Als de Brexit realiteit wordt: Schotland wil onafhankelijkheid – en weer in de EU

(Vertaling: E.J. Bron)

Groot-Brittannië komt niet alleen dichter bij de uittreding uit de EU, maar ook bij zijn institutionele verval. Met het oog op de aanstaande Brexit dringt de Schotse minister-president Nicola Sturgeon aan op een aparte EU-toetreding van Schotland. Ze zou haar natie na het door haar nagestreefd referendum over onafhankelijkheid snel in de EU leiden, zei Sturgeon in een interview met Europese journalisten.

Ze zei letterlijk: “Meer dan de helft van de Schotten wil volgens de nieuwste peilingen onafhankelijkheid. Ik heb er vertrouwen in dat de Schotten bij het volgende referendum ja zullen zeggen.” Een onafhankelijk Schotland zou dan onmiddellijk een verzoek tot het EU-lidmaatschap indienen. Volgens haar zou Schotland “een uniek geval voor een snelle toetreding tot de EU zijn”.

De toetreding van Schotland zou ook “geen uitbreiding” zijn. Als deel van het Verenigd Koninkrijk zou Schotland per slot van rekening al meer dan 40 jaar lid geweest zijn. “Schotland komt thuis, het is geen nieuw begin.”

Bij het Brexit-referendum in het jaar 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten voor de EU-uittreding. De Schotten echter stemden hier met 62% tegen. Begin september had de Schotse regering verklaard een nieuw referendum over onafhankelijkheid te willen voorbereiden. Bij de volgende Schotse parlementsverkiezingen in mei 2021 zou ze zich er sterk voor maken dat Schotland een onafhankelijk land zou worden, verklaart minister-president Sturgeon keer op keer.

Voor zo´n referendum heeft ze echter de toestemming nodig van Londen. De Britse premier Boris Johnson heeft echter herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij geen tweede referendum zou toestaan.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Als de Brexit realiteit wordt: Schotland wil onafhankelijkheid – en weer in de EU

 1. Boike zegt:

  Ik ben geen helderziende, maar meer dan 15 jaar geleden heb ik voorspeld, dat tegen de tijd, dat Europa één is, het van ellende uiteen zal vallen, niet in 30 landen, maar in 300 staten.
  Ik heb toen tevens voorspeld, dat de Verenigde Staten ook uiteen zal vallen, niet in 50 landen, maar wel in enkele landen en een aantal regio’s.
  Ik stel nu vast, dat beide voorspellingen dreigen uit te komen.

  Geliked door 6 people

  • karton zegt:

   @ Boike op 27-12-2020 om 11.34 u.
   Voor wat betreft de EUSSR hoop ik dat u gelijk krijgt !
   (Ik ken uw voorspellingen van meer dan 15 jaar geleden niet, máár mochten uw voorspellingen uitkomen, dan stel ik voor om uw nick-name te wijzigen in “Jomanda” ; dit is dan weer NIET serieus bedoeld)

   Like

  • Rudolf zegt:

   Eenmaal uit eu kan men volgens juridisch regels niet meer opnieuw erin,

   Like

 2. Ary zegt:

  Schotland, als armoedig, dronkemansland, zou inderdaad geknipt zijn voor de EU…

  Geliked door 2 people

  • Harry zegt:

   Inderdaad , ze kunnen hun eigen broek niet eens ophouden , economisch gezien .
   Ze zullen wel denken dat de EU een beter eeuwige gever is dan Engeland .
   Want die zullen ze ooit onder druk gaan zetten om zelf aan het werk te gaan .
   Kan me maar één product herinneren waar “ Made in Schotland “ op stond , buiten de whisky dan .
   Maar dat is al zó lang geleden , dat ik niet eens meer weet wát het was !

   Like

   • karton zegt:

    @ Harry op 27-12-2020 om 12.31 u.
    Wát dacht u van de Schotse Ruiten Rokjes ?
    De legende zegt dat de mannen deze rokjes dragen zónder onderbroek eronder, dus die hoeven ze in ieder geval ook niet op te houden.

    Like

  • Jules Vismale zegt:

   Het probleem is eigenlijk dat sommige mensen helemaal NIET eens weten wat ze nou wel of niet willen! Tijdens WO II kwam het ook geregeld voor dat soldaten en burgers van alle strijdende partijen constant van de ene partij naar de andere overliepen als die aan de winnende hand leek of als ze in hun eigen partij waren teleurgesteld!
   Bij sommige van deze overlopers was dit zelfs zo erg dat ze zelfs niet 1x keer maar soms zelfs 2x, 3x of zelfs 4X overliepen naar verschillende vijanden! Hierdoor werden ze bij al die andere partijen veel te ongeloofwaardig, gewantrouwd en meestal nog gehaat ook en als vijanden behandeld!
   Blijkbaar zijn ze daar in Schotland, of beter gezegd degenen die weer in de EU terug willen, helemaal knettergek geworden omdat die EU niets anders dan ellende heeft opgeleverd!
   Zelfs in strips van de Donald Duck blijkt vaak dat goed en kwaad niet altijd heersen over een enkele partij. Zo zijn bepaalde schurken of onsympathieke personages (Zware Jongens, Zwarte Magica, Govert Goudglans, Venijn McSnekkie, Zwarte Schim, Boris Boef, Arend Akelig, Midas Wolf, Stef Wolf, Polo Wolf, Rein Vos, Bruin Beer, Vittorio Wezel, Barend Buizerd, Guus Geluk, Bertus Bolderbast, Boer Bietstra, overige misdadigers in Duckstad enz.) vaak ook grote pechvogels omdat ze constant het slachtoffer worden van hun eigen valse streken!
   En andere lieve (?) personen (Knabbel & Babbel, Tom & Pieter, Broer Konijn, Knir, Knar & Knor, Wolfje Wolf, Oma Wolf, Toon Schildpad, Donald Duck, Dagobert Duck, Kwik, Kwak & Kwek Duck, Katrien Duck, Lizzy, Juultje & Babetje Duck, Gijs Gans, Willie Wortel, Mickey Mouse, Minnie Mouse, Clarabella Koe, Karel Paardepoot, Goofy, talloze inwoners van Duckstad enz.!) zijn op hun beurt evenmin vies van het uithalen van kattenkwaad, stelen, bedriegen, oplichten, chanteren, uitbuiten, vandalisme enz. van anderen en zelfs nog onder elkaar!
   Laat dus alsjeblieft Schotland heel ver uit de gehate EU blijven en dat zowel Nederland als talloze Europese landen na 2021 hier eveneens uitstappen en dan hopelijk voorgoed!

   Geliked door 1 persoon

 3. Kraftavilqa zegt:

  Rare.lui die Schotten. Ze willen onafhankelijkheid en aansluitend willen ze bij de eussr, ze willen dus eerst onafhankelijkheid verwerven en deze vervolgens meteen weer opgeven.

  Like

 4. Eigelijk te gek om over te praten want dan willen ze zich onafhankelijk verklaren met het gevolg dat ze een aanvraag gaan doen om onder het juk van de EU verder te kunnen gaan.
  Hieraan is duidelijk te zien hoever regeringen van een nuchter verstand af staan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Johan van O zegt:

  Schotten zijn hele innemende mensen alleen zouden ze minder moeten drinken.

  Like

 6. Sobieski zegt:

  Helemaal walgelijk is de inconsequente en opportunistische policy van de EU, die enerzijds onafhankelijkheidsbewegingen onderdrukt van Vlamingen, Basken, Catalanen, Bretons, Elzassers, Corsicanen, Zuid-Tirolers, Padaniers en Hongaren in Erdely (Transsylvanie), want die vinden allemaal binnen EU-landen plaats, en ook de rechten van de Koerden in Turkije, de Armeniers in Azerbajdjan (Nagorno-Karabach), de Russen in Moldavie (Transdnjestrie), de Abchaziers en Ossetiers in Georgie en de Tibetanen in China negeert, want dit vindt plaats in landen die de EU als “vrienden” beschouwt, plus handelsbelangen in China in het laatstgenoemde geval.
  Anderzijds steunt de EU WEL actief onafhankelijkheidsstreven van Schotland, Wales en Noord-Ierland (uit wraak voor Brexit), van Ingushia-Tsjetjenie (om Rusland dwars te zitten), van Kosovo (om Servie, een historische vriend van Rusland, klein te krijgen) en van Palestina, dat niet eens een land is (uit irrationele haat tegen Israel).

  Geliked door 1 persoon

 7. Kees zegt:

  En dan ook de euro?????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s