schaal die uw en mijn verstand ver te boven gaan. De afgelopen 20 jaar was de groei in cruisevakanties enorm. Veel (te) oude schepen werden langer in de vaart gehouden om van die groei te kunnen profiteren. Deze schepen liggen nu allemaal bij de sloper. Even zo goed blijven de rekeningen binnen komen. Nu gaan ook minder oude en bijna nieuwe schepen ofwel naar de sloper ofwel de etalage in. Holland America Line (eigenaar is Carnival Cruises) wist de helft van haar vloot te verkopen. Knappe prestatie, zeker op dit moment.

Nu wil het geval dat de beste manier om snel ziek te worden jezelf opsluiten in een airco ruimte is. Bij voorkeur met vele duizenden mensen tegelijkertijd. Vakantie op een cruiseschip, met andere woorden. Voor vliegtuigen geldt hetzelfde, maar u kunt zelden of nooit bewijzen dat u ziek geworden bent aan boord. Cruisemaatschappijen hebben die luxe niet. In het verleden zijn er nogal wat mensen aantoonbaar ziek geworden aan boord van cruiseschepen. Wij mensen leren liever niet van het verleden, dus cruisemaatschappijen probeerden toch nog een paar schepen in de vaart te houden. Jammer maar helaas. Op elk van die schepen brak direct een virusepidemie uit, met als gevolg een totaalverbod. Ook hier geldt: als het sein veilig  gegeven wordt, wat blijft er dan nog over? Over straat lopen met een mondkapje is al geen lolletje. 10 dagen op zee 24/7 een mondkapje dragen is geen vakantie, maar een bestraffing. Mijn verwachting is dat de grote cruisemaatschappijen (Carnival & Royal Caribbean) vrijwel zeker eind volgend jaar failliet gaan vanwege dat verplicht moeten dragen van een masker op vakantie. Als dat niet gebeurt (ze varen allemaal onder goedkope vlaggen), dan vanwege nieuwe uitbraken van het virus.

Nu de hotelindustrie. U mag de deur niet meer uit. Dus ook niet op vakantie. De meeste hotels, groot en klein, zijn al bijna een vol jaar gesloten. Of hebben een negatieve omzet, als ze open mogen blijven. De klanten blijven weg, de rekeningen niet. Het kamermeisje en de portier kun je nu eenmaal niet in de kast zetten. Salarissen gaan door. Hoe erg de situatie is, verschilt per land. Dat het overal erg is, lijkt me duidelijk. Komend jaar kunt u een hotel kopen, ook voor de schrootprijs. Maar net als met cruiseschepen en vliegtuigen: wat doe je er mee?

Ha, hoor ik sommige lezers zeggen. Ik vlieg niet, dus dat raakt me niet. Ik heb nog nooit een cruiseschip zelfs maar gezien, dus dat deert me ook niet. En vakantie? Ach, dan sla ik wel een jaartje over. Wat interesseert mij die malaise nou? Ik heb er geen last van, want ik ben kluizenaar! Of: ik woon onder een steen/zit in een gesticht, dat kan ook.

Ja hoor, dat raakt u net zo goed. Want al die bedrijven hebben toeleveringsbedrijven nodig. De maaltijden komen niet gratis binnenvliegen. Ze moeten bereid, ingekocht, verpakt en vervoerd worden. Havens hebben personeel nodig. Schiphol draait niet enkel op piloten en stewardessen. Kortom, vroeger of later bent u ook de pisang.

Wat we tot nu toe gedaan hebben en konden doen, is op de pof leven. Die tijd is nu voorbij. Uw en de staatsspaarpotten zijn leeg. Grotendeels aan leuke dingen voor sommige mensen. Jongere generaties weten niet beter dan dat alles wat zij normaal vinden een recht is. Niet een voorrecht, maar een recht. Lenen is voor hen heel gewoon. Ik vind lenen sowieso al te gek voor woorden, en een heel vies woord. Laat staan voor futiliteiten als een nieuwe keuken of, godbetert, voor vakanties. Zo ben ik opgevoed. Lenen kost geld. Veel geld. Moet je nooit doen. Ga sparen. Als je het niet kunt betalen, dan heb je het eigenlijk niet nodig, of leer met minder te leven. Als je iets kunt repareren, repareer het dan. Niet weggooien en iets nieuws kopen. Is nog duurzaam ook.

Ik heb die les geleerd van mijn ouders, die het leerden in de Grote Depressie. De huidige generaties gaan die les ook leren, zij het een beetje laat. Een nogal pijnlijke en in ieder geval bijzonder vervelende les. Beetje hetzelfde als direct stoppen met roken. Schijnt te werken (voor sommige mensen), en het is een eitje. Vooral als je niet rookt. Voor de rest van de wereld is het een zware opgave.

Helaas. We zijn er nog niet. We zitten met de ellende – en Rutte! – van het verleden. We krijgen nog geld van de Grieken. Met rente, weet u nog? Vluchtelingen, economische uitvreters is een beter woord, komen wederom met bootladingen vol Europa binnen. Frans Timmermans en z’n progressieve clowns weigeren ook maar één cent terug te geven. Want het milieu, vluchtelingen en linkse plannetjes hebben nu eenmaal voorrang. Plus mohammedaanse aanvallen om de wereld te veroveren, om te beginnen met hun kolonisatie van Europa. China zit ook niet stil. Dat moet allemaal betaald worden. Door u en mij. Met geld dat we niet meer hebben. Dat geld is nu echt op. Maar Rutte, Timmermans, en hun handlangers weigeren de tering naar de nering te zetten. Dat moet u doen. Alleen kan de belasting niet meer verhoogd worden. Dat is al gebeurd, vele malen. Gas boren in Slochteren kan ook niet meer, dat hebben we verbrast. Als je bejaarden nog verder wilt uitkleden, dan moet je er zeep of lampenkappen van maken.

Ga er maar van uit dat Rutte wederom een kabinet gaat vormen. Dit keer wordt dat een  communistisch kabinet, want zonder extreemlinkse steun is dat onmogelijk. Wilders wordt vrijwel zeker tweede partij van Nederland. Maar niet de grootste, want dat tolereert onze elite niet. Die denkt nog steeds dat na hen de zondvloed komt.

Door:
H. Numan
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Welkom in de crisis

 1. Bas zegt:

  Maar vluchtelingen/illegale migranten mogen overal wél de grenzen over…..

  Oorlog in het VK

  10.000 buschauffeurs botsen met de politie aan de grens, die hen niet zal toestaan ​​het land te verlaten en met Kerstmis naar huis te gaan totdat ze COVID-tests uitvoeren – dit duurt DAGEN

  Ondertussen blijven Illegals het VK binnenstromen terwijl de media bezig zijn met het bashen van de truckers?

  Geliked door 4 people

 2. G.F. zegt:

  Heel goed en duidelijk artikel. Maar ik moet toch even een ding rechtzetten. Het is : miljoen-miljard-biljoen-biljard-triljoen-triljard. U vergeet dus de biljoen. Timmermans had hier beslist geen probleem mee gehad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heinrici45 zegt:

  1000 miljard is 1 biljoen, niet biljard. 1000 biljoen is 1 biljard

  Like

 4. Nachtkaarsje zegt:

  Tja, de gebraden kippetjes vliegen de jeugd de bek niet meer in. Zo simpel is het.
  De pot met geld is al jaren leeg. Zo leeg dat ze er geld bij gefantaseerd hebben.
  De waarde van het geld wat er nog is zit bij een heel klein groepje mensen op deze aardkloot.
  Dat papier wat wij als burgers gebruiken is nog minder waard dan schijtpapier.
  Ik zeg ook al een hele tijd dat de wal het schip gaat keren.
  Die 2700 miljard van Timmerfrans bestaat helemaal niet. Funny money. Monopoly geld.
  Maar ja, iedereen blij, toch? Totdat een brood 1 miljard euro kost.
  Dat wat nu de grenzen overkomt gaat straks vrijwillig weer weg. Anders verhongeren ze.
  Het zachte rechtssysteem gaat straks rap veranderen op een gigantisch hard lik op stuk beleid.
  En dat gaat iedereen voelen. Voor het stelen van een brood levenslang naar duivelseiland.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Zeker in een rechtssysteem.
  De mensheid is ongeveer 60 jaar bestolen, belogen, bedrogen, verkracht en uitgemoord.
  Precies door dat soort mensen, en hun nazaten, wat nu aan de touwtjes trekt. En diezelfde mensen zeggen nu dat ze de problemen op gaan lossen? Ik kan echt, ik kan echt een eerlijke grijns niet onderdrukken als je als volwassen mens nu in dit informatie tijdperk daar nog intrapt. Allemaal zijn we er het slachtoffer van. Diegenen die er niks aan kunnen doen en diegenen die het doen. Want ook zij komen aan de beurt. Niemand ontkomt aan de man met de hamer. Je mag liegen en bedriegen. Je mag stelen en roven. Je mag moorden en plunderen. Je mag genocides met je kompanen plegen en de Aarde helemaal maar naar de godverdomme helpen. Maar aan het einde staat Jezus. Succes ermee…

  Geliked door 2 people

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Goed verhaal de vraag is echter; wat is het alternatief ?
  En natuurlijk, iedereen maakt zich zorgen over de economie en wat al deze lockdowns gaan betekenen. Ik zou haast zeggen ik ben blij dat ik geen econoom ben want de schade is nog nauwelijks te overzien.
  Ronduit jammer vind ik de laatste alinea waarbij gesteld wordt dat we afstevenen op een communistische staat omdat een toekomstige coalitie niet om de extreemlinkse partijen heen kan.
  Je hoort en ziet het momenteel ontzettend veel dat mensen extreem socialistisch en communistisch door elkaar halen, tot op zekere hoogte begrijpelijk daar beiden veel op elkaar lijken, het verschil zit hem er ruwweg in dat socialisten kunnen functioneren binnen een democratie, communisme niet, dat is volledig autoritair en dat lijkt mij binnen Nederland een onmogelijkheid.
  Een communistische staat kan niet zonder een onvoorstelbaar sterk militair apparaat om tegenstand de kop in te drukken.
  Ons leger en dat van de meeste Europese landen is in een deplorabele staat na vele decennia van bezuinigingen
  Het leeuwendeel van deze ideologieën zijn ontstaan na de omverwerping van feodale staten en er waren veel meer ideologieën dan we ons tegenwoordig nog herinneren, de meesten was slechts een kort leven gegeven, de grootste; het communisme is overal waar het werd toegepast mislukt en na verloop van tijd omgevormd.
  Zelfs het grootste communistische land China zit volop in een overgang naar een meer gematigde variant.

  Like

  • Wim zegt:

   “Zelfs het grootste communistische land China zit volop in een overgang naar een meer gematigde variant.” Dat zagen we onlangs nog in Hong Kong…

   Geliked door 1 persoon

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Dat is zeker waar @Wim, het valt niet mee de totalitaire veren af te schudden maar economisch zijn er wel degelijk grote stappen gezet en zou je kunnen spreken van een ‘communisme-light’.
    Ja het gaat langzaam maar elke reis begint met de eerste stap.

    Like

 6. Bob zegt:

  Het virus van de angst is van af nu
  EEUWIG. Dan kunnen de zgn. elite
  doen en laten wat ze willen.
  Angst houdt het vrij denken weg.
  De meeste worden pas wakker als
  de hele kudde verzopen is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Pingback: Over corona en de gevolgen 4 – Home

 8. Qvic zegt:

  Nu de fysieke economie geminimaliseerd is, hebben de schurken van het WEF de volgende planning al klaar. Ze willen het internet plat gooien wereldwijd met een virus. Dan stopt ook het laatste restje van de economie. Dan zijn digitale betalingen ook niet meer mogelijk en niemand kan dan meer bij zijn bankrekening. Maar ook alles wat via internet nu bestuurd wordt, ligt dan plat voor onbepaalde tijd, waar wij onze gehele maatschappij om heen gebouwd hebben. Dan worden ook alle thuis werkers werkeloos. Maar dan stokt ook alle transporten van het goederenvervoer wereldwijd. Iedereen van de bevolking wereldwijd, die afhankelijk zijn van het internet zal buitenspel gezet worden door deze actie. Omdat de heren van het WEF bang zijn dat de bevolking in opstand kunnen komen en zich m.b.v. internet met elkaar gaan verenigen tegen hun. Daarom willen zij internet platleggen m.b.v. een extreme virus wereldwijd. Zodat iedereen afhankelijk van hun zullen worden is het plan.

  Geliked door 2 people

 9. Julia zegt:

  Europa en Nederland zijn totaal failliet alsmede de banken. Voorlopig geen eind in zicht deze crisis zal jaren gaan duren evenals de lock down. Degenen die nog geloven dat alles binnen niet al te lang tijd goed komt komen zeer bedrogen uit. Niet alleen bedrijven zullen massaal failliet gaan ook de middenklasse komt aan de beurt en zit al in een aardige gevarenzone.

  Geliked door 1 persoon

 10. BigLJohn zegt:

  Helemaal met u eens H. Numan. Zelden kom ik zo’n goed artikel tegen. Over kapitaalvernietiging, over de jeugd die schulden maken tot een sport verheven heeft terwijl uw ouders (en ook mijn ouders) geleerd hebben om spaarzaam te zijn. Uw ongezouten mening over Rutte en het kabinet, en het wanbeleid van het kabinet ten aanzien van het mateloos smijten met fortuinen aan belastinggeld voor linkse doelen. Vanaf hier een Like voor u !

  Geliked door 1 persoon

 11. Weethetwel zegt:

  Heel stichtende woorden heer Numan maar u gelooft nog steeds dat het virus de reden is dat dit allemaal gebeurt. Kijk eens naar Jensen.nl , overal op de wereld te ontvangen. Na de nu bijna 300e aflevering zou zelfs u op andere gedachten kunnen komen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s