Succesvolle Berlijnse clancriminelen: € 135,5 miljoen “winst” in één enkel jaar

(Vertaling: E.J. Bron)

Niet iedereen gaat het – met of zonder corona – slecht. Oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige clans in Berlijn bijvoorbeeld kunnen niet klagen: “door goed met geld om te gaan” behaalden zij volgens een situatiebeeld van de politie alleen al in 2019 een megavermogen van zegge en schrijve € 135,5 miljoen. Maar slechts een klein deel daarvan (€ 4,6 miljoen) kon in beslag genomen worden.

De strijd tegen de georganiseerde clancriminaliteit in de Duitse hoofdstad Berlijn neemt volgens het situatiebeeld aan intensiteit toe: in 2019 vonden er meer dan tweemaal zo veel gerechtelijke onderzoeken tegen de clans plaats dan het jaar daarvoor. In 2018 waren het er nog maar 5, in 2019 al 11 – tendens stijgend.

Maar de juridische en politionele strijd is maar één kant van de medaille. De andere is dat de zich uitbreidende clancriminaliteit gepaard gaat “met een eigen waardeorde en de principiële afwijzing van de Duitse rechtsorde”, aldus de vaststelling in het politierapport. Weliswaar worden de gerechtelijke onderzoeken door “oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige verdachten” gedomineerd – maar velen van hen zijn al lang Duitse staatsburgers.

En: opvallend is eveneens dat sinds kort enorm veel Tsjetsjeense daders de werkterreinen van Arabisch-Libanese clanfamilies binnendringen.

De belangrijkste “werkterreinen” zijn volgens de politie drugshandel, autodiefstal en zwarte handel. Landelijk gezien staat Berlijn wat betreft het aantal onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit op de vierde plaats.

De senator Binnenlandse Zaken van Berlijn, Geisel (SPD), suggereert desondanks vertrouwen: “De uitgebreide en consequente bestrijding van deze structuren is op alle niveaus succesvol.” Maar dat ziet niet iedereen zo. De deskundige Binnenlandse Zaken van de FDP, Paul Fresdorf, is niet tevreden met de balans van Geisel. Hij eist: “Berlijn heeft dringend meer politie, meer officieren van justitie, meer rechters, meer moderne techniek en veel meer uitrusting nodig.”

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Succesvolle Berlijnse clancriminelen: € 135,5 miljoen “winst” in één enkel jaar

 1. Lost Johnny zegt:

  Peanuts. Ik ken CDA’ers en VVD ers die meer roven dan dat bedrag. Alleen al de Vestia fraude was vele malen groter dan er voor is veroordeeld, velen zijn de dans met gevulde zakken daar ontsprongen. Allemaal politiek verbonden,,,

  Geliked door 1 persoon

 2. vangie1206j zegt:

  Ach zolang de grenzen wagenwijd open staan is het dweilen met de kraan open.
  Dank zij dweil Merkel.

  Like

 3. Polen en Hongarije doen het her duidelijk beter door dit te voorkomen met een wat selectiever toelatingsbeleid. Het scheelt misschien wat aan werkgelegenheid in de zorg- handhavings- en juridische begeleidingssector, het scheelt enorm in de toenemende overheidskosten afgewenteld op belastingbetalende burgers en bedrijven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s